Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vanília álomkex, szélfoszlány-beszáradás – Vegyen egy jó szót!

Az A.E. Bizottság fenti kifejezéseivel nem találkoztam, egyéb más nagyszerű kifejezésekkel viszont igen, a Scipiades Erzsébet ötletén alapuló jótékonysági-szolidaritási akció nyitórendezvényén. Írók, költők, művészek kézírásos szavait, mondatait, rajzait vagy más alkotói munkafolyamat részleteit lehet megvásárolni pénzért vagy élelmiszerért az Írók boltjában.  Az így összegyűlt élelmiszereket, ennivalót. Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolája, az Abaújkéri Wesley Többcélú Intézmény óvodásai és iskolásai kapják.
 

A Scipiades Erzsébet által indított kezdeményezés – kezdetben még árverés – 14 évvel ezelőtt indult útnak és 5 évente rendezik meg újra, ma már inkább jótékonysági vagy szolidaritási akciónak nevezve.

Az első akció szépséghibával indult. Az írók, költők által felajánlott kéziratokért 1 mázsa krumplival lehetett fizetni. Az így összegyűlt 6,5 tonna krumplit a szomolyai barlanglakások lakóinak szerették volna adományozni. Ezt az adományozási akciót a település akkori polgármestere oly mértékben ellenezte, hogy tájékoztatta az árverés szervezőit, hogy abban az esetben, ha megérkeznek a teherautók, felboríttatja őket – mesélte Scipiades Erzsébet. Így aztán a 6,5 tonna burgonya a Gilvánfai Általános Iskola diákjaihoz került. Ahol szintén helye volt.

 

A Wesley Többcélú Intézmény Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolája, amely az ország hátrányos helyzetű térségében több száz mélyszegénységben élő kisgyermek számára nyújt segítséget oktatással, iskolába járási lehetőség biztosításával, étkeztetéssel, családi napközi biztosításával, bentlakásos kollégiumi lehetőséggel.

 

A jótékonysági akción olyan művészektől, íróktól, költőktől vásárolhatunk szavakat, mint Tóth Kriszta, Závada Pál, Cserna-Szabó András, Kemény Lili, Erdős Virág, Parti Nagy Lajos.

 

De a megvásárolható értékek között találjuk Hajdú Szabolcs és Török-Illés Orsolya közös filmnegatívjának egy részletét is.

A szavak, mondatok, skiccek különböző árfekvésben mozognak. Egy kézírásos szó ára 10 kiló rizsbe vagy 10 kg száraztésztába vagy az árába kerül. Egy kézírásos hosszabb mondat 30 kg rizs áránál kezdődik, ha rajz is tartozik a mondathoz, 60 kg rizs vagy tészta az ára, de például Hajdu Szabolcsék negatív filmrészlete 100 kg liszt vagy rizs árába is belekerül.

Kell egy jó szó?...az másnak egy falat kenyér!

Az esemény oldala elérhető itt.

Tovább


Cipőgyűjtés a Király utcában

Közeleg a tél és az ünnepi időszak, lassan húzódik felénk a hideg idő, egyre több adományozási és jótékonysági akcióval fogunk találkozni. A hajléktalanok és szegény sorsúak életében a meleg és ennivaló hiánya mellett a cipő jelenti az egyik legnagyobb hiánycikket.

A Király utcai The Lab Shop hagyományteremtő jelleggel szervezi meg első jótékonysági cipőgyűjtését a Király utcában. A megunt, megtisztított és még hordható lábbeliket 1 hónapon keresztül 2014. november 1. és 30. között lehet bevinni a boltjukba.

A szervezők a beérkezett lábbeliket a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek ajánlják fel, amelynek célja a szegény sorsú és szükségbe jutott emberek támogatása. A rászorulók között rengeteg a gyermek és fiatalkorú, akik állandó nélkülözésben élnek. 

Ezzel az akcióval szeretne segíteni a The Lab, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, és az is, aki beviszi a cipőjét a boltba a hátrányos helyzetben élő gyerekeknek és felnőtteknek.

Tovább


Reblog