Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Holdbéli táj a bulinegyedben

Mit gondolsz, hol található ez a majdnem fügefaliget a bulinegyedben?

park kert közpark Erzsébetváros Nagydiófa utca

Az eldugott kis park évtizedeken keresztül a nyújtott nyugalmat, friss levegőt és csendet a parkot körbeölelő házak lakóinak. Az utóbbi években a Dob utca felől megnyitott parkoló a Dob utca felől szinte láthatatlanná tette a kertet.

Az tudott róla, aki itt lakott, vagy a Nagydiófa utca felőli kocsmákból, boltokból helyekből kilátott rá. A park nyugalmát nem nagyon zavarta semmi, kutyasétáltatók és gyerekek keveredtek időnként a zöldbe. 

Pár évvel ezelőtt felröppent a hír, hogy Erzsébetváros önkormányzata átépíti a Klauzál teret, és az ott található játszóteret áthelyezi ide, a Nagydiófa–Dob–Wesselényi utca házai által körbeölelt parkba.

Majd tavaly hermetikusan elzárta a lakosság elől. 

Idén nyáron munkálatok kezdődtek a parkban, amiről bővebb felvilágosítást nem lehetett kapni, azon kívül, hogy lesz itt egy jó közpark. A munkálatokból is csak a Massolit kávézóból lehetett látni, sejteni valamit.

park kert közpark Erzsébetváros Nagydiófa utca

Mára látható, hogy a fák védelme mellett vélhetőleg újrafüvesítéssel megújul a terület, és használható zöld felülettel gazdagodik a parkokban egyébként kevésbé gazdag VII. kerület.

Tovább


Új közpark a Várkert Bazárban

Az elmúlt időszakban, ha a Várkert Bazárról esik szó, általában mindenki arról beszél, hogy hányadik alkalommal adják át a kerti építményt. Tulajdonképpen mindegy, ugyanakkor bosszantó, hogy így van. De ha nem ezzel foglalkozunk, mindenféleképpen érdemes észrevenni a Várkert Bazár felújításával járó pozitív eredményeket. Ezek közé a pozitívumok közé sorolandó a Bazár egykori neoreneszánsz kertjének felújítása is, ami a lakossági használatbavétel óta közparkként funkcionál.

Az ismét használható zöld terület két részből áll: az eredeti, a bazársorok mögött található, felújított egykori neoreneszánsz kertből és az Öntözőház udvarán kialakított új kertből. 

A Steffler István vezette Garten stúdió tervein alapuló felújítás még nem zárult le, de már most a kert leglátványosabb elemei közé tartoznak az egykori sétányok vezetési útvonalát megőrző sétautak, a nagy felületű gyepszőnyeg, a rózsasor és a ma még kevésbé látványos fiatal cserjék. 

A kert szépségét és értékét növelik olyan kerti építészeti elemek, műtárgyak mint a Triton-kút és a Grotta vagy az ízlésesen kivitelezett padok.

A Várkert Bazár kevésbé kedvelhető eleme a multifunkciós teremből felhordó lift. 

A kert szerkezetileg érdekes elemei a korrózióálló corten acélból készült kerti műtárgyak. 

Tovább


Legfrissebb bejegyzések

Reblog