Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit keres Ádám és Éva a Madách téren?

Ádámot és Évát almával és kígyóval, valamint Örkény-egypercest ajándékozott a Madách téren járóknak a gerillakötők csoportja. 

gerillakötészet A köztéri kötés világnapja Madách tér Örkény színház

A horgolt „kisszínes”, a Madách Ember tragédiájára utaló jelenetábrázolással vagy az Örkény egypercessel nemcsak megköti, hanem összeköti a közteret, az irodalmat és írót, a színházat és az arrajárót.

gerillakötészet A köztéri kötés világnapja Madách tér Örkény színház

 

gerillakötészet A köztéri kötés világnapja Madách tér Örkény színház

A Kézimunkások Szakszervezetéhez kapcsolható Gerillakötők a köztéri kötés világnapja alkalmából díszítették fel az Örkény Színház előtti oszlopot.

gerillakötészet A köztéri kötés világnapja Madách tér Örkény színház

A köztéri kötés világnapját 2005 óta minden év júniusának második csütörtökén tartják. Az idén Budapesten egy kicsit hosszabbra nyúlik az esemény.

gerillakötészet A köztéri kötés világnapja Madách tér Örkény színház

A horgolt-kötött mintákból kirajzolódik Ádám és Éva az almával és a kígyóval, a virágos rétek és a fodrozódó felhők. Az oszlop másik oldalára egy Örkény-egyperces került, mi más. A harmadik oldal az éjszaka rejtelmeibe vezet.

gerillakötészet A köztéri kötés világnapja Madách tér Örkény színház

A gerillakötő(nő)k már eddig is több helyszínen színesítették a várost. Felöltöztették már a Móricz Zsigmond körtéri gombát, a Klauzál téri fákat és a városi padokat.

gerillakötészet A köztéri kötés világnapja Madách tér Örkény színház

Egy nap múlva, június 18-án a Városligetben nagyszabású közösségi kötészetre készülnek, ami ebben az esetben nem csak azt fogja jelenteni, hogy a gerillakötők feldíszítik a fákat, hanem több közösségi program is kapcsolódik az eseményhez. Lesznek workshopok, előadások, és a fákon túl beszélgetnek személyes történetekről, a nőkről és hátrányos helyzetű emberekről is.

Fotók: Szerkesztő

 

Tovább


Van egy szuper betonpad a városban

Nemzetközi közönségdíjat kapott a VPI Betonmanufaktúra CROMA névre hallgató betonpadja.

beton köztéri bútor köztéri pad díj

Az Architizer A+ Awards díj a világ egyik legfontosabb építészeti és designdíja. A versenyben több száz kategóriában választják ki a legjobbakat. Az idén a köztéri bútor kategóriában a VPI Betonmanufaktúra CROMA köztéri betonpadja kapta meg a közönségdíjat. 

beton köztéri bútor köztéri pad díj

beton köztéri bútor köztéri pad díj
Pollack Mihály tér
(Fotó: szerkesztő)

A kreatív- és designiparban a beton mint használható anyag egyre rangosabb szerepet tölt be. 

beton köztéri bútor köztéri pad díj

A Paunoch Renáta és Varga Péter István által tervezett pad kivitelezésénél az volt a cél, hogy a finombetonból készült, kellemes tapintású pad találkozási pontként funkcionálhasson.

beton köztéri bútor köztéri pad díj

A pad öt szabadon variálható elemből áll, amelyeket finom grafikákkal díszítettek. CROMA betonpaddal találkozhatunk már a Pollack Mihály téren és Vizafogó sétányon is.

Fotók: VPI Betonmanufaktúra facebook oldal ; Bakonyi Zsuzsa

Tovább


Tudja, hol vannak József Attila-szobrok Budapesten?

A legismertebb szobor Marton László a Dunánál című alkotása. Az 1980-ban a Kossuth téren felállított szobrot a tér átalakításakor eltávolították, majd 2012-ben a Duna-parton kapott helyet a Parlament oldalában. 

József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
Foto: nemzetfotere.hu
József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
fotó: Wachsler tamás Flickr

Varga Imre Margit-szigeti József Attila-szobra viszont többször is eltűnt már helyéről. Az 1974-ben készített szobrot, először 1977-ben lopták el, majd 11 évbe telt, mire pótolták. Kilenc évvel később a szobrot ismét ellopták. 2014-ben pedig vandalizmus áldozata lett, miközben más szobrokat elloptak. A szobor a rongálást követően a BTM Budapest Galériába került, hogy felújítsák.

József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
Fotó: jelesnapok.oszk.hu
József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
foto: kozterkep.hu (2014)

A város harmadik József Attila-szobrát 2006-ban állították fel a Liszt Ferenc téren. A költő az 1895-ben megnyílt Japán kávéház rendszeres látogatója volt, ahol kiterjedt társasági életet élt. Így ír József Attila a kávézó tulajdonosáról: „Kraszner Menyhértnek, aki Pestre Japánt varázsolt, nem akarok sokat mondani, de majdnem olyan kávés ő, amilyen költő én vagyok.” Ebben a kávézóban kezdte el papírra vetni „1936. május 22. péntek, 12 előtt 8 perccel” a Szabad ötletek jegyzékét. A költő születésének 100. évfordulója alkalmából Gyurcsek Ferenc készíthette el József Attila félalakos portréját, ami csendesen megbújik a tér árnyas fái alatt. 

József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
fotó: panoramio.com

 A negyedik József Attila szobor a XIII. kerületi József Attila téren található. A szobor Beck András 1952-ben készült alkotása. 

József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
Foto: Pál Tamás

A nem rangsor szerinti felsorolásban ötödik szobor a XX. kerületi Pesterzsébeti József Attila Általános Iskola előtt áll. A szobrot Oláh Gyula készítette a költő születésének 100. évfordulójára. 

József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
A József attila szobor felújítás után
(2005., József Attila Általános Iskola)

Tovább


Hol rejtenek a közterek ingyenwifit a belvárosban?

A kérdés az Origo híre kapcsán jutott eszembe, miszerint díjmentes internet-hozzáférés lesz a Kossuth téren. Az Országgyűlés hivatala által biztosított free wifi a barátságos közösségi terek létrejöttét és a könnyebb tájékozódást szeretné elősegíteni

 Az önkormányzatokhoz intézett telefonos körkérdés során kiderült, hogy Belváros-Lipótvárosban a Kossuth téren az Országgyűlési Hivatal jóvoltából lesz először ingyenes internetszolgáltatás közterületen. A Városszíve.blog.hu szerint Rogán Antal még polgármesterként az Egyetem térre tervezett ingyenes wifit, de a szolgáltatás nem működött.

Terézvárosban a felújított Hunyadi téren lehet ingyen netezni. Erzsébetvárosban három helyen, az Almássy téren, a Kéthly Anna téren és a Garay téren biztosítják az ingyenes hozzáférést. A Klauzál téren biztonsági okokból, a folyamatos rongálások miatt leszerelték a rendszert.

Józsefvárosban egyelőre még várat magára a rendszer kiépítése, de több térre is tervezik az ingyenes internet biztosítását.

Ferencvárosban a Bakáts térre mondták biztosan, hogy lehet ingyen netezni.

Tovább


Ült már Ön trappista sajtban? Most megteheti

Megnézhetők és kipróbálhatók a Margitszigeten a Bútorozd be a városod! című pályázat nyertes alkotásainak prototípusai.

A Hajós Alfréd sétány mellett, a játszótér körzetében elhelyezett köztéri bútorok közül kétségkívül a legnagyobb sláger a diák kategóriában megosztott első díjat elhozott Váci Utcai Ének-zene Tagozatos Általános Iskola második osztályos tanulói által kitalált nagy lyukútrappista sajt. A sajtban a gyerekek, akárcsak a kisegerek, keresztül-kasul mászkálhatnak, üldögélhetnek. A köztéri bútor szép sárgája kétségkívül feldobja egy kicsit az egyébként elég szegényes játszóteret.

Ugyanide, a játszótérre került Borbás Renáta és Szigony János Hinta-palintája, amit egy négyfős család simán használhat családi hintázásra is.

A játszótér mögött található tisztáson helyezték el Nagy Dániel moduláris padcsaládját, ami az elemek mozgathatóságával az odatévedő társaság kénye-kedve szerint alakítható, vandálbiztos pad.

Nem messze a moduláris padtól kipróbálható Oravecz Juli sötétedés után szinte tábori hangulatot árasztó beépített napelemes pihenője, ami napközben inkább a park „mi ez az idegen elem”-eként hat.

Kicsit távolabb szinte észrevétlenül olvad bele a tájba a profi kategória nyertesének, Dányi Tibor Zoltánnak a RÖNK+ című pályaműve. A közparkokban újratermelődő fahulladék felhasználására építő projekt nagyon csendesen bújik el a közparkban, és mivel magyarázó táblája nincs (lehet, hogy volt), az ott sétáló nem feltétlenül gondolja, hogy ez is a nyertes pályaművek közé tartozik.

Egy másik ilyen észrevehetetlen elem az egyetemista kategória nyertesének, Lévai Leventének a Tordu című alkotása. Levente pihenője kényelmes, környezethez idomuló és kétségkívül környezetbarát utcabútor, aminek kifejezetten jót tesz a beleépített virágoskert.

A legmodernebb hatást keltő utcabútor a második helyezett Sághegyi Adél Spin & Slide című alkotása. A környezethez és a fényviszonyokhoz alakítható és forgatható kockabútorok kellemes, árnyas pihenőhelyek lehetnek.

A másik, gyerekek által legkedveltebb utcabútor kétségkívül Ürmössy Barbara édenkertjének termései (amiket mi macaronoknak neveztünk el) lesznek. A terméskőből készített gyümölcsök odavonzzák az embert, hogy megpihenjen rajtuk.

Tovább


Megmutatjuk, mivel bútoroznák be a várost, íme, a díjazott alkotások

Kihirdették a Bútorozd be a városod! című pályázat nyerteseit. Még valamikor februárban írtunk a pályázatról, aminek az volt a lényege, hogy a kor igényeinek megfelelő és a kor viszontagságaival szemben ellenálló köztéri bútorok tervezésére van lehetőség. A pályázaton diákok, egyetemisták és profik külön kategóriában indulhattak.

A pályázatra beérkezett 300 pályaműből diák kategóriában megosztott első díjat osztottak ki. A Váci Utcai Ének-Zene Tagozatos Általános Iskola második osztályos tanulói a Károly-kert játszóterét tervezték újra, míg a másik díjazott, Ürmössy Barbara gyümölcsformákat idéző bútorcsaládtervet készített. 

Váci Utcai Ének-Zene Tagozatos Általános Iskola
 
Ürmössy Barbara 

Az egyetemista kategóriában pályáztak a legtöbben. A nyertes alkotást Lévai Levente Tordu című alkotása nyerte, aki egy kényelmes, a környezethez idomuló, környezetbarát utcabútort tervezett. Az igen esztétikus, jó élményt közvetítő, a természeti formákhoz idomuló koncepcióban én leginkább a vandálbiztosság hiányát érzem. Leginkább azért, mert egy egyszerű fapad megőrzése, karbantartása, rendszeres megújítása olyan feladatot jelent a közterület-fenntartók számára, amit igen nehézkesen tudnak teljesíteni.

Lévai Levente Tordu

A második helyezett Sághegyi Adél Spin & Slide terve különböző fakockákból tetszőlegesen építhető utcabútorból áll. Adél koncepciójában figyelembe vette a mobilitást, a mozgathatóságot, a zsaluzás sűrűségének változtatásával reagál az időjárási viszonyokra. A kockák forgathatók úgy, hogy napozni lehessen bennük vagy akár elbújni az eső elől.

 Sághegyi Adél Spin & Slide

Borbás Renáta és Szigony János Hinta-palinta terve szerint négy lábon álló hintaszékekkel, fekvőalkalmatosságok lepnék el a parkokat.

Borbás Renáta és Szigony János Hinta-palinta

A profi kategóriában a beérkezett 75 pályamű közül a nyertes Dányi Tibor Zoltán RÖNK+ című pályázata lett. A projekt a város parkjaiban újratermelődő fatömegek felhasználására épít. (Bennem csak az a kérdés, hogy hol vannak Budapesten azok a parkok, ahol a fa olyan mértékben termelődik újra, hogy azokból sok utcabútort készíthessünk.)

Dányi Tibor Zoltán: RÖNK+

Nagy Dániel moduláris padcsaládja kiemelkedik az utcabútorok „statikus” világából. Kényelmes baráti társalgáshoz teret adó, környezetbarát anyagokból elállított utcabútort tervezett. A koncepcióban figyelembe vette a költséghatékony előállítást, a szállítási lehetőségeket, az anyaghasználatnál az újrahasználható anyagok felhasználási lehetőségeit és azt, hogy a konstrukció vandálbiztos és könnyen javítható legyen. 

Nagy Dániel: Sit Together

Oravecz Juli beépített napelemmel működő tervével győzte meg a zsűrit.

Oravecz Juli: Parázs

A különdíjazottak, Papp Dóra Csilla és Almási Balázs multifunkcionális, kompozitból készülő bútorokat terveztek.

A nyertes pályázók pénzjutalomban részesültek, és elkezdhetik terveik megvalósítását a Hello Wood szakembereinek mentorálásával.

Képek forrása: Az Én városom

Tovább


Hervé Loránth Ervin szobra lett az év legjobb ‪‎streetart alkotása

A MY Modern Metropolis magazin idén is összeállította a 12 legjobb streetart alkotás listáját. Az 2014-es év első helyezettje Hervé Loránth Ervin földből kimászó, gigantikus nagyságú "Feltépve" című alkotása lett.

Hervé Loránth Ervin szobrát, mint ahogy azt már egy korábbi posztban megírtuk, október közepén láthattuk felállítva a Gresham-palota előtt, a Széchenyi téren, az őszi CAFe Budapest keretében.

A verseny második helyezettje Jason deCaires Taylor "Ocean Atlas"-a, a világ legnagyobb víz alatti szobra lett. 

 
A harmadik díjat Ben Young "Ocean Waves" című szobra kapta.

Ocean Atlas és Ocean Waves fotók forrása: My Modern Metropolis

Tovább


Igyál kézműves sört, és éleszd fel Ferencváros köztereit!

A napokban több megjelent cikk kapcsán is eléggé egyértelműsíthető, hogy ha az adott kerületi önkormányzat képtelen vagy nem áll szándékában a helyi közösségi szerveződésekkel együttműködni, akkor a civil szervezetek nem fognak ragaszkodni ahhoz, hogy az eredetileg tervezett helyen valósítsák meg elképzeléseiket.

Jól látható ez a folyamat Budapest VI. és VII. kerületében is, ahol az önkormányzatok a közösségi, nem egy esetben ellenzéki gondolatokat is megfogalmazó civil kezdeményezéseket a torkuknál fogva fullasztották meg. Ilyen volt a VI. kerületben a Marom Egyesület által szervezett Sirály Klub a Király utca 50.-ben, az egykori Budapest Székesfőváros Könyvesháza és Kávéháza vagy a Tűzraktér bezárása is. A Könyvesház épülete a klub bezárása óta üresen áll. A VII. kerületi önkormányzat a megszüntetett Boulevard és Brezsnyev bázis helyére ígért önkormányzati közösségi, kulturális teret, ami a bezárás óta nem született meg, ellenben kiadták cipőüzletnek a helyiséget. De talán ide sorolható a Gödör kijjebb rugdalása is az Erzsébet térről. És, bár ezek a helyek megszűntek, a szervezőik, az alulról szerveződő közösségek viszont nem, ők azok, akik új lehetőségeket keresnek és találnak máshol, más kerületekben. Így talált magának új helyet az egykori Sirályt működtető Marom Egyesület a VIII. kerületben.

De mi a helyzet a VII. és a VIII. kerületen túl?

 

A IX. kerületben ütötte fel a fejét a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (ami szerveződési formáját tekintve egyelőre egyedüli az országban), amely úgy épült be az elmúlt évek során a ferencvárosi közhangulatba, hogy jókedvet, pozitív gondolkodást hozott létre maga körül.  Az FKA több szempontból is különbözik a fentebb említett szerveződésektől, egyrészt nem tartozik hozzájuk valamilyen kocsma vagy valamilyen kereskedelmi egység, emiatt más módon formálják a közösségi teret, mint az erzsébetvárosi vagy józsefvárosi egyébként szimpatikus, hasznos dolgokat működtető kezdeményezések. Másrészt nem az önkormányzati és állami büdzsé pénzforrásaiból építi fel a szétosztandó forrásait – talán leginkább ebben fogalmazható meg az alapítvány más alapítványoktól való különbözősége –, hanem olyan forrásszerzési akciókra, adománygyűjtési programokra épít, amelyek elsősorban a helyi vállalkozásokat és civil lakosokat veszik számításba. Az alapítvány „megszilárdulási” fázisa ugyan még egy épp az állami vezetés által „ledózerolni” célzott norvég kisprojekt pályázatnak volt köszönhető több mint négy éve, de ezt követően a szervezet már a saját modellértékű útját járja.

 

FKA kuratóriumi tagok: Frö CsiScsaurszki Tamás, Barna EraMiklusicsák Aliz és Benedek Gabriella 

A helyi értéknek tekintett helyi vállalkozások forrásaira, ötleteire építenek, az összegyűjtött „adományokat” helyi terület- és közösségfejlesztési célok megvalósítására használják fel. Avagy helyből, helyben, helyi fejlesztési kezdeményezések megvalósítása a cél. Az összegyűjtött forrásokból lehetőség nyílik arra, hogy emberszabásúbb, élhetőbb, a helyi igényekből építkező lakóhelyet teremtsenek. Arra, hogy civilek által megoldható ügyekkel foglalkozzanak, hogy azonosítsák a fejlesztendő területeket, és erőforrásokat teremtsenek. Az összegyűlt összegeket olyan támogatási alapokba gyűjtik, mint a Ferencvárosi Gyermekalap, a Ferencvárosi Közterek Alap vagy a Belső-Ferencváros Alap, és a József Attila lakótelep alap. Az alapokban összegyűjtött forrásokból pedig olyan programokat finanszíroznak, amelyek a kerületben élők, kiemelten a fiatalok hasznos és nem kevésbé kellemes időtöltését segítik elő. Olyan kulturális kerületfejlesztési eszközöket keresnek és támogatnak, amelyek a MINDENKI számára kitalált és hasznos köztereket nem mint építészeti (területfejlesztési), hanem mint kulturális, szociális közösségépítő elemet fejlesztik.

Az FKA tavaly debütált első „Majd adok én Neked” című pályázatával, amely jól tükrözi az alapítvány működésének mechanizmusát. A már korábban a Ferencvárosi Gyermekalap javára összegyűjtött pénzből négy programot támogattak és valósítottak meg. Miután ez egy gyermekalap, ezért elsősorban a gyerekek, fiatalok számára fontos programokat támogatták, mint a Talpraesők slammelő és focizó klubját, egy nyári kreatív táborprogramotegy helytörténeti nevelési vetélkedőt és a Varázsoljuk el az Ecseri úti aluljárót! programot.

Az alapítvány november 4-én újabb adománygyűjtési akciót szervez, ezúttal a Ferencvárosi Közterek Alap növelésére. Az adományozási akció jelenlegi támogatója a Trafó mellett a kézműves sörkultúra képviselője, az Élesztőház. Az Élesztő önmagát egykoron punknak, ma már öntudatos polgárnak nevező tulajdonosa, Tóth Imre régóta hisz a közösség kezdeményező erejében. Az ő ötlete az új városközpontprogram, amelyhez szemléletében is tökéletesen illeszkedő kezdeményezésnek látja az FKA támogatási programját, ahol a helyi vállalkozók, magánemberek és civil erők együttműködésével közösen fejleszthetik Ferencvárost! És hogy hol van ebben az egészben önkormányzat? Majd biztos azt is meg tudjuk! De addig is Ferencváros, élesztő fel!

A programról bővebben az eseményfalon és az Ferencvárosi Közösségi Alapítványoldalán olvashattok.

Tovább


Katasztrófaturistáskodnál egy jót? Vár a Madách tér!

Így nézett ki a Madách tér 1945 tavaszán 2014. április elsején, szerda délelőtt, tiszta Gears of War hangulat. Legalább két méter magasan áll a feltört aszfalt, szóval aki szereti a látványt, iparkodjon, ki tudja, meddig lesz még ilyen. A helyszínen kérdezősködtem, mik a pontos okok, amire az egyik kávézó már reggel 9-kor extrém unott munkatársa kétszer egymás után ezt mondta: "Felújítják a bdogezrjfklljfkdwe" (amúgy jön a díszburkolat). Körbebicikliztem a területet, a térfelújítás ellenére a kávézók, bulihelyek és üzletek nem zártak be. Fellélegezhet a hipszterközösség.

Madách tér
Madách tér

Madách tér

Madách tér

Madách tér

(Ide kattints, ha követni szeretnéd a blogunkat!)

Tovább


Reblog