Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyere ki, most lejátszhatod! Startol az utcalimpia

Valami olyasmire készülnek szombaton a belvárosban, ami egykori középiskoláskorom tömegsportos élményeit juttatta eszembe, ahogy álltunk a vidéki sportpálya szélén a kétcsíkos melegítőnkben.

urban games citadella Klauzál tér tömegsport grundfoci urban bike snake run

Itt most azért valami teljesen más dolog fog történni. A nagyváros használt és kevésbé kihasznált köztereit a helyi lakosság különféle városi sporttevékenységgel tölti be. Alkalmi csoportosulások fociznak egymás ellen, mint egykoron grundokon, a Klauzál téren. Kígyózó futók jelennek meg a belváros kevésbé ismert vagy látható részein. A Citadella sétányt longboardozók és városi kerékpározók töltik meg. Manninger Mátéval és Csókay Gergővel beszélgettünk az budapesti első Urban Gamesről, tömegsportról és közösségi sportról.

urban games citadella Klauzál tér tömegsport grundfoci urban bike snake run

 Honnan jön az ötlet? 

Azt gondoljuk, hogy a városi tömegsport hiányzik, pedig rengeteg lehetőség adott lenne rá. A belváros tele van olyan területekkel, amiket kiválóan lehet erre a célra hasznosítani, legyen az egy telek, vagy egy turistalátványosság, amire a városlakók nem is gondolnak potenciális “sportpályaként”. Mindenkinek van emléke iskolai testnevelésórákról, amikor csapatosan vezényeltek ki bennünket a közelben lévő focipályákra, vagy futtattak az épület körül. Ezeket az emlékeket szeretnénk egy új és formabontó esemény keretein belül feleleveníteni.

Két helyszín játszik főszerepet az első „Kezdetek” programsorozat alatt. Miért csak ezt a két helyszínt forgatjátok be a programba? Miért nincs benne a frissen átadott Nehru part vagy olyan kerületek, ahol a tömegigény kézenfekvően adná az emberanyagot, például Józsefváros vagy Külső-Erzsébetváros?

A cél az volt, hogy olyan helyszíneket találjunk, ahol kihasználatlanul állnak régi focipályák, pingpongasztalok, és ne a megszokott, kifejezetten erre a célra kialakított, felkapott területeket használjuk. Futni például nem csak a margitszigeti futópályán vagy a Hármashatár-hegynél lehet. Így azok is lehetőséget kapnak, akik nem feltétlenül tudnak autóba pattanni. Most a belváros területeit használhatjuk. Nagy köszönettel tartozunk a Fővárosnak és a BVA-nak, valamint fővédnökünknek Szalay-Bobrovniczky Alexandrának, hogy kezdetektől fogva látott fantáziát a kezdeményezésben, és maximálisan támogatva azt, a sajátjának érzi a rendezvényt.

 Tudtok-e valamit a Klauzál tér és környéke, tágabban Belső-Erzsébetváros grundos életéről? A Citadella környékén, vagyis a Gellért-hegyen is aktív sportélet folyik....

Az, hogy a Klauzálon van focipálya, senkinek nem újdonság. De az, hogy ebből az adottságból egy ingyenes tömegrendezvényt csináljon bárki, szabályrendszerrel, értékes ajándékokkal, még nem volt példa. Az, hogy a Klauzál tér az esemény központja lett, nagyban köszönhető a VII. kerület támogatásának. A Citadellán is volt már bringaverseny, ami a mi felfogásunkban egy üldözős rendszerű verseny, és Bubi-körverseny lesz, ilyen módon biztosítjuk, hogy amatőrök és profi sportolók is jelentkezhessenek, korhatár nélkül.

urban games citadella Klauzál tér tömegsport grundfoci urban bike snake run

Az Urban Games, nekem olyannak tűnik, mintha a régi grundos életérzésre reflektálna kicsit szervezetten, kicsit kiszélesítve a határokat a mai városi élet sportjaira, kicsit a városi brandépítés és turizmus szemszögéből is. A programok közt olyan „sportágakat” találunk, amikről első olvasatra nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy mi, miközben nap mint nap találkozunk olyanokkal, akik épp az urban climb, a snake run vagy a longboard gyakorlói. Miről is szólnak pontosan ezek a játékok, és mitől lesz még több egy-egy sportolási lehetőség az urban games eseményén?

Alapvetően a közösségi élmény, ami egyedülálló. Az emberek nem csak fesztiválozni, de sportolni is szeretnek együtt. Lesznek egyéni versenyek, csapatsportok és gyerekprogramok is, így egy igazi családi programmá is válhat az esemény. Idén hat sportágban – snake run, longboard, bicikli, grundfoci, pingpong és streetworkout – próbálhatják ki magukat a jelentkezők, de reményeink szerint a verseny hagyományt teremt, és a jövőben lesz lehetőségünk bővíteni a portfóliót streetball-lal és falmászással is.

urban games citadella Klauzál tér tömegsport grundfoci urban bike snake run

Mi az a plusz, amit a sportoláson túl az Urban Games rejt magában? 

Szeretnénk, ha lenne egy gyűjtőrendezvény, ami egyrészt egy ernyő alá rendezi ezeket a sportokat, egy logó alatt egy üzenetet kommunikál. Egységes, mai és szervezett. A versenyeken olyan díjakat lehet nyerni, amik a sporthoz vagy a városhoz kötik a versenyzőket: nagy értékű sportszerutalványt, fürdőbelépőket, vacsorautalványt éttermekbe, ami ingyenes nevezésnél ritka. Van egy képzőművészcsapat is, akik az egyedi díjakat csinálják, egy ékszerműves pedig minden bajnoknak színezüst, oroszlánt formáló gyűrűt gyárt.

A háttérben utcalimpiáról is lehet olvasni. Valahogy úgy tudom elképzelni, hogy Budapest belvárosa megelevenedik az urbánus sportok által, miközben az egész egy nagy versennyé van koreografálva. Mikorra tervezitek az utcalimpiát?

Igen, pontosan így.

A rendezvény október 1-jén, szombaton lesz. A versenyek 10:00-tól kezdődnek, és változó időpontban zárulnak. Erről részletesebben awww.budapesturbangames.hu-n, és a https://www.facebook.com/bpurbangames oldalunkon tudtok tájékozódni!

urban games citadella Klauzál tér tömegsport grundfoci urban bike snake run

Hogyan lehet bekapcsolódni a közös játékba?

A weboldalon keresztül ingyenes, előzetes regisztrációval, illetve szabad helyek függvényében a helyszínen is. Versenyzőként és nézőként is várjuk az érdeklődőket!

Ez most egy egynapos rendezvény lesz. Tervezitek-e a következő években a többnapos programmá alakítását?

Bármi lehetséges. Ha az idei év jól sikerül, a lakóknak és a Fővárosnak is tetszik, térben és időben is bővülhetünk.

urban games citadella Klauzál tér tömegsport grundfoci urban bike snake run

Hogyan zárul a nap? 

A díjátadók az adott sportág zárásának függvényében a Klauzál téren felállított központi színpadon lesznek, az egész rendezvényt pedig 22:00-tól a Mazel tovban egy afterbuli keretében zárjuk! 

Tovább


A Rákóczi út sporttemploma

Kevés esélyünk van arra, hogy a Rákóczi út egyhangú forgatagába beágyazódott épületek mögött megpillantsuk a Rákóczi út 57. számú ház belső kertjében található templomot. 

rákóczi út műemlék templom evangélikus templom sporttemplom

A Luther-ház udvarában található épület egykoron a népes pesti evangélikus közösség központja volt. A templomot az 1860-as években építették. A paplak, az iskola és az imahely kialakítása viszont meghaladta a gyülekezet pénzügyi hátterét, ezért a templomot először U alakban, majd teljesen körülzáró bérházat építettek. 

rákóczi út műemlék templom evangélikus templom sporttemplom
Forrás: Polyák Attila - Origo

Az egyházi iskolához köthető Petőfi Sándor, a templomhoz Mikszáth Kálmán esküvője és mai kortárs írónk, Závada Pál keresztelője is. 

rákóczi út műemlék templom evangélikus templom sporttemplom
Forrás: Polyák Attila - Origo
rákóczi út műemlék templom evangélikus templom sporttemplom
Forrás: Polyák Attila - Origo

A történelmi események sorában hánykolódó pesti szlovák népesség száma fokozatosan csökkent, ezért a felekezet 1965-ben úgy döntött, hogy eladják a templomot.

rákóczi út műemlék templom evangélikus templom sporttemplom

Ettől az időponttól kezdve az államosított templom a kulturális hasznosítás egyik példatára lehetne. Volt már kutatóintézet, minisztérium, működött itt tudomány és technika háza, volt kaszinó és táncstúdió. Ma a háromszintes épület konditeremként funkcionál, edzőteremmel, öltözővel és a legfelső szinten kialakított, templomablakokkal ékesített cross-fitt teremmel.

rákóczi út műemlék templom evangélikus templom sporttemplom
http://www.xlsport.hu

A kívülről lehangoló látványt nyújtó, leromlott állapotú műemlék épületnek jelenleg az ingatlanpiacon keresnek gazdát. 

Tovább


Tilos a forradalom! - Hétvégi programajánló

A hétvégét ugyan begyűrűzi a márciusi ifjak szelleme és a Petőfi Tv indulása, azért található más, sokkal izgalmasabb program is a repertoárjában. Aki még a péntek tizenharmadikai hangulatra szeretne rákapcsolódni, az megnézheti Bojtor Verabella Csodálatos Bestia című kiállítását a Müsziben.

Ha a nyólckerben jár, mindenképp érdemes betérni a Gallery8 szervezésében nyíló, A roma test politikája I. - Nincs ártatlan kép című kiállításra.  A roma test politikája egy szerteágazó és interkulturális kiállítási és oktatási program, amelyet a Gallery8 roma művészek és értelmiségiek részvételével valósít meg. A háromrészes kiállítás a roma test politikájának feltárására vállalkozik a jelenkori Európában, a romák és főként a roma nők ábrázolását és részvételét kutatva a művészetekben, a médiában és a közéletben. A Nincs ártatlan kép című kiállítás ennek a programsorozatnak az első eseménye. Déri Miklós pszichoanalitikus fotóportréihoz roma tudósok, diplomaták, közszereplők és értelmiségiek álltak modellt, mint például Balogh Rodrigó, a Független Színház rendezője és igazgatója, Daróczi Ágnes kisebbségkutató, polgárjogi aktivista és dr. Izsák Rita, az ENSZ kisebbségi ügyekért felelős független szakértője és még sokan.

Sőt arra is vállalkoztak, hogy életre keltsenek egy-egy közismert roma sztereotípiát Szakos Kriszta stylist és Kozári Zita sminkmester segítségével. A roma modellek így bújnak a „cigány lány”, „a gettólakó”, „a gengszter”, „a cigány zenész”, „a cigány madonna”, „a cigány király”, „a jósnő”, „a vajda” stb. bőrébe. A kiállítás április 3-ig tekinthető meg.

Már elkezdődött a Kőlevesben a Nagy sóletcsata, amiben többen versenyeznek a sólet királya 2015 címért. Szombat estig lehet kóstolni és szavazni. A királyi cím egy évre szól, és még 2/3-dal sem lehet megváltoztatni.

Az A38-on már pénteken kezdi dupla koncertjét a Kiscsillag, de vasárnap újrajátssza az egészet. Az Auróra a Tilos Rádióval szombaton felveszi a forradalmi hangulatot Tilos a forradalom című eseményével. Délután filmkészítő happening és transzparens-, kokárda- és zászlógyártó klubszerűség, este forradalmi kvíz, az elkészült filmek levetítése és Tilos-házibuli várja az alkotókedvű partizókat. Párhuzamosan az AnKertben Lick the Click! címmel elektronikai élményfürdőt tartanak a minimal-techno-elektro-house szelektorai. A Bëlga is ünnepel, és Nemzetközi Tebeléd Napot tart március 14-én az Akvárium Klubban.

Az észtek készülnek a jövő héten kezdődő észt napokra, ezért bemelegítésként kötni hívják az ügyes kezűeket a Kössünk észtül délután keretén belül. A sportolni, jótékonykodni, adományozni szeretők a Down-szindróma világnapjára készülve jótékonysági futás keretében támogathatják a Down Egyesületet.

Vasárnap reggel pedig elindul a Petőfi Tv, és akinek kedvébe telik, az már ezen a csatornán követheti a március 15-ei eseményeket, például az Új Magyar Köztársaságot! vonulást a Keleti pályaudvartól az Astoriáig. De lehet menni a BTM Vármúzeumba is, ahol egész nap az ünnepi hangulathoz kapcsolódó kézműves-foglalkozások és tárlatvezetések várják a látogatókat.

 

Tovább


Így néz ki Budapest közösségi sporttérképe

A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. egy új, hiánypótló közösségi térképet hozott létre. Az online térkép célja, hogy a sportolni vágyók maradéktalanul tájékozódhassanak a fővárosi sportlehetőségekről.

Ez egy olyan közösségi térkép, amely a felhasználók által szabadon szerkesztve mutatja meg Budapest szabadtéri mozgásra és sportolásra alkalmas területeit, helyeit. A térképen nemcsak a hagyományos sportágak, a futásra, kerékpározásra alkalmas helyszínek, hanem az új, nem egy esetben játszóterek környékéhez köthető mozgásformák, mint a parkour, slacklinet vagy a street workout gyakorlására alkalmas helyek is megtalálhatók. A felhasználóknak mindemellett lehetőségük van a sporttevékenységekhez köthető események jelölésére, sportklubok szervezésére is.

Tovább


Reblog