Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fura egyesek a Dohány utcai zsinagóga előtt és egy új szerelemlakat-lerakó

Szembetűnőbb 1%-os reklámkampánnyal sem találkoztam még, mint a Mazsihiszé. Mindenesetre a kampánnyal együtt járt, hogy a szervezet a zsinagóga elé több darab 1-es installációt állított ki.


Az egyesekre egy-egy híres zsidó származású ember arcképét tették ki, akikről némi alapinformációt is olvashatunk. Így elevenedik meg a térben Pulitzer József, Komor Marcell, Szerb Antal, Rejtő Jenő, Richter Gedeon, Weisz Manfréd, Vázsonyi Vilmos, Harry Houdini, Petschauer Attila és Radnóti Miklós is.

Az egyeseken túl Budapest újabb (legalábbis így gondolom, mert alig van még rajta lakat) szerelemlakat-lerakóval/-tárolóval gazdagodott.
A célnak megfelelő, igényesen kivitelezett alkotással szerintem csak az a baj, hogy kb. 2 hónap alatt tele lesz az erre tévelygő sok szerelmes lakatjától.

A lakatgyűjtő tetején egy bilincsbe vert kis szobor utal a szerelmesek bilincsbe vert állapotára. (Talán arra.)

Tovább


Kevés értelmetlenebb dolog van a szerelemlakatozásnál

Olyan téma jön, ami régóta zavar és most egy aktualitás miatt végre írok is róla. Vasárnap megroggyant a párizsi Pont des Arts gyalogoshíd hídkorlátjának két és fél méteres szakasza a rácsatolt szerelemlakatok súlya alatt, ami miatt átmenetileg lezárták a hidat. A hídon legalább 93 tonnányi lakat lógott, és ezzel a plusz-súllyal és a lakatokból szivárgó rozsdával nyilvánvalóan nem kalkuláltak a híd tervezői.

Fotók: Vincze Barbara
Pont des Arts

Kattints a Pont des Arts-ra és előjön a többi francia kép!  

Nos, a szerelemlakatok hidakra és más építményekre pattintása romantikus jelleggel az egyik legirritálóbb turistaszokás, a helyes kis párizsi gyaloghíd vesztét okozó, 2008 óta hasító lakatmánia pedig világszerte elharapódzni látszik.

A jelenség miatt az olaszokra kell mutogatnunk. Az ugyanis a legvalószínűbb, hogy Firenzéből indult a szokás, amikor az ottani San Giorgio orvosi akadémia végzősei búcsúzóul a Ponte Vecchio (híd) rácsaira kattintották lakatjaikat. Őket koppintották le római szerelmespárok, akik a Ponte Milviót (híd) lepték be lakatokkal. A szokás elharapódzásáért leginkább mégis Federico Moccia olasz bestsellerírót kell hibáztatni, egészen pontosan Három méterrel a föld fölött című regénye, annak 2006-os folytatása és az első könyvből készült film miatt, ahol említi a szerelmi lakatokat.

lánchíd szerelemlakat

A Lánchídon csak a lámpák köré lehet lakatot kötni, sokaknak sikerül is (Kattints a többi budapesti képért!)

A szokás közben világméreteket öltött. A szerelmi lakatokat egyébként azért szeretik a párok hidakra csatolni, mert ily módon látják biztosítva örökké tartó szerelmüket (ez nyilván ugyanolyan babona, mint a gomb megmarkolása kéményseprő láttán). Miután a szerelmesek bezárják a lakatot, a kulcsot a vízbe dobják - ha van víz a közelben -, és a szerelem így már biztosan örökkön örökké fog tartani, a rengeteg fémnek pedig a halak örülhetnek. 

Világszerte egy sor város-és kerületvezetés felismerte, hogy ez egy hülyeség, főleg miután rájöttek, hogy a ledőlő lámpaoszlopok vagy megroggyanó hidak balesetveszélyesek. Volt, ahol a helyzet már annyira kritikussá vált, hogy egyszerűen betiltották a lakatokat (pl. Berlinben és Velencében). Csak Párizs hídjait 700 ezer lakat borította egy pár hónappal ezelőtti felmérés szerint, és ez a szám napról-napra nő. Ott is megindult az ellenmozgalom, két amerikai nő tavasszal létrehozta a No Love Locks nevű oldalt, amivel azt szeretnék elérni, hogy Párizsban is tiltsák be a szokást. 

szerelmesek fája erzsébet tér
Az Erzsébet téren áll a Szerelmesek fája és körülötte a jó sok lakat (Kattints!)

A szerelemlakatoktól Magyarország sem mentes. Pécsen már a 80-as évek elején állt egy kovácsoltvas kerítés a belvárosban, Budapesten pedig az Erzsébet téren állítottak fel hasonlót az ún. Szerelmesek fája körül a randivonal.hu munkatársai. Emellett az amúgy nem túl lakatkompatibilis hídjainkon is fityegnek lakatok, de még a János-hegyi Erzsébet-kilátóban is akad néhány (lásd fotók).

János-hegy szerelemlakat
János-hegy: kilátás lakattal (Kattints a többi képért!)

A szerelemlakat amellett, hogy sajnos NEM garantálja a sírig tartó szerelmet, környezetszennyező, balesetveszélyes és csúnya, plusz még az épített környezet állagát is rombolja. Ha valaki Budapesten szeretne lakatellenes mozgalmat indítani, jelezzen nekünk, és azonnal csatlakozunk. Befejezésül pedig itt a rövid időre lezárt, majd újra megnyitott párizsi híd, ahol a problémás részt ideiglenesen deszkával pótolták, de - micsoda szerencse - a turisták ehhez is gyorsan alkalmakodtak:

(Ide akkor kattints, ha szeretnéd követni a blogunkat, de a Facebook újabb szabályai miatt sajnos nem valószínű, hogy minden posztot látni fogsz. Emiatt érdemes néha visszakattintani ide vagy RSS.)

Tovább


Reblog