A közösségi futás egy nem megszokott formájára van ma lehetősége annak, aki azonosulni tud egyrészt nyilván a futással, másrészt pedig a tarahumara nők hagyományaival.

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

A mexikói tarahumara indián törzs tagjai szenvedélyes futók. A mintegy 50 ezer fős népcsoport Mexikó északnyugati, hegyvidéki részén él. 
A tarahumarák máig a „civilizált” világtól elzártan élnek, a pénz körforgása alig érinti őket. A napi szükségleteikhez szükséges termékeket cserekereskedelem formájában szerzik be. 

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

Társadalmi berendezkedésük a környezettel harmonizáló, stabil, öntörvényű és egészséges rendszer. Nem zárkóznak el a világtól, de a szabályaikhoz ragaszkodnak. Az indián törzs életmódjának, vitalitási képességeinek, étkezési szokásainak megismerésére kutatói csoportok alakultak, akik a tarahumara indiánok hosszú életének titkát keresik. Az egyébként többnyire kukoricán, babon élő, és tejterméket, húst egyáltalán nem fogyasztó indiánok a világ leggyakrabban és leghosszabb távot naponta lefutó népcsoportja.

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

A futás és a gyaloglás a tarahumara indiánok számára az életben maradás egyik legfontosabb eszköze. A futással függ össze napi rutinjuk, munkájuk, élelemszerzésük és kikapcsolódásuk. 
Gyalog vagy futva képesek akár 70 órán át terhet cipelni, az állatokat nem fegyverrel vadásszák le, hanem addig futnak folyamatosan az állat után, amíg az a kimerültségtől összeesik. Gyalog mennek látogatóba, ünnepségekre, akár 250 km távolságra is. Labdás futóversenyeket rendeznek, ahol a két csapat 24–48 órányit is képes futni folyamatosan, miközben labdát rugdosnak maguk előtt. 

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

A tarahumara indiánoknál a futás a férfiak kiváltsága, a nők is tevékenyen kiveszik a részüket belőle, igaz a gyerekek mellett kevésbé tehetik meg, hogy akár két-három napon keresztül futkorásszanak. Így a nők rövid távja 60–100 km-ben merül ki. 

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

A „Tiszteletfutást a tarahumara nők előtt” az idén a negyedik alkalommal rendezi meg az Almodóvar egyesület a tarahumarák iránti tiszteletük kifejezésére. A futóegylet tagjai és az eseményhez csatlakozó szimpatizáns futók színes nyári ruhákban és normál esetben (mármint a tarahumarák esetében) szandálban futnak. A budapesti futóknak engedélyezett a megszokott sportcipő használata is. 

futás tarahumara taramuhara indiánok esemény

Az eseményről bővebben az Almodóvar Futó Egylet Facebook-oldalán lehet tájékoztatást kapni.