Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A közélet iskolája Józsefvárosban és a migráció ízei filmeken. Hétvégi programajánló.

Ha mozi…

 …Nem is olyan rég az egyik posztom arról szólt, hogy hogyan látják Budapestet az itt élő migráns nők, most január 25-éig pedig az Uránia Filmnapok filmjein keresztül ismerhetjük meg a migrációt mint társadalmi jelenséget elsősorban a rendszerváltás óta eltelt negyed század alkotásainak tükrében. 50 forintos jelképes jegyárak mellett akár fikciós, akár dokumentarista formában merülhetünk el a belső migráció, az elvándorlás, a bevándorlás, a menekültügy, a kultúrák egymás mellett élésének problémáiban.

A fesztivál filmkínálatában, olyan filmeknek örülhetünk, mint Gothár Péter Passport - útlevél a semmibe vagy Az én Magyarországom Berlinben című filmek, vagy a finn-francia koprodukcióban készült Kikötői történetnek

A fesztivált kávéházi pódiumbeszélgetésekkel színesítik. Szombat délután például filmrendezők és filmtörténészek beszélgetnek a magyar film Amerika-képéről, vasárnap pedig olyan filmműhelyek képviselőivel lehet találkozni, akik az elmúlt években intenzíven foglalkoztak a ki- és bevándorlás jelenségével. Esténként pedig zenei mulatságokra lehet lazítani. Szombaton a 20. század elejétől a 80-as évekig válogatott össze filmzenéket és régi slágereket a Tilos Rádió DJ Sanyija. A filmnapok záróakkordjaként vasárnap este a Freedom Café és a Meszecsinka zenekarok kifejezetten erre az estére összerakott örömzenélését lehet meghallgatni. 

Ha koncert…

…Koncertre az Akvárium klubba küldtem volna HS7-rajongókat, hogy együtt bulizzanak a zenekar 20 éves születésnapi koncertjén. De a jegyek a koncert Facebook-oldala szerint elfogytak. Persze feladni sosem érdemes, főleg, ha valaki nagy HS7-rajongó. Aztán azt is gondoltam, hogy ajánlom a Kéknyúl Bigband estjét Fábián Júlia-rajongóknak a Trafóban, de úgy tűnik, már ott is kevés a jegy. Így egyre inkább kimaradhatatlannak tűnik az A38-on Raveonettes, a DYN formáció és a lengyel Bokka koncertjei.

A klasszikus rock and rollt és némi újhullámot vegyítő dán Raveonettes két éve már nagy sikerrel lépett fel a hajón. A lengyel szupergroup, a Bokka elektronikus popzenét játszó zenekar, a lengyel zenei élet egyik vezető alakja. A harmadik fellépő az estet nyitó berlini DYN formáció. És ha ide se jutna be valaki, akkor menjen le az Aurórába, ahol az Eugénia Formáció muzsikál, vagy vasárnap a Kisüzembe, ahol Czitrom Ádám Andrzej Żuławski Special Edition élő filmzenékkel kínálja a hallgatót.   

Ha valami más…

…mert ez tényleg valami másféle hétvégi program, akkor nem érdemes kihagyni „A közélet iskolája évnyitót” az Aurórában. A közélet iskolájában lehet kérdezni, beszélgetni, aktivizáló műhelyeken részt venni, és a végén együtt lehet bulizni a fentebb említett Eugénia Formáció koncertjén. A workshopokon kívül  Váczi Dorka a Liga Akadémia, Csoszó Gabriella fotóművész, Fekete-Nagy Miklós, A Város Mindenkié mozgalom nevében és Tóth-Ridovics Máté a Fakt Visual Lab, Shultz Nóri a Krétakör Szabadiskola és Oblath Márton Anblokk/Parforum - Részvételi Kutató Műhely  képviselőjeként beszélgetnek majd a pedagógia szerepéről a társadalmi mozgalmakban és aktivista munkákban.

Tovább


Belvárosi szilveszteri partik. Kerületről kerületre.

Nehéz választani az óévbúcsúztató partik közül. Kerületről kerületre válogattam a tágabb belvárosban.

Az első kerületben a Bem moziban Zsazsa-diszkó és Űrhajó-koncert lesz. 

Az ötödik kerületben az Akvárium klub 100% Budapest Szilveszter címmel nagy bulit ígér. Három teremben három buli. A Nagyhallban dapayk solo lesz a special guest, mellette pedig a rendezvény házigazdája a 2015-ben 10. jubileumi évét ünneplő NVC csapata szolgáltatja a zenét. A Kishallban A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I., modul aka mango, Headshotboyz, iamyank és mások lépnek színpadra. A VOLT bárban Tom Select, Vikipop, Nora Matisse és sokan mások is DJ-pult mögé állnak. A jegyárak 23 óráig 3000 Ft-ba, 23 óra után 3500 Ft-ba kerülnek.

Aki csendesebb bulira vágyik, menjen a Csendesbe a Byebye14Hello15 évadzáró partira.

A Hunnia bisztróban, a 8. Hunnia szilveszteri bulin Frenk (Hiperkarma, Budapest Bár, Braindogs), Szekeres András (Junkies), Zselenszky Tamás (ex-ElevenHold) és Bérczesi Robi (Hiperkarma) közös zenélésével lehet az óévet búcsúztatni. A belépőjegy ára 2500 Ft, melyből 1000 Ft lefogyasztható. 

hatodik kerületben a Gödör Klub, kicsit hasonlóan, mint az Akvárium, szintén "háromszintes bulit" ígér. Az I. teremben a Depeche Mode zenéire lehet bemelegíteni, utána Plazmabeat- és Pornography-koncertekkel lehet folytatni. A 2. teremben a 80-as és 90-es évek legjobb és legrosszabb zenéire és videóira lehet táncolni. A 3. teremben Cure Árpi, O+A és György szelektálja a muzsikát. A jegyek ára a helyszínen 2000 Ft.

hetedik kerület nem csendesül, hanem továbbra is vígad. A Mika Tivadar Mulatóba fészkeli be magát a Tilos Rádió, itt tartja hivatalos szilveszteri házibuliját. A Tilos-DJ-k közül Carl Oh, Bal5000, Gandharva+Von Yodi, Nixon és Beata Pozitíva és még sokan a lemezpult mögé állnak. Az ünnepi beszédet Kegytárgyas Feri mondja. A belépőjegy ára 1000 Ft, ajándék pogácsával együtt jár.

Carl oh - new years eve warm up mix by Tilos Selection on Mixcloud

A Gozsdu Manó Klub Flitteres szilveszterrel kecsegtet. A diszkólázban égő Barcsay Jenő Emlékzenekar koncertje után Spanish Waxék NYE Special bulija lesz a diszkó jegyében. A lényeg: a belépés ingyenes!

Popdavec DJ úgy tűnik nem a Tilos-partin muzsikál majd a Mikában, hanem a Kisüzem partivendégeit szórakoztatja. A tavalyi zenei kínálathoz hasonlóan afro-kínai rokkendroll diszkóval.

A Fogasház sem hagyja punnyadni az Akácfa utca lakóit, hanem négy helyszínes DJ-felhozatallal kínálja az óévbúcsúztatókat. Boldog tánctérre, bukósisakban táncolós afterpartira, fejre fordított cirkuszi sátorra és csikkpöckölő-hiphopfunk ordító versenyre lehet számítani. A DJ-kavalkádból  Infragandhit, Wondawulf & Jumodaddyt, Kid Panelt, Ludmillát, Nakedkoolt és Szobahipsztert emelném ki. De mindenki mást szeret, és itt majd bőven lehet válogatni.

Lámpásban mint tavaly is érkezik a Zsiványbeats avagy a mostanság időnként Dj Pozorral mutatkozó Dj Superstereo (Bazaar Kings) és Suefo, a Mana Mana kiadó egyik gazdája, valamint a Worldstylers és a Savages Y Suefo global-elektronika duók oszlopos tagja. A belépés ingyenes.

A RoHAM bárban a ColorStar Solarize című lemezének és az Anima Sound System Gravity And Grace című lemezeinek bemutató koncertjeire invitálja a táncolni vágyókat. A koncertek után DJ Pándi Balázs, Farbwechsel DJ-k, Zomblaze, Yapo és mások is szórakoztatják a vendégeket. Az egészestés bérlet ára 2000 Ft.

nyolcadik kerület sem marad és maradhat le a szilveszteri partit kínálók sorából. Az Auróra szilveszteri luxi partit rendez, ahol mindenki megcsillanthatja arany, ezüst, gyémánt, esetleg brill ékszereit. Kötelezően felveheti legdrágább bundáját, és semmiképpen se hagyja otthon a kígyóbőrjét sem. 

Lumen kávézóban a Mikszáth téren Kovács "Royal" Feri, Kovács Gergő és Hevesi Nándor muzsikál vidáman.

kilencedik kerületben az If kávézó szolidabb, de annál kedvesebb partival és vacsorával várja a vendégeit. A francia, olasz, spanyol sanzonokat Bérces Eszter, Vázsonyi János és Patrik Ádám biztosítja a vacsorához és a vacsora után. A Gólyában a Beat! a popsztár, utána pedig a Gólya Home Entertainment System pörgeti a lemezeket. DJ-ék Osztja:Penko, MC Bogyó Hollandi, Jagoda és Rania Krónikái.

Hazafelé érdemes benézni az Élesztőbe még egy jó sörre.

tizenegyedik kerületben az A38 Hajó pazar óévbúcsúztatót kínál minden generációnak. A Budapest Bár koncertje nyitja a Hajó szilveszteri bemelegítő műsorát. 20 órától két random tripprogram közül is lehet választani. Harcsa Veronika, Fehér Balázs (The Carbonfools), Kama (Mary PopKids) 22 óráig szórakoztatja a Hajó vendégeit, ezt követi a második random trip, ahol Gabriella Hänninen (Parov Stelar Band), Barabás Lőrinc, Ligeti György (We Are Rockstars, Zagar), MC Zeek (Rewind) és Premecz Mátyás zenélnek, DJ Q-Cee tekeri a lemezeket. A koncertek után kötelező after party várható!

A tizenharmadik kerületben a Vígszínház „A revizor” című vígjáték előadásával, jó hangulattal várja a szilveszterezőket. Az  előadás végén lesz tombolasorsolás, a tombola fődíja egy exkluzív vacsora Eszenyi Enikővel, újévi Vígfogadalom-fal és szilveszteri mulatság.

Tovább


Akciómatinétól a Mont Kimbie-ig. Hétvégi programajánló

Ezen a hétvégén sem kell nagyon kitenni a lábunkat a belvárosból, ha érdekes programokkal szeretnénk színesebbé tenni a szürkülő és esővárományos napokat.

Kiállítás

Bőven szemelgethetünk a kiállítóterek kínálatából ezen a hétvégén is. Javában elkezdődött a Fotóhónap fesztivál, ahol újabb kiállításokat nyitnak meg a hétvégén. Az országos hatókörű rendezvényen megnézhetjük a Fénytörők alkotócsoport alkotásait, holland és magyar kortárs képzőművészek műveit a Ráday galériában. Fuchs Lehel a Faluváros című kiállításán 50, képpárokba rendezett, fekete-fehér fotográfiát mutat be. Madame BonBon (Vedres Ágnes) Historia Femina kiállításának célja a női gender bemutatása a művész privát életén keresztül, mely szándéka szerint a női lét nehézségeit, problémáit, szerethető és sokszínű formáját mutatná be a magyarországi, azon túlmenően a fővárosi léten belül. 

A Fotóhónap Facebook-eseménye itt található.
 

November 7-én indította el közösségi finanszírozási akcióját képregényének megvalósításához Csepella Olivér, akinek ugyanezen a napon 17.30-tól képregénytervéből nyílik kiállítása a Műhelyben. Csepella eszelős és szórakoztató képregénnyel rukkolt elő, melyben a Nyugat irodalmárai, Ady, Kosztolányi, Osváth és a kávéház többi élőholt vendégei széklábakkal és revolverrel hadonásznak a századfordulós, szecessziós terekben. A kiállításon a képregény elkészülésének különböző fázisait nézhetjük meg egy kávé mellett.
 

November 8-án, szombaton Akciómatinéra invitálja a kötélidegzetű érdeklődőket a Performative Reality All Stars. Hajdu Zsolt, Ruszty László, Dabi István, Pálhegyi Flóra, Szentesi Csaba, Kótun Viktor és Berei Zoltán a „hetvenes évek, zakó, hanyag elegancia, fluxus, nyulak, konyak, unicum, offline, "gyújtsuk meg, hadd égjen, ne oltsd el", semmi…” témakörökben merítik el a performansz látogatóit.

Mozi

Aki lemaradt az elmúlt héten megrendezett nemzetközi animációs filmfesztiválról, annak talán némi vigaszt nyújthat a péntek esti Kiskakas MOME Anim Premier 2015 című estje a Toldi moziban.  A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció-tanszéke, folytatva az elmúlt évek hagyományát, az idén ősszel is megrendezi a 2014-ben készült diploma- és vizsgafilmek premierjét. A vetítési programban megtekinthető az Essemble nemzetközi képzési projekt MOME-,hallgatók által készített alkotásai, valamint gyerekeknek szóló animációs kisfilmek is. Ugyanitt szombaton Hajdú Szabolcs retrospektív vetítés lesz, közönségtalálkozóval együtt. 

Zene

Csütörtökön elkezdődött a budapesti Lengyel Jazz fesztivál, a legizgalmasabb, legfrissebb és leginvenciózusabb lengyel jazzelőadók szemléje. A világviszonylatban is ismert és elismert kortárs lengyel jazz képviselői közül, a legnagyobb várakozást az EMI Grouphoz tartozó Blue Note Records felfedezettje Aga Zaryan pénteki koncertje ígéri.

Buli

Igazán lendületes partit ígér a Z.U.P formáció a Mikában péntek este, amelynek dalai egyszerre poposan fülbemászóak, rockosan lendületesek és akusztikusan, folkosan finomak. Utána a Roots Around the World szelektorai, Baadasssss! & Voodoo Selecta, azaz Negro és Cyborg Templar cumbiával, rumbával, szambával, bossa novával és tulajdonképpen mindenféle zenével táncoltatja a közönséget.

Annak, aki nem bírja Z.U.P popos vagy Templarék táncos vonalát, az A38-on belemerülhet Mount Kimbie DJ-setjébe. A post-dubstep úttörői, Dominic Marker és Kai Campos 6 évvel ezelőtt kezdtek el közösen munkálkodni. Tavaly jelent meg „Cold Spring Fault Less Youth” című nagylemezük, melyen letisztult hangzásokkal operálnak, hangszeres és vokálos elemekkel fűszerezve. A Mount Kimbie duó koncertje azért sem mindennapi, mert csak elvétve látni őket a lemezjátszók mögött, ráadásul most exkluzív DJ-szettel érkeznek a hajóra.

Tovább


Elúszik az A38 hajó, de visszajön

Mielőtt bárki megrémülne, amikor 6-án először munkába megy a Petőfi hídon: január elején el fog tűnni az A38 bulihajó megszokott helyszínéről, a híd budai hídfőjétől, de hamarosan visszatér. A szervezők azt az infót küldték, hogy 4-én a "hajótestet elszállítják jelenlegi helyéről, most esedékes ugyanis a tízévenként kötelezően megtartandó parti szemle, ellenőrzés és karbantartás, amire Komáromban kerül sor". Az A38 várhatóan február elején áll be újra szokott helyére. Az A38 egyébként idén volt tízéves, 2012-ben pedig a világ legjobb klubjának választották a Lonely Planet olvasói.

A szervizelés mindenképp megnyugtató érzés, főleg azoknak, akik voltak a hajón teltházas koncerten, ugrálós számon. (A parti szemle kifejezést a szóviccek szerelmeseinek küldjük: értitek? Parti = party háháháháhááá.)

A38
A38 hajó (Fotó: A38 hajó)

Tovább


Reblog