Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Karácsonyi vásárok -amiket nem érdemes kihagyni

Elkezdődött az adventi időszak. Végignézve a kínálatot, a választék az idén még nagyobb az elmúlt évekhez képest a belvárosban. Ami jó, és mindenféleképpen kellemes meglepetés, hogy kezd az az érzésem támadni, hogy tényleg kezdünk kinőni a bóvlikultúrából, és a minőségi választék is kezd egyre változatosabb lenni. Az árakról meg egyszerűen annyit mondanék, hogy nincsenek határok.

A felsoroltakon kívül számos kisebb vásárt is rejt a belváros, amiről az alábbiakban nem esik szó. Se vége, se hossza az adventi vásároknak. 

Karácsonyi vásár - Vörösmarty tér, 2014. november 28. – december 31.

Európa egyik legkedveltebb turisztikai attrakciójaként emlegetett belvárosi karácsonyi vásár, a Vörösmarty téren egy hónapon keresztül biztosítja a vásári forgatagot. Az idén is az elmúlt évekhez hasonló tematikával gazdag kulináris kínálat, kulturális események mellett kínál minősített kézművestermékeket a vásárlóknak. Az idén százhúsz kézműves munkáiból lehet válogatni a legkülönbözőbb termékekből a mézeskalácstól az ékszereken, kerámiatárgyakon át szűcs- és bőrmunkákig. 

A gyerekeket muzeális értékű körhintával, játszóházzal és híres mesékkel várják.

Adventi ünnep - Szent István tér, 2014. november 30. – december 31.

A Bazilika előtt, a Szent István téri adventi ünnep hasonló tematikára épít, mint a Vörösmarty téri vásár: kulináris élmények, kézművestermékek és kulturális programok gazdag kínálatával kapcsolódik a karácsonyi vásárok köréhez, immáron másodjára. A vásározók egységes megjelenésű faházakban kínálják a portékájukat. A gyerekeknek ingyenes korcsolyapályát állítottak fel egy középen elhelyezkedő, óriási karácsonyfával. A hangulat a Bazilikára vetített, karácsonyi fényvetítéssel fokozzák. Idén a rendezvénysorozat helyszíne a Zrínyi utcával bővül, ahová kedvezményes áron van lehetőség a kitelepülésre.

Gresham Palace Karácsonyi Vásár, 2014. november 25. - december 30. 

Idén először rendezik meg a Four Seasons Gresham-palota Karácsonyi Vásárt. A magyar konyha különlegességeire, a helyi kézműves és egyedi designdarabokra koncentráló vásár legnagyobb különlegessége mégiscsak az, hogy a Gresham-palotában van.

Adventi vásár és téli fesztivál a Városháza parkban

Második alkalommal rendezi meg a főváros a Városháza parkban az Advent Budapesten téli fesztivált. A fesztivál látogatói idén is, az elmúlt évihez hasonlóan a legjobb magyar kézműves- és gasztronómiai termékek közül válogathatnak. A tér közepén felállított, fűtött üvegházban karácsonyi meseszalont rendeztek be, ahol művészeti iskolák, zeneiskolák és amatőr együttesek adnak elő karácsonyi műsorokat.

Ugyanitt gyerekprogramok, kézműves-foglalkozások, bábszínház, jazz- és világzenei koncertek is várják az érdeklődőket. A tavalyi vásárhoz képest újdonság, hogy a gyerekek számára egy 200 négyzetméteres, ingyen igénybe vehető korcsolyapályát is építettek. A vásár közepén egy nagyon szép adventi koszorú van, míg a háttérben eredeti süttői mészkőből építettek templommakettet.

Ünnepvárás a Corvin téren - Hagyományok Háza, Corvin tér, 2014. december 6-14.

Még a hétvégén van lehetőség ellátogatni a Hagyományok Háza Corvin téren megrendezett karácsonyi vásárára. A vásárban nemcsak a népi iparművészek által készített, szakmailag ellenőrzött termékeket lehet megvásárolni, hanem kézműves szakiskolák szebbnél szebb portékáit és fogyatékkal élők által készített kézművestermékeket. A vásár célja többek között az is, hogy a hely és az árusítási lehetőség biztosításával támogatni tudjanak olyan szervezeteket, amelyek kézművességünk jövőjét és/vagy a hátrányos helyzetben lévők munkapiaci elhelyezkedését, megélhetését biztosítja. Így a résztvevők között olyan szervezeteket találunk, mint a Munka-Kör Alapítvány, a vakokat és gyengén látókat foglalkoztató Világ Világossága Kézműves Műhelyházat, vagy a több mint 20 értelmi fogyatékos felnőttet szövő, gyertyaöntő, gyöngyfűző, papír- és bábszövő műhelyrészlegekben foglalkoztató Bárka Műhelyt.

Az Ózd környéki falvak hagyományait, a barkóság kultúráját fellendítő mintaprojekt során elkészült termékek is a vásár kínálatát gazdagítják. A jó hangulatról szabadtéri színpadunkon népzenei koncertek, betlehemesek, művészeti iskolák bemutatóival gondoskodunk. December 12-13-án értékes és egyedülálló néprajzi kiadványokat, tánc-DVD-ket és hangzóanyagokat lehet vásárolni nagy kedvezménnyel. A vásár mellet a téren az „Adventi ablakok” című kiállítást lehet megnézni.

Ajándékterminál 2014. december 5-24. 10-21 óra

Az Ajándékterminál a magyar design egyik legfontosabb seregszemléje. Az idei karácsonyi tárlaton közel 150 magyar tervező munkája kerül terítékre exkluzív kiállítás és vásár keretében, ahol számos alkotó kifejezetten erre az alkalomra készült egyedi munkákkal debütál. Az idén először az érdeklődőket az Erzsébet téri Designterminálon túl Budapest több pontján – Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, WestEnd City Center – is várják az Ajándékterminál pop-up üzletei. Az esemény egyik kiemelt kísérőrendezvénye a Jótékonysági Designaukció. A licitből befolyó bevételt a Designterminál az idén is az Ökumenikus Segélyszervezet munkájának segítésére fordítja.

Karácsonyi vásár Central Passage

A tavalyi évben először volt karácsonyi vásár a Király utca 8. szám alatt található Central Passage-ban. Az idei vásár még nagyobb, hosszabb ideig tart, és még nagyobb a kínálata, mint a tavalyinak. A vásár fiókrendezvényei a Gardrób Közösségi Vásár, a Közös Piac, a Design Passage  (DIP) és a Best of Stilblog is.  December 20-án termelői piac is várja majd az érdeklődőket a Paulay Ede utca felőli átriumban. A piacon nemcsak vásárolni lehet, hanem minden alkalommal különleges napi menü és gasztrofinomságok várják az érdeklődőket az Új Gödör Klub előtti Central Passage-ban.

III. Advent a Palotanegyedben – 2014. november 29. - december 20.
 

Természetesen a Palotanegyed sem marad ki a vásározásból. Az adventi hétvégéken gyerekprogramok, családi kulturális programok, koncertek, betlehemes találkozó, templomi hangversenyek, századelős múltidéző karácsonyi hangulat és vásári barangolás várja a közönséget a Kálvin tér – Szabó Ervin téri vásárutcába és a Horváth Mihály téri színpadi programokra. A Horváth Mihály tér és a Vásárutca a Kálvin tértől a Szabó Ervin térig különleges fénydekorációba öltözik november végétől januárig.

Terézvárosi karácsonyi vásár, Liszt Ferenc tér - 2014. december 1-24.

Az elmúlt év hagyományaira épít a Liszt Ferenc téri vásár. Az idén lesznek színvonalas kézművestermékek, házi készítésű ételek és italok a vásárban. Az idén fontos szerepet kapnak a természetes anyagokból készült natúr termékek is és az adventi időszakot jelképező fényfüzérek, karácsonyi díszek, gyertyák, koszorúk mellett kerámia-, üveg-, fa- és bőrtermékek. A vásár egyik látványossága a kerületben élő nemzetiségek saját hagyományaiknak megfelelően feldíszített karácsonyfái, amit az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér fenyőfája egészít ki.

Tovább


Imprimé és Parisette! Adventi készülődés a Goldberger örökség nyomában

Van Budapesten, pontosabban Óbudán egy múzeum, ami kiállítása mellett tematikus programjain a divatra is koncentrál: ez az Óbudai Múzeum filiáléjaként működő Goldberger Textilipari Gyűjtemény. A múzeum egy éve megnyitott új állandó kiállításának fő témája a Goldberger család és gyár története. A Goldberger névhez olyan fogalmak kötődnek, mint textilgyár, innováció, divat, világhír, kékfestőműhely, és még sorolhatnám. A Goldberger-örökséghez is kapcsolódó programokkal várja a múzeum az érdeklődőket az adventi időszakban is.

A 2013 szeptemberében átadott új kiállításról bátran állítható, hogy Magyarország egyik legszebben felújított ipari műemlékének egyik legmodernebb múzeumi technikákat alkalmazó kiállítása. 

Ez pontosan az a hely, ami leszámol az unalmas, porosodó kiállítótér fogalmával. Itt egy gondosan, egységes belsőépítészeti koncepcióval megtervezett és kivitelezett, minőségi anyagok felhasználásával kialakított kiállító- és fogadó terekről, tematikusan jól és precízen összeállított, a mai kor különböző felfogásait bátran alkalmazó kiállításról beszélhetünk.

A gyár fejlődésének bemutatása mellett számos interaktív elem teszi megérthetővé pl. a textilnyomás különböző fejlődési fázisait, de akár 1920-as modelleket is felöltöztethetünk egy számítógépes program segítségével. Külön vetítőben látható például az a Goldberger variációk c. film, melyben a rendező a gyárat alapító család még élő leszármazottjával, Goldberger Friderikával járja be az egykori gyár területét, felidézve a régi emlékeket és rögzítve a pusztulást.
A Goldberger gyár törzsépületébe, a család egykori barokk lakóházába 1992-ben költözött be a Textilmúzeum és hét évvel később nyitotta meg állandó kiállítását. Az alapítványi fenntartású múzeum azonban időközben anyagilag ellehetetlenült, így került az épület és a gyűjtemény a III. kerület helytörténetét bemutató Óbudai Múzeumhoz, amely 110 millió forintos önkormányzati és pályázati támogatásból felújította az épületet illetve abban egy teljesen új alapokra helyezett kiállítást rendezett be. Törekvésüket siker koronázta, hiszen idén tavasszal elnyerték az Év Múzeuma címet is, mely hosszú évek munkájának eredményei mellett az új projektet is igazolta. 

A Goldberger gyár alapjait a Lajos utcában (136-138.) Goldberg Ferenc 1784-ben egy kékfestő üzem létrehozásával alapozta meg.  Az egykor néhány fős manufaktúraként induló üzemet, a család egymást követő generációi modernizálták és termékeikkel világhírű vállalattá fejlesztették. 1810-től a gyár irányítását Ferenc fiának, Sámuelnek adta tovább. Az 1848–49-es szabadságharc honvédjeit és az első világháború idején a hadsereget is ők látták el egyenruhákkal. A család a gyárral elért sikerekért 1867-ben nemesi címet is kapott, ekkor változott meg a nevük Buday-Goldbergerre. Goldberger Bertold idején, a XIX. század végén továbbfejlesztették a többszínnyomás technikáját, ez a gyár korszerűsítésének egyik legfontosabb időszaka. Bertold fia Goldberger Leó, apja kérésére kapcsolódott be a vállalat működtetésébe, majd lett apja halála után a cég igazgatója. 

Leó vezette be többek között a selyemhez hasonló, fényes puha műselyem anyagot a Parisettet, a filmnyomást és a szintetikus indigó színezéket. A hatalmas exporttevékenységet folytató, vállalkozó szellemű, nemzetközileg is elismert gyár az 1920-30-as években élte fénykorát.

A háború után a vállalat elveszítette exportpiacát és korlátozták működési területét is. 1948-ban Goldberger Textilművek és Kereskedelmi Rt. néven államosították, majd 1949-ben más textilgyárak beolvasztásával nemzeti vállalattá alakították. Az átszervezések során a kelenföldi és óbudai gyárakat önállósították, majd 1963-ban a textilipar egy újabb átalakulási fázisában az óbudai központban létrehozták a „Panyova”-t, a BUDAPRINT Pamutnyomóipari Vállalatot, ami már nem tudta a könnyűipar és a piacgazdaság változásaival tartani a versenyt. Így 1997-re a vállalatot felszámolták, ezzel a több mint 200 éves cég megszűnt.

Goldberger Leót felsőházi tagsága sem tudta megmenteni a koncentrációs tábortól, 1945-ben a mauthauseni tábor felszabadításakor vesztette életét. Lánya, Goldberger Friderika, 1989-ben hazajött megnézni a gyárat, amikor fel is ajánlották neki, hogy befektethetne az akkor már igencsak halódó Budaprint Goldberger Textilművekbe, amit elutasított, de felajánlotta, hogy megpróbál befektetőket keresni. 

Friderika asszonynak a Magyar Állam kárpótlásként mindössze 5000 dollárt adott és még azt sem engedték, hogy egy emléktáblát helyezhessen el a Vörösmarty tér 4. sz., az édesapja által építtetett bérház (a család egykori otthona) falán.

Az egyébként textilipari tanácsadó céget vezető 91 éves Friderikából unokája, a félig magyar, félig francia fotós, Sacha Goldberger szuperhőst és médiasztárt csinált. 

A Super Mamikaként elhíresült Friderika időskori depresszióban szenvedett, ezért unokája kitalálta, hogy beöltözteti bizarr jelmezekbe és szupermenhez hasonló helyzetekben lefotózza. A projekt akkora sikerrel járt, hogy az erre létrehozott MySpace oldal majdnem 2100 követőt vonzott be.

Budapesten több, egykori Goldberger épület még ma is áll. Az egyik a már említett egykori gyár épülete Óbudán, a Lajos u. 136-138. sz. alatt. A másik a Vörösmarty tér 4. szám alatti egykori Goldberger-iroda- és divatház (mai Medimpex Palota), amelynek a földszintjén a Parisette kávéház és klubja működött. 

Itt mutatták be divatbemutatókon legelőször a legújabb fehérnemű, ruha- és blúz-kollekciókat, 1929-től pedig Miss Parisette szépségkirálynőt is választottak.

A harmadik Goldberger ház az Arany János utcában áll, ma a Közép-Európai Egyetem Archívumának épülete. 

Ezt az eredetileg valamikor az 1830-as években épített kétszintes házat, 1910-11-ben építették át Goldberger Sámuel és Fiai Rt. részére korszerű irodaházzá. 

Itt alakították ki a textilgyár központi irodáit, rajztermét és nagykereskedelmi üzlethelyiségeit.

A Golderberger textíliák

Az 1920-as években Goldberger Leó kizárólagos jogot vásárolt a német Bemberg elnevezésű műselyemcérna magyarországi felhasználására. Az évekig tartó kísérletezés során 1929-ben piacra dobták az ebből készült Parisette fantázianevű textilt, ami hatalmas siker lett. A régi durva, merev műselymek helyett puhán omló, nemes fényű, rugalmas, jól mosható anyagra a legszebb párizsi mintákat nyomták, mindig a vevők igényeihez alkalmazkodva. 

Emellett olcsó volt, így nem véletlenül mondták róla, hogy: „A parisette a szegény nő luxusa, a gazdag nő öröme. A demokrácia diadala a divatban!” 

A magyar textilipar történetében egyedülálló a Parisette és nyomában a további Bemberg műselyem anyagok sikere. Az ezeket népszerűsítő plakátokon a kor ünnepelt színésznői (Dajka Margit, Turay Ida) reklámozták a különféle Bemberg-kreációkat vagy éppen harisnyákat, de ilyen anyagok népesítették be a báltermeket, a színpadokat és a kirakatokat is! 

Az 1930-as Operaházban megrendezett Seherezádé című előadásban például nemcsak díszletek, hanem a jelmezek is Goldberger-Bembergből készültek. 

A ruhaanyagok világhírneve Európán kívül Amerikáig, Kanadáig, Egyiptomig is elért, amit a párizsi (1937) és a new yorki (1939) világkiállítás sikerei is bizonyítottak. 
Az adventi időszakban a múzeum a Goldberger család textilipari örökségéhez kapcsolódó programokkal várja látogatókat. Lesz sminkbemutató és előadás a 2014-es téli és ünnepi trendekről, tárgyalkotó műhely a retextil jegyében, Hogyan működik a gép? Tematikus tárlatvezetés, kékfestésről gyerekeknek és Kontextus - Imprimé! Divat a két világháború között címmel előadás az 1920-as, 30-as években divatos ragyogó színű, mintás selyem- és műselyem anyagokról.

A programról bővebben leírást a múzeum honlapján lehet olvasni.

Fotók forrásai: 

Tovább


Reblog