Elkezdődött az adventi időszak. Végignézve a kínálatot, a választék az idén még nagyobb az elmúlt évekhez képest a belvárosban. Ami jó, és mindenféleképpen kellemes meglepetés, hogy kezd az az érzésem támadni, hogy tényleg kezdünk kinőni a bóvlikultúrából, és a minőségi választék is kezd egyre változatosabb lenni. Az árakról meg egyszerűen annyit mondanék, hogy nincsenek határok.

A felsoroltakon kívül számos kisebb vásárt is rejt a belváros, amiről az alábbiakban nem esik szó. Se vége, se hossza az adventi vásároknak. 

Karácsonyi vásár - Vörösmarty tér, 2014. november 28. – december 31.

Európa egyik legkedveltebb turisztikai attrakciójaként emlegetett belvárosi karácsonyi vásár, a Vörösmarty téren egy hónapon keresztül biztosítja a vásári forgatagot. Az idén is az elmúlt évekhez hasonló tematikával gazdag kulináris kínálat, kulturális események mellett kínál minősített kézművestermékeket a vásárlóknak. Az idén százhúsz kézműves munkáiból lehet válogatni a legkülönbözőbb termékekből a mézeskalácstól az ékszereken, kerámiatárgyakon át szűcs- és bőrmunkákig. 

A gyerekeket muzeális értékű körhintával, játszóházzal és híres mesékkel várják.

Adventi ünnep - Szent István tér, 2014. november 30. – december 31.

A Bazilika előtt, a Szent István téri adventi ünnep hasonló tematikára épít, mint a Vörösmarty téri vásár: kulináris élmények, kézművestermékek és kulturális programok gazdag kínálatával kapcsolódik a karácsonyi vásárok köréhez, immáron másodjára. A vásározók egységes megjelenésű faházakban kínálják a portékájukat. A gyerekeknek ingyenes korcsolyapályát állítottak fel egy középen elhelyezkedő, óriási karácsonyfával. A hangulat a Bazilikára vetített, karácsonyi fényvetítéssel fokozzák. Idén a rendezvénysorozat helyszíne a Zrínyi utcával bővül, ahová kedvezményes áron van lehetőség a kitelepülésre.

Gresham Palace Karácsonyi Vásár, 2014. november 25. - december 30. 

Idén először rendezik meg a Four Seasons Gresham-palota Karácsonyi Vásárt. A magyar konyha különlegességeire, a helyi kézműves és egyedi designdarabokra koncentráló vásár legnagyobb különlegessége mégiscsak az, hogy a Gresham-palotában van.

Adventi vásár és téli fesztivál a Városháza parkban

Második alkalommal rendezi meg a főváros a Városháza parkban az Advent Budapesten téli fesztivált. A fesztivál látogatói idén is, az elmúlt évihez hasonlóan a legjobb magyar kézműves- és gasztronómiai termékek közül válogathatnak. A tér közepén felállított, fűtött üvegházban karácsonyi meseszalont rendeztek be, ahol művészeti iskolák, zeneiskolák és amatőr együttesek adnak elő karácsonyi műsorokat.

Ugyanitt gyerekprogramok, kézműves-foglalkozások, bábszínház, jazz- és világzenei koncertek is várják az érdeklődőket. A tavalyi vásárhoz képest újdonság, hogy a gyerekek számára egy 200 négyzetméteres, ingyen igénybe vehető korcsolyapályát is építettek. A vásár közepén egy nagyon szép adventi koszorú van, míg a háttérben eredeti süttői mészkőből építettek templommakettet.

Ünnepvárás a Corvin téren - Hagyományok Háza, Corvin tér, 2014. december 6-14.

Még a hétvégén van lehetőség ellátogatni a Hagyományok Háza Corvin téren megrendezett karácsonyi vásárára. A vásárban nemcsak a népi iparművészek által készített, szakmailag ellenőrzött termékeket lehet megvásárolni, hanem kézműves szakiskolák szebbnél szebb portékáit és fogyatékkal élők által készített kézművestermékeket. A vásár célja többek között az is, hogy a hely és az árusítási lehetőség biztosításával támogatni tudjanak olyan szervezeteket, amelyek kézművességünk jövőjét és/vagy a hátrányos helyzetben lévők munkapiaci elhelyezkedését, megélhetését biztosítja. Így a résztvevők között olyan szervezeteket találunk, mint a Munka-Kör Alapítvány, a vakokat és gyengén látókat foglalkoztató Világ Világossága Kézműves Műhelyházat, vagy a több mint 20 értelmi fogyatékos felnőttet szövő, gyertyaöntő, gyöngyfűző, papír- és bábszövő műhelyrészlegekben foglalkoztató Bárka Műhelyt.

Az Ózd környéki falvak hagyományait, a barkóság kultúráját fellendítő mintaprojekt során elkészült termékek is a vásár kínálatát gazdagítják. A jó hangulatról szabadtéri színpadunkon népzenei koncertek, betlehemesek, művészeti iskolák bemutatóival gondoskodunk. December 12-13-án értékes és egyedülálló néprajzi kiadványokat, tánc-DVD-ket és hangzóanyagokat lehet vásárolni nagy kedvezménnyel. A vásár mellet a téren az „Adventi ablakok” című kiállítást lehet megnézni.

Ajándékterminál 2014. december 5-24. 10-21 óra

Az Ajándékterminál a magyar design egyik legfontosabb seregszemléje. Az idei karácsonyi tárlaton közel 150 magyar tervező munkája kerül terítékre exkluzív kiállítás és vásár keretében, ahol számos alkotó kifejezetten erre az alkalomra készült egyedi munkákkal debütál. Az idén először az érdeklődőket az Erzsébet téri Designterminálon túl Budapest több pontján – Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, WestEnd City Center – is várják az Ajándékterminál pop-up üzletei. Az esemény egyik kiemelt kísérőrendezvénye a Jótékonysági Designaukció. A licitből befolyó bevételt a Designterminál az idén is az Ökumenikus Segélyszervezet munkájának segítésére fordítja.

Karácsonyi vásár Central Passage

A tavalyi évben először volt karácsonyi vásár a Király utca 8. szám alatt található Central Passage-ban. Az idei vásár még nagyobb, hosszabb ideig tart, és még nagyobb a kínálata, mint a tavalyinak. A vásár fiókrendezvényei a Gardrób Közösségi Vásár, a Közös Piac, a Design Passage  (DIP) és a Best of Stilblog is.  December 20-án termelői piac is várja majd az érdeklődőket a Paulay Ede utca felőli átriumban. A piacon nemcsak vásárolni lehet, hanem minden alkalommal különleges napi menü és gasztrofinomságok várják az érdeklődőket az Új Gödör Klub előtti Central Passage-ban.

III. Advent a Palotanegyedben – 2014. november 29. - december 20.
 

Természetesen a Palotanegyed sem marad ki a vásározásból. Az adventi hétvégéken gyerekprogramok, családi kulturális programok, koncertek, betlehemes találkozó, templomi hangversenyek, századelős múltidéző karácsonyi hangulat és vásári barangolás várja a közönséget a Kálvin tér – Szabó Ervin téri vásárutcába és a Horváth Mihály téri színpadi programokra. A Horváth Mihály tér és a Vásárutca a Kálvin tértől a Szabó Ervin térig különleges fénydekorációba öltözik november végétől januárig.

Terézvárosi karácsonyi vásár, Liszt Ferenc tér - 2014. december 1-24.

Az elmúlt év hagyományaira épít a Liszt Ferenc téri vásár. Az idén lesznek színvonalas kézművestermékek, házi készítésű ételek és italok a vásárban. Az idén fontos szerepet kapnak a természetes anyagokból készült natúr termékek is és az adventi időszakot jelképező fényfüzérek, karácsonyi díszek, gyertyák, koszorúk mellett kerámia-, üveg-, fa- és bőrtermékek. A vásár egyik látványossága a kerületben élő nemzetiségek saját hagyományaiknak megfelelően feldíszített karácsonyfái, amit az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér fenyőfája egészít ki.