Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A francia szerelmi szenvedélyektől Arvo Pärt zenei világáig. Programlesen a külföldi kulturális intézeteknél.

A januári punnyadás után úgy látszik, kezdenek éledezni a külföldi kulturális intézetek. Bár van olyan közülük, amelyekről szinte azt sem lehet tudni, hogy vannak Budapesten. Egyelőre most azokról essen inkább szó, akik nagyon is itt vannak, és lehetőségeikhez mérten megtesznek mindent, hogy a nyelvi oktatáson kívül megismertessék az anyaország kulturális csemegéit velünk.

Akárhogy is nézem, a saját kultúrájuk népszerűsítésében a francia, a lengyel a koreai és japán kulturális intézetek állnak az élen. Ez nemcsak a programkínálatukban, hanem a honlapuk arculatán is jól látszik (de ez egy másik téma).

Francia Intézet Ilyen a szerelem vetítéssorozatában nemrég bemutatott filmek és olyan francia alkotások közül válogathatunk, amelyeket a magyar közönség még sosem láthatott. A filmek között van Godard nagy klasszikusa, a világ egyik legszebb filmje, a Megvetés is, Xavier Dolan filmje (nagy  kedvencem), a Laurence Anyways, ami egy férfi nővé válását és saját jegyesével való új életét vizsgálja. Szerelmi szenvedély egy transznemű szemszögéből.

A 2013-as cannes-i Aranypálma-nyertes Adèle élete című filmet már láthatta a magyar közönség. Akinek nem sikerült megnézni, most megteheti. Abdellatif Kechiche felkavaró fejlődésregénye, egy szenvedélyes szerelem történetét meséli el. A Küzdelem órái című filmben Jacques Doillon a szerelmi kapcsolatok és a legfizikaibb megfogalmazásuk felé tereli nézői figyelmét. Mindezeken túl a vetítéssorozatban még láthatjuk Mia Hansen-Løve Viszlát, első szerelem és Philippe Garrel Féltékenység című filmjét.
A vetítéssorozattal azonos - Ilyen a szerelem - címmel 2015. február 5-én nyílik Bruno Bourel kiállítása, akivel már a pont!budapest elődje készített egy érdekes interjút. Bourel azért is érdekes a pont!budapest számára, mert fotóinak fő témája Budapest, a város, ahol immáron húsz éve él. Eszközei - a hagyományos fényképezőgép és a fekete-fehér film - az időn túliság eszközei. Minimalista technikával dolgozik, hogy az érzelem kifejeződése dominálhasson. 

A művész e sorozatában továbbfejleszti a megkezdett irányokat, és azokat továbbgondolva  képeinek új témája a szerelem lesz. A két évtized során készült fekete-fehér fényképek következő könyvének alaptematikáját képezik. Előző albuma, a Parti Nagy Lajos szövegeivel megjelentetett " Fényrajzok Budapest",  már a  4. kiadásánál tart.

Lengyel Intézet galériájában (egyik kedvenc galériám) a LATARKA-ban január végén nyílt a „Point of meeting: EAST” című kiállítás. A Young British Artists gyűjtőnév alatt kiállító művészek kemény magja a nyolcvanas években együtt járt a Goldsmith Egyetemre. 1988-ban kezdték meg működésüket egy használaton kívüli épületben, London délkeleti részén. Hírnevüket olyan témák, mint a szex, drog, erőszak, zene, celebek és ufók középpontba állításával vívták ki maguknak. A művészeti csoport LATARKA-ban kiállító 8 tagját mind a használt médiumok, mind a bemutatott témák tekintetében a „keletiség” is összeköti. A kiállításon talán arra is választ kapunk, hogy a jelenlegi young british artists művészi csoport mennyire lehet a régi új nemzedéke.

Koreai Kulturális Intézet azok közé az intézetek közé tartozik, ahol, ha megnézem az eseménynaptárat, már most azt látom, hogy az események többsége betelt. Amiben nagyon jó az intézet, hogy nagyon érdekes tanfolyamokat, szemináriumokat szervez.

A gayageum intenzív kurzus a tradicionális koreai zene szerelmesei számára, a koreai főzőtanfolyam, a kalligráfia-tanfolyam, foltvarrótanfolyam és a teaszertartás is mind telt házzal működnek. Szerveznek filmklubokat és kiállításokat is. Február 5-én SON Jeemi és Kovács Péter táncművészek közös produkcióját, A művészet koreai és magyar arca - Kortárs táncelőadást nézhetik meg. Az előadásban a két ország táncmozdulatainak harmóniája elevenedik meg a színpadon.

A másik, kelet-ázsiai irányzatot képviselő kulturális intézet, a Japán Foundation szintén nagyon tartalmas és színes kínálattal várja a japán kultúra kedvelőit. A pont!budapest szempontjából itt is figyelemre méltó kiállítás nyílik február 5-én Juko Szakuraj japán képzőművésznő budapesti témájú munkáiból.

A művész 2014-ben egy hónapos rezidensprogramon vett részt Budapesten. A Budapesthez kapcsolódó munkái azokhoz a tapasztalatokhoz kötődnek, amelyeket 28 nap alatt szerzett budapesti tartózkodása alatt. A kiállítások mellett lehetőség van az Alapítvány vándorkiállítási anyagának kölcsönzésére és számtalan pályázat elnyerésére, amelyek a japán kultúra népszerűsítésére és megismerésére nyújtanak lehetőséget.

És végül egy kicsi intézet fontos programjára hívnám fel a figyelmet. 2015-ben ünnepli 80. születésnapját Arvo Pärt, a világhírű észt zeneszerző. Arvo Pärt műveit lemezein, koncerteken és filmeken is lehet hallgatni.

Olyan rendezőket ihletett meg, mint Jean-Luc Godard, Tom Twyker vagy Paolo Sorrentino. Arvo Pärt munkásságának „tisztelegve”az Észt Intézet olyan játék- és dokumentumfilmeket mutat be, amelyekben a művész zenéi hallhatók, és két róla szóló portréfilmet is, többek között az És lőn este, és lőn reggel című filmet. A portréfilm családja körében, a természetben és dolgozószobájában, munka közben mutatja be az akkor még németországi emigrációban élő észt zeneszerzőt.

Tovább


Nem nyugszik a Francia Intézet. Jó programokat kínál a hétvégére!

Holnapig látható a Fogasház kertjében este 7 órától három francia, Monsieur Nuage, Digital Mushy és Ludovic Burczykowski érzékszerveinket megzavaró video mapping performansza. Monsieur Nuage lille-i grafikus és VJ a Reneszánsz - Az alkotás a káoszban vizuális előadása az iparosodott világ ellen létrejött kreatív összeesküvés. Az izgalmas fénykavalkádban a vas harcol a fák, a fény és a homály ellen. Innen születik meg egy új univerzum, egy új meglátás és egy teljesen új vízió.

Nézz rövidfilmeket érdekes helyszíneken a rövidfilm világnapján!

December 21-e az év legrövidebb napja. Mikor is ünnepelhetnénk a rövidfilmeket, ha nem az év legrövidebb napján?  Így lesz ez most is. A Dazzo.com és a Budapesti Francia Intézet jóvoltából Magyarországra érkezett „A legrövidebb nap” című vetítéssorozat. A rövidfilmek népszerűsítése céljából 2011 óta minden évben megrendezett Rövidfilmek Világnapja eseménysorozat filmjeit december 19. és 21. között több városban és több helyszínen vetítik.

Egy nyílt felhívásnak köszönhetően vetítési felülettel rendelkező helyszínek jelentkezhettek a programban való részvételre. Így 2014-ben Budapesten nagyon változatos helyszíneken, az Aréna plázában, az Átrium filmszínházban, a Budapesti Művelődési Központban, a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban, a Higgs Field művészeti galériában, il Bacio di Stile áruházban, az  Írók boltjában, a Jurányi Suterene-ben, a Kisüzemben, a Kolorban, a MÜSZI-ben, az Örökmozgó filmmúzeumban, a Púder Bárszínház és Galériában, a Téli Kertemben és a Trafó Galériában lesznek vetítések.

A kis dózisban adagolt jó filmek, például Mr. Hublot Oscar-díjas filmje vagy Charlie Chaplin 1917-ben készült The Cure című filmje csak lendületet vihet a karácsonyi készülődésnek.

De, hogy ne feledjük, lesz magyar valóság is, keresd az „Péter” című filmet a magyar programban! 

MÜSZI-vetítések eseményoldala itt, a Rövidfilm Világnapja esemény oldala itt érhető el.

François Fiedler  - (1921 – 2001) kiállítás a Francia Intézetben

François Fiedler nemzetközileg az egyik legelismertebb magyar származású francia művészek közé sorolható. Művészetére elsősorban a II. világháború utáni francia absztrakció hatott erősen. Olyan elismert művészek mellett állít ki, mint Chagall, Giacometti, Miró, Matisse, Picasso, és rendszeresen részt vesz a Maeght Galéria művészeinek csoportos kiállításain is.

Festészeti korszakai az absztrakt expresszionizmustól a gesztusfestészeten át a lírikus absztrakt iskolákhoz köthetőek. A kiállításhoz kapcsolódik a művész életútját elemző három nyelvű (magyar, angol és francia) monográfia bemutatója is. A kiállítás 2015. január 23-ig látogatható a Francia Intézetben.

Tovább


Naphosszat a fákon - Duras Budapesten

Ha maga Marguerite Duras nem is érkezhet már Budapestre, a Francia Intézet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral gondoskodik arról, hogy ne felejtsük el az írónő születésének 100. évfordulóját. 

Marguerite Duras írónő, rendező és forgatókönyvíró 1914-től 1996-ig élt, írói stílusával megrengette a kortárs irodalom alapjait. Regényeiből, forgatókönyveiből készült filmjei, mint a Szerető vagy az Alain Resnais rendezte Szerelmem, Hirosima a filmes élet nagy klasszikusai közé tartoznak. 

Ebből az alkalomból Duras forgat/Duras filmje címmel 2014. október 2-án nyílik fotókiállítás Elizabeth Lennard fotóművész munkáiból a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában. A kiállítás záróeseményét (2014. október 30-án) magával a fotóssal, Elizabeth Lennarddal nézhetjük meg rendhagyó tárlatvezetés formájában.

A New York-i születésű, de Párizsban élő fotóművész, aki az India Song című film forgatását fotózta végig, így fogalmazott: „A nyomokat fotóztam. Az ürességet. […] Duras megváltoztatta és megerősítette a látásmódomat. Megtehetjük, hogy szakadt tapétákat és repedezett házakat fotózunk.”

A fotókiállítás facebook eseményoldala.

A Francia Intézet két film bemutatásával köszönti az írónőt. 2014. október 29-én a harmincas évek Indiájában játszódó, a francia nagykövet özvegye és az alkonzul fájdalmas szerelméről szóló India Song című filmet vetítik.

Az „Un Barrage contre le pacifique” szintén a harmincas évek Indokínájában játszódó, Magyarországon eddig csak néhányszor levetített film. A Sziámi-öbölben, a Csendes-óceán partján két gyermekével élő anya a gyermekek felcseperedésével folyamatos elvágyódással küzd. A film főszereplői: Isabelle Huppert, Gaspard Ulliel és Astrid Berge-Frisbey.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Francia Kapcsolat kutatócsoportja által szervezett „Mindent láttam" című konferencián az írónő életét és munkásságát bemutató előadásokra csábítják az egyetemistákat és Duras szerelmeseit. 

Képek forrása: Francia Intézet 

Kép 1.) Marguerite Duras Cannes 1975©Elizabeth Lennard.jpg
Kép 2.) M Duras à Neauphle ©Elizabeth LENNARD.jpg
Kép 3.) Marguerite Duras Son Nom! ©Elizabeth LENNARD.jpg

Tovább


Reblog