Holnapig látható a Fogasház kertjében este 7 órától három francia, Monsieur Nuage, Digital Mushy és Ludovic Burczykowski érzékszerveinket megzavaró video mapping performansza. Monsieur Nuage lille-i grafikus és VJ a Reneszánsz - Az alkotás a káoszban vizuális előadása az iparosodott világ ellen létrejött kreatív összeesküvés. Az izgalmas fénykavalkádban a vas harcol a fák, a fény és a homály ellen. Innen születik meg egy új univerzum, egy új meglátás és egy teljesen új vízió.

Nézz rövidfilmeket érdekes helyszíneken a rövidfilm világnapján!

December 21-e az év legrövidebb napja. Mikor is ünnepelhetnénk a rövidfilmeket, ha nem az év legrövidebb napján?  Így lesz ez most is. A Dazzo.com és a Budapesti Francia Intézet jóvoltából Magyarországra érkezett „A legrövidebb nap” című vetítéssorozat. A rövidfilmek népszerűsítése céljából 2011 óta minden évben megrendezett Rövidfilmek Világnapja eseménysorozat filmjeit december 19. és 21. között több városban és több helyszínen vetítik.

Egy nyílt felhívásnak köszönhetően vetítési felülettel rendelkező helyszínek jelentkezhettek a programban való részvételre. Így 2014-ben Budapesten nagyon változatos helyszíneken, az Aréna plázában, az Átrium filmszínházban, a Budapesti Művelődési Központban, a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban, a Higgs Field művészeti galériában, il Bacio di Stile áruházban, az  Írók boltjában, a Jurányi Suterene-ben, a Kisüzemben, a Kolorban, a MÜSZI-ben, az Örökmozgó filmmúzeumban, a Púder Bárszínház és Galériában, a Téli Kertemben és a Trafó Galériában lesznek vetítések.

A kis dózisban adagolt jó filmek, például Mr. Hublot Oscar-díjas filmje vagy Charlie Chaplin 1917-ben készült The Cure című filmje csak lendületet vihet a karácsonyi készülődésnek.

De, hogy ne feledjük, lesz magyar valóság is, keresd az „Péter” című filmet a magyar programban! 

MÜSZI-vetítések eseményoldala itt, a Rövidfilm Világnapja esemény oldala itt érhető el.

François Fiedler  - (1921 – 2001) kiállítás a Francia Intézetben

François Fiedler nemzetközileg az egyik legelismertebb magyar származású francia művészek közé sorolható. Művészetére elsősorban a II. világháború utáni francia absztrakció hatott erősen. Olyan elismert művészek mellett állít ki, mint Chagall, Giacometti, Miró, Matisse, Picasso, és rendszeresen részt vesz a Maeght Galéria művészeinek csoportos kiállításain is.

Festészeti korszakai az absztrakt expresszionizmustól a gesztusfestészeten át a lírikus absztrakt iskolákhoz köthetőek. A kiállításhoz kapcsolódik a művész életútját elemző három nyelvű (magyar, angol és francia) monográfia bemutatója is. A kiállítás 2015. január 23-ig látogatható a Francia Intézetben.