Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tudja, hol vannak József Attila-szobrok Budapesten?

A legismertebb szobor Marton László a Dunánál című alkotása. Az 1980-ban a Kossuth téren felállított szobrot a tér átalakításakor eltávolították, majd 2012-ben a Duna-parton kapott helyet a Parlament oldalában. 

József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
Foto: nemzetfotere.hu
József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
fotó: Wachsler tamás Flickr

Varga Imre Margit-szigeti József Attila-szobra viszont többször is eltűnt már helyéről. Az 1974-ben készített szobrot, először 1977-ben lopták el, majd 11 évbe telt, mire pótolták. Kilenc évvel később a szobrot ismét ellopták. 2014-ben pedig vandalizmus áldozata lett, miközben más szobrokat elloptak. A szobor a rongálást követően a BTM Budapest Galériába került, hogy felújítsák.

József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
Fotó: jelesnapok.oszk.hu
József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
foto: kozterkep.hu (2014)

A város harmadik József Attila-szobrát 2006-ban állították fel a Liszt Ferenc téren. A költő az 1895-ben megnyílt Japán kávéház rendszeres látogatója volt, ahol kiterjedt társasági életet élt. Így ír József Attila a kávézó tulajdonosáról: „Kraszner Menyhértnek, aki Pestre Japánt varázsolt, nem akarok sokat mondani, de majdnem olyan kávés ő, amilyen költő én vagyok.” Ebben a kávézóban kezdte el papírra vetni „1936. május 22. péntek, 12 előtt 8 perccel” a Szabad ötletek jegyzékét. A költő születésének 100. évfordulója alkalmából Gyurcsek Ferenc készíthette el József Attila félalakos portréját, ami csendesen megbújik a tér árnyas fái alatt. 

József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
fotó: panoramio.com

 A negyedik József Attila szobor a XIII. kerületi József Attila téren található. A szobor Beck András 1952-ben készült alkotása. 

József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
Foto: Pál Tamás

A nem rangsor szerinti felsorolásban ötödik szobor a XX. kerületi Pesterzsébeti József Attila Általános Iskola előtt áll. A szobrot Oláh Gyula készítette a költő születésének 100. évfordulójára. 

József Attila Költészet napja köztéri szobor szobrok
A József attila szobor felújítás után
(2005., József Attila Általános Iskola)

Tovább


Posztolja az utcára a kedvenc verseit!

Több szervezet kisebb-nagyobb gerillaakcióval jelentkezik április 11-én, a költészet napján. Szerencsére nem a kormányablakról vagy kormányablak számára kell verset írni. Persze az is igaz, hogy nem jár egy versért több mint félmillió forint, hanem talán csak valami jó érzés. De az biztosan.

Verset a falra! (Krakkó, Fotó: Szerkesztő)


Az egyik ilyen akció a "Fuss és posztolj egy verset..." című felhívás lényege, hogy a futók április 11-én kedvenc magyar költőjük versével a kezükben induljanak futni, és a verset (nyilván papírra írt verset) tűzzék ki futásuk során valahová, fotózzák le, és posztolják az eseményoldalon, a megtett kilométerek számával együtt.

A gittegylet.com a tavalyi évhez hasonlóan ismét arra kéri a csatlakozni vágyókat, hogy posztoljanak verseket az utcák házfalaira, hirdetőoszlopaira, irodák üzenőfalára és minden legálisan "posztolható" felületre.

Versrészlet nyolcadik kerületi térburkolatban (Fotó: szerkesztő)


A DRÓT irodalmi, művészeti, társadalmi portál a street-art és más művészeti eszközök révén fiatal, kortárs költők napjainkról szóló verseivel árasztja el Budapest és Szentendre falait, fáit, a táj különböző műtárgyait. A kültéri posztolás mellett a felhasznált versekből lesz felolvasás, beszélgetés, a Café Zsivagóban szerkesztői est. Az est után pedig a Café Zsivágó 5. születésnapi partija.

A Hello Wood Verskockát épít, amit majd kiposztolt versek díszítenek, és minden önjelölt elmondhatja kedvenc versét egy GoPro kamerába április 11–12-én a Szabó Ervin téren.

krumplib©2005 (litera.hu)


A Szabadságszínpad 16 órás (32 félórás) versszavalást rendez a Szabadság téren, ahol József Attila verseket lehet majd szavalni.

A Tilos Rádió beköltözik az Aurórába, ahonnan élőben közvetítik műsorukat. Kora délutántól élő irodalmi műsorok, beszélgetések, interjúk "tömege" várható  igazi kávéházi hangulatban. Este koncert és Tilos Selection party!

Tovább


Reblog