Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Melyik épületet látná ön szívesen a Parlament szomszédságában? 

Elbírálták a Kossuth tér 6-8., volt MTESZ-székház épületének „lecserélésre” kiírt építészeti ötletpályázatra benyújtott pályázatokat. Az Országgyűlési Hivatalba beérkezett 40 pályázatból 7 pályaművet vásárolt meg a hivatal.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
Most még ez az épület áll itt, hol... 

A pályázatban az épület homlokzati átalakítására és a tömegformálásra vonatkozó építészeti ötleteket, lehetséges megoldási javaslatokat lehetett benyújtani. A Bíráló bizottság értékelése alapján nem érkezett olyan pályamű, ami egy az egyben, lényeges átdolgozás nélkül alkalmas lett volna arra, hogy az Országgyűlés Hivatalának homlokzatra, tömegformálásra vonatkozó elvárásait megjelenítse.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
Az arch studo terve

Így a kiíró hét olyan pályaművet vásárolt meg, amelyben hasznosítható elemeket talált egy jövőbeli épület elkészítésére.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
DPI design
Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
studio A4

A megvásárolt pályaművek hasonlósága, hogy szinte mind a Kossuth tér 6-8. melletti 10. és 9. számú házak hamis hasonmására, az eredeti Hütl tervek szerint, tervezi az épületet, mintegy megfelelve az 1928-ban a Fővárosi Közmunkák Tanácsa által kiírt pályázatra. Az akkori pályázat nyertes pályaművei közül a Kossuth tér 6-8. számú épület nem a terveknek megfelelően épült meg. A megvásárlást nyert pályaművek mintegy átlátszó, hol rácsozott, hol raszterezett, átlátszó szaloncukorpapír csomagolásban idézik a szomszéd házak homlokzatát.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
AMBS Consultancy Ltd.
Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
SAGRA Építész Kft.

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
SAGRA Építész Kft.

A megvásárolt pályaművekért, kiemelt megvételben az Arch Studio Kft. 25 000 eurót,  a DPI Design Kft. és a Sudio A4 20 000 eurót kapott. Az AMBS Consultancy Ltd., a Campos Costa Arcquitectos és a SAGRA Építész Kft. 10 000 euró elismerésben részesült, míg a Naert Építész Műhely ötlete 5000 eurót ért.  

Kossuth tér MTESZ székház ötletpályázat
NART ÉPÍTÉSZ MŰTEREM

Tovább


Design porcelán katonákkal és matyó babákkal vár a parlamenti látogató központ

Valamikor 2014 júliusában, jóval a Kossuth tér átadását követően adták át a Parlament új látogatóközpontját. Az újonnan kialakított felszín alatti fogadótér inkább kellemes meglepetéssel fogad, mint rossz érzéssel.
 

A Dunához is átvezetést engedő, a parlament körbejárásához hozzájáruló épület fogadótérből, ajándékboltból, kávézóból, ruhatárból és az épületen kívül elhelyezett ingyenesen használható mellékhelyiségekből áll.

A fogyatékkal élők és a nehezen közlekedő emberek számára az akadálymentesítést lifttel oldották meg, míg a kerékpárosokra felszíni biciklitárolók elhelyezésével figyeltek.
A látogató központba levezető lépcső parlament felőli oldalát az országházat ábrázoló festménnyel tették színesebbé.
 

A magyar és külföldi turistákkal teli fogadó tér egyetlen hibája az volt, hogy a múzeumba várakozók és a belépőjegyeket vásárlók sora leblokkolta a térben való közlekedés könnyedségét.


A szabad légterű (nem zárt ablakok mögötti) jegyárusító és információs pult modern kialakítása, a pult mögötti interaktív falfelület másodpercek alatt elfeledteti a turistával a múzeumok poros, lelassult világát.
 

A belépőjegy áraknál némi visszásságot okozott bennem (miközben tudom, hogy ez a múzeumi gyakorlat), hogy az európai állampolgár kevesebbet fizet a jegyért, mint egy ázsiai vagy egy amerikai. A teljes árú belépőjegy ára 4000 Ft, az európaiak számára ugyanez a jegy 2000 forintba kerül. A látogató csoportokat nyelvi besorolás szerint különböző időpontokban indítják.
 

A központ kávézójában szellősen elhelyezett design bútorok kellemes, várakozó, pihenő helységét hoznak létre. Van egy–két ikeás hangulatot árasztó elem is a térben, mint porcelán kávéscsészéket és kávédarálókat gyűjtő polcrendszer vagy a kávézó közepén elhelyezett mozgó pult, amivel nem nagyon tudtam mit kezdeni egy ilyen több milliós kialakítású belső építészeti térben.

Az árak eléggé széles skálán mozognak a 800 forintos szendvicstől a 350 forintos fánkig, többféle árfekvésen mozgó terméket lehet vásárolni. A kávézó mellett egy mellékhelyiséget találunk, amit akár a jegyárakra való tekintettel, nagyvonalúan ingyenesen is lehetne üzemeltetni, de úgy látszik, ez nem fér bele az üzemeltetési költségekbe. A kávézó falára állított emléktáblán, Wein Jánosnak a budapesti vízműrendszer tervezőjének állítanak emléket.
 

A kávézóval szemben az épület másik oldalán ajándék-, souvenir boltot alakítottak ki, ahol magyar design vagy inkább dizájnolt nem egyszer, hungarikum gyanús ajándéktárgyakat lehet vásárolni például porcelán „ólomkatonát”, matyó babákat, őseink népszokásait idéző íjakat és kézműves termékeket, de lehet kapni Zsolnay porcelánokat is vagy budapesti képekkel díszített füzeteket, noteszeket satöbbi. 

A látogató központot és az országházat földalatti téglafolyosóval kötötték össze. A jegy áráért a turista 50 perces program keretében megnézheti a 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es lépcsőházat, a felsőházi üléstermet, a felsőházi társalgót, a kupolacsarnokot és díszlépcsőházat.

Tovább


Hunglish-ban írt tábla külföldieknek

Lehet, hogy a tudásra épít a KÉSZ - ahogy az a tábla bal felső csücskében olvasható -, de hogy nem az angoltudásukra, az tutiszáz. Egyenesen a nemzet főterén, az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán található ez a csodás tábla, amelyen szép hunglish-ban szerepel az "emberi forgalom" kifejezés.

HunglishFotó: Tuba Zoltán

Ennek örömére ismerjük meg a múlt félév legnagyobb ír slágerét, melynek címe: Human Elevator, amit bátran fordíthatunk Emberi felvonónak. Az énekes szerint ő maga ugyanis egy ilyen valami.

(Ide érdemes klikkelni, ha követni szeretné blogunkat!)

Tovább


Reblog