Valamikor 2014 júliusában, jóval a Kossuth tér átadását követően adták át a Parlament új látogatóközpontját. Az újonnan kialakított felszín alatti fogadótér inkább kellemes meglepetéssel fogad, mint rossz érzéssel.
 

A Dunához is átvezetést engedő, a parlament körbejárásához hozzájáruló épület fogadótérből, ajándékboltból, kávézóból, ruhatárból és az épületen kívül elhelyezett ingyenesen használható mellékhelyiségekből áll.

A fogyatékkal élők és a nehezen közlekedő emberek számára az akadálymentesítést lifttel oldották meg, míg a kerékpárosokra felszíni biciklitárolók elhelyezésével figyeltek.
A látogató központba levezető lépcső parlament felőli oldalát az országházat ábrázoló festménnyel tették színesebbé.
 

A magyar és külföldi turistákkal teli fogadó tér egyetlen hibája az volt, hogy a múzeumba várakozók és a belépőjegyeket vásárlók sora leblokkolta a térben való közlekedés könnyedségét.


A szabad légterű (nem zárt ablakok mögötti) jegyárusító és információs pult modern kialakítása, a pult mögötti interaktív falfelület másodpercek alatt elfeledteti a turistával a múzeumok poros, lelassult világát.
 

A belépőjegy áraknál némi visszásságot okozott bennem (miközben tudom, hogy ez a múzeumi gyakorlat), hogy az európai állampolgár kevesebbet fizet a jegyért, mint egy ázsiai vagy egy amerikai. A teljes árú belépőjegy ára 4000 Ft, az európaiak számára ugyanez a jegy 2000 forintba kerül. A látogató csoportokat nyelvi besorolás szerint különböző időpontokban indítják.
 

A központ kávézójában szellősen elhelyezett design bútorok kellemes, várakozó, pihenő helységét hoznak létre. Van egy–két ikeás hangulatot árasztó elem is a térben, mint porcelán kávéscsészéket és kávédarálókat gyűjtő polcrendszer vagy a kávézó közepén elhelyezett mozgó pult, amivel nem nagyon tudtam mit kezdeni egy ilyen több milliós kialakítású belső építészeti térben.

Az árak eléggé széles skálán mozognak a 800 forintos szendvicstől a 350 forintos fánkig, többféle árfekvésen mozgó terméket lehet vásárolni. A kávézó mellett egy mellékhelyiséget találunk, amit akár a jegyárakra való tekintettel, nagyvonalúan ingyenesen is lehetne üzemeltetni, de úgy látszik, ez nem fér bele az üzemeltetési költségekbe. A kávézó falára állított emléktáblán, Wein Jánosnak a budapesti vízműrendszer tervezőjének állítanak emléket.
 

A kávézóval szemben az épület másik oldalán ajándék-, souvenir boltot alakítottak ki, ahol magyar design vagy inkább dizájnolt nem egyszer, hungarikum gyanús ajándéktárgyakat lehet vásárolni például porcelán „ólomkatonát”, matyó babákat, őseink népszokásait idéző íjakat és kézműves termékeket, de lehet kapni Zsolnay porcelánokat is vagy budapesti képekkel díszített füzeteket, noteszeket satöbbi. 

A látogató központot és az országházat földalatti téglafolyosóval kötötték össze. A jegy áráért a turista 50 perces program keretében megnézheti a 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es lépcsőházat, a felsőházi üléstermet, a felsőházi társalgót, a kupolacsarnokot és díszlépcsőházat.