Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit keres egy biciklista, egy bőgős meg egy zongorista a zöldségboltban?

Kedvelem a nem összeillő dolgok párosítását, amelyekről aztán kiderül, hogy mégis jól megvannak együtt.

Valami ilyen dolog történik most a Lumen zöldségesben, ugyanis a gyümölcsök és a zöldségek mellett Kovács Ágota drótszobrai fakasztják mosolyra a vásárlókat. 

A Lumen zöldséges, ha nem is hungarikum, de valóságos unikum a zöldségboltok között. Az immáron három éve működő zöldségüzlet eleve nem annak hívja magát, ami, hanem közösségi szolgáltatónak. Ez nagyon egyszerűen azt jelenti, hogy lehetőséget nyújt – az üzlet méreteihez és lehetőségeihez illeszkedő – kulturális projektek megvalósítására. Volt már itt könyvbemutató, egzotikus ételkóstolás, ázsiai gőzbucifesztivál, Collective Plant vásár, volt fiatal kurátorok beszélgetőhelye  és a Hosszúlépés állomáshelye is, a Heti betevő gyűjtőhelye, továbbá szerveztek sárgabarack-árusítást közvetlen termelőktől.

A Lumenről elmondható, hogy az erzsébetvárosi lokális élet aktív szereplője és zöldség-gyümölcs kiszolgálója, ahol közben Marmorstein kenyeret és YouTyúk tojást is kapni.

A Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató most Kovács Ágota drótfirkáit avagy drótszobrait társítja a zöldségekkel, gyümölcsökkel. A pécsi alkotóművész közel hét éve vált a drótok rabjává. New Yorkban találkozott Alexander Calder minden fennköltséget nélkülöző, szellemes, sőt vicces drótfiguráival, amik annyira magukkal ragadták, hogy itthon ő is drótot és fogót fogott, és azóta is drótokkal firkál a térben.

Drótfigurái – a biciklista, a nagybőgős, az úszó vagy a zongorista – mind szabadon, könnyedén élnek a térben, és keltenek jókedvet a banánok, almák és mindenféle zöldségek felett.

Tovább


Ibsen a nappalimba!? Vagy a zöldségesemnél? Vagy a zöldséges a nappalim?

A Lumen Zöldség és Közösségi szolgáltató képes szinte hétről hétre meglepni azzal, hogy mennyi mindent meg lehet tenni a zöldségek és gyümölcsök társaságában. Volt már itt kiállítás, workshop, előadás, videoművészeti fesztivál, könyvbemutató és persze gasztronómiai események. Most az lesz, ami eddig még nem volt. Színház.

December 7-én 19 órától az édesburgonyák, a káposzták és a fűszernövények ölelésében a Dollár Papa Gyermekei Társulat Ibsen Hedda Gablerét játssza. A kaposvári fiatalokból álló társulat, mint ahogy azt az origo is írta,  kizárólag budapesti családi házakban és lakásokban ad elő helyspecifikus előadásokat. A produkció három fiatal színész, Kiss-Végh Emőke (Hedda Gabler), Ördög Tamás (Jörgen Tesman) és Tóth Máté (Ejlert Lövborg ) koncepcióján alapul.

Hedda, Gabler tábornok lánya, hozzámegy a professzori kinevezésére váró Jörgen Tesmanhoz. Majd hat hónapos nászútjukról hazatérve kezdetét veszi a hétköznapok sivárságának és a múlt árnyainak kísértése. Az északról ismét a városba érkező Ejlert Lövborg viszont végzetes változásokat hoz a friss házasok egyhangú hétköznapjaiban. 

Ibsen úgy nyilatkozott erről a darabról Moritz Pozornak, hogy tulajdonképpen ő nem úgynevezett problémákkal akart foglalkozni, hanem az érdekelte, hogy az aktuális társadalmi viszonyok és nézőpontok közegében ábrázoljon embereket, emberi hangulatokat és emberi sorsokat.

Most mindezt megnézhetjük egy zöldségesüzletben.

Az előadásról bővebben az előadás esemény oldalán és weboldalukon olvashattok. 

Tovább


Zürichi expresszel a nyomorba

Ez a hétvége sem hagy unatkozni bennünket. Bőven szemelgethetünk a filmes, zenei, gasztro-, környezettudatos, tudományos és művészeti ajánlatok közül.

 

Nagy lendülettel indult a Szemrevaló Fesztivál új osztrák, svájci és német filmekkel. A fesztiválon a western, a heimat, a „wild at heart”, a családi kör és a cérnaszálon tematikákra fókuszáló filmeket láthatunk. 

A filmek között megnézhetjük a Zürichi expressz című új magyar filmet is Farkas Franciska és Nagy Zsolt főszereplésével. A film főhőse Viktória, a mélyszegénységben élő, budapesti cigánylány, aki prostituáltként próbál szerencsét Zürichben.

Bővebb tájékoztatást találtok a filmszemle honlapján és Facebook-oldalán.

A zenei programok közül a Budapest Parkban a Punnany Massif szezonzáró bulija tűnik a legígéretesebbnek, akik az idén már jó pár fergeteges bulit nyomtak le ezen a helyen. 


Az esemény facebook oldalán bővebben is olvashattok a koncertről, a nyereményjátékról és a másnapi kapcsolódó rendezvényről.

Leginkább diákok, fiatalok számára nyújt érdekes barangolást a ma este kezdődő Kutatók éjszakája. Például az OMIK-ban A kard és a szív titkai - amit a titkosírások elárulnak címmel tartanak előadást. A Konfuciusz Intézet Kínával foglalkozó urbanisztikai film- és  előadáscsomaggal várja az érdeklődőket. A budapesti Planetárium csillagászati kézműves-foglalkozással felfedező és interaktív programokat kínál gyerekeknek.

A Kutatók éjszakája weboldalán számos program közül választhatsz. 

A szombati bulik után egy szerintem kihagyhatatlan gasztropartit ajánlanék. A Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató ezen a hétvégén megnyitja őszi, gasztronómiai és kulturális programsorozatát. Ezen a vasárnapon közösségi curryfőzésre és kóstolásra invitálnak benneteket. 8-10 fajta, házi készítésű, eredeti Srí Lanka-i fűszerezésű vegán és gluténmentes curry-, pahi- és sambolvariációt kóstolhattok meg, amelyeket lassú főzésű, pikáns húsos currykülönlegességekkel kínálnak majd.

Tovább


Reblog