Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Internetadó vagy virtuálisan látogatható múzeumok

Gátolhatja az internetadó a magyar látogatókat a múzeumok virtuális térben fellelhető anyagainak meglátogatásában. Ha ezt a tényt mégis elfelejtjük, akkor máris virtuálisan bejárhatjuk a Magyar Nemzeti Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot, a Szépművészeti Múzeumot, a Magyar Nemzeti Galériát és az Iparművészeti Múzeumot.
 

A 2010-ben megnyitott, párizsi székhellyel működő Google Kulturális Intézet célja a múzeumok, egyetemek és más gyűjtemények anyagainak digitalizálása és megosztása az online közönséggel. A Google Art Projecthez eddig több mint ötszáz múzeum csatlakozott, ilyenek pl. a New York-i Metropolitan, a firenzei Uffizi, a londoni British Museum és a bécsi Kunsthistorisches Museum.

A Magyar Nemzeti Galéria 52, a PIM 48, a Szépművészeti Múzeum 151, a Magyar Nemzeti Múzeum 45 és az Iparművészeti Múzeum 103 alkotása nézhető meg virtuálisan az intézet weboldalán. Az Iparművészeti Múzeum esetében még arra is van lehetőségünk, hogy „street view-val” bejárjuk az épületet. Az alkotásokat több kategória szerint csoportosították, például gyűjteményi, szerző, anyag, esemény, hely, személy, megjelenési forma és dátum alapján.

Az intézmények négy különböző digitális megjelenési formát vehetnek igénybe. A virtuális galéria gyűjteményi tárgyakat nagy felbontású fotóval és angol nyelvű leíró adatokkal mutat be. A Gigapixel egy kiválasztott műtárgyról rendkívül nagy felbontású fényképet tartalmaz.

A kiállítóterekben a virtuális sétán keresztül lehetőség van a múzeumi terek bejárására. A virtuális kiállítás pedig tematikus gyűjteményi válogatások megjelenítésére alkalmas.

Tovább


Századok sara

Az 56-sok terére költözött a Magyar Nemzeti Múzeum Sziget-gömbsátra. A „Múzeumkörút” projekt virtuális kínálata időben és térben századokon repíti át a látogatókat. 

Olyan utazás a történeti korokban, amely a történelem híres alakjait és kincseit a virtuális eszközök szabadságával mutatja be.

Mindenhova vetítenek: padlóra, mennyezetre és látogatóra. Szövegeket, képeket vetítenek háromdimenziós tárgyakra (videomapping), de van infografikai és fátyolvetítés is.

A zene kelyhében a magyar történelem fontos eseményéhez kötődő vagy a magyar identitás részét adó, szimbólummá vált, világhírű zenei darabok, klasszikus dallamok (Brahms, Liszt, Bartók, Kodály) hallgathatók. De vannak olyan modern kori zenei újraértelmezések is, ahol egymás után hallható a Kontroll Csoport Besúgók és provokátorok, az URH Ismeretlen katona vagy Ákos 1956 című dala is.

Az emeleten érintő képernyőn, interaktív hengerfestővel lehet animált kiskunhalasi csipkemintát továbbfejleszteni, festeni vagy akár radírozni. Érdemes tudni, hogy a rajzolást vagy radírozást mindenki látja a zenekehely falán. Ugyanitt lehet történelmi személyiségeket összeillesztgetni, legalább nyolc képernyőn keresztül belemerülni az MNM műkincseibe, a Muhi csata nem véres jeleneteibe és várépítési animációkba.

A múzeum korabeli tárgyak és felvételek bemutatásával járul hozzá az 56-os megemlékezésekhez.

Az ingyenes virtuális múzeum október 24-ig, naponta 10–22 óráig tart nyitva.


Tovább


Legfrissebb bejegyzések

Reblog