Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kulturális keveredés a nyíló combok erdein túl

Budapest ezen a hétvégén is kulturális özönvizet zúdít ránk. Pazar kínálattal nyitnak az őszi fesztiválok. Már október harmincadikán elkezdődött a Múzeumok őszi fesztiválja, ma nyit a Cafe Budapest és Design hét. Lesz Japán filmhét a Toldiban. A Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválján újabb helyek nyílnak meg. A zenei kínálat hétvégi csemegéje az UH Fest. Szemelgettünk, hogy szemelgethessetek.

A Cafe Budapest kínálatából a Recirquel Újcirkusz Társulat: Párizs éjjel című előadása a harmincas évek dekadens és fülledt erotikájú világát tárja elénk, felidézi a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét, és az elveszett illúziókat állítja színpadra. Az előadás mellett koncertek, kortárs performance-ok és a belvárosi romkocsmákból induló Irodalmi vándorcirkusz fináléja is várja a látogatókat.

Előadás kezdete: 2014. 10. 03. 20 óra

Az előadásról bővebben itt olvashattok.

„A nyíló combok erdein túl” című irodalmi pódium műsor nem hagyományos módon tálalja számunkra az irodalmat. A műsorban újra életre kel az egykor nagy sikerű kabaré, a Legénytoll. Győrei Zsolt bemutatja nekünk a maga által teremtett középkori magyar költő, Velemi Névtelen pimasz, pajzán, sokszor panaszos verseit. A műsor vendégei lesznek Kiss Judit Ágnes, Lackfi János és Szálinger Balázs.


Program címe: Válogatás a Velemi Névtelen verseiből
Helyszín: Városháza Park
Időpont: 2014. október 5. 19.30
Bővebben a Cafe Budapest honlapján.

Ha moziba szeretnétek beülni, akkor én a Japán Alapítvány őszi válogatását ajánlanám a Japán filmhét keretében a Toldi moziban. A mai Japán arcait bemutató filmek két fő témája a katasztrófákkal való szembenézés és azok feldolgozása, az őket követő újrakezdés, valamint a fiatalság, mint a mai japán társadalom tükre és jövője. A filmeket eredeti nyelven, angol felirattal, igény szerint magyar hangbemondással vetítik.

A Virágok az égben – a nagaokai tűzijáték című filmben Nagaoka város és a tűzijáték történetét ismerhetjük meg az újságíró Rieko szemein át, aki édesanyja révén maga is a Nagaszaki bombázás „túlélője.” A lány volt szerelmét, Kenicsit látogatja meg Nagaokában, akivel fiatalabb korában különös körülmények között szakított. A látogatás Rieko számára a múlt megismerésébe és a kollektív emlékezésbe vezető katartikus szellemi utazássá válik.

A könnyedebb, Jonoszuke története című film egy Tokióba költözött 18 éves fiú pezsgő egyetemi életét mutatja be szerelemmel, szambával, barátokkal vegyítve.

A filmhétről bővebben a Japán Alapítvány és a Toldi mozi oldalán és a Facebook-eseményoldalakon olvashattok.

Szombaton újra köszönthetjük a Placcc-ot. A Nyitva! Fesztiválon három hétre a Teleki tér 7. szám alatt, a Rádió C egykori telephelyén megnyitja kapuit a Placcc Point, a Placcc pop-up találkozóhelye és showroompontja, ahol egyfelől a művészet hagyományos helyszínein kívül tevékenykedő, helyszínspecifikus és köztéri művészeti alkotók mutatják be városi projektjeiket. A szombati nyitónapon lesz workshop az E-cherry Adománybolt támogatásával és fiatal képzőművészek vezetésével, ahol ki-ki elkészítheti saját VIII. kerületi szuvenírtárgyát. Lesz Placcc Talk a Gólya, Frisco, Kesztyűgyár, Közösségi Szociális Szövetkezet és Valyo közreműködésével. És lesz elmaradhatatlan Placcc Point nyitómulatság kiállításmegnyitóval és zenével.

A programról bővebben a Placcc Point eseményoldalán olvashattok.

Elindult a Designhét. A Goldberger Textilipari Gyűjtemény Pop-up kiállítás fiatal designerekkel című bemutatkozási lehetőség biztosításával támogatja a kreatív ipar fiatal tehetségeit, kezdő tervezőit, márkáit. Ezúttal négy fiatal tervező mutatkozik be a kiállításon: Panni Véssey, Twofold Concept, Alma Abonyi és az Oh my deer!. A márkák karácsony előtti friss kollekcióival (ékszerek, táskák, ruhák) találkozhatnak a látogatók, valamint meg is vásárolhatják őket. A megnyitó ma 17 órakor van, de a kiállítás megtekinthető 2014. 10. 03-tól 2014. 10. 12-ig.

A kiállításról bővebben az eseményfalon olvashattok.

Ha buli, akkor szombaton a Trafiq  jóvoltából, az 1 éjszaka Párizsban című show keretében egy éjszakára a féktelen kacérság és a tomboló vágyak utcájává alakul át a Hercegprímás utca.

Ha pedig zenére vágytok, akkor ne hagyjátok ki az UH FEST kínálta zenei csemegéket sem. Ma este Dungeon Acid, Lorenzo Senni, Wilhelm Bras, The Stanley Maneuver (DJ set), Galactic Jackson & Gördön (DJ set) őrületes keveréseit a Toldi klubban.

Az programról bővebben a Facebook-eseményfalon, az UH FEST többi programjáról pedig a fesztivál weboldalán olvashattok.

Tovább


A hétvégén ránk szakad Budapest a fesztiváljaival

Úgy szakad ránk fesztiválokkal a hétvége, mint nyáron az égbolt az egész országra. A fél város le lesz zárva. Nemcsak azért lesz autómentes nap, mert tényleg az lesz, hanem azért is, mert a fesztiválok által elfoglalt helyektől nem lehet majd autóval közlekedni a belvárosban.

Tehát ha ezt a péntek-szombat-vasárnapot nem úgy tervezed, hogy Zebegénybe mész a Sárkányfesztiválra, akkor tobzódhatsz a belvárosban napközben és este egyaránt.

Ma lesz a hivatalos megnyitója a Kiadó Üzletek Fesztiváljának. A Nyitva! fesztiválon régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg egy hónapra, és megtelnek élettel és csuda érdekes projektekkel.

Helyszín: Rögtön jövök! Projekt Galéria
1052 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.
Időpont: 2014. szeptember 19., 17.00


A megnyitó után, 18.00-kor ingyenpálinkával és nagy szeretettel várja a Balkantangó a bringásokat és nem csak a bringásokat a Gerlóczy Café oldalában a Velofetish című keveredésre. Ez valami olyasmit jelent, hogy ezen az estén a Balkantango rendezvényén olyan "termékre" találsz, amely a kiállítás, a galéria, a designbolt és a concept store közötti határterületen mutatja be a városi biciklizés széles körű elterjedését és a művészetre és tárgykultúrára gyakorolt hatását. Lesz itt minden: bringás használati tárgyak és öltözékek, néprajzi gyűjtéshez készült fotók, személyes emlékeket megörökítő filmek és kerékpáralkatrészekből összerakott fétis szobrok.

A Velofetishről bővebben a Balkantango oldalán találtok bővebb információt!

Velofetish ma: 18:00–2:00
Gerlóczy Café
Vitkovics Mihály utca 5., 1052 Budapest

Abban az esetben, ha nem ragadtok le a Gerlóczyban, és a pálinka után jól megéheztetek, sétáljaták át a Kőlevesbe, ahol a Puszi együttes legénysége főz ma este. A menüben humusz  és vinetta (padlizsánkrém), parmezános spenótkrémleves (spenótokhoz illően), harcsapaprikás libatöpörtyűs túrós csuszával, sült libacomb rozmaringos krumplipürével és kovászos uborkával, erdei gomba Stroganoff módra... tovább is van, mondjam még? És a vacsora után még zenélnek is.

Esemény: Puszi főz a Kőlevesben 2.

És akkor nézzük az autómentes szombat-vasárnapi Budapestet, ami azért nem lesz teljesen az. Viszont lesz autómentes Andrássy út és autómentes Kazinczy utca. Az Andrássy úton számos érdekes programmal várnak: égszínkék buszok, McDonald's Bringamánia Park, megnézhetsz több koncertet, cirkuszi és opera-előadást, ezeken kívül gyermekműsorok, bringás és sportprogramok várnak minden érdeklődőt.

Az autómentes napról bővebben: Autómentes Hétvége az Andrássy úton

Az autómentes naphoz csatlakozó Főzdefeszt + Street Food Show az Andrássy út Nagymező és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszán pazar kínálattal, mintegy 50 sör- és 30 streetfoodstanddal várja majd a kézműves sörök és a streetfood ételek kedvelőit. Tele lesz a fesztivál új belépőkkel, bemutatkozik Magyarország első apátsági sörfőzdéje, a Pannonhalmi Sörfőzde, a Jónás Kézműves Sörházból kinőtt Reketye Sörfőzde, a régóta bujkáló SümegBeer, a megújult jászapáti Lados Sörfőzde. Strretfoodfronton valószínűleg az erdélyiek hozzák a szenzációt a medvestreet foodjukkal, de megjelenik a Hokedli vagy Budapest egyik legismertebb levesezője, a Nyakleves, és visszatér Gódor - A Sonkás – András is. (Event: Főzdefeszt facebook)

Ha gyerekesebbre veszitek a napot, akkor a Kazinczy utcába sétáljatok, vigadjatok, ahol a működő vendéglátóhelyek példás összefogással szervezik, idén már második alkalommal ezt a napot.  Mivel Szeptember 20-a nemcsak autómentes nap, hanem a Gyermekek világnapja is, elsősorban a gyermekkorúak és gyermeklelkűek számára lesz nyitott az utca mindenféle gyerekkoncertekkel, kézműves-foglalkozásokkal. 

Na de azért este itt is lehet ropni Dream Ferry-koncerten, Balkan Partyn és még máson.

De ha ti sokkal konszolidáltabb, kulturális örömöket szeretnétek, akkor vessétek bele magatokat a Kulturális Örökség Napjaiba, ahol az idei központi téma a historizmus kora, az I. világháborúhoz és a holokauszthoz kapcsolódó épületek bemutatása. Minden nyitva lesz, ingyen bemehettek. Például a belvárosban be lehet majd menni a
Magyar Képzőművészeti Egyetem épületébe, az Epreskertbe, a 7kerben Seress Rezső egykori házába, ami állítólag egy rendkívüli városátalakítási terv páratlan mementója. A honlapon lehet kutakodni: http://www.oroksegnapok.hu/

Szóval tobzódjatok a hétvégén! (is)

Tovább


Reblog