Úgy szakad ránk fesztiválokkal a hétvége, mint nyáron az égbolt az egész országra. A fél város le lesz zárva. Nemcsak azért lesz autómentes nap, mert tényleg az lesz, hanem azért is, mert a fesztiválok által elfoglalt helyektől nem lehet majd autóval közlekedni a belvárosban.

Tehát ha ezt a péntek-szombat-vasárnapot nem úgy tervezed, hogy Zebegénybe mész a Sárkányfesztiválra, akkor tobzódhatsz a belvárosban napközben és este egyaránt.

Ma lesz a hivatalos megnyitója a Kiadó Üzletek Fesztiváljának. A Nyitva! fesztiválon régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg egy hónapra, és megtelnek élettel és csuda érdekes projektekkel.

Helyszín: Rögtön jövök! Projekt Galéria
1052 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.
Időpont: 2014. szeptember 19., 17.00


A megnyitó után, 18.00-kor ingyenpálinkával és nagy szeretettel várja a Balkantangó a bringásokat és nem csak a bringásokat a Gerlóczy Café oldalában a Velofetish című keveredésre. Ez valami olyasmit jelent, hogy ezen az estén a Balkantango rendezvényén olyan "termékre" találsz, amely a kiállítás, a galéria, a designbolt és a concept store közötti határterületen mutatja be a városi biciklizés széles körű elterjedését és a művészetre és tárgykultúrára gyakorolt hatását. Lesz itt minden: bringás használati tárgyak és öltözékek, néprajzi gyűjtéshez készült fotók, személyes emlékeket megörökítő filmek és kerékpáralkatrészekből összerakott fétis szobrok.

A Velofetishről bővebben a Balkantango oldalán találtok bővebb információt!

Velofetish ma: 18:00–2:00
Gerlóczy Café
Vitkovics Mihály utca 5., 1052 Budapest

Abban az esetben, ha nem ragadtok le a Gerlóczyban, és a pálinka után jól megéheztetek, sétáljaták át a Kőlevesbe, ahol a Puszi együttes legénysége főz ma este. A menüben humusz  és vinetta (padlizsánkrém), parmezános spenótkrémleves (spenótokhoz illően), harcsapaprikás libatöpörtyűs túrós csuszával, sült libacomb rozmaringos krumplipürével és kovászos uborkával, erdei gomba Stroganoff módra... tovább is van, mondjam még? És a vacsora után még zenélnek is.

Esemény: Puszi főz a Kőlevesben 2.

És akkor nézzük az autómentes szombat-vasárnapi Budapestet, ami azért nem lesz teljesen az. Viszont lesz autómentes Andrássy út és autómentes Kazinczy utca. Az Andrássy úton számos érdekes programmal várnak: égszínkék buszok, McDonald's Bringamánia Park, megnézhetsz több koncertet, cirkuszi és opera-előadást, ezeken kívül gyermekműsorok, bringás és sportprogramok várnak minden érdeklődőt.

Az autómentes napról bővebben: Autómentes Hétvége az Andrássy úton

Az autómentes naphoz csatlakozó Főzdefeszt + Street Food Show az Andrássy út Nagymező és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszán pazar kínálattal, mintegy 50 sör- és 30 streetfoodstanddal várja majd a kézműves sörök és a streetfood ételek kedvelőit. Tele lesz a fesztivál új belépőkkel, bemutatkozik Magyarország első apátsági sörfőzdéje, a Pannonhalmi Sörfőzde, a Jónás Kézműves Sörházból kinőtt Reketye Sörfőzde, a régóta bujkáló SümegBeer, a megújult jászapáti Lados Sörfőzde. Strretfoodfronton valószínűleg az erdélyiek hozzák a szenzációt a medvestreet foodjukkal, de megjelenik a Hokedli vagy Budapest egyik legismertebb levesezője, a Nyakleves, és visszatér Gódor - A Sonkás – András is. (Event: Főzdefeszt facebook)

Ha gyerekesebbre veszitek a napot, akkor a Kazinczy utcába sétáljatok, vigadjatok, ahol a működő vendéglátóhelyek példás összefogással szervezik, idén már második alkalommal ezt a napot.  Mivel Szeptember 20-a nemcsak autómentes nap, hanem a Gyermekek világnapja is, elsősorban a gyermekkorúak és gyermeklelkűek számára lesz nyitott az utca mindenféle gyerekkoncertekkel, kézműves-foglalkozásokkal. 

Na de azért este itt is lehet ropni Dream Ferry-koncerten, Balkan Partyn és még máson.

De ha ti sokkal konszolidáltabb, kulturális örömöket szeretnétek, akkor vessétek bele magatokat a Kulturális Örökség Napjaiba, ahol az idei központi téma a historizmus kora, az I. világháborúhoz és a holokauszthoz kapcsolódó épületek bemutatása. Minden nyitva lesz, ingyen bemehettek. Például a belvárosban be lehet majd menni a
Magyar Képzőművészeti Egyetem épületébe, az Epreskertbe, a 7kerben Seress Rezső egykori házába, ami állítólag egy rendkívüli városátalakítási terv páratlan mementója. A honlapon lehet kutakodni: http://www.oroksegnapok.hu/

Szóval tobzódjatok a hétvégén! (is)