A népszavazás előtti állapot, napról napra több véleményt, jövőképet, vitát hív életre azzal kapcsolatban, hogy mi lesz ezzel a városrésszel, ha tényleg be kell zárni a kocsmákat éjfélkor?
Teszik fel a kérdéseket, hogy mi fog történni ELSŐSORBAN a kocsmákkal, dolgozóikkal és tulajdonosaikkal, másodsorban a lakástulajdonosokkal, harmadsorban a lakókkal és a utolsóként, hogy mi történik majd a városrésszel.
Sok válasz van, melyeknek a többsége, olyan mintha helytállna, főleg, ha a kocsmák és tulajdonosaik szemszögéből nézzük őket.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás

Közel 12 évet éltem Belső-Erzsébetváros közepében, akkor költöztem oda, amikor ezt a városrészt épp kivakarták nyomorából és a folyamatos változások, megújuló és innovatív vállalkozások, közösségépítő kezdeményezések, új gondolatokat felsorakoztató belső kerület lett. 12 évvel ezelőtt ez a negyed, a fejleszthető, alulról építkező, számtalan jó közösségi kezdeményezés aranybányája volt. A negyedben lábukat megvető kocsmák, Sark, Szimpla, Kőleves, Ellátó, Sirály a borderline-on stb... mind sokat tettek azért, hogy a helyi lakosokat bevonzzák magukhoz.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás
A negyedben zajló növekedési folyamatok (kocsmaszám, turisták száma, drogfogyasztás- és prostitúció mértéke, airbnb-s lakások, patkányok, a hulladék mennyiségének növekedése....stb) és az ezzel a lakosságra ömlő negatív hatások, a hatóságok és a kocsmatulajdonosok lakosság felé irányuló lekezelő viselkedése, a napi 24 órás zaj és a házba beköltöző kocsma éjjeli dübörgése arra ösztönzött, hogy elköltözzem a városrészből. Ez nem esett jól. És az sem esik, jól, hogy a "kocsmavédők egyesülete" úgy tesz, hogy elfeledi, lenyuggerezi azokat a lakókat, akik a 10 évvel ezelőtt még az éppen stabilizálódó kocsmák vendégkörét alkották.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás


Alapvető kérdés persze, az, hogy a jól hangzó night mayor és egy-két fennmaradt közösségi kezdeményezésből, mi szól ma már a helyi lakosságnak?!

Gyakorlatilag semmi.
 

Nem vitatható és társadalmi érzékenységről tesznek tanúbizonyságot azok a kocsmatulajdonosok (Kőleves, Kisüzem...stb), akik a Heti Betevő projektet, még az ellenlábas időkben is fenntartják valamilyen formában. "És bár" ez egy példaértékű kezdeményezés, ami elsősorban nem a helyi lakosságnak szól, hanem a helyi lakosságnak IS szól.
A Szimpla és elmaradó leánytestvérei már rég nem tesznek semmit a helyi lakosságért. A Szimpla épületében megbúvó kezdeményezések (piac, közösségi vásárok, kreatív foglalkozások, Közös lábas), a piac vásárlóit célozzák meg. A piac vendégköre, leszámítva, kis százalékban a helyi lakosokat és a Közös Lábos civil köreihez kapcsolódó vásárlókat, nagyobb részt külföldiek, piac-turisták.
Az évente megrendezésre kerülő utcabálok is régóta már a negyedbe látogató külföldi turistákat szórakoztatják leginkább vagyis a kocsmák pontosan tudják, hogy jól el vannak már a helyi lakosság nélkül.
Jó pár éve nem él már a kocsmák oldaláról a lakosság tiszteletben tartása (tisztelet a kivételnek). Szívesen olvasnék olyan tanulmányokat, amelyek azt elemzik, hogy mely kocsmák és milyen az itt élő lakosok számára hasznos tevékenységet végeztek, amivel valóban enyhíteni (s azt írni sem merem, hogy megoldani) tudták a turizmusból származó gondjaikat.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás
Instant_Fogas: heti szemét
 

A night mayor szervezete mögött felsorakozott képviselők között egyiktől sem látni, olyan nyilatkozatot, amely olyan statisztikai kimutatásokat tartalmazna, amely nem az Ő bevétel kieséseikről és ellehetetlenésükről szól, hanem azt mutatja meg pl.:, hogy melyek azok a kocsmák, amelyek saját kukákat használnak és nem a lakóházak kukáit, melyek azok a kocsmák, amelyek valóban ki tudtak alakítani, olyan hangtompító rendszereket, amellyel a házban élő lakosságot nem zavarják, melyek azok a kocsmák, amelyek minden(értsd! minden) hajnalban (értsd! hajnalban) feltakarítják maguk előtt az ott hagyott mocsadékot. De szívesen olvasnék javaslatot, arról is, hogy  a patkánymentesítésre, milyen ötleteik vannak, azon kívűl, hogy ez nem az Ő dolguk.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás


De tényleg, mi történhet ezekkel a kocsmákkal, ha éjfélkor be kell zárniuk?! Többet alszik majd a tulajdonos vagy megtalálja azt a kerületet, ahol ugyanazt folytathatja, amit itt elkezdett.
Nézzük meg az egykori Sirály lelkes csapatát (Auróra), akik a Kocsis Máté Birodalomban is képesek, nagyon jól, okosan helytállni, igaz kevesebb bevétellel is beérik, mint az itteniek.

Mi történhet, az árván, éjfél után kocsmanélkül, elhagyatottan kujtorgó turistákkal?!  Semmi, kicsit el lesznek szontyolodva, majd bevetik magukat az V. kerület Erzsébet tér - Bazilika tengelyébe.

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás


El tudja-e bárki képzelni azt, hogy az egykoron, a VI. kerületben éjféli záróra mellett is, reggel 6-kor záró Instant, most egy szabályozás után a VII. kerületben  be fog zárni éjfélkor? Egy olyan kerületben, ahol az önkormányzat több, mint egy évtizede képtelen (vagy más oka van rá, sicc!) a lakossság érdekében szabályokat alkotni.
 

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás

Valóban azt kell gondolni, hogy éjféli zárás után Belső-Erzsébetváros lesz az apokaliptikus Detroit?!

bulinegyed Belső-Erzsébetváros Népszavazás

Lehet, hogy az lesz, de az sokkal inkább lesz az önkormányzati impotens szabályozások és törvénykezések, jövőkép nélküliség és területfejlesztési tervek hiányának következménye.
Jó példa erre, az üres üzletektől üresen álló vásárcsarnok, a tavaly 1 hónapig tartó karácsonyi vásár nyitott bódék és vásárlók nélkül, a lepusztuló Klauzál tér vagy a lakosság számára egyre kisebb területen fennmaradó szabad parkolófelületek csökkentése.

Mi lesz veled lakosság, ha éjfélkor bezárnak a kocsmák?! Lesznek páran akik igenis sajnálni fogják (pl. én is, mert szeretek éjfél után is maradni bárhol, ha azt hozza a kedvem), de akik sajnálni fogják, azok között is sokan lesznek olyanok, akik látni fogják, hogy ez a szabályozás, a szükséges rossz, lehet, egy új fejlődés kezdete is, ami elsőre kb. abban fog meglátszani, hogy az itt lakóknak nyugodtabb lesz a tekintete.

Valóban, annyira felmentek az ingatlanárak Belső-Erzsébetvárosban, hogy az mintegy kielemendő a belső városi kerületek összehasonlításában?
A Belső-Erzsébetvárosi ingatlanok árainak kínálati ára magas, ugyanakkor a vételi ára jóval alacsonyabb.. Félretájékoztatás, hogy kapkodva vásárolják fel a befektetők a lakásokat. A befektetők a lepusztult, felújítandó lakásokat vásárolják fel, amit olcsón tudnak megvenni. Egy jó állapotú, jó kialakítású lakás árából, már szinte Külső Erzsébetvárosban is alig lehet, ugyanolyan minőségűt venni, ugyanannyiért, nemhogy, a VI.,  belső VIII., belső IX. kerületben, és Újlipótvárost szándékosan nem írom ide.
Ez a városrész egy európai főváros belvárosa, ahol lehet, hogy lesz némi ingatlanáresés, de közel sem akkor, amekkorát a kocsmalobbisták előrejeleznek.

El tud-e minden lakos költözni?! Nem tud.A saját ingatlanában élő, harminc-negyven-ötvenéve itt élő (egyébként gondos, rendszerető stb...idős ember (kocsmások szerint nyugger)) nem tud már elköltözni, mert  életszakaszából fakadóan képtelen erre. Ez csak némi szociális látásmódót igényel a bulitoborzást végzőktől.
Az sem fog elköltözni, aki többnyire bírja és szereti ezt a környéket, mert azért költözött ide, mert itt szeretne élni.

Sok olyan, ember él ebben a városrészben, akik vannak annyira lokálpatrióták, mint amennyire a városrész kocsmáinak nagyobb része NEM, akik értelmes és

hasznos dolgokat próbálnak tenni a saját szakmájukban, olyan dolgokat amelyekből a kerület is profitálhat.

Az már itt egy nagyobb baj, hogy az önkormányzat kreatívitáshiánya, gondolatiszegénysége  és korlátolt politikai függése miatt, már régóta nincs abban a szerepben, hogy a díszpintyként való viselkedésen és a bóvli programokon kívül értelmes ötlettekkel álljon elő.

De akkor mégis mi lenne itt a megoldás?!
Ebben a fázisban, egy töketlen önkormányzat, egy elfáradt lakosság és egy felajzott kocsmalobbi hörgésében, országos választások előtt, gyakorlatilag talán semmi, vagy pont ez, hogy meg kell hozni pár alapszabályt, amely korlátozza a negatív hatásokat, pl. az éjféli zárás, kocsmák saját kukái, hajnali takarítás...stb)...s majd az országos választások után el lehet azon gondolkodni, hogy milyen pozitív előre lépésekkel lehetne az éppen nem vonzó bulinegyedet vonzóvá tenni.
El lehet dönteni, hogy jó lenne-e olyan városrésszé válni, amely pezsgő, jó szellemiségű, tiszta, kávézókkal, éttermekkel, kocsmákkal és közösségi terekkel, zöld felületekkel ellátott, amely ugyanúgy kellemes élettér a helyi lakos és egy turista számára is.