Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Túl a Torkos Csütörtökön, elérkezett a Torkos Hétvége

Joggal mondható, hogy ez a hétvége a mulatságok hétvégéje lesz, hisz még benne vagyunk a farsangi időszakban, vasárnapra esik a Bálint-nap vagy Valentin-nap, és több nagy gasztrofesztivál is erre az időpontra esik. Nézzük, mit nem érdemes kihagyni.

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

A farsang érzékeny terület, hisz igazán az élvezi, aki szereti a jelmezbe bújást, a felismerhetetlenséget és a mulatozást. Nos, akinél ez mind stimmel, az ezen a hétvégén is találhat magának farsangi programokat. Péntek este van az Aurórában a Childhood Dreams, a Pálinka Republik és Taraf de Akácfa koncertje. Párhuzamosan a Király utcai 4BRO Downtownban Macskajaj Farsang lesz. A Dürer kertben pedig a hétvége legnagyobb farsangi mulatsága várható a Tribute Farsang 2016. Az est folyamán 12 zenekar és dj mellett természetesen jelmezverseny is lesz. 

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

Itt gyorsan megsúgom, hogy ezen a szombaton lesz a Dürerben a februári bringabörze is.

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

Valentin-napon – vasárnap lévén – az éttermek is zárva lennének, de a jeles nap kedvéért többen kinyitnak majd. Így tesz majd a Könyvbár & Restaurant, ahol az e heti menüt Robert Merle A sziget című könyve ihlette. A merle-i menü olyan érdekes fogásokat foglal magában, mint a tahiti ráksaláta kókusztejjel, útravaló skorbut ellen – vagyis tárkonyos savanyúkáposzta-leves, a tahiti szigetlakoma, peritani szigetlakoma, vaddisznópite, Ivoa mangósalátája és italként Mandarin martini. 

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

A Liberté étterem az Aulich utcában szintúgy sajátos menüvel várja a párokat, és ha oda megyünk, nem árt megjegyeznünk a "Sharing is Caring" jelszót!

A Hosszúlépés. Járunk? rejtvénypályázatra invitálja a párokat. A résztvevők egy páros sétajegyet nyerhetnek egy budapesti felfedezőkörútra.

Valentin-napon lehet közösségi futással is kezdeni, 9.00-kor a Nyugati téren találkoznak a Valentin-napi futás résztvevői, míg délután 14.00 órakor a II. János Pál pápa téren gyülekeznek nem csak a futás szerelmesei.

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

A Gólyában Valentin-napi varázstalanítást tartanak, konkrétan megpróbálják az ünnepbe burkolt jeles napról lerántani a leplet, a kamut, a kényszert és az áhítatot, és megpróbálják megfejteni, hogy vajon miről isi szól ez a ködös, rózsaszín szerelem. A programhoz csok-tanácsadás is párosul.

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

A Valentin-nap és a farsangi bulik mellett ezen a hétvégén zajlik az ingyenes Budapesti Mangalicafesztivál is a Szabadság téren, ahol az ország minden szegletéből érkező mangalicatenyésztőkkel és –feldolgozókkal lehet találkozni, épp ezért lesz élőállat-kiállítás is, illetve lehet falatozni a hazai kistermelők portékáiból.

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

Párhuzamosan a mangalica disznóságok fesztiváljával, Budán a Millenáris a Budapesti Halfesztivált fogadta be, amiről azt nem árt tudni, hogy ez Európa legnagyobb halfesztiválja. A több mint 100-féle halételen kívül gyerekprogramok és koncertek várják a látogatókat.

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

Akik inkább innának, mint ennének vagyis a másodlagos élvezet lenne csak az evés, azoknak a Borjour Magnum mai napon kezdődő  borkóstolóját ajánljuk. A MOM sportközpontban mintegy 200 magyar borászat és borkereskedés mutatkozik be az év legnagyobb borkóstolóján.

 S azok számára, akik szívesen elfelejtik a báli hétvége hangulatát, igazi kárpótló koncert lehet a francia énekesnő, Zaz koncertje a Tüskecsarnokban, feltéve, ha van még jegy vagy a Kurtág 90'  -Truszova / Szálkák / Ahmatova komolyzenei koncertet a BMC-ben.

 

Tovább


Keserédes fatál-sanzon, két törpe, Fred Frith. Hétvégi ajánló.

Nagyon erős zenei és koncertkínálat ígérkezik a hétvégére. Nehéz nem odafigyelni rá, még nehezebb lesz nem elmenni valamelyikre.

…ha koncert

Péntek este elkezdődik a zenekarok felvonulása. Ma este a Corvin-tetőn a klipek legfelkapottabb, legbotrányosabb és leggusztustalanabb kelet-európai mestere, a két törpe nőből és szétvarrt orosz férfiakból álló szentpétervári rave-formáció, a Little BIG zenekar lép fel.

Az Aquariumban a Firkin, Maszkura és a Tücsökraj zenekar. Holnap ugyanitt az Intim Torna Illegál ünnepli az 5. születésnapját. A Bem moziban Ujj Zsuzsit kíséri Darvas Kristóf, jól ismert Csókolom-dalok, igazi keserédes fatál-sanzonokkal.

Vasárnap délelőtti kávé mellé csábít az Argo együttes a Lumen kávézóba.
A nemrég alakult Stanković-Sahpazis-Márkos trio összekeveri a punkot a transszal, a rockot az urbánus folkkal, a rebetiko alapú repertoárjukat szabad improvizatív zenével ötvözik. Este pedig érkezik a hétvége szerintem legnagyobb és Magyarországon ritkán látható triója a Fred Frith Trió, Hauschkával. Fred Frith angol gitáros, zeneszerző, a hatvanas évek aktív avantgárd zenésze, aki  bő négy évtizeddel pályakezdése után sem fogyott még ki a zenei ötletekből. A szabad improvizáció megszállottja a rock, a jazz és a klasszikus zene összekeverésének nagy kísérletezője.

A koncert második felében Hauschka, polgári nevén Volker Bertelmann zongorázik. Hauschka müpabeli koncertjén legújabb, Abandoned City című lemezét mutatja be.  

….még mindig farsang

A BAGázs Közhasznú Egyesület az idén 4 éves, ennek örömére az Aurorában nagy születésnapi farsangot rendeznek. A rendezvényen a mulatságon túl lehetőség lesz megismerni az egyesület bagi telepen végzett munkáit, amit a bagi és budapesti munkavállalókkal és önkéntesekkel végeznek. Lesznek beszélgetések, előadások és ígéretes party DJ Selector Ráffal és DJ Dórival.

…ha kiállítás

A Knoll galériában már 12-étől látható Nemes Csaba Nem művészeti közeg című kiállítása. Nemes Csaba legújabb - az Apja neve sorozat befejezése után készült - munkái részben rijekai kiállítása és New York-i tartózkodása kapcsán készültek, részben pedig a helyi közegre reagálnak. Képeinek főszereplői a hétköznapok működését biztosító, kiszolgáltatottá vált figurák.

…ha mozi

…akkor a Szabad az Á-ban egy filmklub lesz szombaton, ami a Hősnők rejtélyét feszegeti…

Tovább


A közélet iskolája Józsefvárosban és a migráció ízei filmeken. Hétvégi programajánló.

Ha mozi…

 …Nem is olyan rég az egyik posztom arról szólt, hogy hogyan látják Budapestet az itt élő migráns nők, most január 25-éig pedig az Uránia Filmnapok filmjein keresztül ismerhetjük meg a migrációt mint társadalmi jelenséget elsősorban a rendszerváltás óta eltelt negyed század alkotásainak tükrében. 50 forintos jelképes jegyárak mellett akár fikciós, akár dokumentarista formában merülhetünk el a belső migráció, az elvándorlás, a bevándorlás, a menekültügy, a kultúrák egymás mellett élésének problémáiban.

A fesztivál filmkínálatában, olyan filmeknek örülhetünk, mint Gothár Péter Passport - útlevél a semmibe vagy Az én Magyarországom Berlinben című filmek, vagy a finn-francia koprodukcióban készült Kikötői történetnek

A fesztivált kávéházi pódiumbeszélgetésekkel színesítik. Szombat délután például filmrendezők és filmtörténészek beszélgetnek a magyar film Amerika-képéről, vasárnap pedig olyan filmműhelyek képviselőivel lehet találkozni, akik az elmúlt években intenzíven foglalkoztak a ki- és bevándorlás jelenségével. Esténként pedig zenei mulatságokra lehet lazítani. Szombaton a 20. század elejétől a 80-as évekig válogatott össze filmzenéket és régi slágereket a Tilos Rádió DJ Sanyija. A filmnapok záróakkordjaként vasárnap este a Freedom Café és a Meszecsinka zenekarok kifejezetten erre az estére összerakott örömzenélését lehet meghallgatni. 

Ha koncert…

…Koncertre az Akvárium klubba küldtem volna HS7-rajongókat, hogy együtt bulizzanak a zenekar 20 éves születésnapi koncertjén. De a jegyek a koncert Facebook-oldala szerint elfogytak. Persze feladni sosem érdemes, főleg, ha valaki nagy HS7-rajongó. Aztán azt is gondoltam, hogy ajánlom a Kéknyúl Bigband estjét Fábián Júlia-rajongóknak a Trafóban, de úgy tűnik, már ott is kevés a jegy. Így egyre inkább kimaradhatatlannak tűnik az A38-on Raveonettes, a DYN formáció és a lengyel Bokka koncertjei.

A klasszikus rock and rollt és némi újhullámot vegyítő dán Raveonettes két éve már nagy sikerrel lépett fel a hajón. A lengyel szupergroup, a Bokka elektronikus popzenét játszó zenekar, a lengyel zenei élet egyik vezető alakja. A harmadik fellépő az estet nyitó berlini DYN formáció. És ha ide se jutna be valaki, akkor menjen le az Aurórába, ahol az Eugénia Formáció muzsikál, vagy vasárnap a Kisüzembe, ahol Czitrom Ádám Andrzej Żuławski Special Edition élő filmzenékkel kínálja a hallgatót.   

Ha valami más…

…mert ez tényleg valami másféle hétvégi program, akkor nem érdemes kihagyni „A közélet iskolája évnyitót” az Aurórában. A közélet iskolájában lehet kérdezni, beszélgetni, aktivizáló műhelyeken részt venni, és a végén együtt lehet bulizni a fentebb említett Eugénia Formáció koncertjén. A workshopokon kívül  Váczi Dorka a Liga Akadémia, Csoszó Gabriella fotóművész, Fekete-Nagy Miklós, A Város Mindenkié mozgalom nevében és Tóth-Ridovics Máté a Fakt Visual Lab, Shultz Nóri a Krétakör Szabadiskola és Oblath Márton Anblokk/Parforum - Részvételi Kutató Műhely  képviselőjeként beszélgetnek majd a pedagógia szerepéről a társadalmi mozgalmakban és aktivista munkákban.

Tovább


Dizájnos saslikszobor vadnövényes párlattal, Pink Banda, ingyen Ludwig – hétvégi eseményjelző

Ha gasztro…

Mindenféle ízek és szagok lepik el szombaton a belvárost a Restaurant Daynek köszönhetően. A Helsinkiből indult kezdeményezés lényege, hogy ezen a napon bárki nyithat éttermet! És élnek is a lehetőséggel a bátor vállalkozók. A Klauzál tér szomszédságában a Lumen zöldségesnél a Collective Plant közösség a Herb Bárjában, mindenféle gyűjtött vadnövényekből és gyógynövényekből, fűszerekből készülő bitterrel, old-fashioned amerikai italokkal, vadnövény/gyógynövény shrubbal várja az ínyenceket. De, hogy értsük is, mit lehet majd iszogatni a Lumenben, a bitter alkoholos-gyógynövényes-fűszeres koktél, amely amerikai telepesek találmánya, és újra virágkorát éli az amerikai kontinensen. A legmenőbb bárokban 10-20 féle “kézműves” tinktúrával és bitterrel ízesítik a koktélokat. Bitter például az unikum és a jéger is. 


A shrub pedig ecetben kiáztatott (vad)gyümölcsökből és fűszerekből készülő cukros szirup/sűrítmény. Mivel főzés nélkül készül, minden megmarad benne, ami a (vad) gyümölcsökben jó, az ecet és a cukor pedig a tartósítást biztosítják. Ezt az old-fashioned amerikai italt eredetileg szódával és például rummal, bitterrel megküldve fogyasztották. A menüben ilyeneket lehet majd találni, mint zsálya-vadalma, bazsalikom-vadalma, rebarbara-citromfű shrub és rebarbara-citromfű vodka, zsálya-birs vodka bitter.

Az aperitifet követően érdemes lesz átsétálni az Almássy térre, ahol két nem mindennapi csapat ált össze, hogy ételszobrászkodásra invitálja az érdeklődőket. A Saslikműhelyt a Service Civil International magyar tagszervezete az önkéntes projektek szervezésével foglalkozó Útilapú hálózat, a B-terv alkotócsoport találta ki. A program lényege, hogy ezen a napon mindenki elkészítheti megálmodott dizájnsaslikját. Amiket végül meg lehet sütni és enni, vagy akár haza is lehet vinni.

Ha kiállítás…

25 napig ingyen látogatható a tegnap megnyitott „Ludwig 25” kiállítás. A Ludwig Múzeum ezzel az új állandó kiállítással ünnepli megalapításának 25. évfordulóját. A múzeum története, az elmúlt negyedszázad krónikája is, amely sajátos nézőpontjából vázolja fel Magyarország és Kelet-Közép-Európa 1989 utáni történetét a kortárs művészeten keresztül. A kiállításon elsősorban 1989 után készült műveket és megszerzett műtárgyakat állítanak ki,  olyan kortárs művészek munkáiból, mint Benczúr Emese, Hajas Tibor, Birkás Ákos, El-Hassan Róza, Gyenis Tibor, Imre Mariann vagy Maurer Dóra.

Ha mozi…

Ha moziba mennétek, akkor meg egyértelműen a Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált kell választani. A fesztivál lényege, hogy a filmek segítségével igyekszik előmozdítani a népek és kultúrák egymás kölcsönös megértését, illetve ráirányítani a nyilvánosság figyelmét az emberi jogi problémákra. A Verzió legfőbb célja, hogy olyan dokumentumfilmeket mutasson be az érdeklődőknek, melyek a nyitott társadalom, a demokrácia, a jogállamiság, tolerancia, a politikai és a kulturális pluralizmus eszméit képviselik. 

A fesztivál programja itt böngészhető

Szombaton délelőtt vetítik a Pink banda című indiai filmet. Közép-India ezen részén a por, elkeseredettség uralja a terepet. A térség legismertebb nevezetessége, hogy az egykori lázadók ma fegyveres bűnözőkként keresik kenyerüket. Másrészt itt élnek a pink banda rózsaszín szárit viselő asszonyai, akiknek a fegyvere a szó: jogokat követelnek, petíciókat fogalmaznak meg, felelősségre vonják a helyi korrupt kormánytisztviselőket. Furkósbotot lóbálva látogatnak el azokba a falvakba, ahol nőkkel különösen felháborítóan bánnak. Nem félnek szembeszállni férjekkel, apákkal, fivérekkel, a falu öregjeivel, nem rettennek meg a gúnyolódó rendőröktől és a leereszkedő hivatalnokokból, vizsgálatot és igazságszolgáltatást követelnek. A film ezeknek a fortyogó konfliktusoknak a közepébe kalauzol el minket, és mutatja meg az egyszerre felkavaró és reményekre feljogosító történetet.

Ugyanezen a napon vetítik az afrikai témakörök és a foci iránt érdeklődők számára a Ruanda FC című filmet. A tuszi–hutu népirtás után 20 évvel a ruandai kormány szerint nincsenek már etnikai kérdések az országban. Ugyanakkor kiengesztelhetetlen ellenfelek az APR, a hadsereg csapata és a Rayon Sport nevű civil klub. A két csapat közötti futballmeccs hátterében traumatikus emlékek és elfojtott feszültségek törnek felszínre. Az APR szurkolói főleg tuszik, míg a Rayon a hutuk körében népszerű. Ez a megoszlás nem kizárólagos, de elárulja, hogyan tanult meg a ruandai lakosság hallgatni számos dologról, amelyek két évtized múltán is megoldatlanok.

A Helsinki 25 blokk keretében megnézhető Veszedelmes játékok jelenleg Magyarországon is aktuális kérdéseket boncolgat. Mit csinál a zsarnoki hatalom a civilekkel? Hogyan tiporja el a szabadságot és félemlíti meg a szabad embereket? Eltiporja, megfélemlíti? Fehérorosz példát mutat be a film. A vetítés után beszélgetés Móra Veronikával (Ökotárs) és Tóth Balázzsal (Magyar Helsinki Bizottság).

Tovább


Reblog