Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Térképen Budapest poloskái

Egy budapesti cég térképen mutatja meg, hogy melyek a város legpoloskásabb területei. 

Nagyjából sejthető, hogy a társasházak és panelövezetek sokkal veszélyeztetettebbek, mint a kertes házi övezetek, de ettől még nem lesz kellemes élmény a szembesülés, hogy benne ülünk a poloskákban. A poloska gyorsan szaporodik, és különösen a sötét, szellőzetlen, túlzsúfolt lakásokat kedveli. Csípése viszketést vagy allergiás reakciókat okozhat. 

A belvárosra vonatkozó adatok szerint a nyolcadik kerület Körúton kívüli része az egyik legfertőzöttebb terület. A pesti belváros többi része valamennyivel finomabb eloszlást mutat, de a VI., VII., és IX. kerületnek is megvan a veszélyeztetett zónája. 

Egy másik térinformatikával foglalkozó vállalkozás tovább finomította a rovarírtó cég térképét, és saját adataikkal - mint a város beépítettségi állapota és a jövedelmi viszonyok mutatóinak összevetésével - teszik láthatóvá Budapest poloskafertőzöttségét

Az ágyi poloskafertőzöttség mértéke Budapest területén, a beépítés jellege szerint

A vizsgált adatok alapján a poloskák többnyire a zárt, tömbös beépítést kedvelik. Az albérletezésből származó gondatlanabb ingatlankezelés, a régi, használt bútorok és a szegénység pedig még kedvezőbb életteret nyújt a poloskák megtelepedéséhez. Felmérésük szerint az elpoloskásodás leginkább a lakássűrűségtől és az anyagi helyzettől függ. 

Az egy főre jutó éves nettó jövedelem és az ágyi poloska fertőzöttség Budapest belső kerületeiben

Jelenleg Budapesten a poloskaveszély 86%-ban a lakótelepek és a zárt beépítésű lakóövezetek problémája. 

Tovább


Budapestről veszélyeztetettségi térkép készül

Elkészül Budapest világörökségi veszélyeztetettségi térképe, amely első lépésben az Andrássy út műemlék épületeinek állapotát méri fel. A térkép elkészítése alatt a központ először egyezteti az adott önkormányzattal a veszélyben lévő ingatlanok helyzetét, aztán szakmai tanácsokkal, a lehetőségek bemutatásával igyekszik segíteni a fejlesztőket és lakóközösségeket a fejlesztések, beruházások szükségszerű lépéseihez.

A térkép a tervek szerint januárban készül el. Tartalmazni fogja Budapest világörökségi helyszíneinek veszélyeztetett ingatlanait, és az első teendőket helyzetük rendezésében.

Sághi Attila, a Forster Központ elnöke szerint a néhány ezres épületállományból néhány száz lesz, amellyel érdemben tudnak foglalkozni, és csupán egy tucat, amelynél valóban beavatkozásra lesz szükség. Elmondta, hogy támogatási ösztönző rendszer kidolgozását is tervezi a kormányzat.

(Forrás: MTI)

Tovább


Életveszélyes tárgyak leselkednek a járókelőkre

A járdán való flangálás nincs az extrémsportok listáján, ám ha nem figyelünk oda, csúnya sérüléseket lehet szerezni a legváratlanabb és legártatlanabbnak tűnő helyzetekben is - int mindenkit óvatosságra vendégbloggerünk, Nógrádi Attila, autómotor-újságíró. Az ő posztja következik:

Budapest tele van a néhány éve telepített spenótzöld szemetesekkel és kutyapiszok-tárolókkal, pontosabban ezek maradékával. Sajnos sok helyen ugyanis már csak a fémoszlop és a szemeteseket tartó fémkonzol árválkodik a járda szélén, ami csúnya sérüléseket okozhat. Ahogyan a Király utcában készített képünkön is látszik, pont sípcsont magasságban meredeznek a hegyes fémkarmok, szoknyára és nadrágszárra éhesen.

Fotók: Nógrádi Attila

járdaveszély

Szintén sérülésveszélyesek lehetnek a régebbi bérházak földszinti ablakai, pontosabban azok bádogból készül párkányai. A baj azzal van, hogy sok helyen kirojtosodott a fémlemez, ami vállmagasságban tudja amortizálni a járókelők ruhatárát. Tessék:

párkány

Ha már balesetveszélyes tereptárgyaknál tartunk, nem lehet kikerülni a forgalmasabb járdaszakaszokra rakott KRESZ-táblákat sem. Alapesetben nem lenne baj ezekkel, a gond akkor van, ha megsérülnek, vagy szándékosan megrongálják őket, mert ekkor – akárcsak a szemetesek maradéka – éles fémfelületekkel büntetik a figyelmetlen gyalogosokat. Íme:

járdaveszély

Dr. Nagy Péter ügyvéd szerint, ha a fent bemutatott tereptárgyak valamelyike sérülést okoz, akkor először is azt kell kideríteni, hogy ki a felelős a kihelyezéséért és fenntartásáért. A táblák esetében az adott útszakasz kezelőjét, a fémkarmos szemetesek miatt a helyi önkormányzatot lehet megkeresni kártérítési igénnyel. Azonban – akárcsak egy kátyúkár esetén - fontos, hogy minél alaposabban és hitelesebben dokumentáljuk, hogy hol és milyen körülmények között történt a baleset, amihez célszerű tanukat keresni, súlyosabb esetben pedig rendőrt és mentőt hívni.

Még két fotó az utca rejtett veszélyeiről:
járdaveszélyjárdaveszély

(Ide kattints, ha követni szeretnéd blogunkat!)

Tovább


Reblog