A járdán való flangálás nincs az extrémsportok listáján, ám ha nem figyelünk oda, csúnya sérüléseket lehet szerezni a legváratlanabb és legártatlanabbnak tűnő helyzetekben is - int mindenkit óvatosságra vendégbloggerünk, Nógrádi Attila, autómotor-újságíró. Az ő posztja következik:

Budapest tele van a néhány éve telepített spenótzöld szemetesekkel és kutyapiszok-tárolókkal, pontosabban ezek maradékával. Sajnos sok helyen ugyanis már csak a fémoszlop és a szemeteseket tartó fémkonzol árválkodik a járda szélén, ami csúnya sérüléseket okozhat. Ahogyan a Király utcában készített képünkön is látszik, pont sípcsont magasságban meredeznek a hegyes fémkarmok, szoknyára és nadrágszárra éhesen.

Fotók: Nógrádi Attila

járdaveszély

Szintén sérülésveszélyesek lehetnek a régebbi bérházak földszinti ablakai, pontosabban azok bádogból készül párkányai. A baj azzal van, hogy sok helyen kirojtosodott a fémlemez, ami vállmagasságban tudja amortizálni a járókelők ruhatárát. Tessék:

párkány

Ha már balesetveszélyes tereptárgyaknál tartunk, nem lehet kikerülni a forgalmasabb járdaszakaszokra rakott KRESZ-táblákat sem. Alapesetben nem lenne baj ezekkel, a gond akkor van, ha megsérülnek, vagy szándékosan megrongálják őket, mert ekkor – akárcsak a szemetesek maradéka – éles fémfelületekkel büntetik a figyelmetlen gyalogosokat. Íme:

járdaveszély

Dr. Nagy Péter ügyvéd szerint, ha a fent bemutatott tereptárgyak valamelyike sérülést okoz, akkor először is azt kell kideríteni, hogy ki a felelős a kihelyezéséért és fenntartásáért. A táblák esetében az adott útszakasz kezelőjét, a fémkarmos szemetesek miatt a helyi önkormányzatot lehet megkeresni kártérítési igénnyel. Azonban – akárcsak egy kátyúkár esetén - fontos, hogy minél alaposabban és hitelesebben dokumentáljuk, hogy hol és milyen körülmények között történt a baleset, amihez célszerű tanukat keresni, súlyosabb esetben pedig rendőrt és mentőt hívni.

Még két fotó az utca rejtett veszélyeiről:
járdaveszélyjárdaveszély

(Ide kattints, ha követni szeretnéd blogunkat!)