Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

150 éve van Budapestnek állatkertje!

A 150. születésnapját ünneplő Fővárosi Állat- és Növénykert 2 napos rendezvénnyel várja vendégeit. A programok között afro- és latin zenei, táncos programok, mesejátékok, és persze az állatkert lakói lesznek a fő attrakciók.

Mi most azt mutatjuk meg a Fortepan képei közül válogatva, milyen is volt az élet a fővárosi állatkertben a 150 év alatt.

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
Állatkert régi főkapuja. A felvétel 1890 után készült./ Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
Viziló család 1940-ben
Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
a cro-magnoni előember szobra (jelenleg az új Majomház kijáratánál áll), háttérben a Pálmaház- 1943
Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
A zsiráfok etetése tilos! 1944
Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
Medveidomár 1956

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
pálmaház 1957

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert
árúsító pavilon 1961

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Budapest Állatkert 150 éves születésnap Fővárosi Állatkert

Tovább


Kipofozták az állatkert Dózsa György úti kerítésfalát

Lajhárt, pingvineket, gorillát és vízilovat festettek a szürke, elhasználódott betonfelületre. Fővárosi Állat- és Növénykert már a régi, 1911-ben készített vaskerítésnél is figyelt arra, hogy a kerítés kívülről ne mint a létesítményből kizáró elem jelenjen meg, ezért már az akkori kerítésen is voltak állatminták.

A jelenlegi projekt célja, hogy a már lekopott, szürke falfelület megszépüljön. Az állatkert és a Let’s Colour Településszépítő Egyesület közös koncepciójának az a lényege, hogy az utca irányába néző képek az állatkert közösségi szerepére hívják fel a figyelmet.

A képeken látható játék állatok és az állatkerti nagy állatok együttes megjelenítése arra utal, hogy amíg a kis játék állatokat otthon lehet tartani, addig ezeket a nagyméretű állatokat, mint a gorilla, a lajhár és a víziló Magyarországon csak az állatkert kínálta közösségi térben lehet megnézni. De ettől függetlenül a játék és az élő állat jól megférnek egymással a gyermekek lelkében.

A falak kifestéséhez művészeket, a Hegedűs Babett vezette Color Brigade csapatát - Zocskár Andrea szobrászművészt, Varga György festőművészt és Végi Pétert kérték fel.

Tovább


Kedden megnyílik a Vidámpark egy része

Kedden, délután 1-kor megnyílik a régi Vidámpark egy része Holnemvolt Park néven, immár az Állatkert részeként. Ez az a terület, ahol a műemléknek nyilvánított játékok vannak, köztük a hullámvasút is.

vidámpark

A honlapukon azt írják, hogy az 1950-2013 között itt működött Vidámparktól megörökölt, nagyrészt műemléki játékok továbbra is üzemelnek. És azt is, hogy "újdonságként állatbemutató terek és simogató gazdagítják a látogatók állatvilággal kapcsolatos élményeit". Aki izgulna a hullámvasút miatt, annak egy jóhír: "A felújított pálya nagyszerűen vizsgázott száraz és nedves időben is, a szerelvények kiválóan futottak. Így a hullámvasúton minden készen áll a látogatók fogadására" - jelent meg az Állatkert oldalán csütörtökön.

Pár hónapja bejártuk a területet és írtunk róla, több infó a Holnemvolt Parkról itt. És itt van a logója, nagyon jópofa (mindkét kép az Állatkert honlapjáról van):

Holnemvolt Park

Itt pedig az látható, amint 125 flamingó költözik a dodzsem melletti sétányon kialakított új kifutójukra (Fotó: Állatkert).

állatkert dodzsem

(Itt követhető blogunk a Facebookon, de miután a Facebook pár napja már csak a követők tíz százalékának teszi láthatóvá az egyes posztokat, érdemes néha mechanikusan visszakattintani ide, mintha 2002-t írnánk. Még az is lehet, hogy hamarosan heti hírleveleket kell majd küldenünk.)

Tovább


Hat érv a Budakeszi Vadaspark mellett, kettő ellene

Hova vigyük a gyereket hétvégén, hogy ne a szokott DVD-ket nézze, ne a telefont nyomogassa naphosszat? Ha már megvolt számtalanszor a Hármashatár-hegy, a Liget, a Margitsziget, az Állatkert, a Normafa, a szentendrei séta, a visegrádi kirándulás, Csobánka és a Pál-völgyi-cseppkőbarlang, ha az ugrálós játszókat már kinőtte a gyerek (és ezeket őrületesen unjuk), de nincs épp tíz kis barát egy lézerharcra, akkor még mindig ott a Budakeszi Vadaspark, ahová kétévente egyszer azért érdemes kinézni. Vasárnapi élmények, nyolc pontban.

Fotók: Kalmár Csaba

1. Ha jól időzítünk, láthatunk úgynevezett látványetetést, ilyenkor gondozók, trénerek közelebb csalogatják a vadakat, miközben érezhető szeretettel mesélnek róluk, szórakoztatóan, a kicsiket is egy darabig lekötő stílusban. Mi végignézhettük az amúgy roppant bizalmatlan farkasok etetését (kerekded húspogácsával), majd a barnamedvék voltak soron: ketten vannak, Móric és Vackor, komótosan battyogtak fel-alá, majszolták a bedobott ennivalót, békésen bámultak vissza a fényképeket készítő anyukákra, vakaróztak egy sort, majd eldőltek egy fa tövében. A látványetetések időpontja fenn szokott lenni a honlapon, ha előbb érkezünk, a bölényeket is közelebbről látjuk. Amúgy ötvenféle állatfaj található a területen, szarvasok, őzek, barátságos mosómedvék, sárban, koszban elégedetten dagonyázó vaddisznók.

2. A parasztudvar önmagában is jó móka egy városi gyereknek, aki amúgy hónapokon át csak kutyát, macskát és galambot lát. Főleg most, hogy van vagy három, nemrég született kecske, pár kismalac, a megszokott állatsereglet (kacsa, liba, tyúk, szamár, nyúl, disznó) mellett. Ez a része a Vadasparknak ingyenes, a bejárat előtt van, de azért 10-15 percnél több néznivalót nem kínál.

3. Állatsimogató. Ilyen ugyan az Állatkertben is van, de attól a gyerkőcöknek még élmény, amikor egy muflon vagy dámszarvas eszi a tenyeréből az eledelt. Egyszerre húsz ember lehet benn a területen, hogy ne legyen nyüzsgés, azaz pár percet esetleg várni kell. Mi egy zsúfoltabb időszakban érkeztünk, jó tíz percet kellett várakozni, és az állatok is jóllakottnak tűntek, csak a harmaduk szagolgatta egykedvűen a kaját, a többi céltalanul lézengett vagy épp menekült egy felé szaladó, hangosabb óvodás elől.

4. Szoktak rendezni alkalmanként kiselőadást, „Állatijó bemutató” címmel. A ceremóniamester vasárnap délben egy szórakoztató férfi volt, aki úgy mutatott be egy kisegeret, egy vándorpatkányt és egy nyestet, hogy többször megnevette az ötven nézőt, főképp a gyerekeket. Félórás műsora alatt több poént eresztett el, mint a tévében nyomatott, neves stand-up humoristáink egy egész este, a gyerekek hálásan kacagtak vagy fintorogtak, borzadtak el, mikor mit kellett.

5. Van egy kilátó is a terület legmagasabb pontján, közvetlenül a három farkas által birtokolt terület mellett, szép kilátás nyílik a környékre.

6. Százéves feketefenyők mellett kirándulhatunk a környéken, van az út mellett egy nagyobb tisztás is, családi focira, tűzrakóhellyel, akár egy félnapos piknikre.

Bár az összkép mindenképp kedvező, és kifejezetten ajánljuk a parkot tavaszra, nyárra (akkor talán olyan állatok is előbújnak, amelyek a hűvös, szeles, március eleji vasárnapon nem mutatkoztak),  a végére némi negatívum:

7. Két pohárka forró csoki a gyerekeknek egy kerek ezres volt, ez igazi belvárosi ár, azaz a merész számokkal dolgozó büfében indokolt előbb megnézni, mi mennyi, és csak azután rendelni (persze sorban állás után).

8. A fizetős pakolóba akkor is beenged minket autóval a lakókocsi mellett strázsáló, amúgy barátságos öregúr, ha benn már telt ház van – így sikerült egy saras területen leállni, némi tekergés után. A kinti pakoló ingyenes, onnan jó 20 perc séta a park bejárata, de vasárnap 11-kor az is tele volt, egy matchbox sem fért volna el. Mivel a vadaspark mindennap kilenckor nyit, ha hétvégén megyünk, érkezzünk meg tízig, vagy délután egy után, ha jó parkolót akarunk. 

Több infó a honlapon.

(Ide kattints, ha követni szeretnéd blogunkat!)

Tovább


Mi lesz tavasztól a Vidámpark helyén?

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója azt mutatta meg szerdán a sajtónak, amit a Vidámparktól örököltek. Hat és fél hektárt, ami most furcsa látványt nyújt: félig vagy teljesen lebontott játékok maradványai, cölöpök, itt-ott néhány állat. Bejártuk vele a hervatag területet, elmondta, mi lesz itt tavasztól és közben gyakran emlegette a cinóber szót dolgokra rámutatva. És a képen látható tevével beszélgetett.

Persányi állatkert
Persányi főigazgató egy tevével szemléli, hova fognak költözni a tevék (Fotók: Vincze Barbara)

1. Mint azt már megírta mindenki, miután bezárt a Vidámpark, a területét megkapta az Állatkert, amit szépen átépít majd. Arról is írtunk, hogy a Vidámpark területével bővült Állatkert területén lesz egy ún. Mesepark és egy ún. Pannon Park. Ezek közül a Mesepark lesz előbb kész, a tervek szerint már 2015-re. A Pannon Park keményebb dió, mivel az épület is elég melós lesz, plusz terveznek bele egy csomó pálmát, krokodilokat és úszó elefántot is. A remények szerint az csak 2018-ra lesz kész (mindezekről már sokat írtunk az előző posztunkban). Hogy ez össze is jön-e? „Eddig az állatkert bicskája az elmúlt húsz évben semmibe nem tört bele” – mondta optimistán a két hét múlva huszadik állatkerti évét ünneplő igazgató.

2. A 2015-ös Mesepark nyitásig tehát lesz egy átmeneti időszak, amikor már látogatható lesz a vidámparki terület, várhatóan idén tavasztól. Ekkor átmeneti szolgáltatásokkal üzemelnek majd. A legfőbb attrakció idénre az állatbemutatók lesznek - magyarázta Persányi főigazgató.

cinóber

Sok helyen hasonlóa látvány fogad (háttérben a Toxikológiai Intézet)

3. A Vidámpark Zrt. jogilag még létezik, de már csak egy munkavállalója van, jópár szakembert átvett állományába az Állatkert.

4. Minek örül és minek nem Persányi főigazgató? Annak örül, hogy már elvitték a nagy, "hiperhánytató játékokat"; annak nem örül, hogy egészen biztosan szennyezett a Vidámpark talaja, melynek mértéke még ismeretlen. Az ún. Hipphopp-toronyból – melynek már csak hűlt helye látható – például 2002 óta szivárgott a hidraulikai olaj. A főigazgató ugyanazon morfondírozott, amin mi is: „Hogy mikor éri el a Széchenyi fürdőt, nem tudjuk”.

5. Mennyi lesz az átmeneti időszakban a Vidámpark területére a belépő? Ötszáz forint, amiért lehet majd nézelődni, állatot simogatni, játszótéren játszani. A tervek szerint működni fognak a műemléki játékok, azaz a körhinta, a barlangvasút, a dzsungel mesevasút és bíznak benne, hogy a hullámvasút is (ezek később a Mesepark részei lesznek). Ha valaki felülne valamelyik műemléki játékra vagy egy pónira, az extra pénzbe kerül majd. Az igazgató szerint nem kizárt, hogy tantuszrendszerben működik majd az átmeneti időszak.

vidámpark

A figura múzeumba kerül majd

6. Mikor nyitnak? Pontosan még nem lehet tudni. A főigazgató azt reméli, hogy minél előbb, de legkésőbb májusban. Korábban úgy volt, hogy márciusban, de csúszott az átadás-átvétel, állítólag ezért lett május.

7. Hosszútávon ki hova költözik? A lényeg, hogy erre a területre egyelőre békésebb, házi vagy háziasított állatokat hoznak. Minden egyes állatot nem jegyeztem fel, de ami biztos: a gokart-pálya helyére jönnek a tevék, nagyjából a top spin nevű átfordulós-vízbe landolós játék helyére jön majd a vadmalac-óvoda. Az egykori panorámakerék közelében állatsimogató lesz (most a gép csonkjain kívül csak negyvenéves szovjet anyacsavarokat lehet látni, amivel a főigazgató megajándékozta az újságírókat.) A versenyautó-pálya csarnokában már most álldogál pár szamár és birka.

vidámpark

Negyvenéves szovjet anyacsavarok

8. Na, de ha átjönnek az Állatkertből a Vidámpark területére a békés háziállatok, mi lesz a helyükön? Erre is van válasz: a törpekenguruk és az emuk. Közéjük is be lehet majd menni.

9. Ide ugyan nem költözik állat, de teljesen átalakul: a lézerdodzsem alighanem a játszótér fedett folytatása lesz. Ennek az épületnek a tetőszerkezete műemléki, mivel évszázados ácsmunka. Az elvarázsolt kastély a kalandpálya része lesz, amit az elképzelések szerint bérbe adnak majd.

A hullámvasút jó eséllyel ugyancsak újra indul majd. Lehet, hogy tavasszal, de az is lehet, hogy később

10. A barlangvasút működik! Nyomvonalán végiggyalogolhattak az újságírók, és az állatkert volt olyan kedves, hogy erre az időszakra áramtalanította a síneket. Itt János vitéz története látható diorámákon, ami mozog meg minden (1953 óta). Az újranyitáskor újra járnak majd a sínen a kis kocsik is. Érdekesség: a műszikla mögött neogótikus homlokzat rejtőzik.

szörny

A barlangvasút egyik réme

barlangvasút

A barlangvasút barátságos figurái

11. Akkor még egyszer vegyük végig a műemlékeket: a játékok közül a körhinta, a hullámvasút és a barlangvasút. A nem játékok közül a céllövölde hátfala és a lézerdodzsem épületének tetőszerkezete. Ezeket kötelező megőrizni.

vidámpark

Talált tárgyak az egyik jegykiadó bodega falán

12. Mibe kerül mindez? Lásd korábbi posztunkat.  

vidámpark

A Kanyargó nevű játék hűlt helye

(Ide kattints, ha nem szeretnél lemaradni posztjainkról! A főigazgató kérését is tolmácsoljuk: ha valakinek van olyan produkciója, amivel szívesen menne a leendő Meseparkba, jelezze az Állatkertnek!)

Tovább


Tizenöt érdekes adat az átalakuló Vidámparkról és Állatkertről

1. A Vidámpark nem szűnik meg szeptember végével, csak összebútorozik szomszédjával, az Állatkerttel. Ezért - hogy eképp rendezze gigantikus tartozásait a főváros felé - ingó- és ingatlanvagyonát eladja az Állatkertnek.  

2. A műemléki játékokat (pl. körhinta, barlangvasút, hullámvasút, mesecsónak) megőrzik, az „óriási, hánytató gépeket és adneralinfokozó technikát”, ahogy Persányi Miklós állatkerti főigazgató fogalmazott, elszállítják. Ha jól értettem, az óriáskeréknek is mennie kell.
Persányi
Persányi főigazgató munkahelyén (Fotók: vb)

3. Elég valószínű, hogy a műemléki játékok márciustól újra látogathatók lesznek, kivéve a hullámvasutat. Esetében bizonytalan, mikor nyit ki újra.

4. 2014 az átmenet éve lesz, aztán hatalmas beruházás kezdődik.

fal Ez most még csak egy unalmas fal, de a jövőben az átjáró lesz a Vidámpark területe és az Állatkert között

5. Persányi Miklós szíve szerint az elefántokat költöztetné a leghamarabb, akiknek az elhelyezése nem valami korszerű. Négy év múlva, ha minden jól megy, a vizilovaknak is jobb élete lesz.

6. Az emuk viszont már átköltöztek a megszűnt vidámparki kosárlabda-játékhelyszín oszlopai közé. Itt kiderült, hogy nem szeretik a Vidámparkból nyári estéken átáramló technó és house zenét, amire izgatottan szaladgálni kezdtek (őket valamint a lovakat, a tevét, a kecskéket, a szamarat, a tengerimalacokat jelenleg 500 forintért lehet megnézni, és ebben az árban benne van a pónilovaglás is. A bejárat a cirkusz mellett van jobbra.) A dodzsem helyére majd a flamingók költöznek.
emu állatkert
Az emuk már egy egykori vidámparki létesítmény aljában laknak. A hangos technót nem szeretik, a fényképezőgépet viszont igen

 7. Az ezredfordulóig több látogatója volt a Vidámparknak, mint az Állatkertnek, azóta megfordult ez az arány; az Állatkertet évente kb. egymillió ember látogatja.

 8. Évente közel kétezer mentett állatot hoznak be az Állatkertbe, akiknek a tárolása és bemutatása jelenleg helyhiány miatt problémás.

9. Az 1866 óta működő Állatkert egész területe műemlék, laktak is benne: húsz évvel ezelőtt még 35 szolgálati lakásban.

10. Az egész átalakítás majd az ún. Pannon Park Projektben fog kicsúcsosodni, ami = Állatkert bővítése a Vidámpark területével. Ennek során a Vidámpark hat és fél hektárnyi területével bővül majd az Állatkert, ami így újra 18 hektáros lesz, ahogy a 18. század végén volt. Ez még a jövő zenéje, a teljes befejezés a tervek szerint 2017 végére várható.

11. A Liget rekonstrukciójára 135 milliárd forintot szán az állam, ebből az Állatkert átalakítása és kibővítése 15 milliárdos projekt lesz. A fejlesztési tervek elkészítésére idén százmillió forintot kapott az Állatkert. 

12. Az egyik új egység az ún. Pannon Park lesz (ez két részből áll: Pannon Ősvilág és Pannon Ősvadon csarnok), legmenőbb részének a Biodom tűnik: húszezer négyzetméternyi szubtrópusi csarnok, részben üveggel fedett terület, legmagasabb pontján negyven méteres és az lesz a feladata, hogy az ún. Pannon ősvadont idézze. Pálmafák is lesznek benne a tervrajzok szerint, és ha minden jól megy, úszó elefánt is.
BiodomBiodom látványterv (Illusztráció: Állatkert)

13. Kialakítanak egy Meseparkot is, ami kifejezetten gyerek- és családbarát egység lesz játszóterekkel, gyerek lovardával, mesevárral stb. Háromféle belépőt tervez az igazgató, attól függően, ki mit akar majd megnézni.

14. A Mesepark szíve az elvarázsolt kastély lesz, ami Végh Gyula építész munkája volt és most kábé egy romhalmaz, de már elkezdték felújítani.

Biodom
A Biodom tetején sétálni és távolba látni is lehet majd (Forrás: Állatkert)

15. Mindez csütörtökön derült ki az Állatkertben, az elmúlt hónapok leghosszabb sajtótájékoztatóján. Majdnem két órán át tartott, fedett helyszínen és szabadtéren; csodálatos összhangban vezényelte le Persányi főigazgató és Hanga Zoltán szóvivő. A végén az újságírók répával etethették a lovakat.

Tovább


Reblog