Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója azt mutatta meg szerdán a sajtónak, amit a Vidámparktól örököltek. Hat és fél hektárt, ami most furcsa látványt nyújt: félig vagy teljesen lebontott játékok maradványai, cölöpök, itt-ott néhány állat. Bejártuk vele a hervatag területet, elmondta, mi lesz itt tavasztól és közben gyakran emlegette a cinóber szót dolgokra rámutatva. És a képen látható tevével beszélgetett.

Persányi állatkert
Persányi főigazgató egy tevével szemléli, hova fognak költözni a tevék (Fotók: Vincze Barbara)

1. Mint azt már megírta mindenki, miután bezárt a Vidámpark, a területét megkapta az Állatkert, amit szépen átépít majd. Arról is írtunk, hogy a Vidámpark területével bővült Állatkert területén lesz egy ún. Mesepark és egy ún. Pannon Park. Ezek közül a Mesepark lesz előbb kész, a tervek szerint már 2015-re. A Pannon Park keményebb dió, mivel az épület is elég melós lesz, plusz terveznek bele egy csomó pálmát, krokodilokat és úszó elefántot is. A remények szerint az csak 2018-ra lesz kész (mindezekről már sokat írtunk az előző posztunkban). Hogy ez össze is jön-e? „Eddig az állatkert bicskája az elmúlt húsz évben semmibe nem tört bele” – mondta optimistán a két hét múlva huszadik állatkerti évét ünneplő igazgató.

2. A 2015-ös Mesepark nyitásig tehát lesz egy átmeneti időszak, amikor már látogatható lesz a vidámparki terület, várhatóan idén tavasztól. Ekkor átmeneti szolgáltatásokkal üzemelnek majd. A legfőbb attrakció idénre az állatbemutatók lesznek - magyarázta Persányi főigazgató.

cinóber

Sok helyen hasonlóa látvány fogad (háttérben a Toxikológiai Intézet)

3. A Vidámpark Zrt. jogilag még létezik, de már csak egy munkavállalója van, jópár szakembert átvett állományába az Állatkert.

4. Minek örül és minek nem Persányi főigazgató? Annak örül, hogy már elvitték a nagy, "hiperhánytató játékokat"; annak nem örül, hogy egészen biztosan szennyezett a Vidámpark talaja, melynek mértéke még ismeretlen. Az ún. Hipphopp-toronyból – melynek már csak hűlt helye látható – például 2002 óta szivárgott a hidraulikai olaj. A főigazgató ugyanazon morfondírozott, amin mi is: „Hogy mikor éri el a Széchenyi fürdőt, nem tudjuk”.

5. Mennyi lesz az átmeneti időszakban a Vidámpark területére a belépő? Ötszáz forint, amiért lehet majd nézelődni, állatot simogatni, játszótéren játszani. A tervek szerint működni fognak a műemléki játékok, azaz a körhinta, a barlangvasút, a dzsungel mesevasút és bíznak benne, hogy a hullámvasút is (ezek később a Mesepark részei lesznek). Ha valaki felülne valamelyik műemléki játékra vagy egy pónira, az extra pénzbe kerül majd. Az igazgató szerint nem kizárt, hogy tantuszrendszerben működik majd az átmeneti időszak.

vidámpark

A figura múzeumba kerül majd

6. Mikor nyitnak? Pontosan még nem lehet tudni. A főigazgató azt reméli, hogy minél előbb, de legkésőbb májusban. Korábban úgy volt, hogy márciusban, de csúszott az átadás-átvétel, állítólag ezért lett május.

7. Hosszútávon ki hova költözik? A lényeg, hogy erre a területre egyelőre békésebb, házi vagy háziasított állatokat hoznak. Minden egyes állatot nem jegyeztem fel, de ami biztos: a gokart-pálya helyére jönnek a tevék, nagyjából a top spin nevű átfordulós-vízbe landolós játék helyére jön majd a vadmalac-óvoda. Az egykori panorámakerék közelében állatsimogató lesz (most a gép csonkjain kívül csak negyvenéves szovjet anyacsavarokat lehet látni, amivel a főigazgató megajándékozta az újságírókat.) A versenyautó-pálya csarnokában már most álldogál pár szamár és birka.

vidámpark

Negyvenéves szovjet anyacsavarok

8. Na, de ha átjönnek az Állatkertből a Vidámpark területére a békés háziállatok, mi lesz a helyükön? Erre is van válasz: a törpekenguruk és az emuk. Közéjük is be lehet majd menni.

9. Ide ugyan nem költözik állat, de teljesen átalakul: a lézerdodzsem alighanem a játszótér fedett folytatása lesz. Ennek az épületnek a tetőszerkezete műemléki, mivel évszázados ácsmunka. Az elvarázsolt kastély a kalandpálya része lesz, amit az elképzelések szerint bérbe adnak majd.

A hullámvasút jó eséllyel ugyancsak újra indul majd. Lehet, hogy tavasszal, de az is lehet, hogy később

10. A barlangvasút működik! Nyomvonalán végiggyalogolhattak az újságírók, és az állatkert volt olyan kedves, hogy erre az időszakra áramtalanította a síneket. Itt János vitéz története látható diorámákon, ami mozog meg minden (1953 óta). Az újranyitáskor újra járnak majd a sínen a kis kocsik is. Érdekesség: a műszikla mögött neogótikus homlokzat rejtőzik.

szörny

A barlangvasút egyik réme

barlangvasút

A barlangvasút barátságos figurái

11. Akkor még egyszer vegyük végig a műemlékeket: a játékok közül a körhinta, a hullámvasút és a barlangvasút. A nem játékok közül a céllövölde hátfala és a lézerdodzsem épületének tetőszerkezete. Ezeket kötelező megőrizni.

vidámpark

Talált tárgyak az egyik jegykiadó bodega falán

12. Mibe kerül mindez? Lásd korábbi posztunkat.  

vidámpark

A Kanyargó nevű játék hűlt helye

(Ide kattints, ha nem szeretnél lemaradni posztjainkról! A főigazgató kérését is tolmácsoljuk: ha valakinek van olyan produkciója, amivel szívesen menne a leendő Meseparkba, jelezze az Állatkertnek!)