Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az élet-halál urai és a vagány zsidók a térről

Június 16-án volt hetven éve, hogy kitették azokat a falragasztványokat, melyek megszabták, hol vannak azok a kényszerlakóhelyek, ahová Budapest zsidónak nyilvánított lakóinak költözniük kell. A rendelet egy nappal korábban jelent meg, a költözésre 200 ezer embernek innentől számítva öt napja volt. Erre emlékezik egy nagyszabású hétvégi program.

Fotók: Pályi Zsófia

A józsefvárosi séta első állomása. Klikkelj a képre és jön a többi fotó!

A Csillagos házak napja most szombaton lesz, az eseményt több hónapos kutatómunka előzte meg, melynek során rengeteg emléket hoztak a felszínre, történeteket gyűjtöttek össze - ezeket mutatják meg mindazoknak, akik részt vesznek a sétákon (lesznek egyebek mellett programok az OSA előtt, filmek a Cirko-Gejzír moziban stb.). Egy kis ízelítőt ebből kedden mutattak be a sajtónak. Részletek a programokról itt. http://www.csillagoshazak.hu/

Rév István, az OSA igazgatója szerint a fő cél az "emlékezés és a szembenézés az 1944-es eseményekkel"

Mi előzetesben nagyjából azt a sétát tettük meg, amit a Gláser Jakab alapítvány szervez majd a Józsefvárosban Nem szaroztak, ezek vagány zsidók voltak! címmel, melynek során egyebek mellett a Népszínház utca és a Teleki tér tágabb környékének rejtett értékeit mutatja be. A séta során különböző történetek elevenednek föl - a szervezők az elmúlt hónapokban több interjút készítettek túlélőkkel -, melyek mindegyike kapcsolódik valamiféleképp a sárga csillaggal jelölt házakhoz.

Amikor a budapesti zsidóság szóba kerül, legtöbbször reflexszerűen az Újlipótváros és az Erzsébetváros ugrik be, sokan nem tudják, hogy Józsefvárosban is jelentős zsidó lakosság élt 1944-ig. A második világháború előtt kb. 40-50 imaház működött itt, a közel harmincezer fős környékbeli zsidó lakosság igényeire reagálva. A mindennapokhoz nélkülözhetetlen infrastruktúra is igazodott a szükségletekhez (pl. a rengeteg kóser hentes). A környékre főleg a Kelet-Magyarországról és Ukrajna felől Budapestre érkező zsidók érkeztek, akiknek egy része az ottani pogromok miatt menekülve kötött ki itt.

A Népszínház utca mindkét oldalán sok csillagos ház volt, és a Teleki tér jó része is ilyen terület volt. Egy-egy lakásban 10-12 ember is kénytelen volt összezsúfolódni. A Népszínház utca 46-os szám alatt egy emléktábla emlékezik rá, hogy az épület előtt 22 ellenállót végeztek ki.

Az élet és halál urai a házmesterek voltak, az ő jó- vagy rosszindulatukon rengeteg emberélet múlt. Rajtuk kívül a lakóközösségek együttérzése is gyakran meghatározta egy-egy ember sorsát. Egy apró példa a rádió: a zsidóknak májusban be kellett szolgáltatniuk a rádiókat, ami miatt nem értesültek a bombázásokról. Jellemző volt ezért, hogy a szomszédok kitették a gangra a rádiójukat.

Tovább


1600 sárga csillagos budapesti ház történetét keresik

Még áll azoknak a házaknak a négyötöde, melyeket a zsidótörvények alá eső budapestiek kényszerlakhelyéül jelöltek ki 1944-ben. Az OSA most a lakosság segítségét kéri, hogy bárki megismerhesse e házak történeteit.

„Az OSA Archívum, Budapest történetének a tragikus és szégyenletes fejezetéről, zsidók elpusztítására irányuló törekvésről a csillagos házak történetén keresztül emlékezik meg” – olvasható a Csillagos házak oldalán.

Az oldal megemlékezik arról, hogy a zsidótörvények alá eső magyaroknak, akik 1944. április 5-e óta ruhájukon hatágú sárga csillagot voltak kénytelenek viselni, június 21-i határidővel kijelölt kényszerlakhelyre, az ún. csillagos házakba kellett költözniük. A június 17-i rendelet előírta, hogy a lakók – régiek és frissen beköltözöttek – házaik bejárata fölé jól látható, mint a rendelet fogalmazott, „kanárisárga” Dávid csillagot helyezzenek el.

csillagos házak
Fotó: Csillagos házak projekt

A projekt szervezői önkéntesek segítségével kapcsolatot keresnek az egykori csillagos házak mai lakóival, „hogy közösen nézzünk szembe a múlttal, amely megismerhető: nem értelmezés, nem politikai hovatartozás kérdése, hogy mi történt” - írják.

„Az akkori Budapesten megdöbbentően nagyszámú, közel 2000 épületre kellett kitenni a sárga csillagot; aminek alig maradt a köztudatban emléke” – áll a leírásban. A projekt honlapján (www.csillagoshazak.hu) igyekeznek minél több kapcsolódó tartalmat elhelyezni. Ezért arra bíztatnak mindenkit, hogy ossza meg velük a családokhoz, vagy az épületekhez kötődő dokumentumait és történeteit. A házak listája itt látható, ez pedig a projekt Facebook-oldala.  

csillagos házak
Idén június 21-én a még álló, mintegy 1600 épület elé megemlékezést szervez az OSA.

Tovább


Reblog