Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jegenyefák helyett lakóház

Akár Váci Mihály A ledöntött jegenye című versét is olvashatnánk az újlipótvárosban letarolt fák üresen tátongó helyén..

jegenyefa jegenyenyár év fája Újlipótváros XIII. kerület Budapest

jegenyefa jegenyenyár év fája Újlipótváros XIII. kerület Budapest

Már csak hűlt helye található annak a 63 éves jegenyenyárfának az egykori Pannónia utcai óvoda és parkos területének helyén, ahol ma a 215 lakásos, műtermekkel és üzletekkel színesített Pannónia ház épül. A fát 2014-ben a Berzsenyi Gimnázium diákjai jelölték az Év fája díjra. Ezt nem gondolta ugyanígy a kerület vezetése. A XIII. kerület egy önkormányzati tollvonással tüntette el a zsebkendőnyi de annál fontosabb zöld területet, az újlipótvárosi panelházak tövében.

jegenyefa jegenyenyár év fája Újlipótváros XIII. kerület Budapest

jegenyefa jegenyenyár év fája Újlipótváros XIII. kerület Budapest

jegenyefa jegenyenyár év fája Újlipótváros XIII. kerület Budapest

"S akkor az útfordulóban 
tarkón ütve tántorodtam. Homlokommal hullottam le, arcom széthullt töredezve. Oszlopokat éreztem csak 
akkor fájó rokonomnak. 
Csak a rönk, mit vas-ék hasgat, érzi, ami engem szaggat.
Álltam, mint az oszlop állja 
a csapást, ha balta vágja. 
Álltam, s mint a görcs a fában, szívem pattogott kínjában.
Ami elém tárult ottan, 
két vállam leszakította; 
vállamra hullt az a szálfa, 
engem zuhant az halálra. Nagyapáim jegenyéje 
ledöntve az árokszélre! 
Fűrész foga rágta tőből, 
tönkje sikolt, sír a földből; 
gallya szárnya letarolva 
sudara feldarabolva. 
Ágait, a csillagfészkest, 
lábbal tördelte sok részeg; 
lombja - a nagy ezüst-dallam -sárba hullott - elnémultan; levelei fénybe mosott 
arcára hullott a mocsok. Teknővájók faragcsálták holdringató koronáját; 
- s csak bámultak rám röhögve, mikor lehulltam a tönkre, 
s tördelt arcomat zokogva szorítottam a facsonkra."
/Váci Mihály: A ledöntött jegenye részlet/

Tovább


Újlipótvárosba  szárnyas malacok , tündérek, békák költöztek

A játszóterekre „kihegyezett” szülők, gyerekek által kedvelt Cerka-firka park, a Költők parkja, a Békás park, a Margaréta park, a Fővárosi Állatkert és a Budakeszi vadaspark játszótereinek alkotói, a kapolcsi Ilona-malom Műhely újabb játszóteret készített, ezúttal a XIII. kerületben, a Radnóti Miklós Művelődési Központ kertjében.

Az irodalom sodronyán, Weöres Sándor Tündér című verse ihlette Bóbita játszótér egy művész íróasztalának sziluettjét mintázza, ahol az íróasztal eszközei most a játszótér játékelemeiként elevenednek meg.

Így válik a képzeletbeli ceruzaforgács paddá, papírlappá az angyalokkal telerajzolt ütéscsillapító öntött gumiszőnyeg.  A békákból a festékpaletta színkeverői, a palettából a homokozó körüli pad lesz. 

Az álló és feldőlt ceruzákból kiváló mászókát építettek, és a ceruzatartóra táblák kerültek, amit már igencsak használatba vettek a gyerekek. 

A festékestubusból kifolyt festék lesz a bújócskázás, a csúszkálás és mászkálás színtere, míg az elfeledett tintatartó belsejében kötélhálós, gumiszalagos és láncos, zegzugos belső terekben lehet kalandozni.

Valószínűleg a kicsik kedvenceivé válnak majd az önálló, a versből jól felismerhető figurák, mint a szárnyas malac, a homokozó körül ülő angyalok, a paletta békái, a pitypang és a pihenő bóbita.

A kedvencem – a felnőtt kedvence – a ceruzák keménységét jelölő számokból és betűkből álló hamleti szójáték: 2B or not 2B.

A játszóteret tervező és kivitelező Ilona-malom Műhely tagjai elmondták, hogy az általuk készített játszóterek tervezése folyamán alapelv, hogy a játszótér valamilyen filozófiai gondolat mentén, önálló játszóelemekből álló egységes térré váljon. Olyan közösségi, jól játszható, izgalmas térré, ahol jól megfér egymás mellett szülő, gyerek, nyugdíjas.

Az egyik tervező : Pikó Viola és a kivitelezés vezető: Kassai Bálint
Zsuponyó Bea, tervező

A régi baráti társaságból játszótérkészítőkké avanzsáló csapat 20 éve épít játszótereket. A véletlen folyamán egy népfőiskolai fafaragó táborban felkért megbízásnak köszönhetően kezdtek el játszótereket építeni, ami aztán szépen lassan a műhely profiljává vált. A műhely tagjai közt szobrász, pedagógus, asztalos, tájépítész szakmát gyakoroló emberek vannak, akik együtt találják ki az épp emiatt egyedi tervezésű és kivitelezésű játszótereket. 

A szobrász: Takács Edvárd

A játszóelemeket, ahol csak lehet, természetes anyagokból, többnyire tömör fából készítik, de ahol szükséges, például a biztonsági elemeket a lehető leggyerekbarátabb eszközökből építik.

Mára a csapat kinőtte a Kapolcs alatti malom első műhelyét, és megnyitotta nagyobb telephelyét a faluban, ahol 12-13 ember dolgozik. A munkáik egyre gyerekérzékenyebbé válnak, például a játszótereken egyre több felismerhető (játékállat)egyeddel, növényfajjal lehet találkozni, például a Bóbita játszótéren a pitypanggal, Őrmezőn puhatestűeket mintázó rugósokkal.

Az izgalmas játékelemeket kezdik felfedezni az óvodák és bölcsődék is, ezért a csapat már tervezi a kifejezetten kicsik számára  kialakított játékokat. A másik igény szerinti fejlődési irány pedig, úgy néz ki, a fitneszparkok edzőeszközeinek megformálása lesz, mint például Nagykanizsán a csónakázó tó mellett, mesélte Kocsis Csaba és Zsupi, Zsuponyó Bea.

Fotók: szerkesztő

(Ha a nem szeretne lemaradnie posztjainkról, ide klikkoljon!) 

Tovább


Reblog