Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Túl a Torkos Csütörtökön, elérkezett a Torkos Hétvége

Joggal mondható, hogy ez a hétvége a mulatságok hétvégéje lesz, hisz még benne vagyunk a farsangi időszakban, vasárnapra esik a Bálint-nap vagy Valentin-nap, és több nagy gasztrofesztivál is erre az időpontra esik. Nézzük, mit nem érdemes kihagyni.

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

A farsang érzékeny terület, hisz igazán az élvezi, aki szereti a jelmezbe bújást, a felismerhetetlenséget és a mulatozást. Nos, akinél ez mind stimmel, az ezen a hétvégén is találhat magának farsangi programokat. Péntek este van az Aurórában a Childhood Dreams, a Pálinka Republik és Taraf de Akácfa koncertje. Párhuzamosan a Király utcai 4BRO Downtownban Macskajaj Farsang lesz. A Dürer kertben pedig a hétvége legnagyobb farsangi mulatsága várható a Tribute Farsang 2016. Az est folyamán 12 zenekar és dj mellett természetesen jelmezverseny is lesz. 

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

Itt gyorsan megsúgom, hogy ezen a szombaton lesz a Dürerben a februári bringabörze is.

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

Valentin-napon – vasárnap lévén – az éttermek is zárva lennének, de a jeles nap kedvéért többen kinyitnak majd. Így tesz majd a Könyvbár & Restaurant, ahol az e heti menüt Robert Merle A sziget című könyve ihlette. A merle-i menü olyan érdekes fogásokat foglal magában, mint a tahiti ráksaláta kókusztejjel, útravaló skorbut ellen – vagyis tárkonyos savanyúkáposzta-leves, a tahiti szigetlakoma, peritani szigetlakoma, vaddisznópite, Ivoa mangósalátája és italként Mandarin martini. 

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

A Liberté étterem az Aulich utcában szintúgy sajátos menüvel várja a párokat, és ha oda megyünk, nem árt megjegyeznünk a "Sharing is Caring" jelszót!

A Hosszúlépés. Járunk? rejtvénypályázatra invitálja a párokat. A résztvevők egy páros sétajegyet nyerhetnek egy budapesti felfedezőkörútra.

Valentin-napon lehet közösségi futással is kezdeni, 9.00-kor a Nyugati téren találkoznak a Valentin-napi futás résztvevői, míg délután 14.00 órakor a II. János Pál pápa téren gyülekeznek nem csak a futás szerelmesei.

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

A Gólyában Valentin-napi varázstalanítást tartanak, konkrétan megpróbálják az ünnepbe burkolt jeles napról lerántani a leplet, a kamut, a kényszert és az áhítatot, és megpróbálják megfejteni, hogy vajon miről isi szól ez a ködös, rózsaszín szerelem. A programhoz csok-tanácsadás is párosul.

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

A Valentin-nap és a farsangi bulik mellett ezen a hétvégén zajlik az ingyenes Budapesti Mangalicafesztivál is a Szabadság téren, ahol az ország minden szegletéből érkező mangalicatenyésztőkkel és –feldolgozókkal lehet találkozni, épp ezért lesz élőállat-kiállítás is, illetve lehet falatozni a hazai kistermelők portékáiból.

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

Párhuzamosan a mangalica disznóságok fesztiváljával, Budán a Millenáris a Budapesti Halfesztivált fogadta be, amiről azt nem árt tudni, hogy ez Európa legnagyobb halfesztiválja. A több mint 100-féle halételen kívül gyerekprogramok és koncertek várják a látogatókat.

gasztronómiai fesztivál mangalica fesztivál farsang Valentin-nap Bálint-nap koncert program ajánló

Akik inkább innának, mint ennének vagyis a másodlagos élvezet lenne csak az evés, azoknak a Borjour Magnum mai napon kezdődő  borkóstolóját ajánljuk. A MOM sportközpontban mintegy 200 magyar borászat és borkereskedés mutatkozik be az év legnagyobb borkóstolóján.

 S azok számára, akik szívesen elfelejtik a báli hétvége hangulatát, igazi kárpótló koncert lehet a francia énekesnő, Zaz koncertje a Tüskecsarnokban, feltéve, ha van még jegy vagy a Kurtág 90'  -Truszova / Szálkák / Ahmatova komolyzenei koncertet a BMC-ben.

 

Tovább


A sokszínű hétvége. Programajánló

Hétvégén lehet vonulni, utcabálba menni, futni. A Pride fél 4-kor kezdődik. A gyülekező a Nagymező utca és Andrássy út kereszteződésénél lesz, és csak az Oktogon irányából lehet csatlakozni.

A Pride után a francia nemzeti ünnep alkalmából a Francia Intézet épülete előtt utcabál lesz. Lesz környezettudatos ruhakollekció-bemutató, a magyar A.K.T. zenekar francia, olasz és magyar sanzonokat játszik. A francia vendégek, a Swingo Musette Duna-parti kabaréval szórakoztatja a közönséget. A kabaré után  DJ Infragandhi elektropopot játszik.

Caption

Szombaton este utcabál helyett futni is lehet a Night Run maratoni futóversenyen. Indulás a budai siklótól, onnan fel a várba, a Szabadság hídnál forduló, és a rakpartról lehet majd befutni a célba, a Várkert Bazárba.

Szombaton kezdődik a Millenárison a nagy KockaParádé Kiállítás a LEGO-rajongókra fókuszálva. Az építőmesterek egyedi remekművei óriási terepasztalokra kerülnek. A kiállítást vetítések, játékok és meglepetések tarkítják. 

Jövő héten zár Nagy Kriszta x-T „Úgy szeretnék beszélni veled, mint férfi a férfivel” című kiállítása. Akit érdekel, hogy néz ki egy Habony Árpád-tetkószerűség Kriszta fenekén, az itt megtudhatja.

Szombaton a Parkban 10 éves a Kiscsillag, hétfőn este meg újra itt a Manu Chao.

Tovább


Ma csak az nem jógázott, aki nem akart

Nagy sikerrel nyugtázhatja Budapest a nemzetközi jóganapot. Az Indiai Nagykövetség és több jógastúdió együttes szervezésének köszönhetően több helyszínen is ingyenesen lehetett kipróbálni a különböző jógairányzatokat.

Fotó: Szerkesztő

Fotó: Szerkesztő
Fotó: Szerkesztő
Fotó: Szerkesztő

A Bálnában az Indiai Nagykövetség szervezésében több indiai jógi tartott előadást és tartott jógaórát. Az egész napos programot indiai zenészek muzsikája kísérte.

Fotó: Gyengő Dániel
Fotó: Gyengő Dániel

A Margitszigetre több jógaoktató és jógastúdió vonult ki és tette lehetővé az együttes gyakorlást. A jóganapon lehetőséget kaptak a gyakorlásra mind a gyerekek, mind a felnőttek, kivonultak az akro-, a kundalini- és a zöld jóga hívei is. A Holdudvar mögött a platánfa alatt egész nap meditatív és mantrazenei koncertek kísérték a békés jógázókat. 

Tovább


Balerinák pózolnak Budapest terein

A New York-i Dane Shitagi balerina projektjéhez hasonlóan Budapesten is elindult az azonos gondolati síkon nyugvó Ballerina Project Hungary.

A magyarországi projektet megvalósító Tünde Dóra, aki maga is táncos volt, az Operettszínház és az Operaház táncosait, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatóit fényképezi le Budapest emblematikus terein, mint például az 56-osok terén, a Lánchídon vagy a 4-es metró állomásán. Gyakorlatilag kiemeli a kőszínházak balerináit a mindennapokba. A projekt több mint szimpla fotódokumentáció, célja, hogy a táncot közelebb hozza az utca emberéhez, ezzel is törlesztve a magyar balettélet egyik adósságát a lakosság felé.

A projekt követhető a Tumblr-en, az Instagramon és a Facebookon is.

Tovább


Hétvégén egy nagy jelmezzé válik az egész belváros

Elkezdődött a farsangi szezon. A belvárosban egyik farsangról a másikba lehet menni, egyik jelmezből a másikba öltözni. Senki se lepődjön meg majd azon, ha az elkövetkező 2 hétvégén furcsán felöltözött alakokkal találkozik az utcákon. Összegyűjtöttük azokat a farsangokat, amikről már most is tudunk.

Szombaton a Mika Tivadar mulatóban Nagy Farsangi Ciki Buli lesz V/DJ Delgado & Disc Bobbyval. A cél az, hogy minél ízléstelenebbül kell felöltözni. A minimum öltözet a 70-es évek pamut mackónadrágja sportzokni-magassarkú-blúz kombinációval. Lehetőség szerint tömegközlekedéssel vagy gyalog kell érkezni. A ruhaköltemények mellé pedig garantáltan ciki zenéket kever DJ Delgado és Disc Bobby. 

A G3, az új Gödör kicsit hasonló ízű Retró jelmezbállal jelentkezik, ahol minden a retró jegyében zajlik majd. Beöltözni nem kötelező, de érdemes, mert a legjobb jelmezes jutalma egy havi bérlet a G3-ba. A bál alatt a 80-as és 90-es évek legjobb és legrosszabb zenéit DJ Donald Rágó és DJ E. T. biztosítja. A tombolán olyan retrótárgyakat lehet nyerni, mint a Commodore 64 gépek. A gasztrovonalon zsíros deszka, Traubi, Márka, Kőbányai Világos és Jaffa várja a fogyasztani vágyókat.


A következő héten a Mika Tivadar újráz, és Szesztilalompartit rendez Vissza a 20-as évekbe címmel. A farsangon a 20-as évek jegyében kell ruhát választani, nem lesz sikk a rojtruha, a revolver, elengedhetetlen kellékek a gyöngysorok, kalapok és tollak a hajban! Ezen az estén mindenki lehet a végzet asszonya vagy maga Al Capone.  A cipők alá valót DJ Mezősimán simán keveri.

14-én bekapcsolódik a bálozási idénybe a Petőfi Irodalmi múzeum is, ahol „farsanGI mulaCCSág Valentin-napon címmel, rózsaszín szívekkel és titkos üzenetekkel lehet elkápráztatni a partnereket. A farsangi programban lesznek apró színpadi jelenetek kortárs írók, Karafiáth Orsolya, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Kemény István, Krusovszky Dénes és Dragomán György szerelmes szösszeneteire. A zenei programok közül a Szombat esti láz és a Slágermúzeum (karaokeshow) közül lehet választani. Lehetőség lesz irodalmi rapid randira, horoszkópelemzésre és minden másra, ami egy farsanghoz szükséges, tombola, kukkolda, rózsaszín jövő, avagy szerelmi jósda tuti tippekkel, és természetesen jelmezverseny is. 



Várhatólag a jövő heti legígéretesebb farsangi partit a Szépművészeti fogja megrendezni, ami egyben a múzeum zárópartija is lesz. Ez egy utolsó lehetőség arra, hogy egy bohém éjszakát tölthessen bárki a Szépművészetiben. A zenét Žagar DJ Set, Headshotboyz és Crimson szolgáltatja. A partihoz absolut Warhol koktélok járnak. És kötelező dress code van. Mindenki maga választhat a reneszánsz, a pop art, az impresszionizmus és a barokk ikonikus alakjai közül. A legkreatívabb jelmezben érkezőket zsűrizik és díjazzák!

Tovább


A hétvégén ránk szakad Budapest a fesztiváljaival

Úgy szakad ránk fesztiválokkal a hétvége, mint nyáron az égbolt az egész országra. A fél város le lesz zárva. Nemcsak azért lesz autómentes nap, mert tényleg az lesz, hanem azért is, mert a fesztiválok által elfoglalt helyektől nem lehet majd autóval közlekedni a belvárosban.

Tehát ha ezt a péntek-szombat-vasárnapot nem úgy tervezed, hogy Zebegénybe mész a Sárkányfesztiválra, akkor tobzódhatsz a belvárosban napközben és este egyaránt.

Ma lesz a hivatalos megnyitója a Kiadó Üzletek Fesztiváljának. A Nyitva! fesztiválon régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg egy hónapra, és megtelnek élettel és csuda érdekes projektekkel.

Helyszín: Rögtön jövök! Projekt Galéria
1052 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16.
Időpont: 2014. szeptember 19., 17.00


A megnyitó után, 18.00-kor ingyenpálinkával és nagy szeretettel várja a Balkantangó a bringásokat és nem csak a bringásokat a Gerlóczy Café oldalában a Velofetish című keveredésre. Ez valami olyasmit jelent, hogy ezen az estén a Balkantango rendezvényén olyan "termékre" találsz, amely a kiállítás, a galéria, a designbolt és a concept store közötti határterületen mutatja be a városi biciklizés széles körű elterjedését és a művészetre és tárgykultúrára gyakorolt hatását. Lesz itt minden: bringás használati tárgyak és öltözékek, néprajzi gyűjtéshez készült fotók, személyes emlékeket megörökítő filmek és kerékpáralkatrészekből összerakott fétis szobrok.

A Velofetishről bővebben a Balkantango oldalán találtok bővebb információt!

Velofetish ma: 18:00–2:00
Gerlóczy Café
Vitkovics Mihály utca 5., 1052 Budapest

Abban az esetben, ha nem ragadtok le a Gerlóczyban, és a pálinka után jól megéheztetek, sétáljaták át a Kőlevesbe, ahol a Puszi együttes legénysége főz ma este. A menüben humusz  és vinetta (padlizsánkrém), parmezános spenótkrémleves (spenótokhoz illően), harcsapaprikás libatöpörtyűs túrós csuszával, sült libacomb rozmaringos krumplipürével és kovászos uborkával, erdei gomba Stroganoff módra... tovább is van, mondjam még? És a vacsora után még zenélnek is.

Esemény: Puszi főz a Kőlevesben 2.

És akkor nézzük az autómentes szombat-vasárnapi Budapestet, ami azért nem lesz teljesen az. Viszont lesz autómentes Andrássy út és autómentes Kazinczy utca. Az Andrássy úton számos érdekes programmal várnak: égszínkék buszok, McDonald's Bringamánia Park, megnézhetsz több koncertet, cirkuszi és opera-előadást, ezeken kívül gyermekműsorok, bringás és sportprogramok várnak minden érdeklődőt.

Az autómentes napról bővebben: Autómentes Hétvége az Andrássy úton

Az autómentes naphoz csatlakozó Főzdefeszt + Street Food Show az Andrássy út Nagymező és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszán pazar kínálattal, mintegy 50 sör- és 30 streetfoodstanddal várja majd a kézműves sörök és a streetfood ételek kedvelőit. Tele lesz a fesztivál új belépőkkel, bemutatkozik Magyarország első apátsági sörfőzdéje, a Pannonhalmi Sörfőzde, a Jónás Kézműves Sörházból kinőtt Reketye Sörfőzde, a régóta bujkáló SümegBeer, a megújult jászapáti Lados Sörfőzde. Strretfoodfronton valószínűleg az erdélyiek hozzák a szenzációt a medvestreet foodjukkal, de megjelenik a Hokedli vagy Budapest egyik legismertebb levesezője, a Nyakleves, és visszatér Gódor - A Sonkás – András is. (Event: Főzdefeszt facebook)

Ha gyerekesebbre veszitek a napot, akkor a Kazinczy utcába sétáljatok, vigadjatok, ahol a működő vendéglátóhelyek példás összefogással szervezik, idén már második alkalommal ezt a napot.  Mivel Szeptember 20-a nemcsak autómentes nap, hanem a Gyermekek világnapja is, elsősorban a gyermekkorúak és gyermeklelkűek számára lesz nyitott az utca mindenféle gyerekkoncertekkel, kézműves-foglalkozásokkal. 

Na de azért este itt is lehet ropni Dream Ferry-koncerten, Balkan Partyn és még máson.

De ha ti sokkal konszolidáltabb, kulturális örömöket szeretnétek, akkor vessétek bele magatokat a Kulturális Örökség Napjaiba, ahol az idei központi téma a historizmus kora, az I. világháborúhoz és a holokauszthoz kapcsolódó épületek bemutatása. Minden nyitva lesz, ingyen bemehettek. Például a belvárosban be lehet majd menni a
Magyar Képzőművészeti Egyetem épületébe, az Epreskertbe, a 7kerben Seress Rezső egykori házába, ami állítólag egy rendkívüli városátalakítási terv páratlan mementója. A honlapon lehet kutakodni: http://www.oroksegnapok.hu/

Szóval tobzódjatok a hétvégén! (is)

Tovább


Leállítják végre a Bálnából kilövő lézerfényeket

Nem vagyunk éppenséggel konzervatív arcok, de annak nagyon-nagyon örülünk, hogy november elejével eltűnik végre Budapest egéről a szuperidegesítő, a 90-es évek lézerdiszkóit idéző fény, ami eddig a Bálna tetejéről cikázva irritálta Budapestet. Az MTI szerint a három hónapja üzemelő lézerfény-installáció lényege az volt, hogy felváltva mutatott rá a város egy-egy nevezetességére. Hát, nem tudom, nekem csak annyi jött le belőle, hogy amikor esténként az erkélyen pihengettem, egy idegesítő fénycsóva bomlasztotta az idillt (sokáig azt hittem, hogy a Citadella diszkóból jön a Gellért-hegyről).

Amúgy azért pont pénteken áll le, mert akkor nyílik meg a Bálna, ami egy kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum lesz. (Már írtunk róla egyszer és még fogunk is.)

UPDATE: A Bálna nem elsején, hanem rá egy hétre fog megnyílni. Azért továbbra is szurkolunk, hogy pénteken álljon le a fény.

lézer BálnaMár csak néhányat kell aludni, és leáll (Fotó: MTI)

(Ide érdemes kattintani, ha nem akar lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Így néz ki Budapest az ország legnagyobb makettjén

Vannak emberek - köztük én is -, akik naponta körülbelül legalább 20-30 percet töltenek azzal, hogy a Google Mapsen bolyonganak. Mindegy, hogy egy rózsadombi kis park vagy az észak-kanadai olajipari telep, esetleg a Negev-sivatag, a húszperces kirándulás mindennap megvan. Az évente 121 óra. Tudom, First World Problems.

Budapest makettA többi képért kattintson a fotóra! (Fotók: Mudra László)

Na mármost, ha egy ilyen ember ott volt ezen a hétvégén a Bálnában, és megnézte a Kortárs Építészeti Központ által kiállított Budapest Makettet, az jó időre a térképofil paradicsom szüzekkel teli ligetében érezhette magát. A Budapest Makett ugyanis olyan élményt ad a térképofileknek, amit egyetlen virtuális valóság - legyen az Street View, műhold vagy más digitális építészeti látványterv - sem adhat. 3D-ben láthatjuk a Duna görbületét, az óriási Gellért-hegyet vagy ami igazán meglepő volt, hogy a Margitsziget milyen hatalmas a városhoz képest.

A Google Maps előtti korban pedig tényleg nem volt semmi más, csak a képzelet, a térkép és a makett - ezért akkoriban szinte minden nagyváros készíttetett egy makettet magáról, hogy a tervezők és a döntéshozók könnyebben tudjanak építeni és álmodozni. Hogy egy ilyenre szükség lenne Budapesten is, az a mérnök-urbanista Polónyi Károly fejéből pattant ki. Polónyi a hatvanas-hetvenes években várostervezéssel foglalkozott Afrika fiatal nagyvárosaiban, de hazajött, és 1969 és 1974 között a Fővárosi Tanács Városrendezési Főosztályát vezette. A makett ötlete végül 1976-ban kezdett valóra válni, amikor a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat makettkészítő részlege nekiállt az 1:500 méretarányú mini Budapest elkészítéséhez.

Budapest makettKlikkeljen a többi fotóért a makettra!

A makett fából van, az alap amerikai furnérlemezből, az utak, a terek és a Duna fenyő furnérból, az épületek amerikai diófából készültek, a hegyek pedig tömör fenyővel vannak kitöltve. A teljes makett 167 darab 80 x 120 centis elemből áll, ebből a Bálnában csak 126-ot tudtak kiállítani, egyszerűen ott sem fért el több. A teljes térkép 10,40 méterszer 16,80 méter, ezért nincs olyan tér, ahol megfelelő körülmények között állandóan tárolni lehetne. Amikor nincsen makettfesztivál, akkor a főváros egyik irattárának a mélyén porosodik dobozokba pakolva. Egy-kétszer már lehetett látni, például ki volt állítva a BME aulájában vagy a Fővárosi Önkormányzat jelenlegi tanácstermében, de állandó kiállítása máig megoldatlan.

A makettre ráfér a frissítés is, a rendszerváltás óta csak néhány fontosabb épülettel bővítették a nyolcvanas évekbeli Budapesthez képest. A Rendőrpalota, a Lehel téri piac vagy a Lágymányosi híd ott van, de például a Dráva utcai panelek nincsenek meg, teljes a káosz az Infopark környékén és a Millenárisnál is.

Budapest makettA Naphegy térre kattintva a többi kép is előjön!

A Tarlós István vezette Közgyűlés idén tavasszal fogadta el az imaginárius 2030-ig szóló városfejlesztési stratégiát, a Kortárs Építészeti Központ és Finta Sándor főépítész szeretné rendezni a makett sorsát, ezért a látogatókat is bevonták a gondolkodásba. A makett mellett egy nagy papírra fel lehetett írni, ki mit csinálna az óriási makettel. Volt, aki kiszínezné a faszínű épületeket, volt, aki üvegpadló alá tenné, ugyanis elég nehezen lehetett a belsőbb városrészekre rálátni a makett széléről. De volt olyan is, aki csak annyit írt a papírra: STADIONBA!

(Ide érdemes kattintani, ha nem akar lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Íme a CET-ről átkeresztelt Bálna logója: a hajó/bálnafarok

Pár napja, még az árvíz tetőzése előtti 12-i budapesti közgyűlésen hangzott el, hogy a közraktárakat, azaz a CET-et átkeresztelik Bálnára, az egésznek pedig új, kicsit zavarbaejtő logója lett. Az előterjesztésből kiderült: a főváros megkapta a CET, azaz a volt Közraktárak (új nevén Bálna) épületére a használatbavételi engedélyt, úgyhogy megnyitható.

CET azaz Bálna
A CET-ből lett Bálna (Fotó: Origo)

Amint a hír megjelent a sajtóban, azonnal elkértük a fővárostól a papírhajóra emlékeztető logót, illetve a CET-Bálna átkeresztelés szükségességéről szóló dokumentumot. Megkérdeztük azt is, hogy miért voltak elégedetlenek a CET elnevezéssel és alakították át Bálnára.

A sajtóreferensektől egy dokumentumot (= Előterjesztési Kiegészítés) kaptunk, amit Bagdy Gábor főpolgármester szignózott. Eszerint a CET elnevezés a korábbi beruházó, a Porto Investment Kft. leleménye. Ám miután a Porto Kft.-vel a beruházás megvalósítására irányuló szerződés megszűnt, a cég – folytatódik az indoklás – kifogásolni kezdte a CET elnevezés használatát. És mivel a Főváros elejét akarta venni a későbbi jogi bonyodalmaknak, átkeresztelte a CET-et Bálnára (a cet amúgy nagyobb kategória, a cetek rendjébe tartoznak a bálnák és a delfinek). A közgyűlésen be is mutatták a logót, amit azóta kicsit kipofoztak, ma pedig elküldtek nekünk. Íme:

BálnaA Bálna logója: papírhajó vagy bálnafarok?  (Forrás: Főpolgármesteri Hivatal)

Arra sajnos nem kaptunk választ, hogy az egész projekt logója miért emlékeztet inkább egy papírhajóra és nem egy helyes bálnára (bár gyorstesztünkben volt, aki a bálna farkára asszociált).  A CET Bálna egyébként több mint két éve tátong üresen, eredetileg 2010 augusztusában kellett volna átadni.

(Ide klikkeljen, ha nem szeretne lemaradni posztjainkról!)

Tovább


Reblog