Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Már megint sátrak a Keletiben

A Választások más napján Mundruczó Kornél új, a Felesleges ember című filmjének forgatása miatt tűnhet olyannak a Keleti pályaudvar, mintha szabadon áramolhatnának a menekültek ismét az országban. 

film forgatás migránsok menekültek Mundruczó Budapest Keleti pályaudvar

A Keleti pályaudvar egykori tranzitzónáját alakították a menekültek sátortáborát idéző helyszínné. 

film forgatás migránsok menekültek Mundruczó Budapest Keleti pályaudvar

Az információt közleményben is megerősítette a stáb:

Tovább


Woody Allen, Banderas, izraeliek és bitcoin. Filmfesztiválok a héten.

Három filmhét is lehetett volna ezen a héten, ha a Woody Allen-retrospektívet egy hétbe sűríti az Uránia mozi. De a jelenlegi műsorelőzetes szerint 3 hónapig tart a vetítéssorozat. 

Woody Allen december 1-jén tölti be a 80. életévét, ebből az alkalomból az Uránia mozi retrospektív sorozatot indít, aminek a nyitófilmje az Annie Hall lesz. A retrospektív sorozat filmjei az Annie Hall-on kívül a Manhattan (1979), a Hannah és nővérei (1986),  A Jade skorpió átka (2001) és a zárófilm a Hollywoodi történet.

mozi filmhét film

Egy nappal később, december 2-án kezdődik szintén az Uránia moziban a Spanyol filmhét, ahol szintén lesz egy vaskos retrospektív vetítéssorozat, ahol Antonio Banderas filmjeit tűzik műsorra. Banderas az Uránia mozi figyelmét annak köszönheti, hogy 2015 februárjában a művészt a Spanyol Filmakadémia életműdíjjal tüntette ki. A filmhéten a közönség Banderas Magyarországon kevésbé ismert 5 filmjét láthatja.

mozi filmhét film

Ugyanezen az estén a Francia Intézet filmjére is érdemes koncentrálni. A La terre outragée a Természetünknél fogva című vetítéssorozat egyik filmje. Az ukrán rendező filmje egy Csernobil melletti kis faluban, Pripjatyban játszódik. Egy fiatal párnak épp akkor van az esküvője, amikor felrobban az atomerőmű. Az asszony a robbanás után nem hagyja el a települést. A film az idegenvezetőként dolgozó nő életét és a szellemvárossá formálódott település életét mutatja be.

mozi filmhét film

Következő napon, december 3-án kezdődik az idei Izraeli filmhét a Puskin moziban, ahol ismertebb régi és új filmek közül is válogathatunk. A programot az egyes filmeket követő beszélgetések, programok teszik teljessé. A filmhét várhatóan egyik legnépszerűbb vetítése a Dancing Arabs lesz. A film főszereplője Eyad, egy izraeli palesztin fiú, aki Tira városából Jeruzsálembe, egy neves zsidó bentlakásos iskolába megy. Új iskolájában a nyelv, a kultúra és az identitás kérdéseivel kell megküzdenie, valamint életben kell maradnia, és meg kell találnia a helyét egy háború sújtotta vidéken. A film finoman közelíti meg az izraeli zsidók és arabok közötti összetett kapcsolatokat, a régió történéseit, a cselekmények hatását, illetve egy fiatalember törekvéseit arra, hogy áttörjön az élet által elé állított akadályokon.

mozi filmhét film

Ugyanezen a napon a MagNet Közösségi házban Bitfilm Fesztivál zajlik. A Bitfilm fesztivál az egyre inkább terjedő virtuális valutát, a bitcont szeretné bemutatni a téma iránt érdeklődőknek.

mozi filmhét film

Az este egyik érdekessége lesz, hogy az itthon egyelőre kevesek számára ismert bitcoin fejlesztési hátterében dolgozó magyar szakértők a hallgatóság elé lépnek.

Tovább


Cseh kisvárosi hangulat a Jósika utca környékén

Két óra alatt változtak cseh üzletekké a kirakatok a Jósika utcában. Reggel még csak a lezárás és cseh sonkát árusító bolt előkészítése jelezte, hogy történik valami a Lövölde tér szomszédságában. Két óra múlva már a Jósika utca egy nagy szakaszán dolgoztak a díszletesek, és varázsolták át az egyébként nem szép, több esetben üres kirakatokat hangulatos utcai portálokká.

 

Kiderült, hogy az utca egy Himmlerről szóló francia film díszletévé válik, több ház belső udvarával együtt. Valószínűleg ugyanennek a filmnek más jeleneteit forgatták nemrég a Józsefvárosban is, a Dobozi utca – Magdolna utca – Lujza utca határolta területen. A város e szeletébe egy kis időre II. világháborús prágai hangulat költözött.

 

Tovább


Szamuráj a konyhában

A Toldi moziban egy héten keresztül a szamurájok és a japán gasztrokultúra diktálják az ütemet.

Az idei válogatás alaptémája Japán mindennapi életének konyhaművészete. Az elmúlt évek filmjeiből szemlézett művek többsége az evés-főzés-odaadás-érzelem „bűv”-négyszögére fókuszál.

A 47 Ronin-ban Keanu Reeves szerelmét alakító Kó Sibaszaki, a japánok mai nagy kedvence alakítja a Rinko étterme című film főszerepét. Rinko a szakítása után megnémul, és egészen az anyukája szoknyájáig menekül, ahol aztán egy olyan különleges éttermet nyit, amely megváltoztatja a betérő vendégek életét.

A filmhétnek is címet adó Szamuráj a konyhában című film főszereplője, Haru szívesebben foglalkozik a karddal, mint a konyhakéssel. Haru pechjére, a családja tagjai nemzedékek óta a tartományi uralkodó szakácsai, így rá is vonatkozna a hagyományok továbbvitele.

A párkapcsolati drámákból indul ki a Recept a 49. napra című film is, ahol apa és lánya ráakadnak az elhunyt nevelőanya különös, receptekkel teli füzetére. A személyes tragédiák leküzdése után életük új szereplőinek és a különleges füzetnek köszönhetően egy új korszak köszönt be életükbe.

Több mint 50 éven keresztül működött Tokió Ikebukuro kerületében a japánok legnépszerűbb rámenkifőzdéje. A Taisoken éppúgy meghatározó eleme volt a városnak, mint az üzlet tulajdonosa, Jamagisi Kazuo. A dokumentumfilm 10 éven át követi Jamagisi úr életét, az őt körülvevő tanítványokat, az őt övező tiszteletet és megbecsülést. A film szépségét a Mijazaki Hajao és Kitano Takesi filmjeiből is ismert Joe Hisaishi zenéje fokozza.

Szintén egy rámenkifőzde adja az alaptémáját a Rámen-szamuráj című filmnek, amelyben végignézhetjük az urbanizáció felgyorsulása következtében a kifőzde pozícióvesztését és tulajdonosának küzdelmét. A filmből egy igazi vatai küzdelmét ismerhetjük meg, aki fáradhatatlanul küzd a tradíciókért és szülővárosáért, az 50-es évek végi, gazdasági nehézségektől sújtott Kuruméért. A formatervező Hikaru az egykoron a városkép jellegzetességét is jelentő, kocsin hordozott mobil kifőzde újraélesztésével próbálja meg fellendíteni a várost. Az apa és a fiú kettős szerepében Vatanabe Dai, Az utolsó szamuráj című film főhősének, Vatanabe Kennek a fia látható.

És, hogy mihez kezdenek a Japánok Finnországban?! Erről tudhatunk meg többet A Kamome étterem című filmből.

Tovább


Nyakunkon az építészet!

Március 4-én Ongjerth Richárd urbanista, városkutató tart előadást Városfejlesztés = díszkövezés? címmel a Belvárosi Szabadegyetemen. Az előadáson Ongjerth Richárd többek között olyan kérdésekre próbál válaszolni, hogy mit lehet kezdeni az üresen álló belvárosi üzletekkel, milyen hatással lehet a dugódíj és a vasárnapi zárva tartás az V. kerületre, kinek a dolga finanszírozni a városfejlesztést, és beszél a Városligetről is. A 45-50 perces előadás ingyenes.

 2015. március 5-8-ig tart a 7. Budapesti Építészeti Filmnapok. Az idei fesztiválon több mint 30 új nemzetközi dokumentumfilmet, rövidfilmet és kísérleti filmet láthatunk majd a Toldi moziban. A szervezők a filmek kiválasztásánál nagy súlyt fektettek azokra a filmekre, amelyek a városi helyszíneken szerveződő lakóközösségekre, a vidámparkok sajátos világára, az építészeti eredetiségre, a kelet-európai politikai átalakulások építészeti nyomainak és a városi közösségek önszervező erejének bemutatására helyezik a hangsúlyt.

Az idei filmnapok vendége két sztárépítész, a holland Herman Hertzberger és a brazil Isay Weinfeld, akik március 7-én és 8-án tartanak előadást a Toldi moziban. A nyitónapon érdemes lesz figyelni a zenére, ugyanis a DJ-pult mögött a város főépítésze, Dj Főépítész, Finta Sándor fog állni.

A fesztivált március 9-én Wim Wenders Cathedrals of Culture című filmjével zárják. A film elkészítését olyan híres filmes szakemberek támogatták, mint Robert Redford, Michael Madsen vagy Karim Aïnouz.

A film hat különböző emblematikus épületet mutat be, mint a Berlini Filharmónia, az Orosz Nemzeti Könyvtár, a Halden börtön, a kaliforniai Salk Intézet, az Oslói Operaház és a Pompidou Központ hat elismert rendező vizuális és művészeti megközelítésében.

Tovább


Tél- és 2/3-ad-búcsúztatók. Hétvégi programajánló

Ígéretes, érdekesnek hangzó programok kínálata sorakozik a budapesti „levegőben”. A mozikban épp befejeződik a Cseh és szlovák filmfesztivál, és elkezdődik a Frankofón hét. A Cseh és szlovák filmfesztiválon még elcsíphetjük Molnár Csaba „A rendes ember” című szlovák magyar koprodukcióban készült filmjét.

A film egy határ menti kisváros lakóinak történetét meséli el, egy szlovák-magyar mese a gyökerek kereséséről, a sérelmek feldolgozásáról, az elvágyódásról és a boldogulásról. A héten nyitó Frankofón filmnapokon 30 film – ebből 23 premier előtti vetítés – került a programba. A francia mozi legújabb és legjobb alkotásain kívül többek között algériai, belga, görög, kanadai, román és svájci filmek lesznek láthatók egy héten keresztül. Bővebben a programról az Origo egy másik cikkében bővebben lehet olvasni.

A Gólyában szombaton lesz az éves CSNK (Csak Neked Kislány) farsang. Beöltözni ér! A Kuplungban megunták a telet, és elhívták a Siketfajdmínusz, a Puhító és a Gutenberg Halott zenekarokat. A Rácskertben a Szilvási Gipsy Folk Band hagyományos roma népzenét keveri össze balkáni dallamokkal, latin hatásokkal, sőt időnként némi rappel is. A belépés ingyenes! Szombaton este búcsúzik az Auróra is a 2/3-tól, ezért egy beszélgetős, játékos táncos búcsúpartit rendez, miközben Papp Réka Kinga (újságíró), Varga András (politológus) és Misetics Bálint (szociálpolitikus, aktivista) beszélget arról, hogy vajon mi van a  kétharmadon túl - mit hozott és mit vitt az abszolút Fidesz?

Aki nem farsangol és mulat, de fut, az most használja ki, hogy rajthoz állhat a kőbányai pincerendszerben, és futhat egy kicsit, félmaratont vagy maratont is. A programról bővebben egy régebbi posztunkban lehet olvasni.

A Petőfi Irodalmi Múzeum kellemes vasárnapi sétát és koncertet kínál a Károlyi-palotában, ahol a vendégek megismerhetik a klasszicista palota és az egyik legnagyobb magyar főúri család évszázadokon átívelő történetét. A sétát Maia Cabeza, Rohmann Ditta és Fassang László koncertje kíséri.

Tovább


Budapest rajzfilmeken. Vasárnapi rajzfilmmatiné

5 + 2 rajzfilm Budapesti részletekkel. Olyan rajzfilmválogatás, ahol a sztorik Budapesten játszódnak. Figyelem, vasárnap délelőtti matiné következik!

A Vili, a veréb egész estés rajzfilm a Klauzál téren játszódik. A film Paraj Vilmos a verébbé változott kisfiú megjavulásáról szól. Ugyanis Vilmos előszeretettel lövöldözte az ablakából a verebeket. Addig, amíg Verbéna, a verebek tündére jobb híján verébbé varázsolja.

A szomszédos kerületben, Józsefvárosban játszódik a Nyócker című legendás rajzfilm, ami 2005-ben Európa legjobb animációs filmje címet kapott. A filmben különböző etnikumú gyerekek gyorsan szeretnének pénzt szerezni. Ezért kihasználják a lehetőségek széles tárházát, mindent, amit a városnak ez a szegény kerülete ad, kurvákat, striciket, teret és időt. Egy ötlet segítségével visszarepülnek az időben, és a földtörténet őskorában olajat fakasztanak a leölt mamutok hulláiból. Így aztán lesz a nyolcadik kerületben hirtelen jött olaj és gazdagság és nagy zavar a világgazdaság gépezetében.

Igor Lazin „Az egy nap a szabadság" című 4 perces animációs filmjében elindul a Szabadság-szobor, hogy randevúzzon József Attilával.

A Budapest airport safety nem a szórakoztató rajzfilmek közé tartozik, ám grafikai ábrázolását lehet szeretni, és mindemellett bepillanthatunk a Budapest repülőtér napi dolgaiba.

Végső Ágota Monster City című animációs filmjében egy plakátfigura életre kell, hogy szembeszálljon a várost fenyegető szörnnyel. A nagy hajsza közben pedig megmutatja a nézőnek a város különböző részeit.

S végül a „Szegény Peti nagymamája" című rajzfilmben a nagyi elindul a Szigetre, hogy megkeresse az unokáját, hogy elvigye neki az otthon felejtett uzsonnát, kalácsot, kolbászt és ivólevet… aki aztán az unokája mellett, a detoxsátorban ébred.

Elena Rogova és Zsenya Pavlenko "Látszat és valóság" című animációs filmje Budapesten készült. A filmben jól látszódik a Parlament, a Lánchíd és a Margit-híd is.

Tovább


Diafilm történeti kiállítás az Örökmozgóban

Nem is az az érdekes, hogy diafilm-történeti kiállítás van az Örökmozgóban, hanem az, hogy ezt szerintem kevesen tudják. 


A Magyar Nemzeti Filmarchívum meghosszabbított karja, az Örökmozgó mozi több olyan szolgáltatást is kínál, amit más mozik nem tudnak, például csak egyet említve a videogalérián nehezen hozzáférhető magyar és közép-kelet-európai filmek tekinthetők meg, eredeti nyelven. Az örökmozgó lényege az, hogy a MANDA archívumában fellelhető filmanyagokat hozzáférhetővé tegye a lakosság számára. 


Októberben még pizzasütöde volt az előtérben, ma meg diafilm-történeti kiállítás. A MaNDA 2012 nyarán jutott hozzá Bíró Ferenc magángyűjtő Európában szinte egyedülállónak számító diafilmgyűjteményéhez. A többezres tételt számláló gyűjteményben a diafilmeken kívül szövegkönyvek, kisnyomtatványok, technikai eszközök is vannak. Ezt a gyűjteményt is itt helyezték el az Örökmozgó Filmmúzeumban. 


Az egyébként semmiképp sem az interaktivitásáról híres kiállítás alapinformációkat nyújt a diavetítés és a technika, illetve a diafilmgyártás történetéről, és "beszél" arról is, hogy milyen a diafilmek helyzete ma. Láthatunk pár kockát az 1950-es évek politikai, agitációs és oktató filmjeiből is.

Ha nem is bő lére eresztve, inkább kicsit szűkszavúan, mint ahogy a kiállítást is egy kicsit annak érzem. És bár a diafilm állóképeket mutat be, tényleg nagy kérdés maradt számomra a moziból kilépve, hogy nem lehetne-e ezt a kiállítást, a ma használatos technikai eszközökkel gyorsabbá, fordulatosabbá, de talán a legfontosabb, nem lehetne-e a gyerekek számára izgalmasabbá tenni?!


Mindettől eltekintve a kiállítás van, és jó, hogy van. 2015. június 15-ig megtekinthető.


Tovább


Krétakör garázsvásártól a Budapest Pride Filmfesztiválig. Hétvégi programajánló

Ha koncert,

…akkor Tudósok Kamikaze Parti  szombat este a Trafóban. A jövőre 30 éves zenekar a kelet-európai poszt-punk avantgárd egyik legszívósabb túlélője. A Tudósok zenekart drMáriás alapította Újvidéken 1986-ban. Zenei világukat a szabad jazz, a morbid költészet, a zajzene és a punk-funk-diszkó elemei hatják át. A szombati koncert vagy Kamikaze Parti, hosszú idők óta az egyik legnagyobb szabású Tudósok-koncertnek ígérkezik. A parti vendége lesz a Taiko Dobolda, amely japán dobjaival fogja táncra perdíteni a népet! 

Ha vásár,

….akkor Krétakör-garázsvásár. A Krétakör január végével elhagyja eddigi székhelyét, a Bázist, ezenkívül átalakul, van, aki elmegy, van, aki marad. A változások apropóján megválnak dolgaik jelentős részétől. Ezeket a menő krétakörös cuccokat lehet megvásárolni szombaton 10-16 óráig a Krétakör-garázsvásáron!

Ha mozi,

…akkor még a hétvégén tart a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál a Kolor, Hátsó kapuban. A fesztivál kiemelt célja az LMBTQ emberek reprezentációjának és láthatóságának növelése Magyarországon. A filmfesztivált több kísérőrendezvény, beszélgetések és kiállítások gazdagítják.

Így például szombaton este a Fogasházban rendeznek egy, a fesztiválhoz kapcsolódó bulit, ahol a legmeghatóbb, legviccesebb, legizgalmasabb LMBTQ témájú filmeket lehet majd megnézni, ha lemaradt volna bárki is a héten vetített filmekről. A mozizás után pedig a Deck Attack és a Szkafander DJ pörgeti a lemezeket. 

 Ha tánc,
…akkor a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál. Az idén több mint 120 pályázatból 27 versenyprodukciót válogattak be a 2015. január 15-17. között megrendezendő versenyprogramba a MU Színházban.

Tovább


A putyini Oroszországtól a manhattani prekoloniális erdőig. Hétvégi programajánló

Ha film…

Akkor fantasztikus archív és új filmekből lehet válogatni a hétvégén kezdődő orosz filmhéten az Örökmozgóban. Lesz a Jégmezők lovagja Szergej Eizensteintől, Tarkovszkijtól az Áldozathozatal, Alekszandr Szokurovtól az Orosz bárka című film. Az új filmek között köszönthetjük Andrej Zvjagincev 2014-es cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját elnyert Leviatán című filmjét. Andrej Zvjagincev alkotása egyszerre humorosan, költőien és kőkeményen mutatja be azt a világot, amelyben a politikus mindenható: ura életnek és halálnak. A történet a putyini Oroszországban játszódik, de nekünk is ismerős lehet, írják az origo.hu oldalán.

Ha filmklub...

…akkor vasárnap a Friscóban Mijazaki-filmklub, ahol most a Nauszika – A szél harcosai és a Totoro – A varázserdő titka című filmeket lehet megnézni.

Ha színház…

…akkor, aki még nem látta, válassza bátran Bodzsár Márk W. úr üzen című darabját az Átrium Színházban, mert ez az utolsó előadás. A W. úr üzen a Chandler-krimik és a film noirok világát idézi meg, de nem a harmincas évek fülledten elegáns Los Angelesében játszódik, hanem napjaink Budapestjén. A figurák a képzelet szülöttei, és mindannyiunk nagy szerencséje, hogy csak az előadás világában léteznek. És vajon ki játssza W. úr szerepét? Börcsök Enikő.

Ha kiállítás...

…akkor a hamarosan bezáró Szépművészeti Múzeum kamarakiállítását érdemes nem kihagyni. Alan Sonfist New York-i képzőművészt a land art, az earth art, illetve az environmental art (környezeti művészet) nevű irányzat ma élő legismertebb alakjaként tartja számon a művészettörténet. A művész 1965-ben Manhattanbe tervezett, és 1978-ban a legkorábbi köztéren álló land art-műként felavatott Time Landscape (Időtájkép)című munkájával vált ismertté.

Ebben az alkotásban egy mesterségesen létrehozott prekoloniális erdő, az újkori telepesek odaérkezése előtti vegetáció rehabilitációján keresztül mutatja be a metropolis őshonos élővilágát.

Ha buli….

...akkor szombat este az Aurórában Butterfly Effect. A Butterfly Effect a dzsessz, a népzene, a hiphop és a klasszikus zene elemeit ötvözi.  A zenekarban jól ismert zenészek – Kardos Dániel, Vázsonyi János, Dömötör Tamás – zenélnek, és Magyar Bori énekel. A koncert után posztklezmer diszkó lesz!

Tovább

«
12

Reblog