A Toldi moziban egy héten keresztül a szamurájok és a japán gasztrokultúra diktálják az ütemet.

Az idei válogatás alaptémája Japán mindennapi életének konyhaművészete. Az elmúlt évek filmjeiből szemlézett művek többsége az evés-főzés-odaadás-érzelem „bűv”-négyszögére fókuszál.

A 47 Ronin-ban Keanu Reeves szerelmét alakító Kó Sibaszaki, a japánok mai nagy kedvence alakítja a Rinko étterme című film főszerepét. Rinko a szakítása után megnémul, és egészen az anyukája szoknyájáig menekül, ahol aztán egy olyan különleges éttermet nyit, amely megváltoztatja a betérő vendégek életét.

A filmhétnek is címet adó Szamuráj a konyhában című film főszereplője, Haru szívesebben foglalkozik a karddal, mint a konyhakéssel. Haru pechjére, a családja tagjai nemzedékek óta a tartományi uralkodó szakácsai, így rá is vonatkozna a hagyományok továbbvitele.

A párkapcsolati drámákból indul ki a Recept a 49. napra című film is, ahol apa és lánya ráakadnak az elhunyt nevelőanya különös, receptekkel teli füzetére. A személyes tragédiák leküzdése után életük új szereplőinek és a különleges füzetnek köszönhetően egy új korszak köszönt be életükbe.

Több mint 50 éven keresztül működött Tokió Ikebukuro kerületében a japánok legnépszerűbb rámenkifőzdéje. A Taisoken éppúgy meghatározó eleme volt a városnak, mint az üzlet tulajdonosa, Jamagisi Kazuo. A dokumentumfilm 10 éven át követi Jamagisi úr életét, az őt körülvevő tanítványokat, az őt övező tiszteletet és megbecsülést. A film szépségét a Mijazaki Hajao és Kitano Takesi filmjeiből is ismert Joe Hisaishi zenéje fokozza.

Szintén egy rámenkifőzde adja az alaptémáját a Rámen-szamuráj című filmnek, amelyben végignézhetjük az urbanizáció felgyorsulása következtében a kifőzde pozícióvesztését és tulajdonosának küzdelmét. A filmből egy igazi vatai küzdelmét ismerhetjük meg, aki fáradhatatlanul küzd a tradíciókért és szülővárosáért, az 50-es évek végi, gazdasági nehézségektől sújtott Kuruméért. A formatervező Hikaru az egykoron a városkép jellegzetességét is jelentő, kocsin hordozott mobil kifőzde újraélesztésével próbálja meg fellendíteni a várost. Az apa és a fiú kettős szerepében Vatanabe Dai, Az utolsó szamuráj című film főhősének, Vatanabe Kennek a fia látható.

És, hogy mihez kezdenek a Japánok Finnországban?! Erről tudhatunk meg többet A Kamome étterem című filmből.