Három filmhét is lehetett volna ezen a héten, ha a Woody Allen-retrospektívet egy hétbe sűríti az Uránia mozi. De a jelenlegi műsorelőzetes szerint 3 hónapig tart a vetítéssorozat. 

Woody Allen december 1-jén tölti be a 80. életévét, ebből az alkalomból az Uránia mozi retrospektív sorozatot indít, aminek a nyitófilmje az Annie Hall lesz. A retrospektív sorozat filmjei az Annie Hall-on kívül a Manhattan (1979), a Hannah és nővérei (1986),  A Jade skorpió átka (2001) és a zárófilm a Hollywoodi történet.

mozi filmhét film

Egy nappal később, december 2-án kezdődik szintén az Uránia moziban a Spanyol filmhét, ahol szintén lesz egy vaskos retrospektív vetítéssorozat, ahol Antonio Banderas filmjeit tűzik műsorra. Banderas az Uránia mozi figyelmét annak köszönheti, hogy 2015 februárjában a művészt a Spanyol Filmakadémia életműdíjjal tüntette ki. A filmhéten a közönség Banderas Magyarországon kevésbé ismert 5 filmjét láthatja.

mozi filmhét film

Ugyanezen az estén a Francia Intézet filmjére is érdemes koncentrálni. A La terre outragée a Természetünknél fogva című vetítéssorozat egyik filmje. Az ukrán rendező filmje egy Csernobil melletti kis faluban, Pripjatyban játszódik. Egy fiatal párnak épp akkor van az esküvője, amikor felrobban az atomerőmű. Az asszony a robbanás után nem hagyja el a települést. A film az idegenvezetőként dolgozó nő életét és a szellemvárossá formálódott település életét mutatja be.

mozi filmhét film

Következő napon, december 3-án kezdődik az idei Izraeli filmhét a Puskin moziban, ahol ismertebb régi és új filmek közül is válogathatunk. A programot az egyes filmeket követő beszélgetések, programok teszik teljessé. A filmhét várhatóan egyik legnépszerűbb vetítése a Dancing Arabs lesz. A film főszereplője Eyad, egy izraeli palesztin fiú, aki Tira városából Jeruzsálembe, egy neves zsidó bentlakásos iskolába megy. Új iskolájában a nyelv, a kultúra és az identitás kérdéseivel kell megküzdenie, valamint életben kell maradnia, és meg kell találnia a helyét egy háború sújtotta vidéken. A film finoman közelíti meg az izraeli zsidók és arabok közötti összetett kapcsolatokat, a régió történéseit, a cselekmények hatását, illetve egy fiatalember törekvéseit arra, hogy áttörjön az élet által elé állított akadályokon.

mozi filmhét film

Ugyanezen a napon a MagNet Közösségi házban Bitfilm Fesztivál zajlik. A Bitfilm fesztivál az egyre inkább terjedő virtuális valutát, a bitcont szeretné bemutatni a téma iránt érdeklődőknek.

mozi filmhét film

Az este egyik érdekessége lesz, hogy az itthon egyelőre kevesek számára ismert bitcoin fejlesztési hátterében dolgozó magyar szakértők a hallgatóság elé lépnek.