Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

A háromnapos programok hétvégéje

Kicsit olyan érzésem van, mintha mindenki ezen a hétvégén szeretné meghódítani a közönséget. Nagyon sok minőségi program közül választhatunk péntek reggeltől vasárnap hajnalig.

A Placcc fesztivál közepére érkeztünk. Ebből az alakalomból ma meg lehet hekkelni a várost. Ehhez a programhoz kapcsolódik szombaton a Don’t eat group laboratóriuma. A Remixing the City: Loop Event című audiovizuális és intermediális akció a mai mindennapi nagyvárosi élet köztereinek, az „emberi területek” lenyomatainak bemutatására tesz kísérletet. Vasárnap a noppa 2015-ben folytatja a tavaly elkezdett Ez a hely MENŐ! interaktív várostörténeti jelölőhálózatának bővítését. Ezen az eseményen a Ferencváros egyes különleges múltú helyei kerülnek térképre, olyanok, amelyek a mindennapi életben észrevétlenek maradnak. A projekt célja rámutatni azokra az épített értékekre, amelyek a szó átvitt vagy valós értelmében el vannak rejtve a szemünk elől, más épületek, tárgyak, vagy éppen az idő által. 

Szintén a középidős az ARC kiállítás.

 Csütörtökön elstartolt az Orosz filmhét. Az idei válogatásban öt fontos, Magyarországon még nem vetített kortárs filmet nézhetünk meg. A Drága Mamában huszonéves fiatalember igyekszik elszakadni anyukája szoknyája mellől; az Intim helyek a mai moszkvai középosztály titkaiba ígér sajátos bepillantást, a Páciensek című film egy házasság válságát tárgyalja ki a pszichológia és a vallás párharcán keresztül. A Korrekciós osztály főhőse egy tolószékbe kényszerült kislány, aki az iskolában először szembesül igazán a nagybetűs élettel.

Amír fia, Iván


Az Amir fia, Iván egy igazán aktuális film. Egy, három gyerekével a háború elöl menekülő szevasztopoli nő egy üzbég faluban élő férfi házában talál menedéket, akinek a harmadik felesége lesz...

Erre a hétvégére esik a Kulturális örökség napjai is. Az idén több mint 300 helyszínen, 657 ingyenes program lehetőséggel várja látogatókat az eseménysorozat. Ebben az évben Rómer Flóris, Róth Miksa és Klebelsberg Kunó születésnapja, valamint a két világháború évfordulója került fókuszba. A sok budapesti helyszín közül – a belvárosra koncentrálva – nyitva lesz Seress Rezső otthona a Dob utcában (épp abban a házban, aminek a tűzfaláról most szedik le a vakolatot). A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát maga az épületrehabilitáció építész tervezője mutatja be. Egész napos sztoricserebere lesz a Városfal pihenőben. Nyitva lesznek a Nemzeti Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum pénzügyi palotái.

Hopp Ferenc múzeum kertmegnyitó

 A Hopp Ferenc múzeumban a Kert megnyitón popup képeslapkészítésre is lehetőség lesz. Érdemes szemezgetni a térképről.

Az Európai mobilitási hét keretén belül autómentes lesz a hétvégén az Andrássy út.

Vasárnap ez évben a Kazinczy utcában Autómentes Gyermeknap lesz. A gyermekek világnapján még jobban figyelnek a gyerekekre. A tavalyihoz képest is több gyerekprogram, többek között rajzverseny, kézművesfoglalkozások, Helló Anyu! ökojátszóház, a Rutkay Bori banda és a Roszica Bolgár Gyermek Táncegyüttes várja a gyerekeket. A kísérő felnőttek bekapcsolódhatnak a bulinegyed életével, problémáival, az ingatlanpiac változásainak hatásával is foglalkozó urbanisztikai fórumba. A kertekben koncerteket hallgathatunk, zenél a Canarro, Bognár Szilvia és az Etnoé, utcán lesz a Nagy Edi trió, és lesz a Lány a liftben koncert.

Péntek este 18.00 órától a lengyel irodalomkedvelők számára igazi ínyencséget kínál a Gdansk Könyvesbolt és büfé.

Pálfalvi Lajossal A Transz-Atlantik megállói. Gombrowicz című könyvéről Németh Orsolya beszélget. A beszélgetés alatt a legfinomabb lengyel kézműves söröket lehet kóstolgatni.

Szombaton a közeli szomszédos utcában a Libellában Kasza László „lesz és kész” című kiállításának megnyitóján lehet részt venni.

Péntek este a Budapest Parkban lép fel az elektro swing és a downtempo kedvelőinek kedvence, a Parov Stelar és zenekara. A Dürer kertben a Jónás Vera Experiment ünnepli 4. születésnapját. Szombaton este az Aurórában a Taraf de Akácfa magyar–svéd–francia zenekar táncoltat. Ugyanezen az estén az Ellátóházban Dj Maandjet trip-hop, hip-funk, soul, jazz, electro, hip & reggae zenéket kever.

Szombat éjszaka negyedszerre rendezik meg a Színházak éjszakáját. Az eseményhez a budapesti színházak színe java csatlakozott. A programok közül itt is nehéz választani. A Jurányiban a Duda Éva Társulat táncosai például a Bélaműhely zenészeivel tánc parkour estet tartanak. De ezen az estén itt lesznek a Grecsó fivérek, betekintést kaphatunk a férfiak szexuális világába, a TÁP színház „kéming outol”. A Szkénében hatha jógával kezdik az estét, és fokozatosan lazul a program kiállítással, tárlatvezetéssel, felolvasóesttel és végül Müller Péter Sziámi and Friends & Pintér Béla és Társulata koncerttel.

Trafóban Fenyvesi Áron, a Trafó Galéria kurátora tart exkluzív tárlatvezetést Mihut Boscu Kafchin önálló kiállításán. Lesz Trafó-mozi és Most ilyen. Milyen lesz? címmel A Dollár Papa Gyermekeinek novemberben bemutatásra kerülő új produkciójának olvasópróbája is. Az Örkény Színházban meg ott lesz a Hanem zenekar, a Katonában Kultúrpolitika Veiszer Alindával, és legfőképpen Hírszínház élőben. 

Tovább


A nyúlon túl paprikás is - A hétvége kilenc fesztiválja Budapesten

El lehet menni a hétvégén a városból, csak nem érdemes. Összesen kilenc, nem is akármilyen fesztivál kínálja a színesebbnél színesebb programjait.

Már elkezdődött az egyik korábbi posztunkban megírt MargóFeszt és az Ünnepi Könyvhét. A Vörösmarty téren szombaton tartják az irodalomrajongók hagyományos, társastáncos utcabálját.

A környezetvédelem világnapján, ma kezdődik a Liget Fesztivál az autómentes Városligetért. Három napra autómentes parkká változik a Városliget. Lezárják a Kós Károly sétányt, ahol ingyenes családi és gyerekprogramok, koncertek várják a Ligetbe látogatókat. Bemutatkoznak a Ligetben működő intézmények, többek között a Szépművészeti Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum és a Fővárosi Nagycirkusz. Gyerekeknek lesz kötélpálya, ability park, bringás bemutató, bábszínházi előadások és táncház Szalóky Ágival. Ingyenes koncertet ad Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, az Apacuka zenekar, az Iszkiri együttes, a Parno Graszt és még sokan mások.


Pénteken kezdődik a Tilos Maraton a rádió adománygyűjtő rendezvénye. A Dürer kertes rendezvény kilenc napon át, június 5-től egészen 13-ig kínál programokat. Természetesen lesz Tilos-adománypult, rengeteg fellépő a kerti színpadon, valamint a nagy- és kisteremben, DJ-k, koncertek, partik, szabad tűzön bográcsokban készült kaják, tematikus napok (családi-gyereknap, bringásnap, reggae-nap, dzsessznap, chillnap, világzenei, és roma nap), Robur stúdió, tombola. A mostani hétvégén színpadra lép többek között Mózes Tamara és Sütő Márton duó, a Song-óra Csoport, a Gentry Sultan és a Less Is More & Makrohang. Szombaton  a Kaldera, a Nagyvillany és Tilos Technopartival lehet elütni az időt. 
A vasárnap a Tilos családos, gyerekes napja, így aki nem a Belvárosi fesztivál Halász Judit-koncertjére viszi a gyerekét, az hozhatja ide az egész családját, mert nemcsak a Liget Fesztiválon lép fel Szalóky Ági, hanem itt is, de rajta kívül még szórakoztatja a népet Rolando Bűvész,  az Inner Garden, a Bujdosó Trió és a Moszkva Tér.

Az V. kerületi önkormányzat belvárosi fesztiválja is ma nyitja kapuit. A háromnapos nyárindító ingyenes fesztiválon parádés a fellépők listája. Pénteken Szatmári Juli, Irie Maffia, és Szűcs Judith-Aradszky László-Kovács Kati trió sokkolja a tömeget. A világzenei színpadon hallhatjuk és láthatjuk a már ritkán fellépő gyöngyszemet, a Zubolyt. A koncertek után pedig csenddiszkó Grabowskival, Sanyival, DJ Allstarzzal és sok mással. Szombaton jön a Belga, a The Carbonfools, a nosztalgia színpadon Horváth Charlie és Soltész Rezső is ott lesz. Vasárnap itt is családi nap, Halász Judit, Paprika Jancsi bábelőadás és más gyerekprogramok, esti jó koncertek Ivan & The Parazol, Magashegyi Underground és az Intim Torna Illegál együttesekkel.

Az Akváriumban meg a Brain Bar fesztiválon mondanak sokan okosakat. Hallgatni ér!

Szombaton lesz a Kórusok Éjszakája. Egy éjszakára kórusok koncerttermeivé válik a józsefvárosi Palotanegyed és a Pollack Mihály tér és környéke. Szemtanúi lehetünk az Acappella együttes rövid és szokatlan zenei performanszának, flashmobok és zenei játékok lepik el a Józsefvárost.

Vasárnap Judafest. Szerencsére ismét lezárják a Kazinczy utcát a Király és a Wesselényi utca közötti szakaszon. Az egykori Kereszt utca, ahol kóser húsüzemek, kóser éttermek, rézüzemek, kártyafestő műhelyek és kávéházak sorakoztak, egy napra szinte teljes hosszában szabadtéri színpadoknak és a zsidó kultúrához kapcsolható, színesebbnél színesebb programoknak ad helyet. Június 7-én egy napba sűrűsödik a belvárosi zsidó és bulinegyed kulturális és gasztronómiai legjava Mautner Zsófiával. Itt is ingyenes koncertek lesznek, gyerekprogramok, a régi zsidó negyed elrejtett zugait bemutató városi séták, instant 10 perces lengyel-, magyar-, jiddis-, hébernyelv-tanfolyamok, különleges ételek, italok és egész napos vásár várja az érdeklődőket.

Vasárnap indul a Gyereksziget is. Az első hétvégén Gryllus Vilmos-, Halász Judit- és a Makám-koncertek várnak mindenkit a színpadon.

És vasárnap délután 15 órától még Nyitott Műtermek délutánja is van. Az esemény fókuszában most a fővárosban található műteremházak, az AMA Ház, a Budapest Art Factory és Art Generation állnak. Három – térben egymáshoz közel található – alkotói közösség nyitja meg kapuit a közönség előtt.

Tovább


Reblog