Kicsit olyan érzésem van, mintha mindenki ezen a hétvégén szeretné meghódítani a közönséget. Nagyon sok minőségi program közül választhatunk péntek reggeltől vasárnap hajnalig.

A Placcc fesztivál közepére érkeztünk. Ebből az alakalomból ma meg lehet hekkelni a várost. Ehhez a programhoz kapcsolódik szombaton a Don’t eat group laboratóriuma. A Remixing the City: Loop Event című audiovizuális és intermediális akció a mai mindennapi nagyvárosi élet köztereinek, az „emberi területek” lenyomatainak bemutatására tesz kísérletet. Vasárnap a noppa 2015-ben folytatja a tavaly elkezdett Ez a hely MENŐ! interaktív várostörténeti jelölőhálózatának bővítését. Ezen az eseményen a Ferencváros egyes különleges múltú helyei kerülnek térképre, olyanok, amelyek a mindennapi életben észrevétlenek maradnak. A projekt célja rámutatni azokra az épített értékekre, amelyek a szó átvitt vagy valós értelmében el vannak rejtve a szemünk elől, más épületek, tárgyak, vagy éppen az idő által. 

Szintén a középidős az ARC kiállítás.

 Csütörtökön elstartolt az Orosz filmhét. Az idei válogatásban öt fontos, Magyarországon még nem vetített kortárs filmet nézhetünk meg. A Drága Mamában huszonéves fiatalember igyekszik elszakadni anyukája szoknyája mellől; az Intim helyek a mai moszkvai középosztály titkaiba ígér sajátos bepillantást, a Páciensek című film egy házasság válságát tárgyalja ki a pszichológia és a vallás párharcán keresztül. A Korrekciós osztály főhőse egy tolószékbe kényszerült kislány, aki az iskolában először szembesül igazán a nagybetűs élettel.

Amír fia, Iván


Az Amir fia, Iván egy igazán aktuális film. Egy, három gyerekével a háború elöl menekülő szevasztopoli nő egy üzbég faluban élő férfi házában talál menedéket, akinek a harmadik felesége lesz...

Erre a hétvégére esik a Kulturális örökség napjai is. Az idén több mint 300 helyszínen, 657 ingyenes program lehetőséggel várja látogatókat az eseménysorozat. Ebben az évben Rómer Flóris, Róth Miksa és Klebelsberg Kunó születésnapja, valamint a két világháború évfordulója került fókuszba. A sok budapesti helyszín közül – a belvárosra koncentrálva – nyitva lesz Seress Rezső otthona a Dob utcában (épp abban a házban, aminek a tűzfaláról most szedik le a vakolatot). A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát maga az épületrehabilitáció építész tervezője mutatja be. Egész napos sztoricserebere lesz a Városfal pihenőben. Nyitva lesznek a Nemzeti Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum pénzügyi palotái.

Hopp Ferenc múzeum kertmegnyitó

 A Hopp Ferenc múzeumban a Kert megnyitón popup képeslapkészítésre is lehetőség lesz. Érdemes szemezgetni a térképről.

Az Európai mobilitási hét keretén belül autómentes lesz a hétvégén az Andrássy út.

Vasárnap ez évben a Kazinczy utcában Autómentes Gyermeknap lesz. A gyermekek világnapján még jobban figyelnek a gyerekekre. A tavalyihoz képest is több gyerekprogram, többek között rajzverseny, kézművesfoglalkozások, Helló Anyu! ökojátszóház, a Rutkay Bori banda és a Roszica Bolgár Gyermek Táncegyüttes várja a gyerekeket. A kísérő felnőttek bekapcsolódhatnak a bulinegyed életével, problémáival, az ingatlanpiac változásainak hatásával is foglalkozó urbanisztikai fórumba. A kertekben koncerteket hallgathatunk, zenél a Canarro, Bognár Szilvia és az Etnoé, utcán lesz a Nagy Edi trió, és lesz a Lány a liftben koncert.

Péntek este 18.00 órától a lengyel irodalomkedvelők számára igazi ínyencséget kínál a Gdansk Könyvesbolt és büfé.

Pálfalvi Lajossal A Transz-Atlantik megállói. Gombrowicz című könyvéről Németh Orsolya beszélget. A beszélgetés alatt a legfinomabb lengyel kézműves söröket lehet kóstolgatni.

Szombaton a közeli szomszédos utcában a Libellában Kasza László „lesz és kész” című kiállításának megnyitóján lehet részt venni.

Péntek este a Budapest Parkban lép fel az elektro swing és a downtempo kedvelőinek kedvence, a Parov Stelar és zenekara. A Dürer kertben a Jónás Vera Experiment ünnepli 4. születésnapját. Szombaton este az Aurórában a Taraf de Akácfa magyar–svéd–francia zenekar táncoltat. Ugyanezen az estén az Ellátóházban Dj Maandjet trip-hop, hip-funk, soul, jazz, electro, hip & reggae zenéket kever.

Szombat éjszaka negyedszerre rendezik meg a Színházak éjszakáját. Az eseményhez a budapesti színházak színe java csatlakozott. A programok közül itt is nehéz választani. A Jurányiban a Duda Éva Társulat táncosai például a Bélaműhely zenészeivel tánc parkour estet tartanak. De ezen az estén itt lesznek a Grecsó fivérek, betekintést kaphatunk a férfiak szexuális világába, a TÁP színház „kéming outol”. A Szkénében hatha jógával kezdik az estét, és fokozatosan lazul a program kiállítással, tárlatvezetéssel, felolvasóesttel és végül Müller Péter Sziámi and Friends & Pintér Béla és Társulata koncerttel.

Trafóban Fenyvesi Áron, a Trafó Galéria kurátora tart exkluzív tárlatvezetést Mihut Boscu Kafchin önálló kiállításán. Lesz Trafó-mozi és Most ilyen. Milyen lesz? címmel A Dollár Papa Gyermekeinek novemberben bemutatásra kerülő új produkciójának olvasópróbája is. Az Örkény Színházban meg ott lesz a Hanem zenekar, a Katonában Kultúrpolitika Veiszer Alindával, és legfőképpen Hírszínház élőben.