Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Maramutótól a Darjeelingig. Teaházak Budapesten

Megoszlanak a vélemények arról, hogy hőségben jó teázni, vagy sem. A teatermelő vidékeken a tea fogyasztása melegben is megszokott dolog, míg az európai országokban, eltekintve a britek ötórai teázásától, többnyire a hideg évszakokhoz köthető a tea. A tea hőségben ajánlott fogyasztását azzal magyarázzák, hogy a meleg ital hatására a bőrerek kitágulnak, fokozódik az izzadás, ezáltal a test lehűl. Más elméletek szerint nincs különösebb tudományos oka a hőségben való teázásnak, egyszerűen csak kulturális szokásokhoz köthető.

Budapesten valamiért az V. kerület lett a teaházak gyűjtőhelye.

A Semmelweis utcában, a Puskin mozi kávézójával szemben a Kelet csillaga kávé- és teaházban igazi keleti hangulat fogad bennünket. A nagyon szépen kivitelezett belső térben, alulról melegített kis kannában kínálják a teát, a tea fajtájához illő csészével. Kínálatukban egyaránt szerepelnek különböző ízű kávék és teák, amelyek mellé pazar édességeket fogyaszthatunk. Az emeleti részen és kinn a teraszon, engedve a jó érzetnek, vízipipázásra is van lehetőség.

A Váci utcában található 1000 Tea(ház) kis belső kertjével a teaházak egyik gyöngyszeme. Az ázsiai teakultúra hangulatában fürdőző teaház a hagyományos és zöld teák számos fajtáját kínálja. 

A Demmers teaház a Nádor utca kis pihenőszigete. Az osztrák teahálózathoz kapcsolódó kis üzletben több mint 200 féle minőségi szálas teából lehet választani, és teázási kiegészítőket is vásárolni.

A japán teázási szertatások budapesti fellegvára a Maramuto. A teázó annyira autentikusnak hat, hogy egy-egy pillanatra eltűnik tér és idő, mintha nem is Budapesten lennénk. A boltban olyan japán teák közül lehet választani, amelyekhez az anyaországon kívül nem nagyon lehet hozzájutni. A porrá őrölt zöld, szálas fekete, oolong vagy pu-erh stílusú, de a filteres teák is megtalálhatók a kínálatban. A boltrészen japán biogazdaságokban termelt, organikus termékek közül lehet válogatni. Nem beszélve a teaalapú islerről és csokoládéról.

Az indiai kultúrával átitatott, Wesselényi utcai Darjeeling teaház már több mint nyolc éve a teázók biztos helye. A Darjeeling fekete és zöld teák mellett közel 120 féle, különböző országokból származó teákból lehet választani.  A baldachinos szeparéban perzsaszőnyegen és párnákon üldögélve a teák mellett más indiai csemegéket is lehet fogyasztani. A nyári időszakban pedig kis utcai teraszon üldögélve lehet teázni.

Az Újlipótvárosban a Katona József utcában bukkantam rá az Első pesti teaházra, ahol egy olyan idős, kedves bácsi szolgál ki, hogy elhisszük, tényleg ez az első Pesti teaház. Miközben az is. 1995-ben 15-féle teafűvel nyitották a boltot, mára 170-féle teából lehet választani. A kínálatukban mindenféle, teázáshoz szükséges kiegészítőt is lehet vásárolni.

Tovább


Miért kungfuzzuk a teát?

A teának nincs se sommelier-je, se baristája. A teának inkább elhivatott közvetítői vannak, mint amilyen Csillag Péter és testvére, Zoltán. A Hanami teaház nélkül Budapest ma sokkal kevésbé lenne élhető és szerethető város - ez kollégánk, Kling József meggyőződése. Lássuk, miért.

A fiúk a harmincas éveik második felét tapossák, meg egy csomó ember számára a tea útját. Augusztus elején lesz öt éve, hogy megnyitották a Hanami kapuit. A vállalkozást Péter a párjával indította be, Zoli először csak a teaház weboldalát készítette el, aztán ott ragadt. Aki egyszer a tea útjára lép, annak van hova mennie. Pedig ők is a filteres Liptonon szocializálódtak, azon a cukros-citromos langyos üdítőn, amitől generációk hosszú sora ma is torokfájásra, influenzára asszociál. A teáról él a legtöbb torzkép bennünk.

HanamiCsillag Zoltán és Péter

Aztán Péter a '90-es évek végén rákattant a természetre, elkezdett túrázni, kirándulni. Hogy pontosan hol és mikor lépett a tea ösvényére, képtelen felidézni. Egyszer csak ott volt. Magyarországon mindenki autodidakta módon sajátítja el a teaértést. Nem úgy van, hogy amikor már eleget tudsz róla, nyitsz egy teaházat. Pont fordítva. Megvan a spirituális indíttatás, megnyitod a teaházat, aztán jönnek a cuccok, kóstolsz, figyelsz, koncentrálsz, elmélyülsz. Napi 8-10 órában teával foglalkozni öt éven keresztül, na, ezt nevezem én eredeti szellemi tőkefelhalmozásnak. A ráfordított idő egyenesen arányos a hozzáértés mélységével.

Három éve járok rendszeresen a Hanamiba. Valahányszor belépek, mindig az az érzésem, ennek a boltnak saját éghajlata van. Nem vallásos vagy ezoterikus értelemben. Mintha simán más időzónába lépne az ember. Lemész az alagsori vendégtérbe, teázol egy órát, majd fent ismét kilépsz a Királyi Pál utcába, és átéled, mire gondolhatott Hérakleitosz, amikor kijelentette, nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba.

A pulton mindig ott a kungfu készlet, a vízmelegítő folyamatosan duruzsol. A teázás meditáció. Szertartása van. A tea kungfuzása azt jelenti, hogy a harcművészetből örökölt mozdulatokkal egy speciális teatálcán, kifinomult, jól megkomponált és összehangolt eszköztár segítségével hívjuk elő a jó minőségű tea legrejtettebb aromáit. Hogy pontosan hogyan néz ki a kungfu teázás, azt egyszer már itt megpróbáltam megfogalmazni.

Szóval kellett ahhoz némi bátorság, hogy minőségi teázót nyisson Csillag Péter. Előtte ebben a szegmensben jóformán csak az 1000Tea játszott. Péterünk megfordult ott párszor, de az is hamar megfogalmazódott benne, hogy ő majd másképp csinálja. Talán jobban. De biztosan másképp.

HanamiKungfu készlet

Az alapdilemma az volt, vajon kis választékkal vagy széles szortimenttel induljon? Az utóbbi jött be. Talán a puerh az egyetlen, amiből induláskor hat-hét fajta volt csupán, manapság 50-60 féle van belőle rendszeresen.

Aki egyszer már rákapott az igazi oolong, a puerh vagy a japán zöld tea ízére, az nem kanyarodik vissza az ízesített teákhoz. Persze ott is létezik jó minőség, de az a vicc, hogy egy jobb fajta természetes teában sokkal több illat és íz van elrejtve, míg egy hozzáadott karamell- vagy cseresznyearoma másról aztán nem is szól. Míg dumálunk, épp egy Dong Fang Mei Ren sötét jünnani oolongot kóstolunk, amelynek olyan citrusos aromái és fűszeres ízei vannak, melyekkel semmiféle mesterséges aroma nem képes felvenni a versenyt.

Tovább


Reblog