Megoszlanak a vélemények arról, hogy hőségben jó teázni, vagy sem. A teatermelő vidékeken a tea fogyasztása melegben is megszokott dolog, míg az európai országokban, eltekintve a britek ötórai teázásától, többnyire a hideg évszakokhoz köthető a tea. A tea hőségben ajánlott fogyasztását azzal magyarázzák, hogy a meleg ital hatására a bőrerek kitágulnak, fokozódik az izzadás, ezáltal a test lehűl. Más elméletek szerint nincs különösebb tudományos oka a hőségben való teázásnak, egyszerűen csak kulturális szokásokhoz köthető.

Budapesten valamiért az V. kerület lett a teaházak gyűjtőhelye.

A Semmelweis utcában, a Puskin mozi kávézójával szemben a Kelet csillaga kávé- és teaházban igazi keleti hangulat fogad bennünket. A nagyon szépen kivitelezett belső térben, alulról melegített kis kannában kínálják a teát, a tea fajtájához illő csészével. Kínálatukban egyaránt szerepelnek különböző ízű kávék és teák, amelyek mellé pazar édességeket fogyaszthatunk. Az emeleti részen és kinn a teraszon, engedve a jó érzetnek, vízipipázásra is van lehetőség.

A Váci utcában található 1000 Tea(ház) kis belső kertjével a teaházak egyik gyöngyszeme. Az ázsiai teakultúra hangulatában fürdőző teaház a hagyományos és zöld teák számos fajtáját kínálja. 

A Demmers teaház a Nádor utca kis pihenőszigete. Az osztrák teahálózathoz kapcsolódó kis üzletben több mint 200 féle minőségi szálas teából lehet választani, és teázási kiegészítőket is vásárolni.

A japán teázási szertatások budapesti fellegvára a Maramuto. A teázó annyira autentikusnak hat, hogy egy-egy pillanatra eltűnik tér és idő, mintha nem is Budapesten lennénk. A boltban olyan japán teák közül lehet választani, amelyekhez az anyaországon kívül nem nagyon lehet hozzájutni. A porrá őrölt zöld, szálas fekete, oolong vagy pu-erh stílusú, de a filteres teák is megtalálhatók a kínálatban. A boltrészen japán biogazdaságokban termelt, organikus termékek közül lehet válogatni. Nem beszélve a teaalapú islerről és csokoládéról.

Az indiai kultúrával átitatott, Wesselényi utcai Darjeeling teaház már több mint nyolc éve a teázók biztos helye. A Darjeeling fekete és zöld teák mellett közel 120 féle, különböző országokból származó teákból lehet választani.  A baldachinos szeparéban perzsaszőnyegen és párnákon üldögélve a teák mellett más indiai csemegéket is lehet fogyasztani. A nyári időszakban pedig kis utcai teraszon üldögélve lehet teázni.

Az Újlipótvárosban a Katona József utcában bukkantam rá az Első pesti teaházra, ahol egy olyan idős, kedves bácsi szolgál ki, hogy elhisszük, tényleg ez az első Pesti teaház. Miközben az is. 1995-ben 15-féle teafűvel nyitották a boltot, mára 170-féle teából lehet választani. A kínálatukban mindenféle, teázáshoz szükséges kiegészítőt is lehet vásárolni.