Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Terézváros mentőcsomaggal támogatja a bajban lévő vendéglátósokat

A terézvárosi önkormányzat több opciósmentőcsomaggal támogatja a járvány miatt nehéz helyzetbe került helyi vendéglátóipart.

 


A támogatás fő elemei:

  • Az önkormányzati helyiségek bérlőinek, csak a közös költséget kell fizetni 2021. március 1. és 2021. május 31. között,
  • 2021. június 1-től augusztus 31-ig a bérleti szerződés szerint fizetendő, kedvezménnyel nem érintett bérleti díj 50%-át kell fizetni.
  • Teraszengedélyt igénylőknek nem kell közterület-használati díjat fizetni teraszengedélyre 2021. március 1. és augusztus 31. között,
  • 2021. szeptember 1-től év végéig a közterület-használati díj 50%-át kell megfizetni a teraszengedélyek igénylésénél,
  • három munkanapon belül elbíráljuk a kérelmét annak, aki a korábbi engedélyének megfelelően kéri újra a terület használatát,
  • parkolóhelyekre is engedélyezzük a teraszhasználatot egyedi elbírálással. 
  • Nem kell fizetni felügyeleti díjat 2021 első félévére.                                                           

Kampány indul annak érdekében, hogy a terézvárosiak a helyi vendéglátósok szolgáltatásait részesítsék előnyben.

támogatás turizmus covid vendéglátás terézváros

Tovább


D-Day avagy "az ami elveszett..."

Tegnap határozatot hozott az Erzsébetvárosi Önkormányzat, arról, hogy mi legyen a bulinegyeddel. Az Önkormányzati testület úgy határozott, hogy népszavazás formájában, a helyi lakosságra bízzák, hogy mi legyen a negyed éjszakai életével. Döntse el azt a nép, az Isten adta nép. A népszavazáshoz, persze nem sikerült időpontot csatolni, így a "neverending story" nem látható meddig tart, s a nesze semmi, fogd meg jól határozat  nem lesz egyelőre gyógyír a bulinegyedben élő lakosság folyamatosan levedző sebeire.
Ellenben, addig a kocsmák, továbbra is a megszokott módon zsigerelhetik ki a lakosság türelmét, az önkormányzat pedig még nyugodtan eladhatja az üresen marad önkormányzati helyiségeket. A belső kerület kormányzatközeli és a kocsmások lobbija jól teljesít.

bulinegyed belső-erzsébetváros kocsma turizmus D-day

A vendéglátósok kaméleon viselkedéséhez hasonló színváltása sokkal mélyebben érinti  a negyed kulturális életének fejlődését.
Nincs is olyan messze azaz idő, amikor Belső-Erzsébetváros épp kivakarja magát a sötét középkorból, a Klauzál térből használható rekreációs teret csinál, beenged pár kocsmát a foghíjtelkekre, üzletekkel, vendéglátóhelységekkel kezdi el élhetővé tenni a negyedet.
Az akkoriban megjelenő kocsmák, mint a Sark, a Szimpla, az Ellátó, a Sixtus, az egykori Mumus, a Kőleves étterem a Negyed, sőt a Belváros, olyan színfoltjaivá váltak, amelyek helyi és belvárosi lakosokra építve egyre nagyobb intenzitással vettek részt a városrész életében. Olyan melegséget, kulturális színfoltot kvázi akolmeleget teremtettek, amiből közéletet élő értelmiségi nem feltétlen akart kimaradni. Jelenlétükkel pont olyanná vált ez a városrész, amelyet egészségesen lehetett szeretni.

bulinegyed belső-erzsébetváros kocsma turizmus D-day

A tegnapi önkormányzati ülésen történt eseményeknek talán azaz egyik legszomorúbb tanúsága, hogy a buli negyed úttörő kocsmái, amelyek egykoron még a helyi lakosság kegyeit keresték és programjaikkal a demokratikus elveket képviselték, ma már a kormányzati köröknek beágyazott korrupt rendszert képviselik a nyereségeik megvédése végett. ÉS nem veszik észre, hogy azt a helyi intimitást, szerethetőséget már rég tönkretették, meghazudtolták s mi több a lakók szemébe hazudják, amit egykoron szerethettek bennük. Ma már a Szimpla, a Kőleves, az Ellátóház/kert, Fogasház/Instant stb. Sem más, mint egy olcsó turisztikai 'lebúj', aminek se íze, csak bűze. Halak, kik jól lubickolnak egy bűzős tengerben.

Tovább


A Klauzál téri piac a világ 31 legérdekesebb helyszíne között

A Klauzál téri piac bekerült a Lonely Planet 31 legérdekesebb turistalátványossága közé. Igaz, hogy a 27. helyre, de kétségkívül nem ez határozza meg azt a sikert, amit a felújított és nemrég átadott csarnok megél.

Klauzál tér Lonely Planet turizmus Erzsébetváros Budapest

A Klauzál téri csarnok felújítása úgy sikerült, hogy azt egyaránt szeretik a helyiek és a külföldiek, ahol a funkcionalitás továbbra is kielégíti a helyi lakosság igényeit, ugyanakkor a turisták is minőségi szolgáltatást kapnak.

Klauzál tér Lonely Planet turizmus Erzsébetváros Budapest

Klauzál tér Lonely Planet turizmus Erzsébetváros Budapest

Klauzál tér Lonely Planet turizmus Erzsébetváros Budapest

Klauzál tér Lonely Planet turizmus Erzsébetváros Budapest

Klauzál tér Lonely Planet turizmus Erzsébetváros Budapest

Klauzál tér Lonely Planet turizmus Erzsébetváros Budapest

A Lonely Planet rangsorát egyébként Nicaragua legmagasabb aktív vulkánjának megmászása vezeti, ezt a japán Hokkaido Expressz tavasszal beüzemelő járata és a Ruandába visszatelepített oroszlánok megfigyelése követi. A rangsorban található még a kibővített Panama-csatornán való átkelés és a látogatás a guadeloupe-i Rabszolgaság Múzeumában is.

Fotók: Szerkesztő

Tovább


Megszépülhetnek a város turisztikai információs pavilonjai

A Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. szeretne leszámolni az igénytelen turisztikai információs pontokkal. 

turista információs pont Budapestinfo pont turizmus

Ezért a város turizmusának vérkeringését segítő információs pavilonok egységes arculatának kialakítására pályázatot írt ki.

Az információs pontok egész évben segítik a turisták tájékozódását, és itt lehet megvásárolni a város turisztikai szolgáltatásait kiegészítő Budapest Card kártyát is.

A designpályázat célja, hogy megjelenésében a város arculatához illeszkedő, egységes, brand értékű információs ponthálózat jöjjön létre. 

turista információs pont Budapestinfo pont turizmus

A pályázatoknak tartalmazniuk kell, hogy az infopontok miként képesek a kereskedelmi és információs szolgáltatásokat egyben ellátni. A tervezés során kiemelt figyelmet kell fordítani a pavilonok fenntarthatóságára.

Figyelembe kell venni, hogy a maximum 2-4 m2 alapterületű információs pontok közterületre kerülnek, be kell tartani a hatályos, az adott területre vonatkozó jogszabályokat.

Fontos, hogy a pavilonok jól tudjanak alkalmazkodni a terület infrastrukturális adottságaihoz is.

turista információs pont Budapestinfo pont turizmus
egy Grazi turisztikai információs pont

 A pályázatokat 2015. december 25-ig lehet benyújtani.

 A tervek díjazására 1,5 millió forint áll rendelkezésre. Az első helyezett 700 ezer, a második 500 ezer, a harmadik 300 ezer forint nettó díjazásban részesül.

Tovább


Reblog