Mindenki számára elérhető lett a Budapest című havilap a világhálón. A sok képpel, illusztrációval, korabeli fotókkal kivitelezett havilap a főváros kulturális életéről, épületeiről, történelméről, de leginkább Budapest lakóiról közöl írásokat.
A Budapest folyóiratot 1945-től 1947-ig Némethy Károly akkori fővárosi kulturális tanácsnok szerkesztette. A ’45 utáni időszak kevéssé lokálpatrióta gondolkodása a színvonalában, műfajában kiemelkedő lap megszűnéséhez vezetett.

A Fővárosi Tanács által kulturális újságként indult második időszak (1966-1988) első embere Mesterházi Lajos, a lap olvasószerkesztője pedig Fekete Gyula volt. Nekik és a későbbi szerkesztőknek is sikerült visszaállítaniuk a lap Némethy időszakában felépített presztízsét.  

1986-tól érezhető a lap hanyatlása. Először formátumában, szerkezetében változik, majd könnyedebb hetilapként 1988-ban eltűnik a süllyesztőben.
2003-ban Saly Noémi, Török András, Ráday Mihály és Gerle János által alapított baráti és szakmai társaság, a Nagy Budapest Törzsasztal az a fórum, amely nem hagyja, hogy a főváros várostörténeti, a város kultúrájával, mindennapi embereivel foglakozó folyóirat nélkül maradjon.

A Budapestet imádó, lelkes társaság nagy vállalkozásává vált a Budapest folyóirat újraindítása és szellemi támogatása. Így 2004 márciusában megjelenhetett a Budapest folyóirat harmadik időszakának első száma Buza Péter szerkesztésével. A lap azóta is havi rendszerességgel megjelenik.

Egy támogatói akciónak köszönhetően a szerkesztőség most örömmel értesíti azokat, akiknek fontos Budapest, hogy ingyen elérhetővé vált a kiadványok archívuma 1945-től 2013-ig. A folyóirat adatbázisát minden évben egyszer frissítik az előző évi számokkal.