Te melyiket választanád? Az elmúlt héten, sőt már korábban ellepték a fővárost a különböző díszítésű karácsonyfák. Majdnem minden adventi vásárnak, bevásárlóközpontnak van egy önálló, sokszor a giccs felső határát súroló módon feldíszített fája, nézz meg pár példát itt!
 



Úgy tűnik, mégis a legnagyobb szenzáció minden évben az ország karácsonyfája. Többek között talán azért mert, ez a legnagyobb feldíszített fa az országban, persze ezt bátran végig lehet gondolni úgy is, hogy az ország egyik legnagyobb kivágott fája, amely az összes feldíszített karácsonyfa közül a legtöbb dísszel pompázik a Kossuth téren. Az idén a 19 méter magas, 45 centiméter törzsátmérőjű fenyőt a LED-sorok és fényfüzérek között 650 bordó, fehér, óarany díszgömb, 200 óarany fadísz ékesíti, a fa csúcsán pedig egy 130 centiméteres, 30 kilogrammos, csillag alakú, óarany világítású csúcsdísz ül.

Tehát nagy valószínűséggel az ország karácsonyfája nemcsak a legnagyobb, legdíszesebb, hanem a legdrágább fa is. Az ország karácsonyfájának felállítását ebben a videóban érdemes megnézni.

De van élet az ország karácsonyfáján túl is. Van valami más azok számára, akik ebben a karácsonyfa jelképshow-ban – ha már úgyis van – olyan fát állítanak, amelyik más, mint a többi fa, és nagyon más, mint az ország karácsonyfája.

Több kommentben, újságcikkben olvasható, hogy lehetne akár ez is az ország karácsonyfája. De nem az. Hanem a Hello Wood, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Design Terminál adományfája.

A 150 mázsa fából felhúzott karácsonyfa „világítását” kívülről a random választott, fehérre festett végű rönkök biztosítják. A karácsonyfába be lehet menni, le lehet ülni, megpihenni egy kicsit. Belül szakrális térre emlékeztető kupola alatt és a padok előtt egy kék színű fénnyel világító lámpa (legalábbis este, amikor én voltam) lélekemelő, „mintha kandalló meleg” hangulatot áraszt.

Itt elolvasható az is, hogy kinek és hogyan lehet adományozni. A farönkök a bontás után hátrányos helyzetű, rászoruló családokhoz kerülnek. 

Az is jó, hogy az idén a forgalmasabb, mindenki számára könnyebben elérhető Erzsébet téren állították fel a fát, nem úgy, mint tavaly a szintén zseniális szánkófát a MÜPA elé.

A tavalyi legtutibb karácsonyfáról a pont!budapest elődjének cikkében olvashatsz, és szemelgethetsz is a szuper képek közül. Szóval, folytasd csak, HelloWood, és legyen egyszer a te fád az ország karácsonyfája!