Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így néz ki Budapest közösségi sporttérképe

A Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. egy új, hiánypótló közösségi térképet hozott létre. Az online térkép célja, hogy a sportolni vágyók maradéktalanul tájékozódhassanak a fővárosi sportlehetőségekről.

Ez egy olyan közösségi térkép, amely a felhasználók által szabadon szerkesztve mutatja meg Budapest szabadtéri mozgásra és sportolásra alkalmas területeit, helyeit. A térképen nemcsak a hagyományos sportágak, a futásra, kerékpározásra alkalmas helyszínek, hanem az új, nem egy esetben játszóterek környékéhez köthető mozgásformák, mint a parkour, slacklinet vagy a street workout gyakorlására alkalmas helyek is megtalálhatók. A felhasználóknak mindemellett lehetőségük van a sporttevékenységekhez köthető események jelölésére, sportklubok szervezésére is.

Tovább


Budapest rajzfilmeken. Vasárnapi rajzfilmmatiné

5 + 2 rajzfilm Budapesti részletekkel. Olyan rajzfilmválogatás, ahol a sztorik Budapesten játszódnak. Figyelem, vasárnap délelőtti matiné következik!

A Vili, a veréb egész estés rajzfilm a Klauzál téren játszódik. A film Paraj Vilmos a verébbé változott kisfiú megjavulásáról szól. Ugyanis Vilmos előszeretettel lövöldözte az ablakából a verebeket. Addig, amíg Verbéna, a verebek tündére jobb híján verébbé varázsolja.

A szomszédos kerületben, Józsefvárosban játszódik a Nyócker című legendás rajzfilm, ami 2005-ben Európa legjobb animációs filmje címet kapott. A filmben különböző etnikumú gyerekek gyorsan szeretnének pénzt szerezni. Ezért kihasználják a lehetőségek széles tárházát, mindent, amit a városnak ez a szegény kerülete ad, kurvákat, striciket, teret és időt. Egy ötlet segítségével visszarepülnek az időben, és a földtörténet őskorában olajat fakasztanak a leölt mamutok hulláiból. Így aztán lesz a nyolcadik kerületben hirtelen jött olaj és gazdagság és nagy zavar a világgazdaság gépezetében.

Igor Lazin „Az egy nap a szabadság" című 4 perces animációs filmjében elindul a Szabadság-szobor, hogy randevúzzon József Attilával.

A Budapest airport safety nem a szórakoztató rajzfilmek közé tartozik, ám grafikai ábrázolását lehet szeretni, és mindemellett bepillanthatunk a Budapest repülőtér napi dolgaiba.

Végső Ágota Monster City című animációs filmjében egy plakátfigura életre kell, hogy szembeszálljon a várost fenyegető szörnnyel. A nagy hajsza közben pedig megmutatja a nézőnek a város különböző részeit.

S végül a „Szegény Peti nagymamája" című rajzfilmben a nagyi elindul a Szigetre, hogy megkeresse az unokáját, hogy elvigye neki az otthon felejtett uzsonnát, kalácsot, kolbászt és ivólevet… aki aztán az unokája mellett, a detoxsátorban ébred.

Elena Rogova és Zsenya Pavlenko "Látszat és valóság" című animációs filmje Budapesten készült. A filmben jól látszódik a Parlament, a Lánchíd és a Margit-híd is.

Tovább


Budapest, ahogy meg sohasem láttad

Ma nyílik Vass Gergely fotókiállítása az ArtBázis Összművészeti Műhelyben. Elküldött nekünk pár fotót a kiállítás anyagából. Ő így látja Budapestet. 
Gergely, avagy Gregory Iron négy-öt évvel ezelőtt kezdett neki a most látható budapesti kísérleti anyag összeállításának. A kiállítás ötletét egy már meglévő fotója adta, amit egyszerűen csak továbbgondolt, majd ehhez készítette a többi képet, melyek véleménye szerint úgy mutatják be a várost, ahogy más képei nem.

Tovább


Krétakör garázsvásártól a Budapest Pride Filmfesztiválig. Hétvégi programajánló

Ha koncert,

…akkor Tudósok Kamikaze Parti  szombat este a Trafóban. A jövőre 30 éves zenekar a kelet-európai poszt-punk avantgárd egyik legszívósabb túlélője. A Tudósok zenekart drMáriás alapította Újvidéken 1986-ban. Zenei világukat a szabad jazz, a morbid költészet, a zajzene és a punk-funk-diszkó elemei hatják át. A szombati koncert vagy Kamikaze Parti, hosszú idők óta az egyik legnagyobb szabású Tudósok-koncertnek ígérkezik. A parti vendége lesz a Taiko Dobolda, amely japán dobjaival fogja táncra perdíteni a népet! 

Ha vásár,

….akkor Krétakör-garázsvásár. A Krétakör január végével elhagyja eddigi székhelyét, a Bázist, ezenkívül átalakul, van, aki elmegy, van, aki marad. A változások apropóján megválnak dolgaik jelentős részétől. Ezeket a menő krétakörös cuccokat lehet megvásárolni szombaton 10-16 óráig a Krétakör-garázsvásáron!

Ha mozi,

…akkor még a hétvégén tart a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál a Kolor, Hátsó kapuban. A fesztivál kiemelt célja az LMBTQ emberek reprezentációjának és láthatóságának növelése Magyarországon. A filmfesztivált több kísérőrendezvény, beszélgetések és kiállítások gazdagítják.

Így például szombaton este a Fogasházban rendeznek egy, a fesztiválhoz kapcsolódó bulit, ahol a legmeghatóbb, legviccesebb, legizgalmasabb LMBTQ témájú filmeket lehet majd megnézni, ha lemaradt volna bárki is a héten vetített filmekről. A mozizás után pedig a Deck Attack és a Szkafander DJ pörgeti a lemezeket. 

 Ha tánc,
…akkor a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál. Az idén több mint 120 pályázatból 27 versenyprodukciót válogattak be a 2015. január 15-17. között megrendezendő versenyprogramba a MU Színházban.

Tovább


Alternatív és más Budapestek

Január 17-ig látható KoPé, alias Kovács Péter Alternatív Budapest kiállítása a Palomában. Kovács Péter fotómanipulációin keresztül úgy rendeződnek át jól ismert budapesti terek és helyszínek, hogy leginkább valami futurisztikus, sci-fi Budapesten kezdjük magunkat érezni.

Az alkotó ufókat, zombikat, őslényeket vagy akár a Beatles együttest helyezi el a budapesti térben. Képein láthatunk a Szabadság hídról elfutó T. rexet, épp felrobbanó Hősök terét vagy mesebeli égig érő paszulyt a Vígszínház tetején. Még több képet egy korábbi posztunkban lehet nézegetni.

A Bori 37 című kiállítás Mester Bori alkotásaiból szemezget. Ebben a válogatásban számos Budapestről készített kép is látható lesz, a váci kedvenc és a Vivaldi-illusztrációk mellett.

Mester Bori különleges hangulatú képein megjelenik a belsőépítész épített terek iránti vonzalma is. A kiállítás január 10-től a Bormalac Bisztróban nézhető meg.

Nem kiállításra, hanem közös szabadkézi rajzolásra hív a FUGA és a Budapest Sketchers Group, Harka Ágnes képzőművész vezetésével lehet városi szkeccseket rajzolni.

A Budapest Sketchers Group tagjai városi tereket, a városi élet pillanatait rögzítik a füzetlapjaikra.

Tovább


Íme, Budapest burgertérképe!

Újabb tematikus térképpel gazdagodott Budapest. A burger.blog.hu rászánta magát, és elkészítette a város burgertérképét. Ha ránézünk a Google Maps jelölt térképére, úgy néz ki Budapest belvárosa, mintha mindenki burgert enne, és csak burgerezőkből állna a város gasztrokínálata. Miközben persze nem. A Margit híd, Nagykörút, Boráros tér és a Duna által bezárt területen 35 burgerezőhelyet találtam.

A térképen kétféle jelzés van. A sárga színű burgerjelek a sima, egyszerű burgerezőket, míg a barna színűek a BurgerCard elfogadóhelyeket jelölik.

Tovább


Két hasznos Budapest-applikáció

Okostelefonról és tabletről is elérhetővé vált 2014. december 18-ától a közbringarendszert segítő Mol Bubi-applikáció, amely az online áruházakból ingyen letölthető. A több mint egymilliárd forintba kerülő applikációval elérhető a közbringázással kapcsolatos összes funkció, a regisztrációtól és a bérléstől kezdve a bankkártyás fizetésen át egészen a Mol Bubi gyűjtőállomások térképes megjelenítéséig.

Az okos telefonokra QR-kód-olvasó telepíthető, amivel gyorssá és egyszerűvé válik a bérlés. A telefon vagy tablet Mol Bubi-alkalmazásának jobb alsó sarkában lévő ikonjával a mobilkészüléket vagy tabletet a kerékpár hátulján lévő QR-kód fölé kell tartani, és a készülék pár pillanat alatt beolvassa és azonosítja az ábrába kódolt információt. QR-kód-olvasót bármely online webáruházból le lehet tölteni. Egyszerre akár négy biciklit is ki lehet bérelni. A bérlés mellett az applikációval lehetőség van a bérleteseknek kínált online egyenlegfeltöltésre is, vagy különböző típusú jegyekből egyszerre akár négy darab jegy váltására is egyetlen tranzakcióval, és még áfás számlát is lehet igényelni A térképen 78 Mol Bubi gyűjtőállomás található 1100 zöld biciklivel. A Mol Bubi-alkalmazás magyarul, németül és angolul érhető el.
 

A másik alkalmazás a Moovit Budapestre kifejlesztett alkalmazása. Az ingyenesen letölthető applikációval a városi útvonalunkat tervezhetjük meg, akár azonnali indulástól is. A Moovittal lehetőségünk van kiválasztani a számunkra legalkalmasabb utazási eszközt és útirányt. A Moovit térképén megtaláljuk a különböző közlekedési eszközöket (villamos, busz, troli, hajó, metró), útvonalaikat és megállóhelyeiket. Mindemellett a térképen jelölve vannak az emléktáblák, játszóterek, szálláshelyek és még sok hasznos információ.

Tovább


Mobil szauna Duna-parti kilátással

Akár a Budapest fürdőinek szaunáit bemutató poszt folytatása is lehetne… Megnyílt Budapest első mobil szaunája a Duna-, vagyis a Valyo parton, ahol egy kis panorámás fatüzelésű szaunából nézheted szaunázás közben a Lánchidat, a Dunát, a budai várat, vagy ahogy épp elsiklik előtted a karácsonyi díszekkel ékesített 2-es villamos. A buszban van öltöző, hideg zuhany és természetesen jól befűtött szauna. A mobil szauna több helyen is megáll a Duna-parton és Budapest belvárosában 2015. januárban és februárban. Egy szaunabelépővel 6 hozzád tartozóval, baráttal élvezheted ezt a különleges élményt.
 

A mobil szauna nem a valyósok találmánya! Itt van pár példa, hogy miként csinálják ezt máshol.
 

A szaunázásra szánt összeggel pedig a part fejlődéséért dolgozó Valyo Egyesületet támogatod. 

A Valyo Egyesület olyan civil szervezet, amelynek az a célja, hogy összekapcsolják Budapest belvárosát a Dunával. A folyót és partját a kikapcsolódás és a sport területeként képzelik el, ezért rendszeresen Duna-parti eseményeket szerveznek. Ők szervezik a népszerű nyári Valyo !Part programot, a Duna-tanösvényt és számos kisebb rendezvényt.

Tovább


10 könyv Budapestről. Nem csak karácsonyi ajándéknak!

Összegyűjtöttem 10 Budapestről szóló nagyon szép könyvet, amelyeket bátran lehet ajándékozni (nem csak karácsonykor).
 

A kedvencem (több is van) Klement Judit „Gőzmalmok a Duna partján” című könyve. A szerző egy nagyon szépen illusztrált kötetben idézi fel a gőzmalmok világán keresztül Budapest és a városlakók történeteit. A kapitalizmus hírnökeinek is számító, női és férfineveket, és persze cégneveket is, felsorakoztató gőzmalmok a dualizmus koráig meghatározó látványelemei voltak a budapesti Duna-partnak. Azok a malmok, amelyek nem lettek a háború, majd a rendszerváltás áldozatai, nemcsak mint ipari műemlékek számítanak különlegességnek, hanem revitalizált állapotukban exkluzív loft lakásokként, irodaházakként kiemelkedő építészeti alkotások.  

A „Zsebkönyv a zsidónegyedről – fiataloknak” című könyvben fiatalok szólnak fiatalokhoz. A zsebkönyv a „régi pesti zsidónegyedet” mutatja be újszerű, szépen illusztrált útikönyv formájában. A könyv bemutatja a régi zsidónegyed építészeti emlékeit, az itt élt hírességeket. Külön fejezetben olvashatunk kultúráról, a kevés zöldterületről, iparos műhelyekről, helyi fesztiválokról, kocsma- és gasztronómiai életről és mindenről, ami érdekes lehet egy érdeklődő fiatal számára a pesti zsidónegyedben. Még egy kis szótár is található a kötetben. A könyv nem a történelmi elmélyülésről szól, hanem információt kínál és egy szerethető segítséget a fiatalok számára a városnegyedhez. A pont!budapest elődje már egy korábbi írásban bemutatta a könyvet, így akit érdekel a funky zsidónegyed annak érdemes ide lapoznia.
 

És egy másik könyv a zsidónegyedről. Nem csak fiataloknak. Perczel Anna „Védtelen örökség – Lakóházak a zsidó negyedben” című angol és magyar nyelvű, végtelenül precíz könyve rövid történeti bevezetés utcáról utcára, épületről épületre. A Lábass Endre színes fotóihoz tartozó rövid fülszövegeken keresztül ismerhetjük meg belső-Erzsébetváros házait, lakóit és közös történetüket.
 

A Holnap kiadó gondozásában három budapesti témát feldolgozó könyvet ajánlanék. Kapronczay Károly Gyógyító Budapest című könyvében egy olyan budapesti történelmi sétára hívja az olvasót, amelyben bemutatja a város kórházait, gyógyító helyeit és történeti fejlődésüket egészen a római korig visszamenőleg.

Így betekintést kapunk a középkori kolostorházak és gyógyító rendek, a felvilágosult abszolutizmus, majd a reformkoron és a dualizmus korszakán át az orvosi karok és a kórházrendszer kialakulásába. Mesél a katonai vagy tábori, mentő- és magánkórházakról, szanatóriumokról, a sebészcéhről és híres gyógyító emberekről.A könyv jó ajánló lehet a kórházrendszer újragondolásán munkálkodóknak is! 

A másik "gyógyító", szintén a Holnap Kiadó gondozásában megjelent könyv a Borozó Budapest. A szépen illusztrált könyv apró szépséghibája, hogy a címében kicsit mást sejtet, mint amit a tartalomban kapunk. Legalábbis én azt gondoltam, hogy Budapest legendás borozóiról lesz szó a könyvben. Tehát ha valaki erre kíváncsi, az egy másik könyvet keressen. Szóval Búza Péter könyve Buda és Pest szőlőtermesztéséről szól, akkor, amikor még szőlők koszorúja vette körül Budapestet, egészen a filoxéravész végzetes pusztításáig. Beszél budapesti borkultúráról, a bor hazai és külföldi forgalmazásáról, a pezsgőgyártásról és persze a fröccsről. 

A Mesél a város sorozat harmadik könyvében, Kelecsényi László „Mozizó Budapest”-jében a szerző a fővárosi filmszínházak elmúlt 111 esztendejéről beszél. Olyan művelődéstörténeti esszé, amely a folytonos technikai változásokkal is együtt élő mozgóképkultúra naprakész krónikáját mutatja meg nekünk, a kispiszkosoktól a filmszínházakig, a csőmozitól a soktermes multiplexig, korabeli fényképekkel gazdagon illusztrálva.  
 

A Legát Tibor–Zsigmond Gábor szerzőpárosnak a Libri Kiadó gondozásában megjelent „Közlekedik a székesfőváros” című könyve a hat évvel ezelőtt megjelent Közlekedik a főváros című könyv folytatása. Míg a Közlekedik a főváros Budapest tömegközlekedésének elmúlt hatvan évét mutatta be, a Közlekedik a székesfőváros a budapesti közlekedés meghatározott, 1914–1949 közötti időszakáról szól.


Semmiképp sem tipikus közlekedés- és járműtörténet, nem is társadalomtörténet, ugyanakkor mindenből találunk egy keveset. Rengeteg fotó, karikatúra, plakát, jegyek, bérletek, karszalagok, képeslapok, részvények, bélyegek, újságcikkek, a cég belső rendeletei, igazgatósági üléseinek iratai, levéltárakba került utasítások illusztrálják a könyvet.
 

Ami eddig még nem volt. Tíz Budapesten élő építész írt könyvet Budapestről, Budapest építészetéről. A Terc Kiadó gondozásában megjelent „Építészeti kalauz. Budapest” című könyv 250 budapesti épületet hoz közel hozzánk. A színes, gazdag képi világgal rendelkező könyv 200 az utolsó húsz évben épült kortárs épületet és 50 a szocializmus, a Bauhaus és a szecesszió időszakában épült házat mutat be. 

Nagyon szép ajándék album lehet Somlai Tibor belsőépítész „Fent és lent – Pest-budai lépcsőházak 1835–1945” legújabb kötete. Az első három könyv a XX. századi belsőépítészet különböző irányzatait ismertette.

Az album a legreprezentatívabb budapesti lépcsőházakat és előcsarnokokat válogatja össze, az egyszerű bérházakétól a pompás palotákéig. Bepillantást nyújt a bérházak gyönyörű belső tereinek világába. A kötetet Székely Péter fotóművész gyönyörű fotói és a fényképekhez fűzött elemezések színesítik, megismertetve bennünket csaknem száz budapesti lakóház lépcsőházával.
 

És végül a másik kedvencem a Szubjektív telefonkönyv 1966. "Tényleg az. (...) Ez a könyv egy szubjektív kivonata az akkori telefonkönyvnek. Azokat a mára többnyire megszűnt címszavakat tartalmazza, amely hordoztak valamiféle jellegzetességet a korból, amivel kapcsolatban van személyes élményem, vagy amelyek önmagukban is mulatságosak, de legalábbis furcsák lehetnek egy mai, ifjabb olvasónak. Reklámok, plakátok egészítik ki az anyagot, és néhány mini történet a korból, itt persze +/- 10 évvel kell a kort értelmezni. Csak remélni tudom, hogy az emlékek közt van minél több közös az olvasóval." (a Szerző) 

A könyv az 1966-os budapesti közületi telefonkönyv segítségével idézi fel a  kor emlékeit. Fényképekkel, szövegekkel, plakátok, hirdetések, színhelyek fotóival, a saját emlékein keresztül juttatja eszünkbe – ha emlékszünk rá –, hogy mi is történt akkoriban... Lehet folytatni, bárki hozzáírhatja, beírhatja a könyvbe saját emlékélményeit, szubjektív történeteit.

Tovább


Az Év Önkéntes Programja 2014-ben a Budapest 100

Kihirdették az Év Önkéntes programja 2014 nyerteseit, amelynek budapesti vonatkozású nyertese a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány (KÉK) és az OSA Archívum szervezésében  elindított Budapest 100, vagyis Budapest 100 éves épületeit bemutató rendezvény.

A KÉK-et 2005-ben hozták létre építészek, urbanisták a városról aktívan gondolkodó civilek, abból a célból, hogy az építészetről, illetve a városi kultúráról folyó diskurzust a figyelem központjába helyezzék. Rendezvényeikkel - mint a Pecha Kucha Night, a Budapesti Építészeti Filmnapok, vagy a Budapest 100 - lehetőséget teremtenek arra, hogy az építészetet, a település- és területfejlesztést közelebb vigyék az épített környezet lehetőségeit és korlátait ismerő aktív állampolgárokhoz. Programjaikkal, eseményeikkel kiemelik a városról való gondolkodást a szűk szakmai környezet és a döntéshozók környezetéből. Bekapcsolódási pontokat teremtenek civilek, közösségek, innovatívan gondolkodó vállalkozások számára a városi terek (újra)hasznosítására, például a Nyitva fesztivál, vagy a Közösségi kertek programokkal.

2014. év egyik nyertes önkéntes programja lett a Budapest 100, más néven a 100 éves házak ünnepe. A Budapest 100 két kutató, Tamási Miklós és Lénárt András ötlete volt, hogy az akkor, 2011-ben 100 éves Goldberger házat (most OSA Archívum épülete) valahogy méltón meg kellene ünnepelni és ezt továbbgondolva kiterjesztették a programot a budapesti 100 éves házakra. Ettől az évtől kezdve minden évben újabb és újabb 100 éves épületek nyitják meg kapuikat. A program nem csak a házak bejárására korlátozódik, számos programot, mi több a helyi lakóközösségek lelkes csapatát hívja elő. 2013-ban már nosztalgiavillamos, kedvezményes taxizás és egy okostelefon-alkalmazás is segítette a rendezvényt.

Már most lehet jelentkezni a jövő évi programra. Minden olyan ház csatlakozhat, amelynek az építése kapcsolódik 1915-hez: ekkor kaptak építési engedélyt, ekkor volt az alapkőletétel, ekkor adták át stb. Például a Wekerle telep építése 1909-től 1925-ig tartott, így eddig minden évben részt vettek a programban. Egyaránt csatlakozhatnak lakóházak és intézmények is. Az intézmények évről-évre egyre színvonalasabb programmal jelennek meg, például 2012-ben a Külügyminisztérium Térey János és Bálint András részvételével szervezett beszélgetést, a minisztérium munkatársai adtak koncertet, a Kolibri Színház azokat az időket idézte fel, amikor a házban kétes hírű mulató működött. A lakóházak kisebb programokkal, fotótárlattal, pince- és padláslátogatással, piknikkel, bolhapiaccal készülhetnek.


Tovább


Reblog