Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Készíts romantikus fotókat a Margitszigetről!

Népszerű fotópályázati kiírást jelentetett meg a Szabad Tér színház Romantikus Margitsziget címmel. 

Margitsziget romantika fotópályázat

A pályázat célja, hogy minél több személyes ihletésű, romantikus fénykép gyűljön össze a Margitszigetről.  A pályázatra amatőr, kezdő vagy profi fotográfusok egyaránt pályázhatnak. 

Margitsziget romantika fotópályázat

A díjazottak 50 000, 30 000 és 20 000 forintot kapnak. 
A díjazott és más kiválasztott alkotásosokból a margitszigeti Víztorony Visual Art galériájában nyílik kiállítás.  

 A pályázatok leadásának határideje: 2016. május 31. éjfél. 

A pályázati kiírás honlapja: Romantikus Margitsziget.

Tovább


Ezt szerette két holland turista a 70-es évek Budapestjéből

Gyönyörű képeket hagyott az utókorra két holland turista, Ed Sijmons és felesége a 70-es évek Budapestjéről.

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás

A Fortepan.hu-n található képek hűen tükrözik az akkori budapesti utcák hangulatát.

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás

A fotókon az olyan turistalátványosságok mellett, mint a Vidámpark, az Aquincum vagy az azóta már felújított Várkert bazár, több képet találunk a várost akkor meghatározó emblematikus utcai tárgyakról is, például régi telefonkagylóról, buszmegállóról.

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás

A holland turisták jóérzésű humora mutatkozik meg az egy-egy építkezésen készült fényképeiről is.

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás

Az Index.hu szerint Ed Sijmons azóta már feleségül vette akkori barátnőjét, akivel nemcsak Budapesten, hanem a világ több városában dokumentálták az adott kor hangulatát.

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás
Árpád híd a Margitszigetről nézve. Balra a Hajógyári-sziget, háttérben az Újpesti (Északi összekötő) vasúti híd

1975-ben, amikor Magyarországon jártak, nemcsak Budapestet látogatták meg, hanem több magyarországi városban is jártak. Kedvelt úti céljuk volt Eger és Szentendre is.

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás

Hasonló fotósorozat jelent meg a nyolcvanas évek New Yorkjáról a Huffington Postban. Ed Sijmons és felesége, Louise akkori képeit egy Olympus Trip 35-ös kamerával készítette.

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás
World Trade Center 80'

Ed Sijmons a mai napig kedvtelésből fotóz, amerre jár, fényképeit mind megtekinthetjük a Flickr fényképmegosztó oldalán. 

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás
Fő utca, Király fürdő
1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás
Amikor a Várkert még a Groza Péter rakparton volt. Groza Péter román politikus volt.

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás
Óbuda anphiteatrum (lajos utca - pacsirtamező utca sarok)

1975 Budapest 1975 holland turisták fényképek fotózás

Tovább


70 év unokái a Madách téren

70 év unokái címmel fotókiállítás látható a Madách téren. A nemzetközi holokauszt-emlékév alkalmából rendezett köztéri kiállításon 24 fényképen mutatnak be holokauszttúlélőket legfiatalabb családtagjaikkal. Az unokákkal és a dédunokákkal készült portrék a generációk egymás mellett élését, a túlélést, a továbbélést és a generációk közti szoros lelki köteléket szimbolizálják.

Több fotón egy-egy mondat is olvasható arról, hogy a képen látható holokauszttúlélő hogyan élte túl ezt az időszakot. Én még most is gondolok arra a fotón látható nénire, akiről azt tudtam meg, hogy az auschwitzi táborban született, túlélte, és még mindig nagyon élénk a tekintete.

A hátulról megvilágított kiállítódobozokban kivitelezett fotóanyag elvileg április 16-ig látható.


Tovább


Balerinák pózolnak Budapest terein

A New York-i Dane Shitagi balerina projektjéhez hasonlóan Budapesten is elindult az azonos gondolati síkon nyugvó Ballerina Project Hungary.

A magyarországi projektet megvalósító Tünde Dóra, aki maga is táncos volt, az Operettszínház és az Operaház táncosait, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatóit fényképezi le Budapest emblematikus terein, mint például az 56-osok terén, a Lánchídon vagy a 4-es metró állomásán. Gyakorlatilag kiemeli a kőszínházak balerináit a mindennapokba. A projekt több mint szimpla fotódokumentáció, célja, hogy a táncot közelebb hozza az utca emberéhez, ezzel is törlesztve a magyar balettélet egyik adósságát a lakosság felé.

A projekt követhető a Tumblr-en, az Instagramon és a Facebookon is.

Tovább


A néma párbeszédtől a Berlin bahnhofig. 5+1 fotókiállítás, amit nem érdemes kihagyni

Még február 27-éig megtekinthető Horváth M. Judit fotóművész Néma párbeszéd című kiállítása az Artphoto galériában. A kiállításon a művész „Más világ” és „Csalóka látszat” című albumaiban megjelent szociofotóit és néhány eddig be nem mutatott alkotásait lehet látni. A művésznő így vall az alkotásairól: „származásomból, lelki alkatomból, nem utolsósorban női mivoltomból adódik, hogy számomra a valóság és a mese szorosan összefonódik, a köztük levő szűk mezsgye átjárható. Könnyedén lépek át egyikből a másikba, és e kettős létállapotból fakadó bizonytalanságomból születnek képeim… Lehetőséget teremtek az idegenség megismerésére, betekintést az általam kreált, rám jellemző világba, azt remélve, hogy érzelmi asszociációkat, meglepetést és felismerést váltok ki azokból, akik kapcsolatba kerülnek a képeimmel.”

A Tobe Galériában március 20-ig tekinthető meg Claudia Kraus, Amalia Pereira és Carla Tabora „Lélekvirágok” című csoportos kiállítása. A kiállításon Claudia Kraus az ember belülről fakadó szépségét próbálja megeleveníteni képein keresztül. 

A tumblrezők nagy kedvence, a caracasi Amalia Pereira alkotásai a bölcs nők iránt érzett tiszteletről beszélnek. Nőkről, mint virágzó pillérekről, akik az életért küzdenek: barátnők, anyák, szerelmesek és amazonok, olyanok, akikkel a világ bármely részén találkozhatunk.

A brazil származású Carla Tabora legfontosabb szándéka az érzékek természeti térképének megalkotása, az emberi lét kérdéseinek újraértelmezése, amelyek nyomán egybeolvadunk a természetes közegünkkel és azon belül az élettel.

Az Országos Széchényi Könyvtár nyitvatartási idejében, az Ars Librorumban tekinthető meg a szíriai származású Bahget Iskander „Egy marék világ – Iskander világa” című kiállítása. A kiállítás a művész Magyarországon ismert alkotásaiból, főként fekete-fehér szociofotóiból, portréiból, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképeiből és a magyar irodalom és képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiáiról, mint például Illyés Gyuláról, Faludy Györgyről és Kányádi Sándorról készült képekből áll.

Gera Mihály fotótörténész emlékére nyílt „Az én fotógalériám” című fotókiállítás, amely március 15-ig látogatható a Mai Manó házban. Gera Mihály nem volt gyűjtő, viszont rengeteg kép volt a házában a falakon. Ezekből a fotográfiákból válogatott egy kiállítási anyagot Kincses Károly. A kiállításon olyan alkotók képeit láthatjuk, mint Frankl Aliona, Hemző Károly, Hervé, Rodolph, Kemenesi Zsuzsanna és Korniss Péter. A kiállítás megtekintése ingyenes.

A Mai Manó ház másik említésre méltó gyűjteményes anyaga Sylvia Plachy ’Mikor Lesz Holnap” című kiállítása, ami április 19-ig áll az érdeklődők rendelkezésére. A különleges, mintegy 110 fotográfiát tartalmazó, a fotográfus sokszínű munkásságát és világjárásait bemutató tárlatot Csizek Gabriella kurátor válogatta össze. Az alkotások egy része még nem jelent meg kötetben és nem volt látható a közönség számára sem. A tárlat része két videó: egy kis filmetűd, „Anyu a szélben”, amelyet Adrien Brody készített édesanyjáról, Sylvia Plachyról és Rebecca Dreyfus 2007-ben készült „Önarckép hazatérő tehenekkel és más munkák Sylvia Plachytól” című díjnyertes rövidfilmje is.

A Capa Központban a „Kép és képtelenség” kiállítás mellett betekintést nyerhetünk Tihanyi Anna „Berlin bhf.” című tárlatába. A „Berlin bhf.”, avagy a „Berlin pályaudvar” egy megrendezett fotósorozat, amit magyar írók Berlin-élménye inspirált. A kiállítás koncepciója olyan szépirodalmi szövegekre alapozódott, melyek hangsúlyozzák Berlin átjárhatóságát, az átutazók tranzitérzését, és közben a művész szorongásaival kapcsolatos kérdéseket is feszegetik.

Tovább


Budapest, ahogy meg sohasem láttad

Ma nyílik Vass Gergely fotókiállítása az ArtBázis Összművészeti Műhelyben. Elküldött nekünk pár fotót a kiállítás anyagából. Ő így látja Budapestet. 
Gergely, avagy Gregory Iron négy-öt évvel ezelőtt kezdett neki a most látható budapesti kísérleti anyag összeállításának. A kiállítás ötletét egy már meglévő fotója adta, amit egyszerűen csak továbbgondolt, majd ehhez készítette a többi képet, melyek véleménye szerint úgy mutatják be a várost, ahogy más képei nem.

Tovább


Új generációs valóságok és a valóság. Hétvégi programajánló

…ha kiállítás 

…akkor Hello Your name is a Palomában. A kiállítás a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának új tagjainak bemutatkozó kiállítása. Az FFS újoncainak hagyományos kiállítása minden évben egy (minimum) kétszintes ismerkedési helyzetet teremt: a kiállítók egyrészt saját munkáikon keresztül önmagukat mint alkotókat ismertetik meg a közönséggel, másrészt ez a szituáció a felkészülés során elsőként ad alkalmat a csoporton belüli interakciókra és a kapcsolatok kiépítésére is.

A mostani kiállításon a közösség tagjai véletlenszerűen párokat alkotva, figyelmüket a társukra fókuszálva ismerték meg egymást annyira, hogy az önreprezentáció biztos és bevett formája helyett rábízhatták egy másik alkotóra első saját stúdiós bemutatkozásukat. 

Az FFS oldala itt, az esemény itt érhető el.

 ….és ha még egy kiállítás

…akkor új generációs valóságok. A Kép és képtelenség a Capa Központ és a Kitchen Budapest közös interaktív kiállítása, amely a látáshoz és megfigyeléshez kapcsolódó új, innovatív technológiákat egyedi nézőpontból vizsgálja meg. Az interaktív tárlat párhuzamosan mutatja be a piacvezető technológiákat és a hackerek, művészek technológiai vízióit. A kiállításon kipróbálhatóak az „advanced userek”, művészek és gamerek körében már jól ismert innovációs termékek, mint az Android operációs rendszert futtató szemüveg a Google Glass vagy az Oculus Rift virtuális szemüveg. 

A Kép és képtelenség című kiállítás kurátorai az „early adopterek” kreatív szemléletére épülő eszközöket és alkalmazásokat is bemutatnak, a piacvezető technológiákkal párhuzamosan. A Robert Capa központban ez az első, olyan kiállítás, amely kifejezetten a kortárs technológiákra fókuszál. A kiállítás célja, hogy játékos és szórakoztató formában mutassa be mindenkinek, hogy milyen, a látást és megfigyelést segítő eszközök fogják meghatározni a következő évtizedet. Továbbá az is,  hogy a látogatókat az eszközök kipróbálására és kreatív felhasználására ösztönözze. A kiállításon sci-fi filmekben megjelenő eszközvíziók gyűjteménye, vírusmarketing-kampányokat idéző videók és hackerek, gamerek videói is láthatók. Az installációk mindegyike kipróbálható, így a látogatók egyszerre lehetnek interaktív felhasználók és a technológiai újítások nyitott szemlélői.

A kiállításról bővebben itt találtok információt.

….ha koncert

Akkor nem lehet kellemesebb, mint a Vasárnapi Gyerekek és a Puszi együttes koncertjei egy helyen, egymás után, szépen sorban.

A Vasárnapi Gyerekek a kortárs zenei élet egyik meghatározó figurájához Darvas Benedek nevéhez fűződik. A sokak szerint sikergyanús zenekar a régi hazai legendás underground együttesek hangulatát idézi, mindezt átgyúrva a mai kor szellemében.

A Puszi Együttes az egykori Csókolom zenekar tagjaiból verbuválódott zenekar. A Puszi zenészei a Hajtás Pajtás alapítói, Spenót és Lackó gitárokon, Neményi Zsolt dobon, Tóth Marci szintetizátoron játszik. A koncert alatt Dj TG Lupin forgatja a lemezeket. Az együttes egyik sikerdala a sok közül a Peer Krisztián által írt dal a Mit loptál ma, Kolbász Viktor? című szám, A klipet a webes Photoshop-művész, Lazacz készítette.

Az eseményről bővebben itt találsz információkat. 

…ha mozi 

…akkor nem lehet más, mint az Anilogue nemzetközi animációs filmfesztivál. Aki eddig nem volt, az már lemaradt a Noam Chomskyval való beszélgetés animált változatáról. De az talán jó hír, hogy még sok jó dolgot tartogat a fesztivál a maradék napokon.

A fiú és a világ című brazil animációs film egy gyermek szemével láttatja a modern világ problémáit. A fiú és a világ a globalizáció veszélyeire hívja fel a figyelmet, és főleg a gazdaság, az elme és a lélek tömegcikké válásának veszélyére. Egy apa nélkül felnövő fiú elhagyja a faluját, és felfedez egy fantasztikus világot, amelyben gépek, állatok és különös lények az urak. 

A Lisa Limone és a Maroc Orange gyors szerelmi története egy lehetetlen szerelemről szól az éneklő hajóról menekült narancsfiú, Maroc és a citromlány Lisa között, aki zenélő kagylókat gyűjt, és szerelemről álmodozik. Maroc igazi bátor hőstípus az előítéletek és a szegénység fogságában. Lisa egy gazdag ketchupültetvényes üzletember lánya. De vajon mi történik, ha egy narancs és egy citrom egymásba szeret? 

A filmeken kívül ingyenes mesterkurzust tart a világhírű argentin animációs rendező, Juan Pablo Zaramella. November végéig lesz látható Priit és Olga Pärn kiállítása.

Az alkotópáros személyesen 23-án (vasárnap) 17.00 órakor tárlatvezetést is tart!

A fesztivál esemény oldala itt érhető el.

 …ha valami más

…akkor TEDxYouth@Budapest 2014. A TEDxYouth a TED-del szoros kapcsolatot ápoló, mégis különálló új platform, amely a TED szellemiségében gondolkodó és cselekvő fiatalokat mutat be. Olyan fiatalokat, akiknek különleges látásmódjuk, érzékenységük, nyitottságuk segíthet más szemszögből látni a világot és magunkat. A TEDxYouth események színpadán a szó világszerte azoké a fiataloké volt, akikre érdemes odafigyelni, akik innovatív, friss ötleteikkel és újszerű nézőpontjukkal kitűnnek kortársaik közül, és mondanivalójuk van a világ számára.

Az idei konferencia a káosz megismerésével foglalkozik, mint ahogy azt a címe is sugallja: a Tökéletes káosz! (A káosz: lehetőség. A káosz: alkotás. A káosz: egység. A káosz: átváltozás.) A rendezvény célja felfedezni és bemutatni egy fiatal, erős alkotó szellemi közösséget és integrálni a fiatalokat egy inspiráló, hazai gondolkodó közösségbe, amelyben lehetőséget kapnak további fejlődésre, kutatásra, alkotásra.

A program itt érhető el.

 …és ha szociálisan érzékeny vagy, vagy fontosnak tartod AIDS elleni küzdelmet vagy érintett vagy akkor bekapcsolódhatsz a Nagy Nyáltesztbe.
Az EHTW egy olyan nemzetközi akció-hét, amely az AIDS elleni küzdelem december elsejei világnapja előtt kívánja felhívni a figyelmet a HIV-szűrés fontosságára, lehetőséget teremtve arra is, hogy Európában a lehető legtöbb módon és színtéren tájékozódhassanak az emberek a vírusfertőzés jellemzőiről és a kockázatokról. Tavaly több mint 470 európai szervezet csatlakozott az eseménysorozathoz és több ezer ember vett részt szűrésen. Budapesten a Kék Pont csatlakozott a programhoz, biztosítva ezáltal, hogy az Európai HIV (AIDS)-szűrés hét ideje alatt tanácsadást és anonim szűrést biztosítson a jelentkezők számára.  

A szűrésekre a Kék Pont Ferencvárosi bázisán november 21-28. között lehet jelentkezni. 

Bővebb információ a programról itt található. 

Tovább


Akciómatinétól a Mont Kimbie-ig. Hétvégi programajánló

Ezen a hétvégén sem kell nagyon kitenni a lábunkat a belvárosból, ha érdekes programokkal szeretnénk színesebbé tenni a szürkülő és esővárományos napokat.

Kiállítás

Bőven szemelgethetünk a kiállítóterek kínálatából ezen a hétvégén is. Javában elkezdődött a Fotóhónap fesztivál, ahol újabb kiállításokat nyitnak meg a hétvégén. Az országos hatókörű rendezvényen megnézhetjük a Fénytörők alkotócsoport alkotásait, holland és magyar kortárs képzőművészek műveit a Ráday galériában. Fuchs Lehel a Faluváros című kiállításán 50, képpárokba rendezett, fekete-fehér fotográfiát mutat be. Madame BonBon (Vedres Ágnes) Historia Femina kiállításának célja a női gender bemutatása a művész privát életén keresztül, mely szándéka szerint a női lét nehézségeit, problémáit, szerethető és sokszínű formáját mutatná be a magyarországi, azon túlmenően a fővárosi léten belül. 

A Fotóhónap Facebook-eseménye itt található.
 

November 7-én indította el közösségi finanszírozási akcióját képregényének megvalósításához Csepella Olivér, akinek ugyanezen a napon 17.30-tól képregénytervéből nyílik kiállítása a Műhelyben. Csepella eszelős és szórakoztató képregénnyel rukkolt elő, melyben a Nyugat irodalmárai, Ady, Kosztolányi, Osváth és a kávéház többi élőholt vendégei széklábakkal és revolverrel hadonásznak a századfordulós, szecessziós terekben. A kiállításon a képregény elkészülésének különböző fázisait nézhetjük meg egy kávé mellett.
 

November 8-án, szombaton Akciómatinéra invitálja a kötélidegzetű érdeklődőket a Performative Reality All Stars. Hajdu Zsolt, Ruszty László, Dabi István, Pálhegyi Flóra, Szentesi Csaba, Kótun Viktor és Berei Zoltán a „hetvenes évek, zakó, hanyag elegancia, fluxus, nyulak, konyak, unicum, offline, "gyújtsuk meg, hadd égjen, ne oltsd el", semmi…” témakörökben merítik el a performansz látogatóit.

Mozi

Aki lemaradt az elmúlt héten megrendezett nemzetközi animációs filmfesztiválról, annak talán némi vigaszt nyújthat a péntek esti Kiskakas MOME Anim Premier 2015 című estje a Toldi moziban.  A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció-tanszéke, folytatva az elmúlt évek hagyományát, az idén ősszel is megrendezi a 2014-ben készült diploma- és vizsgafilmek premierjét. A vetítési programban megtekinthető az Essemble nemzetközi képzési projekt MOME-,hallgatók által készített alkotásai, valamint gyerekeknek szóló animációs kisfilmek is. Ugyanitt szombaton Hajdú Szabolcs retrospektív vetítés lesz, közönségtalálkozóval együtt. 

Zene

Csütörtökön elkezdődött a budapesti Lengyel Jazz fesztivál, a legizgalmasabb, legfrissebb és leginvenciózusabb lengyel jazzelőadók szemléje. A világviszonylatban is ismert és elismert kortárs lengyel jazz képviselői közül, a legnagyobb várakozást az EMI Grouphoz tartozó Blue Note Records felfedezettje Aga Zaryan pénteki koncertje ígéri.

Buli

Igazán lendületes partit ígér a Z.U.P formáció a Mikában péntek este, amelynek dalai egyszerre poposan fülbemászóak, rockosan lendületesek és akusztikusan, folkosan finomak. Utána a Roots Around the World szelektorai, Baadasssss! & Voodoo Selecta, azaz Negro és Cyborg Templar cumbiával, rumbával, szambával, bossa novával és tulajdonképpen mindenféle zenével táncoltatja a közönséget.

Annak, aki nem bírja Z.U.P popos vagy Templarék táncos vonalát, az A38-on belemerülhet Mount Kimbie DJ-setjébe. A post-dubstep úttörői, Dominic Marker és Kai Campos 6 évvel ezelőtt kezdtek el közösen munkálkodni. Tavaly jelent meg „Cold Spring Fault Less Youth” című nagylemezük, melyen letisztult hangzásokkal operálnak, hangszeres és vokálos elemekkel fűszerezve. A Mount Kimbie duó koncertje azért sem mindennapi, mert csak elvétve látni őket a lemezjátszók mögött, ráadásul most exkluzív DJ-szettel érkeznek a hajóra.

Tovább


Versfröccsben a torreádor Hófehérke - hétvégi mix

A hétvégi programajánlónkban elég lenne csak a designhétről írni, és már azzal kimerítenénk mindenki hétvégi kapacitását. A Magyar Formatervezési Tanács angol nyelvű térképpel rukkolt elő a design világnapján. A térkép és mobilalkalmazás Budapest designértékei között navigál. Közel 150, tematikus csoportokba rendezett budapesti designboltról, galériáról és múzeumról nyújt alapinformációkat.

Az Erzsébet téren mindenkit várnak az Art Market kiállítói. Idén Berlinre és az Art Photo Budapestre fókuszáló piacon 500 művész mutatkozik be. Október 9. és 12. között magyar és angol nyelvű tárlatvezetés kapcsolódik a programhoz.

A Wamp vasárnap a Millenárison a Wamp exluzívval várja az érdeklődőket. A bemutatón a Wamp történetének legtehetségesebb tervezői mutatkoznak be vadonatúj kollekcióikkal. Olyan alkotóké a főszerep, akik a korábbi években elnyerték a rangos Hónap Designere díjat, illetve résztvevői voltak a kizárólag pályázati úton elnyerhető Wamp+ megjelenéseknek.

A Café Budapest rendezvényei közül én leginkább az irodalmi kínálatban fürdőznék.Versek szódával sorozatban Kiss Judit Ágnes versel, zenél és játszik.  Az Irodalmi vándorcirkuszban ma este Keresztury Tibor és Víg Mihály együtt „boldogítja” a hallgató közönséget a Kisüzemben, míg holnap Dr. Máriás és Grecsó Krisztán a Kék Lóban.

Fotóutca október 12-ig várja a fényképezés iránt érdeklődőket a Nagymező utcában, a Capa Központban és a Mai Manó Házban ingyenes programjaival. Láthatjuk Wim Wenders és Juliano Ribeiro Salgado The Salt of the Earth című filmjének bemutatóját.

Lesz fényfestés, égi vetítés, filmvetítések, a 120 éves Mai Manó Ház kiállításai, archaikus technikák, kétóránként cserélődő kiállítások, performanszok, koncertek és tárlatvezetések, utcai jelmezes fényképezkedések, családi nap, múzeumpedagógiai programok, Vírus Est, művészeti vásár, képnéző show, kortárs fotósok és fotók minden mennyiségben.

A filmesek sem maradnak filmek nélkül. Az Urániában már hömpölyög a spanyol filmhét. Széles kínálatból lehet válogatni, többek között a torreádor Hófehérke (Hófehérke) drámai hangulatú, érzelmeit elnyomó, majd önmagára ébredő fiatal lány (Ne félj!) és a portugál-spanyol határ mentén játszódó, a nihilizmus, a fantasztikum és miszticizmus határait feszegető (Arraianos) filmek közül.

Bulizni egész hétvégén lehet a Kőleves kertben, ahol kerti nyárbúcsúztató bulit tartanak három napon át, és ahol Mezősímán simán zenél. A Mika Tivadar beöltözve vár a gengszterpartin. A terézvárosi búcsún a kétnapos programkínálat mellett, szombaton este a Magashegyi Underground ad  ingyenes koncertet.

Tovább


Naphosszat a fákon - Duras Budapesten

Ha maga Marguerite Duras nem is érkezhet már Budapestre, a Francia Intézet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral gondoskodik arról, hogy ne felejtsük el az írónő születésének 100. évfordulóját. 

Marguerite Duras írónő, rendező és forgatókönyvíró 1914-től 1996-ig élt, írói stílusával megrengette a kortárs irodalom alapjait. Regényeiből, forgatókönyveiből készült filmjei, mint a Szerető vagy az Alain Resnais rendezte Szerelmem, Hirosima a filmes élet nagy klasszikusai közé tartoznak. 

Ebből az alkalomból Duras forgat/Duras filmje címmel 2014. október 2-án nyílik fotókiállítás Elizabeth Lennard fotóművész munkáiból a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában. A kiállítás záróeseményét (2014. október 30-án) magával a fotóssal, Elizabeth Lennarddal nézhetjük meg rendhagyó tárlatvezetés formájában.

A New York-i születésű, de Párizsban élő fotóművész, aki az India Song című film forgatását fotózta végig, így fogalmazott: „A nyomokat fotóztam. Az ürességet. […] Duras megváltoztatta és megerősítette a látásmódomat. Megtehetjük, hogy szakadt tapétákat és repedezett házakat fotózunk.”

A fotókiállítás facebook eseményoldala.

A Francia Intézet két film bemutatásával köszönti az írónőt. 2014. október 29-én a harmincas évek Indiájában játszódó, a francia nagykövet özvegye és az alkonzul fájdalmas szerelméről szóló India Song című filmet vetítik.

Az „Un Barrage contre le pacifique” szintén a harmincas évek Indokínájában játszódó, Magyarországon eddig csak néhányszor levetített film. A Sziámi-öbölben, a Csendes-óceán partján két gyermekével élő anya a gyermekek felcseperedésével folyamatos elvágyódással küzd. A film főszereplői: Isabelle Huppert, Gaspard Ulliel és Astrid Berge-Frisbey.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Francia Kapcsolat kutatócsoportja által szervezett „Mindent láttam" című konferencián az írónő életét és munkásságát bemutató előadásokra csábítják az egyetemistákat és Duras szerelmeseit. 

Képek forrása: Francia Intézet 

Kép 1.) Marguerite Duras Cannes 1975©Elizabeth Lennard.jpg
Kép 2.) M Duras à Neauphle ©Elizabeth LENNARD.jpg
Kép 3.) Marguerite Duras Son Nom! ©Elizabeth LENNARD.jpg

Tovább

«
1234

Reblog