Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezek Budapest legjobb helyei

Az idén először versenyeztették meg Budapest legjobb helyeit. A Budapest Highlife Awards 2016-on a közönség dönthette el, melyek Budapest legjobb kocsmái, kertjei, bárja, romkocsmái. A kategorizálás sajátossága, hogy a teraszokra és parkokra együtt, mint szabadtéri helyszínekre lehetett szavazni.

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín

A közönség tizenkét kategóriában szavazhatott, és mintegy 100 helyből választhatta ki kedvenceit.

 Íme, a kedvencek névsora.

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Liebling terasz

Legjobb kocsma:
Aznap
Telep
Liebling

 

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Ankert reggel

Legjobb romkocsma:
Ankert
Fogasház
Instant

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Raktár Bár

Legjobb bár:
Raktár bár
Badgirlz Barclub
BOB

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Divino

Legjobb borbár:
Divino
Doblo
Apropó

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Léhűtő

Legjobb kézműves söröző:
Léhűtő
Bestia

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Budapest park

Legjobb szabadtéri hely:
Budapest Park
Raqpart
Fröccsterasz

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Akvárium 

 Legjobb koncerthelyszín:

Akvárium Klub
Budapest Park
Barba Negra Music Club

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Tütü

 Legjobb melegbarát hely:
Ankert
Tütü
KIOSK Budapest

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Volt bár

Legjobb kis klub:
VOLT Music Bar@Akvárium
LÄRM
Toldi klub

kocsma romkocsma terasz budapest szabadtéri helyszín klub koncert helyszín
Tesla

Legjobb nagy klub:
Akvárium
Tesla
Ötkert

 Legjobb partiszervező:
Citymatiné
Next Level
Lavalava

A közönség a budapesti helyszínek mellett megszavazhatta a legjobb vidéki várost is. Pécs vezeti a rangsort, Győr és Szeged követi

Tovább


Budapest legjobb teraszai 2015

Megszületett a döntés Budapest legjobb teraszairól. A Városháza Városépítési Főosztálya és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által közösen meghirdetett Terasz Budapest 2015 verseny nyertese a Március 15.-e téren található Kiosk lett. A hely, ahol a belvárosban napágyon és babzsákon kávézhatsz, miközben szuper a kilátás Budára.

A legjobb kerthelyiség címet az Akácfa utcai Mazel Tov nyerte el. Eleganciát, franciás hangulatot árasztó belső kertje másról szól, mint a romkocsmák udvarai. Épp ezért jó.

A legjobb pop-up terasz a római-parti Fellini Kultúrbisztró lett. Lehet-e jobb, mint kellemes zene mellett a Duna-parton, napágyon múlatni az időt? Persze, hogy lehet. De ez is jó! Főleg egy olyan városban, ahol egy kezünkön számolhatjuk meg, hogy hány helyen lehet jó érzéssel használni a Duna-partot.

A közönségdíjat nem is kaphatta más, mint a bezárásra ítélt városligeti Kertem. A Kertemet szeretjük, mert pont jó helyen van, mert egy kis fröccsös, színes sziget a Városliget közepén. Vagyis volt.

A díjazottakon túlszóbeli elismerésben részesült a Gerlóczy kávéház, a Kazimir bisztró, a Liebling terasz és a Petit Café.

Az elbírálásnál figyelembe vették a teraszok városképbe való illeszkedését, a közösségi érdekek érvényesülését. Előtérbe került a minőségi bútorozás, az innovatív kialakítás, a biztonság és az akadálymentesség, valamint a kerékpáros-, kutya- és gyermekbarát megoldások alkalmazása.

Fotók: Szerkesztő

Tovább


Még több teraszt a Bartók Béla útra!

A pesti vigalmi negyedben már szinte csak az a vendéglátóegység maradhat talpon, amelyiknek legalább 1 négyzetméteres terasza van. Belső-Erzsébetvárosban, az Erzsébet, a Krúdy Gyula, a Szent István téren, az Egyetem tér környékén, a Ráday utcában, de már szinte a Nagykörúton is szinte egymásba kapcsolódva, szalagszerű sávot alkotnak a teraszok.

Budán, talán a lakók és a lakóövezet szigorúbb és sérthetőbb szabályai miatt kevesebb az összefüggő kiülős rész.

Ezt a képet tűnik lerombolni a Bartók Béla út Gárdonyi Géza és Lágymányosi utca közötti szakasza.

A Hadik kávéház szó szerinti térfoglalását a budaiak kultkocsmájának, a Szatyornak a kiülős része folytatja.

Hadik kávéház
Szatyor

A Szatyor színes asztalai után, szuper menükínálattal csábítanak a Marcello asztalai.

Marcello

Majd következik a két hagyományos leöblítős kocsma, a Fapados és a Mészöly.

Fapados söröző-borozó

Mészöly söröző

A teraszos szakaszt a Bartók Béla út két kicsi ékszerdoboza zárja.

 A Mészöly söröző szomszédságában található Gross Arnold műterem és kávéház, az Arnoldo, ahol mellesleg a város egyik legfinomabb flódniját lehet kapni. 

Arnoldo

A Gdansk könyvesbolt és kávézónál a kihelyezett kis asztalok törik meg a Budai Karát galéria kreatívjainak uralmát. A lengyel könyveket, folyóiratokat árusító üzletben a lengyel konyha lengyel származású háziasszonyának specialitásait lehet megkóstolni.

Gdansk könyvesbolt és kávézó

Tovább


Burjánzik a rooftop. Tetőteraszos Budapest.

Észrevétlenül terjednek a város feletti teraszos szórakozóhelyek. Hol van már a jó öreg Corvintető egyeduralma, ahogy a Blaha Lujza tér felett tompa zeneszólóval dolgozza be magát az éjszakába.

Corvintető

Tavaly nyitott meg az egykori Párisi udvar felett a 360 Bar. A párisi divatáruház tetején mindenkori működése alatt, legalábbis amíg Goldberger-tulajdon volt, mindig is zajlott az élet, itt üzemelt a város egyetlen „város feletti” korcsolyapályája is.

360 bar

A bankkártyájukat nem féltők számára a Párisi udvar szomszédságában található, az Il Bacio di Stile luxusáruház tetején a l’Occhio di Stile, avagy  „A Stílus Szeme” étterem. A fantasztikus panorámát kínáló étterem a modern fine dining Andrássy úti fellegvára. 

Stílusában és eleganciájában és árfekvésében kiemelkedő a Nemzeti Bank és az Egyesült Államok Nagykövetségének szomszédságában található Heliport Panoráma terasz. A tető nappal kilátóteraszként működik, ahonnan kiváló kilátás nyílik a Magyar Államkincstár impozáns, Lechner Ödön tervezte, Zsolnay-majolikával díszített homlokzatára, ami az utcaszintről nem látható. Este pedig étteremként várja a vendégeket.

Tavaly nyílt a Gozsdu Sky Terace egy kiváló lehetőség, hogy a fülledt, tömegtől zsúfolt Gozsdu udvarból egy kis levegőhöz jussunk, élvezve a belvárosi panorámát.

A 400, a Mika, az Ellátókert és a Kőleves közötti tér közepén, felújított belsőépítészeti különlegesség a Kocka tetején, kis tetőteraszon üldögélve nézhetjük végig egy-egy bulizós éjszaka hömpölygő tömegét.

 Az Akácfa utcában, a Fogas ház melletti egyszintes épület tetején található a kicsit franciás hangulatú Leibling és terasza, ami - ha megnőnek a növények és felújítják a szemközti Klauzál téri vásárcsarnokot - sokak nagy kedvence lesz.

Liebling

Az egyetemisták körében igen népszerű, Egyetem téri Tip-Top bár háza táján egyelőre nagy a csend, csak sok, nyitást sürgető kérdés sorakozik az oldalukon.

Tovább


Teraszügyek a bulinegyedben

Több mindenért pufog a belső-erzsébetvárosi lakos. Dühös azért, mert a rengeteg kocsma miatt ordítozó hordák közlekednek éjszaka. Dühös azért mert, az önkormányzat részéről csak politikai kampányígéret volt a mindennapos takarítás, így egy-egy vasárnapi napon bokáig járva lehet járni a hányadékban, a törött üvegek és mindenféle partihulladék között. És dühös azért, mert az egyébként is szűk járdákat még a teraszok is terhelik. Van okuk a panaszra.

400 terasz

Az önkormányzat, a lakosság és a kocsmatulajdonosok régóta keresik a megoldást arra, hogy-hogy lehetne ezt a kényszerű, de virágzó – hasznot és veszteséget egyaránt hozó – állapotot a belső-erzsébetvárosi lakosok számára élhetővé tenni.

Klauzál café terasz


Helyi lakosként úgy gondolom, sehogy. Sok minden múlik az önkormányzaton, de nem minden. Nyilvánvalóan nem tudja az önkormányzat megváltoztatni az ideérkező, ordítani vágyó vendégeket. És nyilvánvalóan tudna mindennapos takarítást végeztetni, ahogy ez például Párizsban is működik – ezt itt is meg lehetne tenni.

Café Vian terasz

Április 14-én kedden 17 órakor nyilvános egyeztető fórumot tart az Erzsébetvárosi önkormányzat az önkormányzati köztereken lévő vendéglátó teraszokról, a működésük következtében keletkező környezetterhelési, közbiztonsági, közlekedési (akadálymentesítési), egészségügyi és lakhatási problémákról.

Gozsdu Manó Klub terasz


A város olyan részén, ahol a vendéglátóhelyek adják meg egy terület arculatát, elengedhetetlenek a teraszok. Akár zavaróak, akár nem, akár el lehet menni mellettük, akár nem. Akár lehet pihenni a teraszon ülőktől, akár nem. Kevés olyan embert ismerek, aki ha tavasszal ki ülhet egy teraszra, nem oda ül, hanem a belső helyiségbe. Szeretünk teraszon üldögélni, ha az időjárás engedi.

Hivatal terasz

Kérdés az, hogy miként lehet racionális megoldást találni a teraszok által keltett közlekedési problémákra, meri-e és akarja-e azt mondani az önkormányzat, hogy limitált ideig lehet nyitva tartani egy teraszt, stb.

Slang Pub terasz épp üzemen kívűl


A Belső-Erzsébetváros már most tele van  szerethető teraszokkal. Megmutatunk párat Önöknek. Melyik az Ön kedvenc belvárosi terasza? Küldjek el címünkre (pontbudapest@freemail.hu) a képeket, és megmutatjuk a legjobbakat!  

Tovább


Korcsolyázz ingyen! Budapesti jégpályák

A téli sport kedvelői örülhetnek, hideg is van, hó is van, és jég is van. A fővárosban megtört a városligeti jégpálya egyeduralma. A belvárosban több helyen is kisebb műjégpályát és jeges korcsolyapályát építettek ki.

Ingyen használható pályák

A Bálna legszebb panorámájú korcsolyapályája
A város legszebb panorámájú pályájaként hirdeti a Bálna a farsodronyában megépített jégpályáját. És igaza is van. A Fővárosi Önkormányzat által szponzorált pálya nemcsak kiváló panorámát nyújt, hanem a többségében fizetős pályákkal szemben ingyenes. A közel 450 m2-es pálya február végéig használható. A korcsolyapálya a Bálna nyitva tartási idejével egyezően pénteken és szombaton 10 és 22 óra között, a hét többi napján 10-től 20 óráig tart nyitva. Korcsolyakölcsönzésre van lehetőség.

Jégkorszak az Erzsébet híd lábánál
Az Erzsébet híd lábánál található, 230 négyzetméteres, hideg műanyagjeges pálya szintén ingyen használható. A február végéig nyitva tartó Kiosk Jégkorszak 12 órától éjfélig bármikor igénybe vehető. A korcsolyacipő bérlési ára 500 Ft.

Szent István tér – gyerekkorizás a kék karácsonyfa árnyékában
A Szent István-bazilika előtt immár negyedik alkalommal nyílt jégpálya, amelyet idén is belépőjegy váltása nélkül látogathatnak a 14 éven aluli gyerekek. A gyerekeknek péntektől vasárnapig ingyen korcsolyaoktatást is tartanak. A jégpálya december 31-ig pénteken 14-20, szombaton 10-18 és vasárnap 10-13 óráig van nyitva.

Óbudai jégpályák
Az óbudai városháza mellett és a Csobánka téren felállított jégpályák 2015. február 1-jéig a hét minden napján, reggel 8.00 és este 22.00 között ingyen használhatóak. Hetente két alkalommal oktatás is van. A kölcsönzés a felnőtteknek 600, a gyerekeknek 400 forintba kerül.

Korcsolyapálya Újpest központjában 
Az újpesti városháza mellett állították fel a kerület jégpályáját. A január 31-ig üzemelő pálya ingyen használható. Hétköznap 9 és 14 óra között a kerületi ovisoké és iskolásoké a pálya, majd 15 órától bárki használhatja a pályát. Hétvégén reggel 9 és este 21 óra között tart nyitva. Korcsolyacipő-bérlési lehetőség van. Jégre lépni viszont csak kesztyűben szabad! 

Fizetős pályák

Horváth Mihály téri jégpálya
A józsefvárosi Horváth Mihály téren nem mérik ingyen a korcsolyázást, sőt a korcsolyázó magasságától és kerületi hovatartozásától is függ a pálya használatának díja. 300 négyzetméteres, kivilágított jégpályája. 140 centi alatt 400, e fölött 600 forintot kell fizetni a korcsolyázásért. A VIII. kerületi iskolásokon kívül az ovisoknak is ingyenes a pálya reggel nyolctól délután kettőig. A jégpálya február 5-ig, reggel nyolctól este nyolcig használható. A melegedősátorban korcsolyabérlésre is van lehetőség. 

Egy korcsolyázásra is használható belépőjegy - Müpa jégpálya 
Már nem sokáig, de még az ünnepi időszakban, 2015. január 4-ig lehet használni a Müpa előtti jégpályát. Az impozáns környezetben megépített pálya az intézmény egy érvényes belépőjegyével, egy alkalommal, két órára ingyen látogatható. A korcsolyázáshoz korlátozott számban van lehetőség korcsolyabérlésre. Más esetben a pálya használata 500 Ft/alkalom. A pálya hétköznapokon délutánonként üzemel. 

A legnépszerűbb a városligeti műjégpálya
A városligeti jégpálya több mint 15 ezer négyzetméteren, a szezonban hosszabb nyitvatartási akciókkal és színes programokkal várja a korcsolyázni vágyókat. Korcsolyakölcsönzésre és ruhatár használatára van lehetőség. A turisták által is kedvelt jégpálya a hét minden napján reggel 9 és délután 13 óra, valamint délután 17 és este 21 óra között tart nyitva. A napijegy ára hét elején olcsóbb, 800 és 1000 Ft, míg hétvégén már 2000 Ft is lehet. 1 pár korcsolyacipő kölcsönzési ára 700 Ft/óra. 

Eiffel jégpálya
Az idén négyéves, a Nyugati pályaudvar déli oldalán található, majdnem 600 négyzetméteres jégpálya vasárnaptól csütörtökig éjfélig, pénteken és szombaton hajnal 1 óráig várja a korcsolyázókat. A pályán egyaránt lehet korcsolyázni és jégkorongozni is. A szolgáltatások között megtalálható a korcsolyakölcsönzés, a saját korcsolya élezése és a korcsolyaoktatás is. Jelenleg a pálya műszaki okok miatt zárva van. A korcsolyázás napidíja felnőtteknek 800 Ft, diákoknak, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 700 Ft. A korcsolyakölcsönzés időkorlát nélkül a felnőtteknek 1200 Ft, a diákoknak, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 800 Ft.

Jégterasz (Aréna Pláza)
Az UNICEF 2000 lélekharangjával feldíszített 1200 m2 nagyságú jégterasz 2015. február végéig várja a sportolni vágyókat. A többnyire 22 vagy 23 óráig nyitva tartó jégpályán péntekenként és szombatonként jégdiszkót rendeznek. Igény szerint lehetőség van korcsolyaoktatásra és pályabérlésre is. A délelőtti vagy délutáni egységre bontott jegyek a felnőtteknek hét közben 1200 forintba, pénteken 18 órától vasárnap 21 óráig 1500 Ft-ba kerülnek. Ugyanilyen osztásban a kedvezményes jegyek (diák-, gyerek-, nyugdíjasjegy) 900-1200 forintig terjedhetnek. A korcsolyacipő kölcsönzési ára 650 Ft/óra.
 

Rombusz terasz
A Ráday utcai Rombusz már nemcsak a kertjében található keszonkamrával, hanem jégteraszos melegedővel és bárral is várja a felnőtteket és gyerekeket egyaránt, ráadásul éjfélig nyitva van. A pálya használata hatéves kor alatt ingyenes. Korcsolyát bérelni és a régi korcsolyát megélezni is ér. A pálya 6 éves korig ingyen vehető igénybe. A felnőttek 1200 Ft/2 óra, a diákok, gyerekek és nyugdíjasok 800 Ft/2 óra használati díjért korcsolyázhatnak. Van családi kedvezmény is (2 felnőtt/2gyerek/2 óra) 3000 forintba kerül. A korcsolya kölcsönzési ára 800 Ft/2óra.

Marczibányi tér
A Marczibányi Sportcentrumhoz kapcsolódó, mintegy 722 m2-es jégpályát a hét majdnem minden napján használhatják a korcsolyázók és a jéghokisok. A felnőttnapijegy 1650 Ft-ba, míg a gyerek-, diák- és nyugdíjasnapijegy 1200 Ft-ba kerül. Kölcsönzés és élezés 800 és 1200 forint között lehet.

A leghosszabb ideig nyitva tartó jégpálya a Budai
A 15 x 30 méteres pálya a Széna térhez közel a Jégkert szabadidőparkban a Margit körút, Bakfark utca és Varsányi Irén utca által határolt területen található. Mivel a jégpálya fedett, egészen áprilisig látogatható. A pálya reggel 7-től éjfélig tart nyitva. Jégkorongozók és korcsolyázók is használhatják. A gyerekjegy 990 forintba, a diákjegy 1200 forintba kerül, míg a felnőttek 1400 forintot fizetnek a korcsolyázásért.

Kőbányai jégpálya
Az Ihász utcai, fedett jégpálya szintén nemcsak a korcsolyázóké, hanem a jégkorongozóké is. Általában délutánonként 14 és 17 óra között, hétvégenként pedig délelőtt 10 órától van lehetőség a korcsolyázásra. A jegyár felnőtteknek 700, a gyerekeknek 550 forintba kerül. A kerületi óvodások és iskolások reggel 8 és délután 2 között ingyenes korcsolyaoktatáson vehetnek részt.

Tovább


Pazar tetőterasz a Kissvábhegy tetején

A Kissvábhegy tetején állunk, mögöttünk erdő (természetvédelmi terület), lábunk alatt tetőterasz, előttünk csodás budapesti panoráma. A társasház, melynek legfelső szintjén nézelődünk, 1977-ben épült, a legenda szerint egy híres régi zenekar dobosa is lakott itt néhány évig.

Fotók: Pályi Zsófia

tetőteraszKattints a napernyőre a többi fotóért!

Nem a buja növényzet nyűgöz itt le minket, hanem a pazar kilátás és a raklapborítás, pontosabban az az elszántság, amivel a tulajdonosok két évvel ezelőtt elképzelték, majd megvalósították teraszuk beraklapozását. A vízszintes mellett a függőleges burkolatok nagy részét is raklap fedi, a padlón pedig egy raklapból készült asztalka áll.

Mindezeket János és felesége, Orsi készítette, aki nem Do It Yourself-gurukén jöttek a világra, hiszen eredetileg mindketten közgazdászok. Ám mivel sokallták a teraszburkolásra kapott árajánlatokat, úgy döntöttek, vesznek inkább száz darab raklapot és megcsinálják maguk - a döntés mellett szólt, hogy megragadta őket az akkoriban hódító ún. pallett-style életérzés is. Sok netezés és technikai kísérletezés után megtalálták a kivitelezéshez szükséges eszközöket és technológiát, és háromhavi kemény munkával - sok drukkoló és legalább ugyanannyi gyanakvó szomszéd tekintete mellett - lefedték a teraszt, a felületeket pedig vékony lazúrral lekezelve színezték és víztaszítóvá tették.

tetőteraszRaklap fed mindent (Klikkelj!)

A határoló falon négyféle szín látható: barna, azúr, kék és világoskék. A terasz szélén a fallal harmonizáló színű perem fut, a másik oldalon virágládák, egyebek mellett éppen érő eperrel, mentával és aloe verával. A nap ellen szabályozható árnyékoló véd, a júniusi kánikulában üdítően kellemes szél fúj. A terasz kb. öt hónapon át a lakás aktív része; és az itt élőkön kívül mókusok, madarak és menyétek is megfordultak a teraszon.

tetőteraszKilátás-részlet. Szép időben Vácig el lehet látni (Kattints!)

Végül pedig kanyarodjunk vissza a fantasztikus kilátáshoz: a második kerületre tökéletesen rálátni innen, jól látszik a Duna és a Parlament egy része, tiszta időben pedig egészen Vácig terjed a látóhatár. És ha mindez nem lenne elég: a teraszról saját nyugágyból lehet nézni az augusztus 20-i tűzijátékot.

Tovább


Tetőteraszok régen is voltak Budapesten

Azon gondolkodtam a hétvégén, hogy miért nincs sokkal több tetőterasz Budapesten, legalább annyi, mint monjuk Isztambulban, mivel még ha keményebbek is voltak a telek régen és hűvösebb volt is a tavasz, akkor is minimum öt hónappal megnövelte volna az emberek életterét. Amúgy nincs semmilyen bizonyítékom arra vonatkozóan, hogy manapság több lenne, mint száz évvel ezelőtt, rá is kerestem a Fortepanon a tetőterasz szóra, és tessék, a jelek szerint régebben is létezett ez a műfaj. Mondjuk a fotókon főleg vigyorgó embereket és csak egy kevés környezetet lehet látni.

Tavaly egyébként elindítottuk sorozatunkat, amiben anonim módon mutatunk be budapesti tetőteraszokat (szóval nincs a képeken annyi ember, mint itt). Ezt a vállalkozást idén is folytatnánk, ezért jelentkezzen, aki szívesen megmutatná a tetőteraszát / tetőkertjét és már ott is vagyunk egy remek fotográfussal: bpluszp@gmail.com.

Itt vannak a tavalyi teraszok.

Összes fotó és képaláírások: Fortepan

fortepan tetőterasz

1913 Budapest I., Attila út 35. (Attila körút 2.) tetőterasza, háttérben a József főhercegi palota és a budai Vár.

Tovább


Belvárosi tetőkert a Keleti fölött

A Keleti pályaudvartól kb. két percre ácsorgunk hat emelet magasságban, körülöttünk válogatott gyógynövények és egy bozontos kutya. A kilátás pazar, a szellő lágyan fújdogál, síncsikorgást nem hallani, a MÁV szignálja halványan zümmög. István tetőterasza megint csak olyan helyen van, ami inkább az elkerülendő környék, semmint a hely, ahol kell egy lakás címszó alatt van elraktározva a legtöbb ember fejében. A rosszhírű környékbe ágyazott idilli helyszín újabb példa arra, hogy fölösleges előítéletesen közelíteni a budapesti ingatlanokhoz (itt az előző példa).

Fotók: Tuba Zoltán

tetőteraszIstván – aki reklámszakember - és párja három éve élnek itt. Két lakást vásároltak a tetőn, melyek három kritériumnak kellett, hogy megfeleljenek: belvárosi, fényes és ki lehessen rakni eléjük a grillsütőt. A 350 négyzetméternyi tetőterasz elnyújtott U-alakban öleli körbe az egybenyitott lakásokat, mindegyik előtt egy-egy kiszélesedett kert. Az egyiket közösségi kertnek szánták, a másikat egy nyugis ázsiai kertnek. A kezdeti lendület és néhány hobbikertépítéssel töltött fárasztó hétvége után - egyévnyi küzdelmet és egy elszáradt gyepet követően - elfogadták, hogy ehhez nem értenek. István ezért szakemberekhez fordult, akikre a neten bukkant, és csak annyit kért tőlük, hogy a kert „legyen szép, könnyen kezelhető és izgalmas”. Ez két évvel ezelőtt, nyáron valósult meg, azóta a kertész szakik háromszor jönnek évente, hogy fenntartsák ezt az állapotot.

tetőterasz Kilátás távcsővel (Kattintson rá!)
Jó időben a tetőterasz voltaképp a lakás kiterjedt része: itt dolgoznak, itt vacsoráznak, itt látják vendégül az ismerősöket, grilleznek, napoznak és gyönyörködnek a pazar kilátásban (a Puskás stadion, az MTK-pálya, a budai vár és a budai hegyek is láthatók innen). Sokszor gyűlnek össze náluk a barátok, ismerősök: néha akár 40-50 ember is, és hiába élnek társasházban, nincs gondjuk a szomszédokkal, mivel nincsenek közvetlen szomszédok, alattuk pedig ismerős lakik.
Valószínűleg, még ha kétnaponta hívnának vendégeket, akkor sem tudnák felélni azt a rengeteg fűszernövényt, ami a kb. 20 centis földrétegen és a kaspókban megterem: csak néhány példa: zsálya, citromfű, menta, levendula, petrezselyem, koriander, rozmaring, tárkony. sztívia (az új cukor). És a zöldség-gyümölcs szekció: paradicsom, paprika, mángold; málna, szeder. A hátsó kertet főleg dísznövények uralják: kúszónövények, fűfélék, bambuszok, a kert közepén pedig egy kis feketefenyő is jól elvan.

Guszti, a hatéves holland pásztorkutya szerencsére békén hagyja a növényeket, és mivel a fejében a kert a lakás kiterjedt részeként van jelen, csak végszükség esetén pisil közéjük.

tetőterasz Kattintson Guszti hátára, és a többi kép is előjön!

Sokféle madár jár ide – faforgácsot széttúrni és a kert végében lévő csobogóban fürdeni -, előfordult egér is, de elkapták. Hogy Budapestet is elérte a klímaváltozás, jelzi, hogy közvetlenül távozásunk előtt egy kacsafarkú szender is megjelent az egyik virág körül, ami régebben csak hazánk szubmediterrán vidékein, így pl. Pécsen fordult elő. A nagydarab rovar érdekessége az, hogy kiköpött úgy néz ki és úgy is viselkedik, mint egy mini kolibri.

tetőteraszKacsafarkú szender a Keleti fölött (Galéria a kép mögött!)

Amikor a 2007-ben épült lakásokat Istvánék megvették, még úgy tűnt, hogy a küszöbön a környék fellendülése, ám 2009-ben minden fejlesztés megállt a Keleti környékén (is). A tulajdonosok ugyanakkor bíznak a környékben és hogy egyszer ez is Budapest belvárosának szép és megbecsült részévé válhat - főleg ha befejezik a négyes metrót és átadják az évek óta lezárt Baross teret. Amit már most kedvelnek a lakásban és a tetőteraszban, hogy „közel van a belvároshoz annak minden előnyével és nincs vele annyi macera, mint egy kertes házzal”.

(Ide érdemes kattintani, ha követni szeretné blogunkat! Szuper tetőkertje van és még a lombhullás előtt gyorsan megmutatná? Ide írjon: bpluszp@gmail.com!)

Tovább


A pesti tetőkert, ahol Michael Jackson ügyvédje is járt

Tegye fel a kezét, aki gondolta volna, hogy a Blahától néhány utcányira, ráadásul pont nem a belváros irányába, szuper tetőkertekbe lehet botlani. Pedig így van ez, Kaldeneker György szakács a megmondhatója. Budapest legjobb tetőkertjeit bemutató sorozatunk második része.

Kaldeneker György tetőterasz A többi képért klikkeljen a fotóra! (Fotók: Pályi Zsófia)

„Keleti kényelem a gettóban” – jellemezte a helyszínt György egy nyugágyon heverészve hat emelet magasságban. Karnyújtásnyira tőle óriási kaspókban rengeteg fűszer - biztosan lesz olyan, amit kihagyunk a felsorolásból: kakukkfű, menta, lestyán, metélőhagyma, rozmaring, zsálya, levendula.

És az egzotikumok, mint a kaktuszok, egy mandarinbokor, két citromfa - utóbbiak közül egyet valamelyik télen, mialatt a lépcsőház folyosóján telelt, megpróbáltak ellopni. A következő kifinomult technikával: mivel a tolvaj kaspóstul nem tudta mozdítani, kiszedte a kaspóból és az egymázsás földgolyóval együtt szépen húzta végig a fát a hatodiktól a földszintig. Kisétált, ám az egyik szomszéd megállította: „Hova viszed a Gyuri citromfáját?” – szegezte neki a kérdést, mire a tolvaj eldobta a fát és elrohant. György ezután visszavitte a hatodikra. Egy napig takarította a lépcsőházat és azóta máshol telelnek a terasz növényei.

Kaldeneker György tetőteraszElőtérben a grillszett, bal sarokban a komposztáló konténer. Klikkeljen!

De folytassuk a felsorolást: a honos zöldségek és gyümölcsök is pompásan érzik magukat a teraszon: metélőhagyma, rengeteg paradicsom, paprika, cukkíni, folyton érő szamóca, rebarbara - és természetesen minden előbb vagy utóbb György lábosában vagy serpenyőjében végzi. A hangulatot egy csomó kis tárgy fokozza, mint kagylók, bádognyulak asztaldíszként, fényfüzér, madáretető (nyáron dísz-, télen funkcionális tárgy). Rengeteg ékességén kívül a tetőkert legextrémebb felszerelése egy saját komposztáló konténer, György saját trágyadombja. És természetesen pazar a kilátás a tetőre.

Kaldeneker György tetőteraszA további fotókért kattintson a tetőre!

Hét éve költözött ide a házigazda, akit a tévéből nyilván sokan ismernek: szakács és kézműves lekvárok készítője. Eleinte tiltakozott a környék ellen, de beleszeretett a teraszba: „Évente hat hónappal megnő az ember élettere” – magyarázza döntését. A terasz ugyanis a maga 74 négyzetméterével áprilistól másfélszer akkorára növeli az életterét, mint télen, amikor az alig több mint 50 négyzetméteres lakásban éldegél.

Nemcsak növényekkel van tele a terasz: a nagyvárosi állatvilág érdeklődését is felkeltette a zöld oázis: egy időben minden negyedik nap ide hozta kibelezni elejtett galambjait egy vadászgörény. Egyszer pedig egy mókus tévesztette el a házszámot és besétált a lakásba; ki tudja honnan jött, túl sok fenyő nincs a környéken. Egy szürke madár a kakukkfüvet látogatja, amit az erkély egyik peremén ültetett végig, a mandarin virágzásáért pedig általában az összes madár lelkesedik.

Sokat süt ide a nap, mert az épület legfelső emeletére már alig vetül árnyék. Ezért már márciustól pár fokkal melegebb van itt, mint a városban. György (és vendégei) a növények gondozása mellett gyakran reggeliznek és vacsoráznak a teraszon, évente 2-3 nagyobb bulit rendeznek, aminek csak a visszhangos udvar szab határt. Az említett mikroklíma miatt a házigazda már április végi születésnapját itt szokta ünnepelni. „A múltkor is megittunk húsz üveg bort, kivittük a hangfalakat, és jó kaja volt, azt én prezentáltam” – sorolja a sikeres születésnap kellékeit.
Kaldeneker György tetőterasz

Nagyjából fél óra után feltűnik, hogy négy tematikus részre lehet osztani a négyzet alakú kertet: a leglátványosabb a bőséges fűszerkert, egy másik szegletben van a nyugággyal és egy ódon felújított fürdőkáddal felszerelt wellnesz-központ (a kánikulában itt hűsölt a házigazda, mivel a kis lakásba fürdőkád már nem fért be). A harmadik szekció a társalgó rész, a negyedik pedig az ebédlő, amit napernyő véd a meleg ellen. A grillszett az ebédlő és a fűszerkert között kapott helyet. A tető remek adottságai miatt főzőműsorokat is forgattak már itt.

Amikor azt hinnénk, hogy ezt a menőséget tovább már nem lehet fokozni, kiderül, hogy Györgyön, barátain és hozzátartozóin kívül a jordán herceg és Mark Zuckerberg, Facebook-tulaj is falatozott már a teraszon termett dolgokból. Michael Jackson ügyvédje pedig nemcsak evett a házigazda főztjéből, hanem vendégeskedett is itt.

Itt láthatja előző részünket, amiben a Szent István park fölött néztünk körül

(Szuper tetőterasza van, amit megmutatna nekünk? Ide írjon: bpluszp@gmail.com! Itt pedig követni tudja blogunkat.)

Tovább

«
12

Reblog