A Kissvábhegy tetején állunk, mögöttünk erdő (természetvédelmi terület), lábunk alatt tetőterasz, előttünk csodás budapesti panoráma. A társasház, melynek legfelső szintjén nézelődünk, 1977-ben épült, a legenda szerint egy híres régi zenekar dobosa is lakott itt néhány évig.

Fotók: Pályi Zsófia

tetőteraszKattints a napernyőre a többi fotóért!

Nem a buja növényzet nyűgöz itt le minket, hanem a pazar kilátás és a raklapborítás, pontosabban az az elszántság, amivel a tulajdonosok két évvel ezelőtt elképzelték, majd megvalósították teraszuk beraklapozását. A vízszintes mellett a függőleges burkolatok nagy részét is raklap fedi, a padlón pedig egy raklapból készült asztalka áll.

Mindezeket János és felesége, Orsi készítette, aki nem Do It Yourself-gurukén jöttek a világra, hiszen eredetileg mindketten közgazdászok. Ám mivel sokallták a teraszburkolásra kapott árajánlatokat, úgy döntöttek, vesznek inkább száz darab raklapot és megcsinálják maguk – a döntés mellett szólt, hogy megragadta őket az akkoriban hódító ún. pallett-style életérzés is. Sok netezés és technikai kísérletezés után megtalálták a kivitelezéshez szükséges eszközöket és technológiát, és háromhavi kemény munkával - sok drukkoló és legalább ugyanannyi gyanakvó szomszéd tekintete mellett - lefedték a teraszt, a felületeket pedig vékony lazúrral lekezelve színezték és víztaszítóvá tették.

tetőteraszRaklap fed mindent (Klikkelj!)

A határoló falon négyféle szín látható: barna, azúr, kék és világoskék. A terasz szélén a fallal harmonizáló színű perem fut, a másik oldalon virágládák, egyebek mellett éppen érő eperrel, mentával és aloe verával. A nap ellen szabályozható árnyékoló véd, a júniusi kánikulában üdítően kellemes szél fúj. A terasz kb. öt hónapon át a lakás aktív része; és az itt élőkön kívül mókusok, madarak és menyétek is megfordultak a teraszon.

tetőteraszKilátás-részlet. Szép időben Vácig el lehet látni (Kattints!)

Végül pedig kanyarodjunk vissza a fantasztikus kilátáshoz: a második kerületre tökéletesen rálátni innen, jól látszik a Duna és a Parlament egy része, tiszta időben pedig egészen Vácig terjed a látóhatár. És ha mindez nem lenne elég: a teraszról saját nyugágyból lehet nézni az augusztus 20-i tűzijátékot.

×××

És kiknek ajánlják, hogy belevágjon a saját kezű raklapozásba? A raklap egyebek mellett azért is jó alternatíva – magyarázza János -, mert olcsósága és az esetleges egyszerű eltávolíthatósága szabad teret nyit az későbbi ötletek megvalósításának. De csak olyanoknak ajánlják, akiknek megvan rá az ideje és elszántsága, hiszen a közel 25 kilós raklapok szétbontása, lazúrozása, hézagkitöltése komoly fizikai és pszichés kihívásnak bizonyult, az alacsony monotónia tűrésű tulajdonosoknál. De végül kb. 300 munkaórával, egy cipősdoboznyi kihúzgált paklapszeggel, 30 liter felhasznált lazúrral és kb. 8 tonnányi átmozgatott anyaggal később nagy örömmel vették birtokba új teraszukat.

Folyamatosan keressük a város legjobb tetőteraszait és tetőkertjeit (plusz eldugott belvárosi kertjeit), az eddigieket itt tudod megnézni, ha pedig klassz tetőteraszod van és megmutatnád, ide írj és már jövünk is egy kiváló fotóssal: bpluszp@gmail.com.