Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Holdbéli táj a bulinegyedben

Mit gondolsz, hol található ez a majdnem fügefaliget a bulinegyedben?

park kert közpark Erzsébetváros Nagydiófa utca

Az eldugott kis park évtizedeken keresztül a nyújtott nyugalmat, friss levegőt és csendet a parkot körbeölelő házak lakóinak. Az utóbbi években a Dob utca felől megnyitott parkoló a Dob utca felől szinte láthatatlanná tette a kertet.

Az tudott róla, aki itt lakott, vagy a Nagydiófa utca felőli kocsmákból, boltokból helyekből kilátott rá. A park nyugalmát nem nagyon zavarta semmi, kutyasétáltatók és gyerekek keveredtek időnként a zöldbe. 

Pár évvel ezelőtt felröppent a hír, hogy Erzsébetváros önkormányzata átépíti a Klauzál teret, és az ott található játszóteret áthelyezi ide, a Nagydiófa–Dob–Wesselényi utca házai által körbeölelt parkba.

Majd tavaly hermetikusan elzárta a lakosság elől. 

Idén nyáron munkálatok kezdődtek a parkban, amiről bővebb felvilágosítást nem lehetett kapni, azon kívül, hogy lesz itt egy jó közpark. A munkálatokból is csak a Massolit kávézóból lehetett látni, sejteni valamit.

park kert közpark Erzsébetváros Nagydiófa utca

Mára látható, hogy a fák védelme mellett vélhetőleg újrafüvesítéssel megújul a terület, és használható zöld felülettel gazdagodik a parkokban egyébként kevésbé gazdag VII. kerület.

Tovább


Coming soon! 100 lakásos apartman házakat terveznek a bulinegyedbe

Úgy tűnik, életre kelnek a hosszú időre elhallgattatott ingatlanok a bulinegyedben. A botrányoktól sem mentes Király utca 40. és a Klauzál utca 7-9. szám alatti műemlék épületeken megjelentek a 'coming soon' feliratok. 

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

Mindkét épület a Triholding csoporthoz tartozik, amelynek a nevéhez kapcsolódik a már elkészült Léda-ház, a Király utcai Király-udvar és a Gozsdu udvar felújítása. 

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence
lédaház [autoker.hu]

A Klauzál utca 7-9-es számú házat 2006-ban az akkori önkormányzat értékesítette, és a tervek szerint a tulajdonos lebontotta volna. 2006. január elején a Varga Kálmán vezette Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemlékké nyilvánította az épületeket, így megakadályozta a bontást. Az épületek, vagyis a Klauzál 9. számú háznak már csak a homlokzata 10 éve omlik, romlik. Azóta se fejlesztés, se védelem, se műemlék. 

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

A hasonló levédési folyamaton átment Király utca 40. számú ház annyival járt rosszabbul, hogy miután a házat műemlékké nyilvánították, a ház a nemtörődömség miatt vált egyre romosabbá, majd életveszélyessé. A házat tavaly bontották le mai szintjéig. (A Király utca 40. számú házról itt olvashat bővebben.)

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

Lassan 1 hónapja látható a coming soon felirat a házak romjain, ami azt feltételezi, hogy elkezdődhetnek az ingatlanfejlesztések.

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence

Ezt erősíti, hogy a Triholding honlapján már megtalálható az új ingatlanokat bemutató anyag, miszerint a Klauzál utca 7-9. számú házak helyén a homlokzatok megtartása mellett épülne meg a Klauzál Residence, egy 100 lakásos apartmanház. A szomszédok most épp csak attól félnek, hogy a Portfólió.hu-n megjelent illusztráció szerint építik meg, amelyen olyan, mintha a Klauzál utca 9. számú ház gyalogosok által használt részén lenne majd a ház kocsibehajtója. Én úgy gondolom, hogy ez egy vicc.

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence
KLauzál utca 7-9 tervezett fejlesztés (fotó: portfolio.hu)

A Király utca 40-be álmodott új épület egy 102 lakásból álló, vegyes funkciójú épület lenne, ahol a lakófunkció találkozik a kereskedelmi és más szolgáltató, pl. parkoló és szabadidős tevékenységre lehetőséget adó funkciókkal, amit az idősek számára kialakított otthonok és közösségi terek is színesítenek. 

bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence
Király utca 40. tervezett fejlesztés
bulinegyed erzsébetváros Klauzál utca Király utca 40. Klauzál residence
klauzál 7-9 tervezett fejlesztés

És bár ilyen hosszú enyészet után örülni lehetne a fejlesztésnek, alapvető kérdésként merül fel, hogy biztos-e, hogy Budapest belvárosába, egy tradicionális városszövetű (lassan azt elvesztő) negyedbe ilyen mamutberuházásokra van szükség? 

Fotók: nem címkézett fotók a szerkesztő felvételei

Tovább


A Közért nem múlik el csakúgy!

A Rottenbiller utca 7. számú épületen valaki megelégelte, hogy lefestették az előző üzlet vagyis az egykori Közért felfestett címerét. Ezért mára mindenki számára láthatóvá tette. Ami szép, az szép. 

Rottenbiller utca Lövölde tér Közért

Rottenbiller utca Lövölde tér Közért
2014-ben amikor erre járt a Google
 

Tovább


Mi történik a Dob utcai tűzfallal?

Épp nagy erőkkel verik le a Dob utcában a vakolatot az egyik épületről – a város egyik legrégebbi tűzfalfestményével együtt.

Még mielőtt bárki megijedne, hogy hova tűnik szemünk elől a Lumen zöldséges Zsuzsija (legalábbis a falra festett változata), Jankovics Barnabás, a Neopaint képviselője elmondta, hogy mivel beázott a fal felülről, és egy része betokosodott, ezért most a teljes vakolatot eltávolítják, és majd márciusban újra megfestik a képet.

...és majd újra...

Avagy a tűzfalfestmény nem tűnik el, csak megújul.

Tovább


A sokszínű hétvége. Programajánló

Hétvégén lehet vonulni, utcabálba menni, futni. A Pride fél 4-kor kezdődik. A gyülekező a Nagymező utca és Andrássy út kereszteződésénél lesz, és csak az Oktogon irányából lehet csatlakozni.

A Pride után a francia nemzeti ünnep alkalmából a Francia Intézet épülete előtt utcabál lesz. Lesz környezettudatos ruhakollekció-bemutató, a magyar A.K.T. zenekar francia, olasz és magyar sanzonokat játszik. A francia vendégek, a Swingo Musette Duna-parti kabaréval szórakoztatja a közönséget. A kabaré után  DJ Infragandhi elektropopot játszik.

Caption

Szombaton este utcabál helyett futni is lehet a Night Run maratoni futóversenyen. Indulás a budai siklótól, onnan fel a várba, a Szabadság hídnál forduló, és a rakpartról lehet majd befutni a célba, a Várkert Bazárba.

Szombaton kezdődik a Millenárison a nagy KockaParádé Kiállítás a LEGO-rajongókra fókuszálva. Az építőmesterek egyedi remekművei óriási terepasztalokra kerülnek. A kiállítást vetítések, játékok és meglepetések tarkítják. 

Jövő héten zár Nagy Kriszta x-T „Úgy szeretnék beszélni veled, mint férfi a férfivel” című kiállítása. Akit érdekel, hogy néz ki egy Habony Árpád-tetkószerűség Kriszta fenekén, az itt megtudhatja.

Szombaton a Parkban 10 éves a Kiscsillag, hétfőn este meg újra itt a Manu Chao.

Tovább


Madarakat és fákat a bulinegyed közepébe, menjenek a tarajosok a Jókai-kertbe!

Idén második alkalommal (igazándiból harmadik, mert az autómentes napon is) élvezhetjük azt, hogy milyen is az, amikor autók helyett madarak, fák, virágok, gyerekek, koncertek, kultúra, játék és gasztronómia veszi át a hatalmat a Kazinczy utcában.

A május 10-re, vasárnapra datált egész napos rendezvényt az idén az ázsiai és afrikai kultúra színes nyomvonala hatja át. Egész nap lesz háztáji piac, közös jótékonysági főzés és pinata készítés az Ellátó-kertben, kóstoló a világ lepénykenyereiből a Kőleves-kertben. Civil szervezetek, mint a Menedék Egyesület vagy a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány különböző programokon keresztül mutatják meg, mivel foglalkoznak.

Caption

A Menedék FC focibajnokságot rendez, és TUBI or not TUBI végre valaki beszél majd a galambokról, mi több, szélnek ereszti őket. A kicsik (s nagyok) távoli világok kínai, afrikai meséit hallgathatják a mesesarokban, zenei utazáson vehetnek részt a Bélaműhellyel, készíthetnek afrikai bábokat és rajzolhatnak, festhetnek, ugrálhatnak, ahogy ezt kedvük egy autómentes utcán engedi. Egész nap lesz zene. Muzsikál a Canarro zenekar, a Babra, a Szkojáni Charlatans és a Méhek.

A nap Soundpaintinggel zárul. Ez közös zenei és művészeti „alkotás” univerzális, multidiszciplináris jelnyelv zenészek, színészek, táncosok és képzőművészek számára, jelen idejű kompozíciókat hoznak létre. A több mint 1200 jelből álló jelnyelv Walter Thompson amerikai zeneszerző, szaxofonos nevéhez fűződik.

A Kazinczy utcai „fesztivál” szervezői részéről nem titkolt cél az élhetőbb, zöldebb, madárcsicsergősebb és párbeszédalapúbb belváros kialakítása, amelynek „csak” egy apró, de annál „figyelemfelkeltőbb” eleme a Kazinczy utca „autómentesítése” és kulturális átszínezése.

A Jókai-kertben (bővebben egy régebbi posztban olvashat róla) május 9-én a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának köszönhetően ingyenesen lehet látogatni Jókai Mór egykori kertjét, megismerni Jókai életének egy töredékét. A madárgyűrűzési bemutatón az érdeklődők megismerhetik a gyűrűket, a gyűrűzési eszközöket, hálókat és a befogott madarakat. A „Tarajosok és búbosok” szépségversenyen a legextrémebb tarajos, búbos hajfrizura lesz a nyerő. Punkok előnyben. Megtudhatjuk, milyen egy madárbarát kert, és megismerhetjük az év madarát, a búbos bankát és más állatokat, például a dunai tarajos gőtét. Itt háztáji piac helyett cincérpiac lesz és Csipogó játszóház.

Fotó: Erika Pereszlényi Photo

Tovább


Megújul a Kazinczy utca 49.?

Felújították a Mika Tivadar kétemeletes, tetőtéri műtermes, szecessziós (egykori) lakóház - ma a Mulató -, és a ház homlokzatán építtetője nevét viselő Fodor Gyula-féle ház közötti épületet.

Felújítás előtt, Fotó: rlevente - muemlekem.hu


A bulinegyed egyik legforgalmasabb részén található 1938-ban épített, „épp, hogy össze nem omlik” hangulatot árasztó klasszicista épület, rendre szemet szúr(hatot)t az áthaladó járókelőknek. Leromlott állapotát csak fokozta Mika Tivadar házának példaértékű felújítása és hasznosítása.

Az egyemeletes ház önkormányzati kezelésű épületének sajnos csak a homlokzatát és egyetlen erkélyét újították meg. A türkiz és az almazöld közötti színvilág nem feltétlen passzol az utcaképhez, de felújított homlokzat mindenképp jót tesz neki.  

A homlokzati márványtábla emlékeztet a Zitterbarth Teréz építészeti iroda tervei alapján megépített ház építési idejére. A lakóházat Hellmer József építette. A mai ház két egymás melletti épület összeépítéséből jött létre.

A házba belépve siralmas látvány fogad. A lerohadt lépcsőház, az omladozó vakolat, az udvaron hagyott háztartási hulladékkal vegyített építési törmelék gazdátlan épület hangulatát kelti. Az udvarban található építés korabeli, kagylós, vörös márvány falikút is csak „hangtalan” mása önmagának.

A ház udvarán csendesen üldögélnek a lakók, intézik napi dolgaikat, a házról nem különösen nyilatkoznak, vagyis azt mondják, nem tudnak ők semmit.

Most ez van. Megújult homlokzat, rendezetlen belső tér.  

Tovább


Posztolja az utcára a kedvenc verseit!

Több szervezet kisebb-nagyobb gerillaakcióval jelentkezik április 11-én, a költészet napján. Szerencsére nem a kormányablakról vagy kormányablak számára kell verset írni. Persze az is igaz, hogy nem jár egy versért több mint félmillió forint, hanem talán csak valami jó érzés. De az biztosan.

Verset a falra! (Krakkó, Fotó: Szerkesztő)


Az egyik ilyen akció a "Fuss és posztolj egy verset..." című felhívás lényege, hogy a futók április 11-én kedvenc magyar költőjük versével a kezükben induljanak futni, és a verset (nyilván papírra írt verset) tűzzék ki futásuk során valahová, fotózzák le, és posztolják az eseményoldalon, a megtett kilométerek számával együtt.

A gittegylet.com a tavalyi évhez hasonlóan ismét arra kéri a csatlakozni vágyókat, hogy posztoljanak verseket az utcák házfalaira, hirdetőoszlopaira, irodák üzenőfalára és minden legálisan "posztolható" felületre.

Versrészlet nyolcadik kerületi térburkolatban (Fotó: szerkesztő)


A DRÓT irodalmi, művészeti, társadalmi portál a street-art és más művészeti eszközök révén fiatal, kortárs költők napjainkról szóló verseivel árasztja el Budapest és Szentendre falait, fáit, a táj különböző műtárgyait. A kültéri posztolás mellett a felhasznált versekből lesz felolvasás, beszélgetés, a Café Zsivagóban szerkesztői est. Az est után pedig a Café Zsivágó 5. születésnapi partija.

A Hello Wood Verskockát épít, amit majd kiposztolt versek díszítenek, és minden önjelölt elmondhatja kedvenc versét egy GoPro kamerába április 11–12-én a Szabó Ervin téren.

krumplib©2005 (litera.hu)


A Szabadságszínpad 16 órás (32 félórás) versszavalást rendez a Szabadság téren, ahol József Attila verseket lehet majd szavalni.

A Tilos Rádió beköltözik az Aurórába, ahonnan élőben közvetítik műsorukat. Kora délutántól élő irodalmi műsorok, beszélgetések, interjúk "tömege" várható  igazi kávéházi hangulatban. Este koncert és Tilos Selection party!

Tovább


Felújítják a Polgári Serfőzde homlokzati mozaikfrízét

Ötmillió forintból újítják fel a volt Polgári Serfőzde társasház homlokzati mozaikfrízét.  A Vidor Emil tervezte házban (kb. 1906)  Dreher-Haggenmacher Első Magyar Részvényserfőzde Rt. 1934-ben állította fel a központi sörlerakatát. A házat Sörös palotának és a Szódás-háznak is hívták, mert hátsó bejáratán szódáskocsik és lovak jártak  ki-be.

Polgári Serfőzde

A ház homlokzatát díszítő, a „sörkészítés és sörivás dicséretét hirdető” mozaikfrízt Dudits Andor tervei alapján Róth Miksa készítette 1906-ban. A 60 négyzetméteres mozaikkép sörgyári lovakat ábrázol. Dudits a serfőzde által kiírt pályázatra készítette tervét, ahol az volt a megkötés, hogy az alkotás tükrözze a sörfőzde által előállított három sörfajtának, a király-, polgár- és barátsörnek a dicséretét.

"Hatásosan válnak el a világos alakok az aranyalapról, a fríz természetének megfelelő menetben tódulnak a középpont felé, a vadászatról hazatérő király és fényes kísérete itt, a föld termékeit hozó munkáscsapat amott. A középső mezőben Gambrinus királyt látjuk sörösszekerén, mint valami diadalkocsin. Bőségesen árad az aranyszínű ital a hordókból, ki-ki kedve szerint meríthet belőle, és még a szekér elé fogott lovak is megittasodva, csörömpölve egymásra dűlnek. Ötletes humor és mély művészi komolyság, a tömegek ritmikus mozgása és a színek erős dekoratív hatású összetétele pompás és kifejező díszt eredményeznek" - írja a Művészet című folyóirat 1911/10. számában.

A ház ismert lakója volt Kiss József költő, a Hét főszerkesztője, aki 1843-tól 1921-ig, haláláig élt a ház harmadik emeletén. Kosztolányi így írt a költőről és lakásáról: "A selyem-perzsáktól derengő szobában, párnáktól körültámasztva trónolt a rengeteg ágyon" (Nyugat, 1922). Egy darabig itt működött a Rózsahegyi  színitanoda is.

Tovább


Megmutatjuk, mivel bútoroznák be a várost, íme, a díjazott alkotások

Kihirdették a Bútorozd be a városod! című pályázat nyerteseit. Még valamikor februárban írtunk a pályázatról, aminek az volt a lényege, hogy a kor igényeinek megfelelő és a kor viszontagságaival szemben ellenálló köztéri bútorok tervezésére van lehetőség. A pályázaton diákok, egyetemisták és profik külön kategóriában indulhattak.

A pályázatra beérkezett 300 pályaműből diák kategóriában megosztott első díjat osztottak ki. A Váci Utcai Ének-Zene Tagozatos Általános Iskola második osztályos tanulói a Károly-kert játszóterét tervezték újra, míg a másik díjazott, Ürmössy Barbara gyümölcsformákat idéző bútorcsaládtervet készített. 

Váci Utcai Ének-Zene Tagozatos Általános Iskola
 
Ürmössy Barbara 

Az egyetemista kategóriában pályáztak a legtöbben. A nyertes alkotást Lévai Levente Tordu című alkotása nyerte, aki egy kényelmes, a környezethez idomuló, környezetbarát utcabútort tervezett. Az igen esztétikus, jó élményt közvetítő, a természeti formákhoz idomuló koncepcióban én leginkább a vandálbiztosság hiányát érzem. Leginkább azért, mert egy egyszerű fapad megőrzése, karbantartása, rendszeres megújítása olyan feladatot jelent a közterület-fenntartók számára, amit igen nehézkesen tudnak teljesíteni.

Lévai Levente Tordu

A második helyezett Sághegyi Adél Spin & Slide terve különböző fakockákból tetszőlegesen építhető utcabútorból áll. Adél koncepciójában figyelembe vette a mobilitást, a mozgathatóságot, a zsaluzás sűrűségének változtatásával reagál az időjárási viszonyokra. A kockák forgathatók úgy, hogy napozni lehessen bennük vagy akár elbújni az eső elől.

 Sághegyi Adél Spin & Slide

Borbás Renáta és Szigony János Hinta-palinta terve szerint négy lábon álló hintaszékekkel, fekvőalkalmatosságok lepnék el a parkokat.

Borbás Renáta és Szigony János Hinta-palinta

A profi kategóriában a beérkezett 75 pályamű közül a nyertes Dányi Tibor Zoltán RÖNK+ című pályázata lett. A projekt a város parkjaiban újratermelődő fatömegek felhasználására épít. (Bennem csak az a kérdés, hogy hol vannak Budapesten azok a parkok, ahol a fa olyan mértékben termelődik újra, hogy azokból sok utcabútort készíthessünk.)

Dányi Tibor Zoltán: RÖNK+

Nagy Dániel moduláris padcsaládja kiemelkedik az utcabútorok „statikus” világából. Kényelmes baráti társalgáshoz teret adó, környezetbarát anyagokból elállított utcabútort tervezett. A koncepcióban figyelembe vette a költséghatékony előállítást, a szállítási lehetőségeket, az anyaghasználatnál az újrahasználható anyagok felhasználási lehetőségeit és azt, hogy a konstrukció vandálbiztos és könnyen javítható legyen. 

Nagy Dániel: Sit Together

Oravecz Juli beépített napelemmel működő tervével győzte meg a zsűrit.

Oravecz Juli: Parázs

A különdíjazottak, Papp Dóra Csilla és Almási Balázs multifunkcionális, kompozitból készülő bútorokat terveztek.

A nyertes pályázók pénzjutalomban részesültek, és elkezdhetik terveik megvalósítását a Hello Wood szakembereinek mentorálásával.

Képek forrása: Az Én városom

Tovább

«
12

Reblog