Még a hétvégéig van lehetőségetek arra, hogy megnézzétek a Magnum Photos ügynökség világszínvonalú Kontaktok című kiállítását, a Capa Központban. Az eddig több mint húszezer látogatót bevonzó kiállításon többek között – Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Bruno Barbey, Paul Fusco, Philip Jones Griffiths, Thomas Hoepker legendás alkotásait tekinthetitek meg.


A Magnum egyik alapító tagja Henri Cartier-Bresson arról volt elhíresült, hogy a fiatalabb tagok munkáját a kontaktfotók alapján bírálta el. A kiállítás ezeket kontaktképeket veszi alapul a Magnum Photos ügynökség fotósainak képei mögött meghúzódó alkotófolyamat feltárásához. A kontaktképek az alkotófolyamat elsőként látható fotói, a negatív megvilágításával a film képeit egy fényérzékeny papíron láthatóvá teszik.

A kiállított 70 kép között megnézhetjük Robert Capa normandiai partraszállás, Bruno Barbey 1968-as párizsi diáklázadások, Paul Fusco Robert Kennedy temetése, Philip Jones Griffiths vietnami háború és Thomas Hoepker szeptember 11. című híres alkotásokat is. Bővebben a Szeptember 11. című képről itt olvashattok: Kép-kockák #9 - Thomas Hoepker: 2001. szeptember 11., New York


A kiállításon mindemellett Che Guevarától Malcolm X-en és Miles Daviesen keresztül a Beatlesig politikusok, színészek, művészek és zenészek ikonná vált portréit is láthatjuk.

A Kontaktok című kiállításhoz szervesen kapcsolódik a Mai Manó Ház Elsők című tárlata, amit 2014. október 5-iglehet megtekinteni.  Bvebben a kiállításról: MAGNUM’s First

Fotók: Mai Manó Ház, Capa Központ