Vajon lesz-e annyira hatékony a Teréz körúti portálprogram, mint az Andrássy úton, ahol már szinte minden üzletportál ízlésesen, a városképet gazdagítva kínálja szolgáltatásait?

A nyáron elindított Teréz körúti portálprogram abból a célból jött létre, hogy a lakosság, a tulajdonosok és az önkormányzatok együttműködésével vonzóbbá tegye a körúti üzletsorok megjelenését. A program lendületes, tetszetős honlapja az üzlettulajdonosok számára nyújt segítséget a Teréz körúti homlokzatok feltárt problémáinak bemutatásával. Iránymutató javaslatokat nyújt az üzlettulajdonosok számára abban, hogy a Terézvárosi Építészeti szabályzat figyelembe vételével hogyan tudnának hozzájárulni a Nagykörút egységes és elegáns portálsorának kialakításához.

A terézvárosi honlapon lehetőség van megnézni az épületekre vonatkozó legfontosabb adatokat (építés éve, építész/építtető neve, helyrajzi szám). Megmutatja a kerületi főépítészeti iroda által feltárt problémákat, és példát mutat arra, hogy milyen megoldással igazodhatna a üzlettulajdonos az építészeti szabályozás betartásával egy szebb, elegánsabb nagykörúti arculat kialakításához.

Meglévő állapot

Feltárt problémák

Példa javasolt megjelenésre

A körúti tolakodó, vizuális káosz persze nem szüntethető meg könnyen. A virtuális városi kalandozásra, konzultációra lehetőséget adó honlap nem feltétlen ér célba a tulajdonosoknál. Az áprilisban életbe lépő önkormányzati rendelet, a településképi bejelentési és kötelezési eljárás alapján az önkormányzat kötelezheti a tulajdonosokat arra, hogy az utcaképbe nem illő üzletrészeket elbontsák, sőt bírságot is kiszabhat ellenszegülés esetén. Bagi Borbála, a főépítészi iroda munkatársa elmondta, a portál elindítása óta még nem valósult meg egy olyan kirakat- vagy portálátalakítás sem, amit ez a program hívott volna életre. Mindemellett nem is lenne életszerű, mert a vonatkozó rendeletek szigorú eljárásrendjében még egy program lebonyolításához, megvalósításához is kevés volt az idő.

A program sikerességében bízva pozitív elmozdulásnak tekinti, hogy a portál működése óta már jött létre olyan együttműködés, amelyben az önkormányzat és az üzlettulajdonos közös gondolkodással alakítja ki az üzlethelyiségeihez tartozó utcai portáljait.

Képek forrása:

http://www.terezvaros.hu/Terez_koruti_portalprogram/weboldal/

IWC üzlet, 15 rue de la Paix, Párizs (2012) - Forrás: http://www.watchpro.com/13588-iwc-opens-boutique-in-paris/ 

Budapest VI., Oktogon, Teréz körút a Nyugati pályaudvar felé nézve 1900-ban. Forrás: http://www.fortepan.hu/