Vajon megállja a helyét egy olyan közösségi befogadóhely a belvárosban, a bulinegyedben, ami elsődlegesen nem a turistákra, hanem a gyerekekre és szüleikre, a gyesen, gyeden lévő anyukákra, apukákra, azok hasznos, tartalmas időtöltésére koncentrál?

A HellóAnyu! arca és kitalálója, Lipták Orsi több éve dédelgeti ezt az ötletet, hogy létrehozzon egy baba- és szülőbarát helyet. A megvalósítás számtalan nehézséggel járt. Meg kellett találni a megfelelő működési formát, a megfelelő helyszínt, azt újraéleszteni, most a nyitás után pedig tartalommal megtölteni.

A szociális szövetkezeti formában működő társadalmi vállalkozás többek között a Norvég Civil Támogatási Alap, a NESsT vállalkozásfejlesztési tréning és díj, az önkormányzat támogatásával és rengeteg önerővel jött létre. A sok keresés után a szervezet a Csányi utcában, egy 10 éve üresen álló egykori kétszintes üzlethelyiségbe költözött be.

HellóAnyu! elnevezés még egy előzőleg kinézett helyhez kötődik, ahol egy vasajtóra ez volt felírva, hogy Helló Anyu, amiről Orsi úgy gondolta, hogy nagyon is tükrözi azt a koncepciót, amit meg szeretne a valósítani. Így ez lett a nyertes norvég pályázat címe.

A befogadótér az elmúlt héten nyitotta meg kapuit, úgy tűnik, igen nagy sikerrel, ugyanis a nyitás óta gyakran van telt ház. A lenti nyitott részben van a kávézó és a közösségi tér, míg az emeleti kistermek leginkább foglalkoztatóhelyiségekként funkcionálnak.

Az eddig eltelt röpke időszak alatt a helyiség keresettségét és népszerűségét tekintve hiányszolgáltatást pótol Orsi ötlete, aki megerősít abban, hogy nem csak kerületi, hanem városi szinten is.

Fontos tudni azt is, hogy a hely nemcsak rekreációs, közösségi tér, hanem befogadótérként folyamatosan lehetőség van mind magánszemélyek, mind közösségek számára órák, tanfolyamok, szakkörök stb. megtartására.

A működésük harmadik pillére pedig az, hogy képzéseket és szolgáltatásokat is szeretnének beindítani, amelyekkel a gyesről, gyedről visszatérő szülők munkába állását tudják segíteni, valamint otthon dolgozó anyukák kézműves termékeit szeretnék reklámozni, árulni.