Kilencedik alkalommal veszi birtokába a várost hétfőtől a PLACC Fesztivál. A csepeli és belvárosi terekre fókuszáló rendezvény különböző művészeti ágakon és interaktív eseményeken keresztül mutatja be ezeknek a városrészeknek egy-egy pontját.  A fesztivál célja, hogy a városlakó a városi térrel való kapcsolatát újraértékelje, észrevegye a mindennap használt terek más vagy új értékeit, kapcsolatrendszerét. Ne csak éljen e terekben, hanem élje is meg őket. Fedezze fel a város különböző pontjait különböző művészeti ágakon, interaktív eseményeken keresztül.  

2014. szeptember 23-28. között a belváros és Csepel különböző közterein hazai és nemzetközi alkotócsoportok bukkannak fel az adott helyszínekhez kapcsolódó, azokra reflektáló alkotásokkal, előadásokkal, installációkkal. Az idei programkínálatban színházi és táncelőadások, valamint köztéri építészeti-képzőművészeti installáció és dizájnakció is szerepel.

A PLACCC 2014 kiemelt programjai között szerepel Benjamin Vandewalle: Birdwatching 4x4 című alkotása. A holland alkotó előadásának közönsége egy különleges, mozgó nézőtérről nézheti a koreográfus köztéri táncelőadását.

A Birdwatching 4x4 köztéri előadás alapkérdése: Hogyan hat a tér és az idő az érzékelésre? A nézők „megfigyelődobozban” foglalnak helyet, amelyből csupán egy 4 x 4 méteres ablakon keresztül látnak ki – innen ered a projekt címe, a Madárles 4x4 is. A mobil doboz végighalad a városon, és mindennapi környezetünket falak és testek költői tájképévé változtatja. Az akár jól ismert utcák és terek a szokatlan szemszögből figyelve, pár mozgatható tükörfallal és pár táncossal „manipulálva” ismeretlen arcukat mutatják.

A programról bővebb leírást itt találtok. Event.

A magyar 011-es Alkotócsoport Valóság szoba című reality performanszát a Csepel Művekben lehet majd megnézni. Az előadás egy disztopikus világba kalauzolja a nézőket, amelyben az állampolgári döntés és választás lehetősége kérdőjeleződik meg. A Csepel Művek egykori hangárjában játszódó performanszon a nézők saját akaratuknak megfelelően kerülnek különböző csoportokba, és járnak végig egy képzeletbeli utat, ahol egy fiktív, extrém, de földrajzilag és kronológiailag valójában nagyon is közeli helyzetben kipróbálhatják, meddig tartanak ki a saját elveik mellett, megzavarhatók-e, megvásárolhatók-e, és hogy egyáltalán befolyásolni tudják-e saját sorsukat.

A programról bővebb leírást itt találtok. Event.

A Studio Nomad Check-Point című installációja a városi ember térhasználati viselkedését elemzi. Egy olyan rendszer, amely új útvonalat jelöl ki a megszokott városi térben. Az alkotók az Egyetem tér egy része fölé interaktív fényinstallációt helyeztek el. Az installáció a köztér használóinak viselkedésére reagál, a haladástól függően új pontok villannak fel, ezzel irányítva a járókelő figyelmét és mozgását. A rendszer így lehetőséget biztosít a köztér arcának pillanatnyi megváltoztatására. 

A programra 2014. szeptember 25. – október 19. között lehet bekapcsolódni. Helyszín: V. kerület, Egyetem tér. Ingyenes program. A program leírása itt  található.

 A Noppa fiatal építészei - Alvégi Lóci, Eke Tamás és Varga Lívia - Ez a hely MENŐ! címmel egy tetszőlegesen bővíthető városi installációsorozatot terveznek. Ezen az embernagyságú, interaktív térképjelölőn olyan különleges és izgalmas múltú helyek lesznek térképre rendezve, melyek a hétköznapok rohanásában sokszor észrevétlenek maradnak. Az "Ez a hely MENŐ!" című projekt célja rámutatni azokra az épített értékekre, amelyek a szó átvitt vagy valós értelmében el vannak rejtve a szemünk elől. 

A programot két kisebb kísérőesemény egészíti ki:

  • a Rombusz Terasz Keszon-bárjában hanginstalláció készül Esterházy Péter-, Kőrösi Zoltán- és Szakonyi Károly-szövegekből, a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködésben.
  • Sgraffito-projekt: kertmozis vetítés a Váli utcában, a 2012-ben megkezdett Fix Sarok projekt folytatásaként.

A programról bvebben itt  olvashattok. Event

Csepeli helyszínek

Lotte van den Berg Building Conversation című előadásában azt kutatja, hogyan beszélünk és beszélhetünk egymással. A kutatás a résztvevőkkel közösen történik. A Lehetetlen beszélgetés a politikáról című előadás során az alkotók egy a jezsuiták által kifejlesztett beszédtípushoz fordulnak, hogy megkíséreljék lehetővé tenni a lehetetlen párbeszédet. A programra 100 résztvevőt várnak, akik 10 magánlakás nappalijában vehetnek részt a beszélgetéseken. A Nagy létszámú beszélgetés a városról című előadáson az alkotók 64 résztvevőt vonnak be a beszélgetésbe. A résztvevők a kétfős párbeszédtől fokozatosan jutnak el a nagyobb és nagyobb csoportokban való eszmecseréig. 

Időpontok:

Lehetetlen beszélgetés a politikáról: 2014. szeptember 26. 19.00
Nagy létszámú beszélgetés a városról: 2014. szeptember 27. 14.00

A programról bővebben itt olvashattok. Event.

A Szubjektív Csepel projekten belül cseh és magyar művészek közreműködésével egy üresen álló csepeli bolthelyiséget változtatnak pop-up galériává.

Leírás itt.

Bővebben a PLACCC-ról:

Honlap: http://www.placcc.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/placccfesztival

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/950740834951567/