Pénteken, május 22-én van az európai elhízás elleni nap. Ebből az alkalomból a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság, valamint több kórház is ingyenes szűrést és rendezvényeket tart a lakosság számára.

Az egyre inkább elhízott lakosság miatt Magyarország lassan a túlsúlyosak országának is nevezhető. A táplálkozási és tápláltsági állapotot vizsgáló tavalyi országos felmérés szerint a felnőtt lakosság 65 százaléka, mintegy 5 millió ember túlsúlyos vagy elhízott. Jellemzően a férfiak vannak rosszabb helyzetben, a férfiaknak mintegy 67 százaléka, míg a nőknek „csak” 62 százaléka elhízott. Mindkét nem esetében az életkorral nő a túlsúlyosak és az elhízottak aránya. A fiatal nők több mint harmada, a középkorúak kétharmada, az idősek több mint háromnegyede súlyfelesleggel küzd, míg a fiatal férfiak kétötöde, a középkorúak háromnegyede, az idősek több mint négyötöde túlsúlyos vagy elhízott. Azok vannak jobb helyzetben az elhízáshoz kapcsolódó betegségekkel szemben, akiknek a haskörfogata a nők esetében 88 cm alatt, a férfiak esetében pedig 102 cm alatt van. Sajnos a kutatások ezen a területen sem mutatnak jó eredményeket. A 2014-es felmérés szerint egy átlagos felnőtt magyar nőnek 91, egy férfinak 98 cm volt a haskörfogata. És ez a korral csak növekszik, 65 év felett egy átlagos magyar nő haskörfogata eléri a 109 cm-t, míg a férfiaké a 115-öt.

Az elhízás elleni napon, a Szent Imre-oktatókórházban ingyenes szűrési vizsgálatokon vehet részt a lakosság többek között az elhízásra és a kísérőbetegségekre utaló testzsír, koleszterin, vérnyomás és vércukor meghatározására. A szűrővizsgálatok mellett előadásokat, orvosi és diétás tanácsadásokat a tartanak az elhízással kapcsolatos betegségek és az elhízás megelőzésével kapcsolatos témakörökben.

 Bővebb információ a MOMOT honlapján található.