Péntek este Bábok éjszakája lesz a Holnemvolt Parkban. Egy éjszakára hamisítatlan mesevilág költözik a régi vidám park területére. Lesz biciklin érkező miniatűr cirkusz, Babszem Jankó és a három kismalac, apró és óriásbábok.

Ezen az estén az A38 hajón az Anima Sound System visszanyúl népszerű dub-reggae albumához, a Shalomhoz. A lemez huszadik születésnapja alkalmából az eredeti felállás többi tagjával együtt adják elő a lemez anyagát.

Gólyában pénteken a Vasárnapi gyerekek, szombaton a Balaton zenél.

A kulturgerillák, a gerillajóga és a gerillamarketing után megérkeztek a gerillasörfőzők. Péntektől szombatig lesz lehetőségünk megtudni, kik azok a gerillasörfőzők, honnan jöttek, mit akarnak? Ki az Rothbeer, Csupor, Horizont, Golem és Möszjö...?!

Nyit a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo kiállítás. A világ legjobb sajtó- és dokumentarista fotóit október 25-ig nézhetjük meg.

Elindul a Design hét 2015. A rendezvényhez kapcsolódóan számos kiállítás nyílik, például Haiku és csomók címmel Gera Noémi, Király Fanni ékszertervezők és Somogyvári Kata fotóművész közös kiállítása a MOM parkban. Lesz Home Sweet Home kiállítás, amely a következő kérdéseket feszegeti: hogyan válik egy fogalom tárggyá, hogyan szivárog be az otthonunkba a világ, hogyan válik mikrokörnyezetünk a társadalom tükrévé, és hogyan inspirálják a tervezőket a történelem nagy változásai? Az idei designhét díszvendége Spanyolország. Nyitott stúdiókat látogathatunk, betekinthetünk a BATTILA szemüveg manufaktúrába vagy a hajótervezésre és gyártásmenedzsmentre szakosodott EMBER Design stúdióba. Lesznek beszélgetések és még több, sok jó dolog.

A világon már igen népszerű és szimpatikus kezdeményezés, a Café Fusi két héten keresztül segít megjavítani elromlott kütyüinket a műszereinktől a ruháinkig. A bütykölésen túl filmvetítésekkel és egyéb kultúrprogramokkal gazdagítják a közös tevékenykedést.

Szombaton, szeptember 26-án Őszi Pagony feszt Bartos Erika új könyvével, az Eszterlánc mesezenekarral. Lehetőség lesz összeismerkedni Danny bá’-val, a világ legszórakoztatóbb tanár bácsijával és másokkal.

Az idén a Ráday utca is beáll az önmagukat reklámozó utcák sorába, és szombat-vasárnap a Ráday Feszt-tel vár bennünket. Az idén első ízben megrendezi a gitár ünnepét. A Nemzetközi Gitár Egyetemmel azt szeretnék elérni, hogy ez a nap minden évben a gitár ünnepe legyen. A hétvégén a gasztronómiai és kreatív élmények mellett a fesztivál fellépői között lesznek többek között: a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanulói és Pusztai Antal, Choose Cheese, Harmath Soma és Tóth Péter.

Az Óbudai Bornapokon az óbudai főtéren boros pavilonjai mellett fellép Harcsa Veronika zenekarával, a Bin Jippel, a Hot Jazz Band és a Budapest Bár is.

Az Ajtósi Dürer soron a Dürer rendezvényházban Art Expo Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár lesz. Az idén második alkalommal megszervezett rendezvényen olyan művészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra, akiknek eddig erre kevés lehetőségük volt.

Caption

A Millenárisra beköltözik a Fenntarthatósági Nap, immáron nyolcadik alkalommal. Ez egy fesztiválkonferencia, ahol szakmai beszélgetéseket tartanak a fenntarthatóságról közszereplőkkel, művészekkel, ismert emberekkel. Kiállításokat, koncerteket rendeznek afterpartyval, ahol fellép a Dublic és szombaton este a Rotfront!

Fotó? Berta Zsófia

Szombat délután a Magyar Angelman Szindróma Alapítvány játékos pikniket szervez a sajátos nevelési igényű gyereket nevelő családok számára a Városligetben.

Este a Patyolatban a Metanoia Artopédia mutatja be Jég-doktrínák – variációk a náci retorikára – tizennyolcadik variáció című előadását. „Az előadás a holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja a fókuszba, azt a Victor Klemperer, az irodalomtudós drezdai túlélő és szemtanú által LTI-nek (Lingua Tertii Imperii – a Harmadik Birodalom Nyelve) nevezett nyelvi propagandát, amely képes volt tömegméretekben mételyezni a hétköznapi emberek tudatát is, és gyilkosokká vagy a gyilkosok kollaboránsaivá tenni őket.”

Vasárnap jönnek a szelíd motorosok a Hősök terére! Csak óvatosan közlekedjenek! A Gesztenyéskertben Halász Judit új lemezének bemutatója lesz, miközben ez a nap, szeptember 27-e a Kávé napja, korlátlan kávéivási lehetőségekkel.