A Nagykörút 2013 telén olyan vegyes képet fest, mint egy zsibvásáros szőnyege. Van sok üres, romos üzlet, pár vadiúj hipszter kajálda, néhány ezeréves kisbolt, egy csomó Spar meg Meki. És egy Starbucks. Szakikat kérdeztünk meg a körút jelenéről és szolgáltató jelleggel azt is megnéztük, érdemes-e a pesti szakasz kb. 700 üzletében karácsonyi ajándékok után kajtatni.

körútKedves szimbiózis a Nyugati mellett: gyerekfotós és bodybuilder shop (Kattintson a képre a többi fotóért!) Fotó: Mudra László

Most csak a pesti, mintegy négy kilométeres szakaszt vettük szemügyre, és igyekeztünk messzemenő megállapításokat tenni a karácsony előtti helyzetről. Hosszasan villamosoztunk föl-alá, sétálgattunk és számolgattunk (persze így is lehetnek hibák a számításainkban). A végeredmény az, hogy a Jászai Mari tértől a Petőfi hídig sorakozó közel 700 üzlet valamivel kevesebb mint tíz százaléka üres. A helyzet a Rákóczi tér körül a legrosszabb – alighanem a metróépítés miatt -, a legjobb a Nyugati és az Oktogon között.

Elsőre az tűnt fel, hogy megszaporodtak a vendéglátó-ipai egységek, több kávézó nyílt (köztük sok a nemzetközi láncolat), ami mindaddig örvendetes, míg bent és nem kint üldögél az ember, alig két méterre az autók kipufogócsövétől, melyek egyenesen nyomják az arcába a káros anyagok koktélját. Több élelmiszerüzlet, fodrász és drogéria nyílt, és a jó sok Meki mellé becsatlakozott pár kisebb gyorsétterem-lánc is. Ezt a képet főleg a Blaha és a Jászai Mari tér között kaptuk. Mielőtt megnéznénk, mi van a Blahán túl, jöjjön pár okosság.

Kicsit jobb a helyzet 

körút A két fotó néhány száz méterre egymástól készült a Blaha és a Nyugati között (Kattints!)
körútFotók: Mudra László

„A kereskedelem örökké hullámzik” – jelentette ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, akinek másik fontos megállapítása, hogy a Nagykörútba kezd visszatérni az élet. Dióhéjban: a 1888 óta létező körút nagy hanyatlása 1996 körül kezdődött, a Duna Plaza, majd a Westend megnyitásával tetőződött, vagyis amikor a nagy bevásárlóközpontok zöld utat kaptak Budapesten. A plázák építése egy évtizedre megrázta a kereskedelmet, hatására a kiskereskedők egy része vagy maga is a plázákba költözött vagy tönkrement. A második pofon 2007 után, a válsággal érte a kisvállalkozókat. A kétezres évek végére a körút Budapest egyik szégyenfoltja lett. Eluralták a turkálók, szexshopok, kínai üzletek és (voltaképp szintén kínai) egyeurós boltok.

Az elmúlt évekhez képest valamelyest javult a helyzet Vámos György szerint, ami összefügghet azzal is, hogy 2013-ban nem csökkent tovább a fogyasztás, és kezdett újrarendeződni a körút. Most az a folyamat zajlik, hogy a nagy nemzetközi cégek, mint az említett globális kávézóláncok és élelmiszerüzletek felfedezték maguknak, és kúl vendéglátó-ipari egységeket nyitnak itt. Egy ilyen miniétkezde két munkatársával beszéltünk a Teréz krt. 52-ben (a Souper Pasta minden elemében őrült trendi és hipszter), akiktől a gőzölgő tészta fölött azt tudtuk meg, hogy egyelőre jó döntésnek tűnik, hogy egy hónappal ezelőtt épp itt nyíltak meg, mert „sokan járnak és dolgoznak erre”. Itt, az Oktogon és a Nyugati közti pár száz méteres szakaszon amúgy egy új, menő streetfood-negyed látszik kialakulni: a mindennél divatosabb pho étkezde mellett thai, tejbár, gofris, sörözők és kávézók jelentek meg.

Souper PastaA Souper Pasta a körúton Klikkelj a bringásra! (Fotó: Mudra László)

A Blahán túl

Ez valamint a körút-Király utca sarkán lévő Starbucks-KFC szomszédság alapján bárki hihetné, hogy beköltözött ide a nagybetűs Nyugat, ám ez az érzés azonnal szertefoszlik, amint elhalad a továbbra is üres kirakatok előtt vagy átér a Blaha utáni birodalomba, amit még most is az említett turkálók, egyeurós boltok, drogériák, éjjel-nappalik és - különösen a Petőfi híd felé haladva - rózsaszín/fekete színű szexshopok ékesítenek. Ja, meg a Meki, amiből körút-szerte jó sok van. Kedvencünk itt Ferenc körút 2-4-ben a Mountex túrabolt és a mellette lévő Szex shop, melyek egymás mellett kínálnak felszerelést az ember indoor és outdoor hobbitevékenységeihez.  

körútBalra túrázáshoz, jobbra otthoni tevékenységekhez kínálnak felszerelést. Kattints! (Fotó: Mudra László)

Remény ugyanakkor itt is van: a tréfás elnevezésű Borárus a Borárosnál üzlet épp a hétvégén nyílt meg, és az utca túloldaláról telepedett át. A tulaj már tizennégy éve foglalkozik borral, és szerinte simán lehet itt is nyereséges egy üzlet, ha a vállalkozó „hisz benne, kitartó és képes kiszámolni az árrést”. Ő azt is mondja, hogy a 9. kerületben most egyszerűbb üzletet nyitni, mint régebben. Eléggé alapoz a külföldiekre, ahogy pár megállóval odébb, a Shark and Roll nevű rock/punk/metálüzlet tulajdonosai is: vendégkörük fele nem magyar, és visszajár. Ők 1988 óta vannak itt, és ha az üzlet nem lenne a sajátjuk, elmondásuk szerint annak idején ők is plázába költöztek volna. A „sok kínai vacakról, száz forintos üzletekről és rossz minőségű éttermekről” pedig megvan a véleményük: „A külvárosban lenne a helyük”. Pont. 

A parkolás és a tél 

Oké, tegyük fel, hogy a körútba visszatér az élet, de kik és leginkább hogyan jönnek majd ide? Vámos György szerint főútvonalaink egy jó része azért alkalmatlan a kereskedésre, mert nehéz parkolni, ezért szerinte az önkormányzatok egyik feladata a parkolás elősegítése lenne (és a bérleti díjak alacsonyan tartása, a sétálóutcák kialakítása továbbá az „okos kereskedelem-politika”). Pál Erika, a Jones Lang Lasalle nemzetközi ingatlan-tanácsadó kiskereskedelmi részlegének a vezetője szerint is a parkolás itt az egyik legfőbb mumus: „A kereskedőnek, aki kivesz a körúton egy üzletet, meg kell bizonyosodnia arról, hogy a vásárló könnyen el tud jutni hozzá. A vásárlónak pedig arról kell megbizonyosodnia, hogy le tud parkolni a közelben” – mondja. Szerinte a megoldás a parkolóházak számának növelése lenne, ami viszont évek-évtizedek kérdése. És még egy dolgot említ: a körúti vásárlás nagyon szezonhoz kötött: „a körút novembertől márciusig nehezen tud versenyezni a plázákkal”.

***

A Nagykörút minitörténete

A Nagykörút a Margit híd pesti hídfőjétől a Petőfi híd pesti hídfőjéig tart, de az elnevezést a Margit körút, Alkotás utca, illetve a Villányi úttal kiegészített, Budát is érintő szakaszokra is szokták használni.

körútAz Oktogon a Nyugati tér felé néző képe - 1900 körül (Forrás: Fortepan)

Pest városában az 1860-as években mutatkozott igény a sugárutak mellett egy ezeket és a külső kerületeket összekötő körút kiépítésére. Elvetették Reitter Ferenc tervét (milyen kár), aki a mai Nagykörút helyére hajózható csatornát szeretett volna, a Duna egykor itt húzódó ágának helyén. 1872-ben kezdődött meg a Nagykörút (ekkor még Külső körút) kialakítása, a teljes szakasz 1888-ra készült el. Manapság a körút az áthaladó hatalmas autóforgalom miatt túlzsúfolt, levegője sem túl tiszta, a 4/6-os pedig Európa legforgalmasabb villamosvonala, napi kétszázezer utassal.

És az ajándékok? 

körút A Játékszerek anno nevű üzlet belseje. Katt! (Fotó: Mudra László)

A teljesség igénye nélkül – és a nagy nemzetközi láncolatokat és a hátsú udvarok rejtett kincseit kihagyva – néhány tipp:
- virágot a Jászai Mari téren lévő kis fabódéban (az OTP előtt a sarkon) vagy a Corinthia Hotel aljában lévő Royal Flowerben érdemes venni.
- régi gyerekjátékot a Játékszerek anno nevű kis üzletben a körút-Podmaniczky sarkon. Pár ezer forintért egy csomó pléhjáték, felhúzható és fejtörő játék. Kapható búgócsiga, törpeautó, robot és a legendás Kutyaház persely is.
- streetfoodért (oké, ez nem ajándék) a Nyugati és az Oktogon között (a Nyugatitól indulva a jobb oldalon) az egyre-másra nyíló hipszterkajáldákba érdemes betérni, sütizni vagy tortáért a Szamosba (ugyancsak a Corinthia Hotel aljában), vagy a New York kávéházba
- a Labirintusház gyerekeknek jó móka a József krt. 26-ban
- rocker vagy metálos szeretteinknek a Shark and Roll a tuti
- alteros/jógaoktató barátainknak pedig az Átmenet, a József körút 83-ban
- Conrad tech bolt, ahol rengeteg műszaki cikk mellett pl. robothal is kapható a Teréz körút 23-ban

És: klassz kezdeményezés a kiüresedett üzlethelyiségek ügyében a Rögtön jövök! kampány, továbbiak hamarosan.