Két dologról lesz szó ebben a posztban: egy kreatív projekt eredményeként létrehozott szuper új helyről; valamint egy pompás kezdeményezésről, melynek következtében pár hétig lepukkant kirakatok működnek kiállítási vitrinként. A kettő összefügg. 

Először a helyszín:

A Paloma a kilencvenes években egy Kossuth Lajos utcai műemléki épületben működő üzletház volt apró üzletekkel, utazási irodával, deszkás bolttal, kulcsmásolóval stb. Az Auguszt cukrászda háta mögött elterülő épület egy klassz lépcsőt is kapott díszes korláttal. Aztán szép lassan elkoszlott az egész, a helyiségek az enyészeté lettek, egyes részeit belepte a sitt, a hátsó traktusokat hajléktalanok vették birtokba.

Aztán jött 2013 és egy fiatal nő - Kárpáti Zsuzsa -, aki úgy gondolta, jöjjenek össze itt a designerek és a művészek, és művészeti-közösségi helyszínként keljen életre a Paloma. A tulajdonos V. kerület nyitott volt a kooperációra, és elindult az egykori üzletház kipucolása. Zsuzsa a kis helyiségeket tíz évre bérelte ki az önkormányzattól, cserébe az V. kerület felújította a romos lépcsőt.

Eltelt néhány hónap, áprilisban megérkeztek az első művészek, júniusra pedig két tucat 10-20 négyzetméteres szobácska telik meg alkotókkal (szobánként 2-5 művésszel/designerrel, köztük pl. ruhatervező, ékszerkészítő és esküvői designer). Kialakítottak egy 30 négyzetméteres galériát is, ahol előadásokat és workshopokat tartanak majd. (Most épp Mezei Balázs kiállítása látható, akinek vizuális világa erősen emlékeztet a Roham Magazinéra.) Ottjártunkkor épp 10-20 éves fodrászati kellékeket pakoltak ki egy azóta ki nem nyitott kirakatból, és a félemelet kirakatait készítették fel a a jelenleg zajló kirakatversenyre, amiről mindjárt mondunk pár szót.

Fun fact: a paloma szó jelentése galamb.

Grand Opening: május 30. péntek, de a Paloma vasárnap kivételével minden nap látogatható

És a verseny

Részben a Paloma látja vendégül a Kirak(h)atod a Kirakatba című kiállítás-versenyt is. Egy szakértő zsűri előválogatását követően 24 fiatal művészi iskolás munkája került a Paloma nyolc, és az V. kerület több kirakatába, üzletportálába, kapualjába. A pályaművek június 30-ig láthatók, hogy pontosan hol, arról itt lehet tájékozódni. A győzteseknek a díjakat május 30-án adják át a Paloma fentebb említett nagy megnyitóján.

És miért jó hely?

Mert ötletes, hangulatos, a használaton kívüli épületek hasznosításának remek példája, magyarok és külföldiek számára egyformán értelmezhető és a magyar design egy kis szeletkéjét is megmutatja. Az pedig, hogy egyetlen helyszínre sűrít különböző területen alkotó művészeket, nemcsak azért jó, mert így aki eredetileg csak az egyikhez jön, jó eséllyel körülnéz a többi szobában is; hanem azért is, mert az alkotók a fizikai közelség okán akár inspirálhatják, erősíthetik egymást. Nagyon szorítok a Palomának, remélem, hamarosan lekoppintják őket, és ez a modell is lesz olyan népszerű, mint az aktuálisan szupermenő startupok.

Fotók: Vincze Barbara

paloma

Lépcső felújítás után:

paloma

A kiállítótér, ami workshopok tartására is alkalmas:

paloma

Háttal, öltönyben: Ráday Mihály

paloma

Bemutatóterem-részlet 1:

paloma

2:

paloma

3:
Paloma

4:
paloma

Művészetrészlet: Somogyi Réka festői kísérletezése a Kooperoo.co startuppal:

paloma

Az itt még üres kirakatokba időközben győztes pályaművek kerültek:

paloma

paloma

Betalálást elősegítő jelzés:
paloma

Kárpáti Zsuzsi, a ház motorja

paloma zsuzsi

Cím: Kossuth Lajos utca 14-16. félemelet, web

(Ide kattints, ha nem akarsz lemaradni híreinkről! Vagy kattints vissza ide néha!)